Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Witam wiosennie
Autor Wiadomość
prot 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-04-2014, 07:13   Witam wiosennie

Witam wszystkich. Od roku przeglądam forum, od kilku lat mam przemożną ochotę na kurs. W tym roku być może moje marzenie się spełni. Oby. Czeka mnie jeszcze prostowanie przegrody hehe i do dzieła :)

Przy okazji zbliżających się Świąt życzę wszystkim nurasom dużo radości, ciepła bliskich no i fest mokrego poniedziałku ;)

Jakuza 
Moderator Grupy

Stopień: RESCUE / EANx
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 6
Wysłany: 18-04-2014, 16:04   

Powodzenia! I z nosem i na kursie!

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 18-04-2014, 18:50   

Cześć!

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-04-2014, 21:37   

Cześć,
Jesteś pewny, że musisz ją prostować? Ja mam krzywą i nie specjalnie mi to przeszkadza. Mimo tego, że podczas badań przed pierwszym kursem (to były takie lata, że jeszcze się to robiło tylko w specjalnych przychodniach i bez badań nie można było się nawet zapisać na kurs) pani laryngolog powiedziała, że z tak krzywą przegrodą to nie mogę nurkować. Na szczęście to samo mówiła mojemu instruktorowi :) .

Pozdrawiam,
Mariusz

stefanis 

Stopień: sidemount diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-04-2014, 21:44   

Siemka.zrob sobie intro na basenie juz wtedy powinno być wiadomo czy to na tyle poważna krzywizny ze nie będzie można się przedmuchac. Tez mam krzywa przegrodę i nurkuje.

prot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-04-2014, 22:32   

Intro zaliczyłem przy okazji wakacji w Egipcie. Dało radę z nosem choć momentami miałem problem z wyrównaniem ciśnienia. Jednak nie przeszkodziło to w rozkoszowaniu się widokiem :) Nochal tak czy siak wyprostuję co sugeruje mi laryngolog od dłuższego czasu bo przez to zimą częściej łapię jakieś infekcje gardła. Jakoś to przeżyję :) Trochę poboli a potem mam nadzieję zrekompensuję to sobie nurkowaniem :)

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-04-2014, 23:34   

prot napisał/a:
Dało radę z nosem choć momentami miałem problem z wyrównaniem ciśnienia.

To akurat równie dobrze może być brak doświadczenia.
Napisałeś, że jesteś z Lublina. Wpadnij nad Piaseczno i pogadaj z nurkami na żywo.
Ja wybieram się w lany poniedziałek ale z tego co wiem jutro również parę osób będzie puszczać bąbelki.

Pozdrawiam,
Mariusz

prot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2014, 06:13   

Z pewnością masz rację. Brak doświadczenia miał swój nie mały udział. Pamietam pierwsze intro :) praktycznie 100% skupienia na tym czy wszystko działa i czy czegoś nie robię złe :) w zasadzie zero wrażeń estetycznych. Dopiero drugie podejście kiedy juz wiedziałem mniej wiecej czego sie spodziewać było cudownym doświadczeniem zakłócanym jedynie chwilowymi trudnościami z wyrównaniem, co jak piszesz jak najbardziej mogło wynikać z braku doświadczenia.

Tak jestem z Lublina i chętnie któregoś dnia podjade nad Piaseczno. Jeśli dobrze pamietam to chyba na stronie centrum nurkowego widziałem tez oferty intro na jeziorze :) Niestety w lany poniedziałek sie nie wyrwę. Mamy zlot rodzinny. Możliwe ze uda się na majówkę.

Pozdrowienia
Krzysiek

Aithne1 

Stopień: jest :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2014, 10:46   

Cześć :) i wielu fajnych wrażeń nurkowych :) A z krzywa przegrodą spróbuj jeszcze raz...masz już teraz większą wiedzę i może rzeczywiście okaże się, że ciachać jej nie musisz. Tak czy tak - powodzenia :)

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-04-2014, 12:29   

Może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem z tym brakiem doświadczenia. Mniej więcej chodziło mi o to, że ludzie zaczynający przygodę z nurkowaniem często wyrównują ciśnienie dopiero jak czują dyskomfort. Szczególnie przy krzywej przegrodzie (przynajmniej ja tak mam) może to stwarzać problemy. Najlepiej jest wyrównywać ciśnienie często. Ja tak robię i działa do 20 m/min zanurzania przy większej prędkości ... bywa różnie. Większym problemem mogą być nieprawidłowe profile - zwiększanie głębokości po wypłyceniu. Na szczęście ten problem można rozwiązać odpowiednio planując nurkowanie chyba, że to nurek w jaskini - wtedy bywa boleśnie.
Weekend majowy na pewno spotkasz kogoś nad Piasecznem. My planujemy być wtedy zupełnie gdzie indziej.

Pozdrawiam,
Mariusz

prot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-04-2014, 06:26   

Kurczę kusicie :) ale już mam klepnięty termin w szpitalu więc niech się dzieje. Ale za to przyszła mi inna myśl. Niestety termin w szpitalu mam dość odległy bo lipiec, a potem chyba ciut trudniej z wyborem kursów. Szczerze mówiąc wolałbym zrobic kurs przed wakacjami. Moze wiec kurs OWD zrobiłbym przed ciachnięciem nosa? Co o tym sądzicie? W sumie chętnie już bym poszedł na kurs tylko wstrzymuje sie bo słyszałem ze z krzywą przegrodą mnie nie dopuszczą.

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-04-2014, 17:05   

prot napisał/a:
Moze wiec kurs OWD zrobiłbym przed ciachnięciem nosa? Co o tym sądzicie? W sumie chętnie już bym poszedł na kurs tylko wstrzymuje sie bo słyszałem ze z krzywą przegrodą mnie nie dopuszczą.

I to jest słuszna koncepcja. Nie jest prawdą, że Cię nie dopuszczą. Ja mam krzywą i ... trochę więcej różnych kursów za sobą niż OWD. A zaczynałem w czasach kiedy wymagania zdrowotne dla nurków były zupełnie inne.

Pozdrawiam,
Mariusz

prot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-04-2014, 20:34   

No cóż w takim razie nie będe się upierał :) Pozostaje zatem kwestia wyboru miejsca w Lublinie, gdzie mogę odbyć kurs. Rozważam w tej chwili dwa scenariusze: MOANA lub Dive Service. Ewentualne sugestie mile widziane. Na pewno zależy mi na miejscu gdzie będę miał okazję efektywnie odbyć kurs (zdobyć jak najwięcej wiedzy i umiejętności) oraz poznać fajnych ludzi z którymi w przyszłości będę mógł wspólnie nurkować :)

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-04-2014, 21:16   

Bez względu na to czy zrobisz kurs u Krzyśka (Moana) czy u Łukasza (DiveService) to i tak dowiesz się tego czego potrzebujesz na tym etapie. Jest jeszcze kilka innym osób, które mogłyby efektywnie poprowadzić kurs w Lublinie. Jak będziesz chciał namiary to daj znać, podrzucę na PW.
Jeśli chodzi o towarzystwo do wspólnego nurkowania to chyba najwięcej ludzi w tej chwili nurkuje nad Piasecznem w bazie u Bąbla (po przeciwnej stronie od Resortu skąd woduje DiveService). Polecam podjechać w jakiś weekend.

Pozdrawiam,
Mariusz

prot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-04-2014, 21:45   

Pisząc o bazie u Bąbla masz na myśli nureczno.pl ?

thoms 

Stopień: TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-04-2014, 21:48   

prot napisał/a:
Pisząc o bazie u Bąbla masz na myśli nureczno.pl ?

dokładnie tak! poszło pw ;)

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-04-2014, 22:52   

j.w. :)

Pierwszy raz wszedłem na tą stronę w internecie i ... na żywo jest lepiej niż w sieci (na szczęście)

Pozdrawiam,
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez md1974 20-04-2014, 22:54, w całości zmieniany 1 raz  

prot 

Kraj:
Poland

Wysłany: 21-04-2014, 07:05   

Ok. Dzięki za pomoc i do zobaczenia :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu