Dwa dni temu na portalu Scuba Diver Live ukazał się ciekawy artykuł traktujący o tzw. "złych przyzwyczajeniach".
W szczególności zainteresował mnie punkt numer 2. Pytam, bo ogólnie przyjętą praktyką podczas składania sprzętu jest przetestowanie na sucho działania drugiego stopnia poprzez: wzięcie kilku oddechów oraz wciśnięcia przycisku podającego.
Wysłany: 23-03-2014, 17:36 Złe nawyki?
No i wyraźnie Ci tam napisali, żeby nic nie naciskać a zamiast tego wziąc kilka oddechów i po krzyku. Ja w swoim skromnym mmniemaniu nie robiłbym z membrany aż takiego delikatnego ustrojstwa a jeśli jest nadwyrężona to niech lepiej walnie na powierzchni - sam się z takim uszkodzeniem nigdy nie spotkałem.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 23-03-2014, 19:43
Te pare oddechow ma byc z obserwowaniem wskazowki manometru. Jesli podczas brania oddechow sie rusza, cos jest nie tak - n.p. zapchany spiek, nie do konca otwarte zawory....
W szczególności zainteresował mnie punkt numer 2. Pytam, bo ogólnie przyjętą praktyką podczas składania sprzętu jest przetestowanie na sucho działania drugiego stopnia poprzez: wzięcie kilku oddechów oraz wciśnięcia przycisku podającego.
W zimie można się zdziwić, bo jak naciśniesz by-pass, to po paru sekundach zaladzasz automat i kolega musi Ci zakręcić zawór
Natomiast w warunkach letnich (np. Egipt, wypożyczony sprzęt )jest to jeden z normalnych elementów sprawdzania sprzętu - mnie np. dali kiedyś automat, w którym by-pass nie działał. Lepiej wiedzieć o tym na powierzchni , niż radośnie odkryć to pod wodą
[ Dodano: 23-03-2014, 21:49 ]
piotr_c napisał/a:
Dokładnie.
Zdarzyła Ci się eksplozja? Albo komuś ze znajomych? Poza kursem OWD nie słyszałem o takich wypadkach ...
w sumie to tak myślę, że ani ja ani nikt z moich znajomych nie widzieliśmy, żeby kiedyś butla wybuchła a jednak po coś się te próby ciśnieniowe robi...
Zdarzyła Ci się eksplozja? Albo komuś ze znajomych? Poza kursem OWD nie słyszałem o takich wypadkach ...
Mnie osobiście nie, ale tak jak wyżej napisał Krzyśko, na zagranicznych forach widziałem takie posty. Na własne oczy za to widziałem manometr, który wystrzelił z węża. Pękł przy samym gwincie.
Nie wiem czy jest sens roztrząsać komu i gdzie wystrzelił manometr. Ja cieszę się że dowiedziałem się o takim prawdopodobieństwie. Teraz z miłą chęcią poczytam o innych złych nawykach.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 24-03-2014, 11:04
piotr_c napisał/a:
Mnie osobiście nie, ale tak jak wyżej napisał Krzyśko, na zagranicznych forach widziałem takie posty.
Slyszalem podobne historie od "starych nurkow" przy ognisku na wyjazdach nurkowych. Peka rurka Bourdona lub membrana i szyba wylatuje z dosc duzym chalasem.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 24-03-2014, 11:10
martin napisał/a:
Peka rurka Bourdona lub membrana i szyba wylatuje z dosc duzym chalasem.
Manometry Draeger są testowane ciśnieniem ściskającym 35 at. Więc w przeciwną stronę 40-50 at to niezła bomba się robi. Wskazanie manometru maleje o wartość ciśnienia w puszce.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 24-03-2014, 12:38
Sebiriusz napisał/a:
Ja cieszę się że dowiedziałem się o takim prawdopodobieństwie.
To jeszcze można dodac rozerwanie węża HP. Przydażyło mi się. Czy to niebezpieczne... raczej nie choć pewnie jakbym rękę trzymał na tym wężyku to by zabolało. W uszach też dzwoniło
Czy manometr nie ma przypadkiem takiego pipka-bezpiecznika, który wywala jako pierwszy w takiej sytuacji? Kiedy były produkowane te urządzenia, które rzekomo tak efektownie eksplodują, że nic tylko szybką do ziemi i zatkać uszy, jak się zawór odkręca?
Wiek: 49 Dołączyła: 20 Sie 2009 Posty: 111 Skąd: Bugibba, Malta
Wysłany: 25-03-2014, 14:47
Cytat:
Na własne oczy za to widziałem manometr, który wystrzelił z węża.
Ja tez, a raczej uslyszalam
Huknelo niemal jak odlamkowym u Gustlika (na basenie jest niezla akustyka).
Manometr dodatkowo wyskoczyl z konsoli, ale szybka nie ulegla uszkodzeniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko