witam ponownie
Tak jak w temacie,ktory kompas wybrac. Slyszalem wiele dobrego na temat Suunto sk7 i troche mniej na temat Tecline(nie wiem czy dysponuje az tak duza możliwością kompensacji przechyłów w zakresie +/–30 stopni tak jak "sunciak" a na tym mi zalezy).
Pozdrawiam
nie wiem czy dysponuje az tak duza możliwością kompensacji przechyłów w zakresie +/–30 stopni tak jak "sunciak" a na tym mi zalezy
Dawno temu w firmie La'Spirotechnique (obecnie Aqua Lung) opracowano busolę sferyczną, nie ma żadnych ograniczeń kątów przechyłu. Posiadam taką busole.
Wysłany: 06-05-2014, 07:57
Możesz kupić z gumami, możesz na pasku i potem założyć gumę.
Generalnie gumy są po to aby kompas był na wierzchu dłoni i aby było łatwiej szczególnie w suchym lub grubej piance ustawić kompas w osi ciała. Jak nurkuje się w 3 mm szorcie to nie jest to tak istotne
Tutaj więcej:
http://nurkopedia.pl/index.php?title=Kompas
ciekawostka z tą busolą... jedyne co mi przynosi google na myśl to:
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 06-05-2014, 19:45
może być FS2 od scubapro. Używam od 3 lat i jest ok. Paski od obudowy pasują do kompa Aladin 2G, jakby była potrzeba. Obudowa do gumek tez do kupienia.
Ja miałęm ten sam problem przy kompie ..pasek czy gumik..Wybór padł na gumi i jestem mega zadowolony , nie dość ,że mogę umiejscowić go sobie w miejscu dla mnie najwygodniejszym to nie mam problemów z uszkodzoną opaską ( podobno oczka dość często siadają w standardowych bransoletach) .
Polecam dobre mocowanie bungee
Znam takich co preferują SK-6.
Ja mam od kilku lat taką taniochę za naście złotych na gumkach i na tyle dobrze działa, że nie mam motywacji zmieniać na coś innego. Wygląda to mniej więcej tak:
Motti [Usunięty]
Wysłany: 06-05-2014, 21:58
Sebiriusz napisał/a:
ciekawostka z tą busolą...
To busola sferyczna, działa w każdej pozycji. Nawigowałem do brzegu z fladrą w rękach była przekręcona o ponad 90 stopni.
pmk napisał/a:
Ja mam od kilku lat taką taniochę za naście złotych na gumkach i na tyle dobrze działa
Używałem DDR busoli, z tej samej półki projektowej i cenowej. Też się daje.
Problem może być z wystającą sferą.Nietrudno takim,,jajem" uderzyć gdzieś.A z obsługą stejga czy butli SM to już wcale sobie tego nie wyobrażam. Sk7 też jest pod tym względem nie najlepszy,ale ma tą zaletę ,że jego kąty przechyłu są wystarczające. Sk7 i tyle w temacie,chyba ,że chodzi wyłącznie o nawigowanie pod wodą,to można się bawić sferycznymi.Kuzyn na jachcie ma fajną,ale ciężko zakryć dwoma rękoma
Wysłany: 07-05-2014, 00:27
pmk napisał/a:
Cytat:
sk7
Znam takich co preferują SK-6.
np. ja jest mały, drobny, poręczny, ładnie układa się na wierzchu dłoni ( na bungee ) i dzięki temu mniejsze tolerowane kąty przechyłu nie są problemem.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 07-05-2014, 06:58
makalu napisał/a:
Nietrudno takim,,jajem" uderzyć gdzieś.A z obsługą stejga czy butli SM to już wcale sobie tego nie wyobrażam.
Kiedyś chętnie stosowali jaskiniowcy.
makalu napisał/a:
że chodzi wyłącznie o nawigowanie pod wodą
To nie bardzo nadaje się do precyzyjnego nawigowania, średnica kuli 48,3 mm, tyle że jest to na wierzchu i wiadomo gdzie. Wredne są zaczepy z tyłu o nie wiadomo co.
jaros4 napisał/a:
ps.dzieki za korpus zaworu faser.przydal sie...
Nie pisz takich tekstów, bo wiadomo komu pęknie żyłka.
Załatwiliście atesty ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko