Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie zrobić kurs w Trójmieście?
Autor Wiadomość
Daevit 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 21:39   

Cena 499 jest za sam kurs.
Dochodzi 150 wydanie licencji, więc 650 zł.
Dostałem ten kupon jako prezent i tak jakby musiałem go wykorzystać.

Ja przeczytałem książkę, pooglądałem trochę filmów i na szczęście mam kilku znajomych nurków więc pomogli mi trochę.

Jeżeli masz pytania, to spokojnie zostaną Ci wyjaśnione, ale wykładów z tablicą nie ma.

Tomasz Dobroczek bo o nim mowa, ma spore pojęcie o nurkowaniu. Możesz być spokojny, że będzie Cię uczył wykwalifikowany instruktor. Wejdź sobie na ich stronę i sam zobaczysz.
ARGONAUT.PL

Musisz być po prostu trochę samodzielny.

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2014, 21:42   

sparkson napisał/a:
Daevit napisał/a:
Jeżeli chcesz tanio zrobić kurs, ale sporo wiedzy musisz sam przyswoić z książek i z informacji znajomych to polecam ARGONAUT w Gdańsku.
Jednak uprzedzam, że to kurs trochę dla samouków, bo takich standardowych wykładów nie ma. Możesz znaleźć ich kursy OWD na Grouponie za 499 zł.

Z ciekawości czy ktoś mial kurs u nich, bo cena delikatnie mówiąc "wybitnie" niska. ;)

Zasada jest prosta: dają = brać, biją = uciekać :) Mając ograniczony budżet, czy chcąc spróbować "jak to jest z tym nurkowaniem" a jednocześnie nie chcąc umoczyć większej gotówki, nie ma się nad czym zastanawiać - oferta jest rewelacyjna!
Co do "jakości"? Tu nie ma za bardzo co spierdzielić i gwarantuję Ci, że przy obecnej konkurencji gdyby tylko było coś "nie tak" po prostu pozbawiono by ich możliwości szkolenia. Każda organizacja ma swój pion kontroli jakości i skoro szkolą w najwięlszej na świecie organizacji, czyli w PADI - z całą pewnością spełniają ich wymogi. Wyżej odezwał się "kraken" - to CD PADI (czyli osoba szkoląca instruktorów tej federacji) - i na pewno chętnie wyjaśni Ci, że praktycznie nie ma możliwości, by instruktor PADI nie spełnił wymogów tej federacji :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu udanych nurkowań :) Najważniejsze to zacząć, resztę pokaże czas i Twoje oczekiwania :)

soshi91 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2014, 21:53   

Cześć. Polecam "jurasa” Cezary Jurczuk www.LangustaDivers.pl . Robiłem u niego w sierpniu OWD i jestem bardzo zadowolony. Juras ma indywidualne podejście do każdego kursanta, a swoje kursy prowadzi na najwyższym poziomie. Jeśli będziesz zainteresowany jakimiś szczegółowymi informacjami z mojego kursu to mogę Ci wysłać na PW.
Ostatnio zmieniony przez soshi91 13-02-2014, 22:01, w całości zmieniany 2 razy  

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 13-02-2014, 22:15   

Co prawda nie robiłem u Jurasa, żadnego kursu, natomiast znając jego zaangażowanie i sumienne podejście do nurkowania, mogę go zdecydowanie polecić.

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 13-02-2014, 23:21   

Staraj sie wybrac ktoregos ze znanych i renomowanych instrktorow, czy to Wnorki, czy Seba Popek czy tez Piorewicze czy Poreba, wszyscy szkola dobrze i na wysokim poziomie. Wszyscy znaja sie wzajemnie, sa znani i zaden nie odstawi popeliny. Unikaj malo znanych centrow nurkowych, instruktorow z malym doswiadczeniem, oferujacych "tanie” kursy czy tez pakiety 5 w 1. Mieszkasz na wybrzezu wiec duzo nurkowan bedziesz robil w Baltyku, kazdy z wyzej wymienionych instruktorow ma duze doswiadczenie w nurkowaniach morskich. To wazne bo wybierajac kogos innego (kierujac sie np. tylko cena) mozesz trafic na szczura srodladowego co o morzu nie ma za duzego pojecia poza paru nurkowaniami w roku.

sparkson 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 00:31   

Przyznaje sie bez bicia ze w przypadku kursu za 500zl + certyfikat 150 pozostałą kwotę czyli ok 800zł wole przeznaczyć na zakup ABC. Jednak będąc nauczonym że tanio nie znaczy dobrze mam duże obawy, czy nie wtopie pieniędzy....

Widzę ze oferta kursów jest szeeeroka :) więc mam z czego wybierać.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 09:22   

Sparkson to te piec stow tez możesz zaoszczędzić, są tu specjaliści od kursów darmowych. Cała zaoszczędzona kasę możesz przeznaczyć na ABC lub resztę szprzetu albo wykupić jakaś dobra polisę

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2014, 09:58   

sparkson napisał/a:
Przyznaje sie bez bicia ze w przypadku kursu za 500zl + certyfikat 150 pozostałą kwotę czyli ok 800zł wole przeznaczyć na zakup ABC. Jednak będąc nauczonym że tanio nie znaczy dobrze mam duże obawy, czy nie wtopie pieniędzy....

Problem w tym, że nie zależnie ile zapłacisz za kurs, ryzyko wtopy jest dokładnie wprost proporcjonalne do twojego farta. Spotykam świetnie wyszkolonych kursantów po kursach prawie darmowych (koleżeńska przysługa, promocja, wchodząca na rynek firma, działalność na starych klubowych zasadach - tak Waterman, nie wszyscy są pazerni), jak i żenująco kiepsko wyszkolonych po kursach za 1500zł i droższych, gdzie nurkowie mają problem ze złapaniem pływalności, zero pojęcia o wyważaniu, teorię na poziomie tragicznym, zero faktycznych działań zespołowych, praktycznie zerową znajomość stylów pływania (na kursie OWD poznaje się ich kilka), trym "na konika"... i w zasadzie taki "poziom" jest regułą. Do ogromnej rzadkości należą ludzie wyszkoleni na przyzwoitym poziomie, jednak wszyscy spełniają minimalne wymogi organizacji, wszyscy radzą sobie pod wodą i raczej większości nurkowanie sprawia frajdę.
Wyżej dostałeś namiary na najlepszych (nawet kolega widzący instruktora 15minut, bardzo trafnie przypadkiem wytypował).
Jeżeli chcesz mieć większy obraz, czego na kursie oczekiwać, jaki poziom powinienieś osiągnąć (nie zależnie od kasy jaką za kurs dałeś - pamiętaj, że niska cena nie upoważnia instruktora do niższej jakości!!!! ), warto zapoznać się z cyklem artykułów Huberta Urbańczyka(obecnie instruktora Akademii Nurkowania) pod wspólnym tytułem "Widziane bez maski":
http://nuras.info/

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 10:24   

Jeszce raz zaproponuje Piorewiczow, forma znana od lat z ogromnym doświadczeniem nurkowym zarowno rec jak i tech. Piotrek od lat pracuje również z niepełnosprawnymi
A Pan panie JackuB niech dalej bije pianke bo tani i dobry to może być ew, kefir od pana Frania ze Śladkowa a i tak wiekszość normalnych kupi droższy i znanej firmy.

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2014, 11:01   

Panie Waterman, bardzo proszę o zaprzestanie personalnych ataków. Swoją opinię opieram na wnioskach z praktycznych szkoleń, gdzie NAJMNIEJSZEGO związku nie miała ilość wydanych pieniędzy na kurs z prezentowanym przez kursanta poziomem. Po to miedzy innymi jest check dive, a nie pytanie "ile zapłaciłeś". Ja rozumiem, że promuje Pan swojego kolegę - ale są granice. Pisanie o swoich wrażeniach z kursu to jedno, a ferowanie opinii na podstawie "wydajemniesięm" to drugie.
Już kilka razy napisałem: nie zależnie ile instruktor weźmie za kurs, minima MUSI spełnić, więc wyszkolić dokładnie zgodnie z oczekiwaniami federacji.
Nie każdy musi wydać na "dzień dobry" furmankę kasy, by zacząć bezpiecznie nurkować. Wielu osobom na całe życie wystarcza pływanie na konika, w tanich płatwach, najtańszym automacie i wycioranym starym skafandrze. Nie każdy tak jak Pan, panie waterman, kupuje najdroższe kursy, skafandry, komputery, nie kazdy za te wydane wielkie pieniądze jest tak świetnym nurkiem jak pan.

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 12:04   

JacekB napisał/a:
bardzo proszę o zaprzestanie personalnych ataków
ooo bardzo przepraszam jakich personalnych czy ja napisalem ze kiepso pan szanowny szkoli? czy że jest Pan za gruby by dobrze biegać, czy za chudy? Zaproponowalem nie promowalem mojego kolegę, ale też proponował ich Woland66 jako fachowców, doświadczonych instruktorów i oragnizatorów wszelkiej masci wyjazdow i potwierdzilem tylko moze w skrocie to co napisal kol Ferret nic wiecej.
Ostatnio zmieniony przez waterman 14-02-2014, 12:05, w całości zmieniany 1 raz  

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2014, 12:35   

waterman napisał/a:
JacekB napisał/a:
bardzo proszę o zaprzestanie personalnych ataków
ooo bardzo przepraszam jakich personalnych czy ja napisalem ze kiepso pan szanowny szkoli? czy że jest Pan za gruby by dobrze biegać, czy za chudy? Zaproponowalem nie promowalem mojego kolegę, ale też proponował ich Woland66 jako fachowców, doświadczonych instruktorów i oragnizatorów wszelkiej masci wyjazdow i potwierdzilem tylko moze w skrocie to co napisal kol Ferret nic wiecej.

Oczywiście, że nie masz bladego pojęcia jak szkolę ani jak wyglądam. Jeżeli nie promujesz kolegi - bardzo często kursanci staja się kolegami swoich instruktorów i jest to jak najbardziej pozytywne zjawisko - to może napisz jakie kursy ukończyłeś u Piórewiczów, jakie masz z nich wrazenia, jak porównujesz z innymi. Będzie to na pewno cenna opinia, wszak wybierasz wyłącznie najdroższych instruktorów bo tylko u nich mogłeś nauczyć się być tak zajebistym nurkiem jakim z pewnością jesteś. Bo najcenniejsze są opisy własnyuch doświadczeń a nie mniemanie iż być może gdybam że u "x" jest taniej to z pewnością będzie kiepsko. Kolega pyta tutaj o konkretną firmę: Argonautę z Gdańska, więc jeżeli masz wiedzę jak szkolą, podziel się, nie masz - trzymaj mordkę w kubełek bo być może wyrządzasz komuś ogromną krzywdę.
Wracając do tematu: to jakie kursy ukończyłeś u Piórewiczów i jakie masz z nich wrazenia? Ja miałem z Nimi kontakt wyłącznie w kwestiach sprzętowo-serwisowych i od tej strony gorąco POLECAM! Chłopaki nie znają słowa "nie da się" :) Dlatego tym chętniej poznam TWOJE watermanie doświadczenia z kursów u nich :)

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 12:45   

JacekB napisał/a:
Argonautę z Gdańska
a kolega coś tam skonczył, jakiś kursik? malutki?
JacekB napisał/a:
trzymaj mordkę w kubełek bo
oj oj wychodzi slomka z bucikow..
JacekB napisał/a:
Dlatego tym chętniej poznam TWOJE watermanie doświadczenia z kursów u nich
zarąbiste...... idz nie pożalujesz :)
A co do tworcy watku idz i umow sie na spotkania z proponowanymi nie patrz na cene patrz na doświadczenie i marke na rynku, nawet lokalnym Zrob kurs i baw sie doskonale pod wodą. A dzis juz prawie trzynasta wiec juz tylko kilka godzinek i jedziemy na nura
Ostatnio zmieniony przez waterman 14-02-2014, 12:48, w całości zmieniany 1 raz  

sparkson 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 12:58   

Panowie, po się kłócić o takie pierdoły....

Napisze lepiej co bym chciał osiągnąć. Nie zależy mi tylko na uzyskaniu papierka, ale owszem jest dla mnie ważne posiadanie licencji, jednak jeśli nawet zdobędę ja w tani sposób to pozostałe pieniądze chciałbym przeznaczyć czy to na sprzęt, czy na opłacenie czyjegoś czasu aby wykonał ze mną jakieś nurkowania. Zależy mi przedewszystkim na nurkowaniu, zdobywaniu umiejętności i zabawie, a nie kolejnej licencji w portfelu.

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 13:06   

sparkson napisał/a:
Zależy mi przedewszystkim na nurkowaniu, zdobywaniu umiejętności i zabawie
i to jest najważniejsze, wiec do dziela :)

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2014, 13:36   

sparkson napisał/a:
Zależy mi przedewszystkim na nurkowaniu, zdobywaniu umiejętności i zabawie, a nie kolejnej licencji w portfelu.

Najwyższy poziom osiągany po kursie OWD, jaki do tej pory miałem okazję obserwować, to zdecydowanie Paweł Poręba - łatwo nie jest, a cenowo nie wiem jak kształtuje się do innych wymienionych. Na pewno z nurkami po kursach u Pawła w ciemno pójdę na trudne nurkowanie i spokojnie puściłbym z nimi własne dziecko.

waterman napisał/a:
oj oj wychodzi slomka z bucikow..

Jeżeli poczuł się pan urażony "trzymaj mordkę w kubełek" bardzo przepraszam. Nie miałem na celu urazić Pana.
Ok, czyli polecasz pan ludzi, których nie zna, żadnych szkoleń u nich nie robił a jedynym kryterium jest wysoka cena. Gratuluję wiary w pieniądze. Ja wolę stawiać na solidność :)
Ostatnio zmieniony przez JacekB 14-02-2014, 13:39, w całości zmieniany 1 raz  

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 13:50   

Rany Jacku napisalem wczesniej ze polecam, wiec pewnie cos na temat szkolenia wiem.
Byłem przy szkoleniu PiotrkaP na Zakrzowku i na Hvarze, wiem jak profesjonalnie podchodzi do każdego uczacego sie, jak przygotowuja wyjazdy i inne imprezy. Piotrek przyjezdzal tez nad "nasze" jeziorko gdzie wchodził do wody zarowno z kursantami bazy jak i z klientami. Ma wszystko to co powiniem posiadać dobry instruktor. Mysle ,że moga to potwierdzic np klienci krakowskiej Nautici z Krakowa z ktora przez lata wspolpracowal. A co do reszty firmy no cóż chyba nie potrzebuja specjalnego przedstawiania.:) Ale masz racje PP jest rownież bardzo dobrym instruktorem i mozna go z czystym sercem polecic

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2014, 14:00   

waterman napisał/a:
Rany Jacku napisalem wczesniej ze polecam, wiec pewnie cos na temat szkolenia wiem.
Byłem przy szkoleniu PiotrkaP na Zakrzowku i na Hvarze, wiem jak profesjonalnie podchodzi do każdego uczacego sie, jak przygotowuja wyjazdy i inne imprezy. Piotrek przyjezdzal tez nad "nasze" jeziorko gdzie wchodził do wody zarowno z kursantami bazy jak i z klientami. Ma wszystko to co powiniem posiadać dobry instruktor. Mysle ,że moga to potwierdzic np klienci krakowskiej Nautici z Krakowa z ktora przez lata wspolpracowal. A co do reszty firmy no cóż chyba nie potrzebuja specjalnego przedstawiania.:) Ale masz racje PP jest rownież bardzo dobrym instruktorem i mozna go z czystym sercem polecic

Więc w jakim celu zaczynasz jakiekolwiek rozważania cenowe? Dobrze wiesz, że cena nie jest głównym kryterium, że najważniejsze jest zaangażowanie, wiedza i umiejętności instruktora.
Piszesz, że współpracujesz z HSA. Znam wolontariuszy robiących to całkowicie za darmo - czytaj: dokładają do tego - i pracują na najwyższych obrotach, bo chcą, umieją i kochają to.
Nie widzę najmniejszego powodu, by podobnie nie podchodzić do ludzi w pełni sprawnych. Podchodzić, bo kocha się szkolić, bo jest to pasją, powołaniem. Dziwi mnie, jak to forum zdominowała mamona, jak daleko odchodzi się od romantyzmu tego sportu, radości, pasji. Nic tylko szmal, szmal, szmal i szmal... A "G" nie szmal. Nurkowanie to przede wszystkim pasja i radość. A jeżeli miałbym "Argonautę" oceniac wyłącznie po przesłankach, to obiema rękami bym ich polecił, bo widać że są ludźmi z pasją, kochają co robią, mają świetne zaplecze sprzętowe a kursami - od treningów pływackich, ratownictwa WOPR po nurkowanie - zajmują się rodzinnie i już dwupokoleniowo. Jeżeli potrafią robić to dobrze i za przyzwoitą cenę, tylko chwała im za to.
Nie zapominaj watermanie, że forum to miejsce wymiany doświadczeń a nie platforma uwalania konkurencji i deptania nie znanych sobie ludzi za odmienne poglądy... choć sądząc po działaniach moderatorów i ogólnej ostatnio polityce, zaczynam w to wątpić.

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2014, 14:24   

JacekB napisał/a:
Znam wolontariuszy robiących to całkowicie za darmo - czytaj: dokładają do tego
dokladnie tak jest, ale drogi panie kursy dla niepełnosprawych sa odpłatne i nie sa wcale najtańsze.
JacekB napisał/a:
Podchodzić, bo kocha się szkolić, bo jest to pasją, powołaniem
akochaj sobie kogo chcesz i szkol jak chcesz, ale pozwól innym robić to co robią i zarabiać przy tym na dom i rodzine czy na co chca.
JacekB napisał/a:
Dziwi mnie, jak to forum zdominowała mamona, jak daleko odchodzi się od romantyzmu tego sportu, radości, pasji.
tak samo min. dziwił się twoj imiennik ktorego tu obrzucales blotem bo biletu nie dostaleś.... pamietasz?
JacekB napisał/a:
A jeżeli miałbym "Argonautę" oceniac wyłącznie po przesłankach, to obiema rękami bym ich polecił, bo widać że są ludźmi z pasją, kochają co robią, mają świetne zaplecze sprzętowe a kursami - od treningów pływackich, ratownictwa WOPR po nurkowanie - zajmują się rodzinnie i już dwupokoleniowo. Jeżeli potrafią robić to dobrze i za przyzwoitą cenę, tylko chwała im za to.
no to teraaz ja zapytam, robiłeś u nich jakiś kurs, bo mnie bardzo natarczywie wypytywałeś?
JacekB napisał/a:
Nie zapominaj watermanie, że forum to miejsce wymiany doświadczeń a nie platforma uwalania konkurencji i deptania nie znanych sobie ludzi za odmienne poglądy...
ranyy i tego niech Pan sie mocno trzyma, i czego z calego serca życzę
Ostatnio zmieniony przez waterman 14-02-2014, 14:26, w całości zmieniany 1 raz  

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 14-02-2014, 14:31   

waterman napisał/a:
obrzucales blotem bo biletu nie dostaleś....

Kłamiesz.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu