Wysłany: 21-02-2014, 00:07 Dziwne zachowanie automatu
Witam jestem nowy na forum, właśnie zaczynam przygodę z nurkowaniem;) Jestem przed kursem OWD. Mam już sprzęt do nurkowania i nie mogłem sie powstrzymać i doczekać do kursu i próbowałem na basenie swoich możliwości. Automat który posiadam to apeks ds4 plus glacia ( stara, z miękką puchą) po serwisie. problem polega na tym że automat przy mocniejszym wdechu, czasem przy normalnym przerywa, na lądzie charakterystyczne pierdzenie... a gdy wyjmę puszke z ust to czesto chyba się wzbudza bo leci z niego powietrze jak bym by pass wcisnął... i ciężko zdusić go. Jak nie wdycham powietrza ani nie wypuszczam to automat podaje powietrze do ustnika- bardzo słabo ale jednak. Mam octopus rg1 i w nim nie występuje taki efekt, choć z glacji ogólnie lepiej mi się oddycha, tylko co może być przyczyną takiego zachowania? próbowałem regulować docisk grzybka ale nic to nie dało...
Wysłany: 21-02-2014, 00:48 Re: Dziwne zachowanie automatu
Micheł napisał/a:
Witam jestem nowy na forum, właśnie zaczynam przygodę z nurkowaniem;) Jestem przed kursem OWD. (...) próbowałem regulować docisk grzybka
Może to właśnie dlatego?
Pierdzeniem przy wydechu się nie przejmuj, ale wszystkim innym jak najbardziej tak.
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 21-02-2014, 05:48
Glacia ma regulację efektu Venturiego. Może masz ustawiony na "+" i dlatego się łatwo wzbudza. Może być jeszcze sprawa zbyt wysokiego ciśnienia na pierwszym stopniu i dlatego automat nie może zamkąć zaworu. Najlepiej żeby sprawdził ten problem jakiś serwisant.
No tak tylko ja mówię o wdechu nie wydechu, regulacja efektu też kręciłem i nic nie daje... generalnie octo chodził bez zarzutów... hmmm, fakt I stopień nie był serwisowany ale kupiony prawie jako nowy...
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 21-02-2014, 10:01
Micheł napisał/a:
nie był serwisowany ale kupiony prawie jako nowy...
Prawie ... robi czasem dużą różnicę.
A serio - może jednak daj do serwisu?
Nie wiem jak w Chełmży, ale w Toruniu jest ich kilka.
Możesz jeszcze spytać swojego instruktora, jest duża szansa, że ma o tym pojęcie i Ci coś "w realu" doradzi.
Sprawność działania AO ma dość istotny wpływ na nasze bezpieczeństwo pod wodą ...
Wysłany: 31-03-2014, 09:12 Re: Dziwne zachowanie automatu
Micheł napisał/a:
problem polega na tym że automat przy mocniejszym wdechu, czasem przy normalnym przerywa, na lądzie charakterystyczne pierdzenie... a gdy wyjmę puszke z ust to czesto chyba się wzbudza bo leci z niego powietrze jak bym by pass wcisnął... i ciężko zdusić go. Jak nie wdycham powietrza ani nie wypuszczam to automat podaje powietrze do ustnika- bardzo słabo ale jednak. Mam octopus rg1 i w nim nie występuje taki efekt, choć z glacji ogólnie lepiej mi się oddycha, tylko co może być przyczyną takiego zachowania? próbowałem regulować docisk grzybka ale nic to nie dało...
Koniecznie oddaj automat do serwisu. Nic samodzielnie nie kombinuj. To Twoje życie i zdrowie! Twój AO jest źle wyregulowany i być może ma w sobie jakieś stare części. Tylko tym "pierdzeniem" nie ma się co przejmować
Aha, a jak Ci się na powierzchni wzbudzi dobrze już wyregulowany AO to pamiętaj, żeby szybko wsadzić go do wody ustnikiem do dołu. Podziała na bank
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko