No i stało się. Jakiś czas temu zakiełkowało w mojej łepetynie by nie potępiać "w czambuł" uroków rodzimej natury i dać nura w polskim jeziorze, tym bardziej, że kuszą Koparki, Piechcin i inne miejsca.
Słowem stanąłem przed dylematem: TEMPERATURA!
Pytanie: czy pianka 7 mm to dobry pomysł? Czy 10-13 stopni w takim jak to:
http://allegro.pl/komplet...4106736343.html
lub:
http://allegro.pl/kombine...4092939030.html
Wysłany: 23-04-2014, 19:27
w deco na targówku są pianki Scubapro w dobrej cenie, super produkt, super neopren - cena akceptowalna, na nasze wody potrzebować będziesz 7+5 lub min 5+5, a z czasem i tak suchar dobra pianka zostanie na wyjazdy w ciepłe kraje, u nas w piance pod termoklina czy na Bałtyku i tak zmarzniesz po kwadransie(6*C), na początku grzeje adrenalina, z czasem jak przestajesz "walczyć" z wodą zaczynasz szybciej marznąć
fajne są te manszety na rękawach i w nogawkach, wkładasz tam rękawice i buty co powstrzymuje cyrkulację wody
olej patenty w stylu semidraj - to oczywiście tylko moja opinia
Ostatnio zmieniony przez woland66 23-04-2014, 19:29, w całości zmieniany 1 raz
Pytanie: czy pianka 7 mm to dobry pomysł? Czy 10-13 stopni w takim jak to:
Pianka 7mm dla temperatury 10-13 stopni będzie pewnie ok. . Rzecz w tym, że poniżej termokliny, a w polskich wodach jest to mniej więcej w przedziale 8-12m temperatura wody jest w okolicach 5 stopni. Tu, podobnie jak na powierzchni, sprawdza się ubieranie "na cebulę". Proponuję overall 5 mm (co najmniej) plus ocieplacz 7 mm. Zawsze możesz się rozebrać
Wiek: 63 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 220 Skąd: Gliwice/Jastarnia
Wysłany: 23-04-2014, 20:10
Na polskie wody pianka 7 mm ze zintegrowanym kapturem (link 2) będzie lepsza od zestawu (link 1). Do tego ma zamek z przodu, co bywa bezcenne podczas przerwy między nurkami...
Ale zanim kupisz sprawdź cenę tej pianki w Decathlon, skąd pochodzi
(sprzedawca z linków to naciągacz, do tego podaje "typ: półsuchy" o zwykłej piance)
Sama jakość wykonania Tribord jest OK., szycie, klejenie, manszety i zamki także, a zwykły neopren jest na wszystkich piankach taki sam...
Oczywiście, warto także wyposażyć się w obcisłą (koniecznie!) koszulkę neoprenową 3 mm (tzw. żyletę) i spodenki 3 mm oraz mieć niezbyt ciasne buty, aby zmieścić skarpety neoprenowe, które też zauważalnie poprawiają termikę - ja do dziś w zimnej wodzie stosuję dwie pary rękawic (3+5 mm) mimo gorszej chwytności.
Dla dłuższych nurków możesz to uzupełnić o dowolny używany ocieplacz (bez kaptura), ale wystarczy np. 5 mm grubości.
Wtedy na korpusie będziesz miał 15 mm neoprenu (3+7+5 mm) lub nawet 17 mm.
Ale uwaga:
W takiej konfiguracji neopren ma dużą objętość i ja do takiej pianki z Decathlon w rozmiarze XL (i przy 10 kg nadwagi) potrzebowałem 15 kg balastu.
To trochę dużo bo pojawiała się silna zmiana pływalności przy zmianie głębokości, szczególnie w płytkiej wodzie lub na deko, ale dało się to opanować
Ostatnio zmieniony przez Jagmin 23-04-2014, 20:21, w całości zmieniany 2 razy
Przejdź się do Decathlonu i pomacaj pianki Tribord. Moim zdaniem jakość wykonania taka sobie. Rozglądaj się za kompletem 7+7, w wodzie w piance nigdy nie jest za ciepło....
Wysłany: 24-04-2014, 18:50
4-6 st. to masz tak od listopada do ... tu zmiennie, zalezy, kiedy lody zejdą, ale przeciętnie do końca marca- połowy kwietnia w całym zakresie wód oraz w głębszych jeziorach pod termokliną, czyli zmiennie- poniżej 6-8 metra przez cały rok.
Natomiast od kwietnia woda od powierzchni zaczyna się ogrzewać, w maju góra ma kilkanaście stopni, w lecie dochodzi do 20-22 i potem jesienią, począwszy od sierpnia zaczyna się schładzać. Wszystko zalezy, jak ciepłe jest lato, jak głebokie jezioro, ile tej wody musi się ogrzać.
W płytszych jeziorach, także kamieniołomach np takim Piechcinie, także woda pod termokliną ogrzewa się do wyższej temperatury, niż to 4-6 st, nurkowałam w Piechcinie pod koniec października i woda do dna miała o ile pamiętam, chyba 9-10 st.
Wysłany: 24-04-2014, 21:07
woland66 napisał/a:
w deco na targówku są pianki Scubapro w dobrej cenie
Może i w dobrej ale komfort termiczny w półsuchej jest nieporównywalny.
woland66 napisał/a:
olej patenty w stylu semidraj
Czemu?
Piotr B. napisał/a:
czyli co w PRAKTYCE winno być w takowym (np. wywijane manszety, kołnierz itd).
W praktyce aby kombinezon był szczelny potrzebuje on :
Gazoszczelnego zamka
Manszet, które mogą być wywijane jak Tribrdzie
Kryzy
Łączenia neprenu muszą być też sklejone.
Nurkowałem w świetnie spasowanym 7mm+7mm i połsuchym 7mm.
Zdecydowanie cieplejsza jest opcja2
Wystarczy wodoszczelny w przypadku skafandrów półsuchych
Sebastian Szczesniak napisał/a:
Manszet, które mogą być wywijane jak Tribrdzie
Owszem ale nie koniecznie w Tribordzie
Sebastian Szczesniak napisał/a:
Łączenia neprenu muszą być też sklejone
Nie koniecznie, zależy od sposobu szycia i faktycznej grubosci neoprenu
Ogólnie rzecz ujmując rekomendowany sprzedawca nie jest lekiem na całe zło a do celów reklamowych jest odpowiedni dział
Buziaki
Wysłany: 25-04-2014, 01:19
Cześć
Wracając do tematu na moje pianka długa 7mm i krótka 5mm (ocieplacz z kapturem) to bardzo dobre rozwiazanie na nasze jeziora. Nie będę pisał o tym że suchy skafander jest lepszy w naszym kraju choć sam tak uważam bo nie o to pytał kolega i pewnie go to nie interesuje
Narka
Ja uzywam polsuchego triborda z kapturem ,juz 4 sezon.W momecie zakupu porownywalem ten kombinezon z Arctic scubapro,wypadlo zdecydowanie lepiej dla scuba.Jak porownanie merca z oplem astra.Jednak cena o polowe mniejsza,zadecydowala.Zamek gazoszczelny,i faktyczna mniejsza cyrkulacja wody wewnatrz powoduje ze mozna to uzywac nawet zima.I zalanie kombinezonu nie straszne...W wodach powyzej 10 st.robi sie w tym goraco.Przynajmniej mnie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko