Wysłany: 28-01-2014, 17:30 Co pierwsze - ocieplacz czy SS?
Przymierzam się powoli do zakupu suchego skafandra. SS ma być skafandrem powłokowym. Czy dobrym pomysłem jest przed skafandrem kupno ocieplacza i ewentualnie grubszej bielizny - tak, żeby skafander mierzyć już na docelowy zestaw?
Jakie materiały, z których są wykonane ocieplacze, Waszym zdaniem najlepiej spisują się w naszych wodach?
Myślę o ocieplaczu Kwark Power Stretch NAVY i pod to ewentualnie bielizna No Gravity (na zimniejsze dni) lub jakaś cieńsza na lato.
Takie zestawienie przyszło mi do głowy czytając różne opinie ale czy dobrym rozwiązaniem jest ocieplacz i bielizna z tego samego materiału? Obawiam się o odprowadzanie potu, czy nie będzie on magazynowany pomiędzy warstwami co w efekcie może znacznie obniżać komfort cieplny.
A może polecacie z doświadczenia inne rozwiązania, które lepiej się sprawdzą, ma jakieś dodatkowe ukryte właściwości? No i co sądzicie o tym Kwarku NAVY i bieliźnie NG, może ktoś używa i podzieli się opinią o nich.
Wysłany: 28-01-2014, 17:48
Nie odpowiem Ci na temat konkretnych produktów, ale przymiarka suchara na konkretny zestaw ocieplenia jest dobrym pomysłem. Sprawdzisz jak się poruszasz, czy dosięgasz do zaworów itp. Oczywiście ten sam zestaw "ćwiczeń" robisz dobierając ocieplacz - za ciasny również będzie krępował ruchy.
Wysłany: 28-01-2014, 19:35
Zdecydowanie skafander, bez ocieplacza zanurkujesz ubierając się, w co tam znajdziesz, bieliznę, dres, polar, sweter............ i raczej nie zmarzniesz.
Zdecydowanie skafander, bez ocieplacza zanurkujesz ubierając się, w co tam znajdziesz, bieliznę, dres, polar, sweter............ i raczej nie zmarzniesz.
Tylko kupując najpierw skafander zwróć uwagę na odpowiednią rezerwę rozmiarową, żebyś się potem zmieścił. Najlepiej jest jednak mierzyć na docelowy ocieplacz.
Jeśli masz kasę na wszystko od razu to kup najpierw ocieplacz, potem skafander. Jeśli chcesz kupować "po kawałku" to zrób jak sugeruje Sebastian.
Wysłany: 28-01-2014, 20:34
Po 35 min. nurku w sylwestra w piance pomimo, że pod wodą nie było tragedii (gorzej było po nurkowaniu), zmieniłem w domu priorytety zakupowe ale chciałbym uniknąć wtopy i sytuacji, że jednak skafander mógł być mniejszy o 2 rozmiary bo właśnie do mierzenia ubrałem "coś tam" albo krępuje ruch po włożeniu ocieplacza bo wcześniej ubrałem tylko bieliznę i że zanurkuje w nim 4 razy i będę sprzedawał - nie stać mnie po prostu na to.
Zakupy planuję etapowe i stąd pytanie.
@Grzegorz, firmy produkujące skafandry, bardzo czesto produkują też ocieplacze. Dodatkowo przy zakupie kompletu można wynegocjować lepszą cenę. Przy tego typu zakupie powinieneś mieć wszystko idealnie dopasowane
Natomiast firmy nie produkujące ocieplaczy, na ogół mają bardzo dobre rozeznanie w rynku i dość precyzyjnie można się skonsultować, jak dobrać rozmiarówki.
Przy najbliższym spotkaniu, przypomnij mi, pokażę jak mierzyć i na co zwracać uwagę
Ostatnio zmieniony przez JacekB 28-01-2014, 22:17, w całości zmieniany 1 raz
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2014, 08:34
Jak juz napisal @pmk - jesli budzet pozwala - kup razem. Niektorzy producenci (nie wszyscy) daja ocieplacz gratis przy zakupie nowego skafandra. Jak tak kupilem swoj skafander Bare.
Jesli budzet nie pozwala - to i tak najpierw wybierz ocieplacz, taki, zeby Ci pasowal. Przymierz do niego skafander, tak, zeby wszystko gralo, i kup skafander zas dokladny model i wymiary ocieplacza zapisz sobie i zostaw na moment, kiedy budzet pozwoli go kupic. (Oczywiscie, jesli w miedzyczasie zmienisz wymiary ....)
Kiepskim pomyslem jest kupienie skafandra bez dobrania ocieplacza pod niego ... bedziesz sobie plul w brode kiedy bedzie Ci ciasno, niewygodnie, sieganie do zaworow bedzie wymagala sporego wysilku lub zamek suchego bedzie sie wrzynal w ocieplacz.
Ostatnio zmieniony przez gorcio 29-01-2014, 08:34, w całości zmieniany 1 raz
makalu [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2014, 09:43
Ja też kupiłem ocieplacz(bardzo gruby)bo była dobra cena.A po roku suchego,którego niestety nie mogłem wcisnąc(szczególnie nogawki).Ocieplacz poszedł na sprzedaż, i kupowałem kolejny,jeżdżąc do każdego sklepu z suchym ,aby przymierzac razem.Trzeba uważac ,bo skafandry teleskopowe są bardziej przylegające i ciężej co trafic na oko.
Wysłany: 29-01-2014, 11:53
Ok, dzięki za rady - suchy więc będzie mierzony również z docelowym ocieplaczem.
@Jacek bardzo chętnie podpytam na temat sposobu mierzenia i zobaczę jak to wygląda "na żywo" . W sumie na nurkach nie przyglądałem się aż tak dokładnie na suche u innych osób. Odkopałem na forum wątki ze zdjęciami jak mierzyć, poczytałem tu i tam i mam nadzieję, że po naszej pogadance uda się uniknąć "wpadki rozmiarowej"
Pozdrawiam
Grzegorz Strzelec
JacekB [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2014, 12:00
grzstr napisał/a:
mam nadzieję, że po naszej pogadance uda się uniknąć "wpadki rozmiarowej"
To może i ja o coś zapytam..
Aktualnie staram się o spadek wagi ciała, jakoś to idzie, ale do osiągnięcia celu zostało jakieś 8-10 kg..jednocześnie jest potrzeba by w skafander i ocieplacz zaopatrzyć się już teraz. Jak wygląda sprawa z późniejszym nadmiarem skafandra? Czy może to 8-10kg wcale mu nie zrobi takiej różnicy? Nie będzie to tani zakup, a nie chciałabym żałować potem że się schudło a skafander do wymiany..
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-03-2014, 15:30
Ruda89 napisał/a:
Czy może to 8-10kg wcale mu nie zrobi takiej różnicy? Nie będzie to tani zakup, a nie chciałabym żałować potem że się schudło a skafander do wymiany..
mnie nie zrobiło zadnej roznicy, a schudlem sporo. Może zrob troszke inaczej niż wszyscy. Wypożyczaj skafandry w CN zdobać wiedze samemu nurkując i wtedy kup co ci sie najbardziej spodoba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko