Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
płetwy jet fin i buty na dużą stopę
Autor Wiadomość
zygmuntg 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2013, 18:18   płetwy jet fin i buty na dużą stopę

Witam. Mam mały problem. Kompletuję ostatnio sprzęt, który pozwoli mi się rozwijać nurkowo w naszych rześkich wodach niezależnie od pory roku. Dorobiłem się już suchego skafandra ScubaPro Evertec, ocieplaczy, skarpetek, bielizny itp. Problemem są buty i płetwy. Moja stópka ma bowiem 29cm długości, co daje rozmiar ok 45. Mam wrażenie, że niektórzy producenci płetw doszli do wniosku, że przy takim rozmiarze ich produkty nie będą mi potrzebne... :(

Przymierzałem (oczywiście w kombinezonie, skarpetkach itp) buty ScubaPro (HD DRYSUIT BOOT) w rozmiarze XXL i były wyraźnie za duże, więc XL powinny być idealne. Niestety podobno nie pasują do płetw ScubaPro Jet Fin XL ani XXL.

Czy ktoś z Was ma podobnej wielkości stópki i może mi polecić jakiś zestaw rockbooty + jet finy?

Pozdrawiam,

ZG

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2013, 19:44   

Mam też te rockbooty do skafandra Santi.Rozmiar buta XL a nogi 45.Z przodu w bucie zostaje mi jakiś centymetr luzu.Tak na wszelki wypadek nie brałem L, bo po co mają palce marznąc,a poza tym są okej.Też wybierałem jety.Mierzyłem i nurałem w MantachXL i były okej.Scubapro chyba nie robiłby butów niekompatybilnych z własnymi płetwami.Na pewno któreś pasują.Sam jestem ciekaw.Ja wolę takie które wchodzą akurat niż mają latac na nodze.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2013, 19:45   Re: płetwy jet fin i buty na dużą stopę

zygmuntg napisał/a:
Przymierzałem (oczywiście w kombinezonie, skarpetkach itp) buty ScubaPro (HD DRYSUIT BOOT) w rozmiarze XXL i były wyraźnie za duże, więc XL powinny być idealne. Niestety podobno nie pasują do płetw ScubaPro Jet Fin XL ani XXL.

Czy ktoś z Was ma podobnej wielkości stópki i może mi polecić jakiś zestaw rockbooty + jet finy?

Mam te buty w rozmiarze S i pasują idealnie do Jet Finów XL (ten rozmiar płetw jest stworzony dla małych kobietek w małych rockbootach :aaa: ).

Spróbuj przymierzyć buty XL z większym rozmiarem płetw, bo do Jet Finów XL na pewno się nie zmieścisz - dobrze Ci radzili (są jeszcze Jet Finy XXXL). :ping:

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2013, 22:04   

Rozmiarówka Scubapro jest przewidziana chyba głównie do butów do pianki. Ja do kalosza suchara rozm 38 używam L-ki, ale jest masakrycznie ciężko zdjąc, M to chyba dla dziecka do suchego. Pewnie dlatego dorobili te rozmiary XXXL, bo ludzie na świecie też pływają w sucharach i na żadnego chłopa L-ka nie wejdzie.

Jurek89 

Stopień: Sadzawkowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-12-2013, 22:21   

Mam 49/50 ~ 32cm łączę się w bólu. Co do butów zobacz ofertę bare, a płetwy scubatechy xxl/xxxl.

Grzegorz_K 

Stopień: PSAI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-12-2013, 11:02   

Mam rokboots 49 i płetwy Scubapro Jetfin 2XL (z dużą "donicą"/kieszenią na stopę) wszystko pasuje idealnie :ping:
Według mnie największy problem to wysokie podbicie przy takiej stopie dlatego płetwy Scubapro Jetfin 2XL sprawdzają się idealnie.
Musisz tylko sprawdzić bo chyba były jakieś zmiany w rozmiarówce płetw Scubapro - moje są jeszcze na pewno sprzed tej zmiany.
Jak chcesz mogę podesłać Ci foty tych płetw z butami.
Ostatnio zmieniony przez Grzegorz_K 11-12-2013, 11:04, w całości zmieniany 1 raz  

zygmuntg 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-12-2013, 11:55   

Sprawa się komplikuje.
Jak mierzyłem SP HD Rockboots to XXL były o numer za duże. Według oficjalniej rozmiarówki to podobno butki 45 z wkładką ok 29cm, czyli parametry mojej nogi. Tymczasem miałem z 2cm miejsca przed palcami.
W jednym ze sklepów sprawdzono mi butki Santi i podobno rozmiar 44 tych butów po przyłożeniu do SP XXL wydaje się o numer mniejszy i pasuje do płetw Divesystem XXL.

Już się pogubiłem... Chyba zaryzykuję i spróbuję...

Dziękuję wszystkim za wsparcie w tej trudnej dla mnie chwili... :)

[ Dodano: 11-12-2013, 14:04 ]
No i zamówiłem Santi Rockboots 44 (podobno rozmiarowo o numer mniejsze niż SP Fjord XXL, więc powinno być OK) i płetwy Poseidon Trident XXL. Jak będą za małe, to z jednego rejsu przywiozłem sobie taką wielką maczetę, więc coś wymyślę...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu