[ Dodano: 29-03-2014, 16:48 ]
znalazłem 15L butle
Jak paczę na ceny nowych zestawów AO o chce mi się śmiać 3-4 tysie od zestawu ?
Taki worek znalazłem cena chyba nieduża co o tym powiecie ?
Tony ty sie nie spiesz z zakupami zrób kurs i popytaj instruktora a napewno ci doradzi jaki sprzęt ci się nada.
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 29-03-2014, 17:26
Wcale nie musisz kupować teraz butli i nie musi to być 18L. Dobre rozwiązanie to będzie 15 L. Zdecydowana większość nurkujących z pojedyńczymi butlami ma 15L. Natomiast jak wejdziesz do wody na nurka, ze średniej wielkości partnerem który będzie miał 15ke a Ty wielki chłop będziesz miał 12ke, to wg mnie będziecie musieli zakończyć wcześniej nurkowanie. Mówię o partnerskim. Ale to tylko moja opinia. Jeżeli nie drukujesz pieniędzy na nowy sprzęt, to daj sobie czas. Ale obowiązkowo zacznij od zamówienia pianki. Bez tego ani rusz. Pianka, abc, rękawice. Na resztę przyjdzie czas. Śledź temat giełda, allegro. O ebayu nie wspomnę..
Zwróć też uwagę na zawór. Ja polecam zawór typu H. Do singla to wg mnie najlepszy wybór.
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 29-03-2014, 17:36, w całości zmieniany 1 raz
Piankę to na zamówienie będę musiał robić to cena gdziś 1400 zł co nie ? niby wyskoki a tylko 100 kg wagi
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 29-03-2014, 17:55
Ja mam 189 cm i 90 kg a też musiałem uszyć.. Jestem szczupły, szeroki w plecach i mam dłuugie gałęzie.. Nic na mnie nie pasowało a pamiętaj, że aby pianka dobrze spełniała swoje zadanie musi być dobrze dopasowana. Ja kupiłem 7+7 mm i jestem z tego bardzo zadowolony. Ciepła nigdy nie za dużo..
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 29-03-2014, 17:58, w całości zmieniany 1 raz
tony nie zrozum mnie źle, ale z tego co piszesz wydaje mi się że nie masz (jeszcze) zielonego pojęcia o nurkowaniu. Co więcej prawdopodobnie nawet nie byłeś pod wodą z tym całym szpejem na plecach.
Jeżeli się mylę to przepraszam i mnie popraw, ale w takiej sytuacji nie warto myśleć co powinieneś kupić.
Jeżeli pytasz dla orientacji ile musisz mieć pieniędzy to szykuj od 5 tysięcy w górę, a resztą się nie spinaj.
Teraz każdy proponuje Ci rozwiązania dobre ze swojego punktu widzenia, a Ty możesz tylko przytakiwać.
Dla przykładu... ja ostatni raz pływałem w piance na kursie podstawowym. Skąd wiesz że i Ty nie wpadniesz na taki pomysł? Nie wiesz i ja też nie wiem
Do nurkowania nie potrzebujesz swojego sprzętu. Zapisz się na kurs - tam dadzą Ci graty.
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 29-03-2014, 18:51
Nawet nie myślę, że człowiek o takim wzroście mógłby kupować sprzęt nie mając odbytego kursu.. Chyba, że szykuje się do kursu i szuka informacji..
Wysłany: 29-03-2014, 20:11
to może jeszcze jakiegoś kompa sobie spraw cobyś widział na jakiej jesteś głębokości, znał czas bezdekompresyjny oraz szybkość wynurzania. Polecam Sunnto Vyper, używałem bardzo długo i nigdy mnie nie zawiódł a i cena jest rozsądna jak na używane kompy.
Nawet nie myślę, że człowiek o takim wzroście mógłby kupować sprzęt nie mając odbytego kursu.. Chyba, że szykuje się do kursu i szuka informacji..
A ja, sądząc po tym co pisze, myślę, że kolega nie wie nic o nurkowaniu. W tej sytuacji jedynym rozsądnym zakupem może być ubranko. I to tylko dlatego, że może być problem znalezienia centrum nurkowego, które da radę go ubrać - bez urazy ale jest jednak ciut nietypowy gabarytowo.
Tony, jak nie chcesz zatopić bez sensu kupę kasy to odpuść sobie na razie zakupy. Nie możesz wiedzieć czy będą Ci pasować automaty Posejdona jak zadajesz pytania: "czym się różnią 1 i 2 stopień ?". Maskę pełnotwarzową też sobie odpuść - to na pewno nie jest sprzęt dla początkujących.
A co będzie jak w ogóle nurkowanie Ci się nie spodoba?
pod wodą w całym sprzęcie byłem raz,poza tym czas jaki mogę pod wodą przebywać na samych płucach jest niewystarczający. Kursy ? mam już wybraną szkołę czekam na okres wakacyjny żeby je zrobić. Pianka tak będę musiał uszyć na miarę koszt 1200-1500 w sklepie gdzie ja patrzałem.
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 30-03-2014, 18:59
Za luksusy trzeba płacić osobisty krawiec kosztuej, ale to dobra inwestycja..
Wiadomo, że każdy poleca to co sam zakupił
A tak na poważnie to zrobiłem w nim około 70 nurków i nie mam z nim żadnych problemów. Jest bardzo dobrze dopasowany i jest mi w nim poprostu ciepło. Dbam o niego, tzn. suszę go porządnie z dwóch stron i nie sikam do dzisiaj ładnie pachnie a w niczym go jeszcze nie płukałem. Podstawa to wysuszyć na wiór. U mnie min. 2 dni na jednej stronie i potem 2 dni na drugiej. Dzięki temu nie śmierdzi. Ot i tyle co do skafandra. Fajnie Ci będzie jak do kursu przystapisz w dobrze dobranym skafandrze. Powodzenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko