Witam wszystkich jestem bardzo początkującym więc proszę o wyrozumiałość
Rok temu kupiłem sprzęt abc i bardzo mi się to spodobało
Chciałem się dowiedzieć do ilu metrów tak mniej więcej można na czymś takim nurkowac
Kiedyś oglądałem program dokumentalny i facet opowiadał że łatwo można stracić przytomność pod woda i człowiek nieświadomie się utopi
Ja bawiłem się tak do 3m a do ilu można zejść bez obawy o utratę przytomności
Pozdrawiam wszystkich miłośników tego pięknego prostu!
Faktorem doprowadzajacym do omdlenie jest nie tylko glebokosc ale i czas.
Nie ma czegos takiego jak "bezpieczna glebokosc" - przy nurkowaniu z rurka powinienes sobie zapewnic asekuracje.
Ostatnio zmieniony przez martin 07-04-2014, 13:16, w całości zmieniany 1 raz
O swobodnym nurkowaniu troche czytałem nawet oglądałem super film pewnie go znacie ,,Wielki błękit ''
Słyszałem że wielu ludzi zainspirował ten film to uprawiania tego sportu
[ Dodano: 07-04-2014, 14:59 ]
Mi nie zależy żeby nurkowac jak najgłębiej tylko spróbować troche głębiej nurkowac
Słyszałem też że powinno się najpierw troche ok 20min nurkowac płytko żeby przyzwyczaić organizm a dopiero pozniej głębiej tak opowiadał ten gościu na discovery co prowadzi szole przetrwania
A asekuracje nie mam co liczyć bo pracuje za granicą i nie mam za dużo znajomych a ci których mam to nie potrafią pływać albo się boją wody
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-04-2014, 18:20
mrowa00787 napisał/a:
ten gościu na discovery co prowadzi szole przetrwania
nie oglądaj już wiecej tego programu....... zacznij od jakiegoś kursu.
makalu [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2014, 18:38
Tak,jak piszą wcześniej,ucz się od tych którzy się tym zajmują na co dzień.Czytaj polskie strony internetowe.Jeśli Cię to wciągnie,to nie ma tak ,że będziesz chciał tylko np.do 10metrów.Zawsze będziesz chciał sprawdzić czy dasz radę jeszcze metr głębiej.A wtedy zajmowanie się freedivingiem samemu to loteria-rosyjska ruletka.Wbrew pozorom to nie jest taka free dyscyplina.Zabezpieczenie takiego nurkowania na środku jeziora (bo tam znajdziesz np.20-30metrów) to duża logistyka i wielu ludzi.Przywozi się ze sobą dużą platformę,windę do wyciągania. Zabezpieczają to nurkowie. Naprawdę można zrobić sobie kuku..Więc na razie chłoń wiedzę, ćwicz najwyżej na basenie(powiedz ratownikowi że będziesz ćwiczył pod wodą).A na obcej ziemi bez języka nie będziesz w stanie zapewnić sobie bezpieczeństwa.Uważaj i się ucz teorii,ćwicz w misce z wodą(to nie żart) i napieraj.Przyjdzie twój dzień na wielki freediving..Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez makalu 07-04-2014, 18:41, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2014, 19:54
Nie chodzi by się rozpływać. Przyzwyczajenie organizmu trochę trwa. Oczywiście rozgrzewka jak w każdym sporcie jest wskazana,
na początek naucz się przedmuchiwać uszy, maskę i rurkę. Jak wyrównać ciśnienie w masce i uszach.
A reszta powoli przyjdzie z czasem. Bez asekuracji nie nurkuj na granicy wytrzymałości.
Poczytaj na nitas.pl o treningu oddechowym - naprawdę dużo to daje.
Na głębokość zacznij schodzić gdy będziesz pod wodą czuł się naprawdę swobodnie, bez stresu, bez napięcia mięśniowego.
Dziękuję że wszystkie odpowiedzi
Jeszcze tylko jedno pytanie tak mniej więcej o ile można poprawić wstrzymanie jednego oddechu pod woda teraz mogę max 90 sekund
Cześć Mrówa,
1. Poprawić można znacznie. Aktualny rekord świata to chyba 22 minuty, ale rekordzista wcześniej hiperwentylował się tlenem.
2. Zobacz czy w twojej okolicy ktoś nie prowadzi kursów freedivingu - tak chyba byłoby najbezpieczniej zacząć..
Tego typu rady niestety szybko moga zakonczyc sie tragedia.
Sorry. Free znam tylko z książek i napisałem jako ciekawostkę akademicką. Mrówa, nurkowanie na bezdechu to sport ekstremalny i niebezpieczny. Więcej tu: link
Wiem panowie że to jest niebezpieczny sport i dlatego samemu nie mam zamiaru głęboko nurkowac max 5m
Wczoraj leżąc w łóżku sprawdzałdm jak długo wstrzyman oddech i się zdziwiłdm bo udało mi się aż 3 minuty a myślałem do będzie max 90s
Tak z ciekawości ile wy potraficie wstrzymać oddech?
Muszę na basenie spróbować oczywiście z asekuracja
Wysłany: 08-04-2014, 17:39
Utopić się można jak to w przysłowie mówi w łyżce wody
Są tu przecież koledzy free może coś podpowiedzą
Fajnie było by się nauczyć tej dyscypliny od kogoś, najlepiej dobrego jak Nitka
Wysłany: 08-04-2014, 18:09
Realne nurki powtórzeniowe to około 7 m,
zejdziesz i na 10 ale to już większy wysiłek więc o powtórzeniach mowy nie ma i lepiej tego nie robić jeśli w zasięgu wzroku nie ma nurków z butlami.
[ Dodano: 08-04-2014, 18:10 ]
oczywiście w ciepłej wodzie
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 08-04-2014, 20:42
ja kiedyś przed kolegami chełpiłem się, że wytrzymuję 2min i 20 s. do czasu, gdy cały w glorii wioskowej nie spróbowałem się zgłosić na zawody free jako murowany zwycięzca i wówczas przeczytałem: by w ogóle się zakwalifikować, muszę wstrzymywać oddech na co najmniej 2minuty i 30 sekund
W najlepszym okresie płynąc sięgałem do 2 minut a w statyce 3 min, ale w zawodach już nie brałem udziału, przeszło mi. Dziś, nie przekraczam 8m głębokości i 1,5 minuty czasu pod wodą. Gdy zaczynam sezon, to czas spędzony przeciętnie wynosi około 30-40 sekund, a środku sezonu przeciętnie około 1 minuty spędzam na bezdechu. oczywiście czasem gdy idę za rybą jest to trochę dłużej ale nie walczę już o sekundy. Gdy organizm chce wracać to wracam.
Natomiast jak można się przekonać umiejętność pokonywania głębokości jest nieproporcjonalna do odległości.
Czas pobytu zależy też od wyważenia - gdy nie masz wysiłku by zejsć i wyjść, to mniej energii tracisz. Więc dobre płetwy, dobra maska i dobre, niestresogenne warunki znacząco ułatwiają zabawę.
Wysłany: 08-04-2014, 21:09
mrowa00787 napisał/a:
Wiem panowie że to jest niebezpieczny sport i dlatego samemu nie mam zamiaru głęboko nurkowac max 5m
To rosyjska ruletka.
Weź sobie do serca to co napisał Martin kilka postów wyżej
Cytat:
Faktorem doprowadzajacym do omdlenie jest nie tylko glebokosc ale i czas.
Nie ma czegos takiego jak "bezpieczna glebokosc" - przy nurkowaniu z rurka powinienes sobie zapewnic asekuracje.
To jest cholernie niebezpieczne, ponieważ każda kolejna próba może być lepsza ( w czasie i głębokości ) od poprzedniej, a to wciąga. Blackout bez asekuracji będzie śmiertelny.
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Szczesniak 08-04-2014, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 08-04-2014, 22:23
Kilka założeń.
Zawsze przydaje się asekuracja ale w materiałach DANu jest że bezwzględnie trzeba się asekurować jeżeli bezdech zaczyna przekraczać 60 sekund - myślę, że to bardzo dobra zasada.
Podczas treningu bezdechowego jest bardzo łatwo stracić przytomność. Tym łatwiej im nurek jest bardziej roztrenowany. Dlatego tak ważna jest asekuracja.
Utrata przytomności przychodzi bez żadnego ostrzeżenia i nie asekurowany nurek potrafi się utopić na metrowej wodzie na basenie.
Wczoraj zanim wstrzymałem oddech i udało mi się wstrzymać oddech na te 3 minuty co było dla mnie wielkim zaskoczeniem to wziąłem chyba z 15 głębokich oddechow bo widziałem jak kiedyś nurek tak robił nawet nie wiedziałem że to jest hipewentylacja ale różnica była ogromną zazwyczaj 1:40 a tu nagle 3:10 wszystko było ok ale pod woda już by mogło być po mnie bo czytałem że max 4 takie głębokie wdechy można wziąć
Tak wogóle póki nie będę miał z kim nurkowac to będę się bawić do 3-5 metrów i max minutę za duże ryzyko
[ Dodano: 09-04-2014, 00:31 ]
Aha wpiszcie sobie na you tube
Drexciya-Mantaray ja odkąd zobaczyłem ten filmik to się zakochalem i zawsze jak wstrzymuje oddech to zamykam oczy i wyobrażam sobie że ta ja tam lecę zajebiscie mi to pomaga się skoncentrować
Pozdro Nurasy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko