Wysłany: 07-05-2014, 14:13 Jaki automat
Witam właśnie zacząłem 2 sezon z moją P1 mam już parę nurów za sobą na razie na wypożyczanym sprzęcie całą podstawę już mam czas na specjalistyczny i chcę zacząć od Automatu plus oktopus proszę was o radę jaki zakupić żeby był dobry zarówno dla początkującego jak i na dłuższy okres w rozsądnej cenie i czy nowy a może na początek jakąś używkę która na serwisie nie pociągnie kosmicznych cen pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
Wysłany: 07-05-2014, 16:08 Re: Jaki automat
Amadeusz33 napisał/a:
Witam właśnie zacząłem 2 sezon z moją P1 mam już parę nurów za sobą na razie na wypożyczanym sprzęcie całą podstawę już mam czas na specjalistyczny i chcę zacząć od Automatu plus oktopus proszę was o radę jaki zakupić żeby był dobry zarówno dla początkującego jak i na dłuższy okres w rozsądnej cenie i czy nowy a może na początek jakąś używkę która na serwisie nie pociągnie kosmicznych cen pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
Byłem w podobnej sytuacji i zdecydowałem sie na APEKS ATX40/DS4 + Octopus ATX40 nowy w przystępnej cenie.
Pływałem na nim wcześniej i byłem zadowolony, więc polecę go również Tobie.
Wysłany: 07-05-2014, 17:21
Z czym pływają Twoi znajomi? Warto mieć podobny sprzęt, na wypadek gdy padnie oring, etc.
Apeks atx/xtx 40 albo 50 w połączeniu z ds4 to całkiem niezła i bardzo popularna opcja (istotne w temacie dostępności serwisu). W dziale komis jest kilka ofert w rozsądnej cenie.
zato powinienes zlozyc xtx 100.gorna polka jesli chodzi o automaty.ja osobiscie wole posejdona ale po co masz przeplacac na dzien dobry.jakosc dosc porownywalna
Wysłany: 07-05-2014, 20:07
czyli jaki byś proponował
Johnny_ [Usunięty]
Wysłany: 07-05-2014, 20:22
Apeks xtx50 + DST - certyfikacja do 200m - nigdy tego nie wykorzystasz.
makalu [Usunięty]
Wysłany: 07-05-2014, 21:11
oskfiusz napisał/a:
Apeks atx/xtx 40 albo 50 w połączeniu z ds4 to całkiem niezła i bardzo popularna opcja
To chyba najbardziej rozsądne i przyszłościowe rozwiązanie.Ds4 albo potem idzie na twina,albo do stejga.Puszka IIst atx40 potem przyda się przy stejgu(jeśli kupisz coś innego na główny automat).A cała seria xtx jest okej.
Pewnie że są też Posejdony(też miałem) i Aqualungi ale są drogie i mało kto wokół Ciebie będzie je miał,więc rozsądek podpowiada żeby kupić to co mają Ci obok.A że nakręcamy rynek na Apeksy ? No cóż,królestwo temu ,kto na wyjeździe w dzikie lądy znajdzie u rolnika w garażu części do Cadillaka.Dlatego czasem lepiej jeżdzić Skodą,jak inni.
chcę zacząć od Automatu plus oktopus proszę was o radę jaki zakupić żeby był dobry zarówno dla początkującego jak i na dłuższy okres w rozsądnej cenie
Coś takiego nie istnieje.
Witaj Amadeuszu33
Automat dla początkujących i na dłuższy okres i jeszcze w rozsądnej cenie jest obiektem pragnień wszystkich początkujących nurków podobnie jak Angelina, Sharon etc. - zależy od rocznika
A wracając do rzeczy. Pytanie nie powinno brzmieć "jaki" ale "do czego" ma być ten automat wraz z octopusem.
Jeśli na zimne wody - np. Polska to powinien spełniać normę EN 250 i mieć zapisane w dokumentacji, że może być używany w wodach o temperaturze poniżej 10 stopni. Może przyda się płynna regulacja efektu Venturiego i pre dive. Może ważny będzie rodzaj kierownicy i strony podłączenia węża.
A może potrzebujesz automat na ciepłe wody? Czy waga automatu ma dla Ciebie znaczenie?. Czy chcesz octopus na krótkim czy na długim wężu - a moze na 110 cm ?
Nie martw się to się da ogarnąć ale napisz raczej czego Ci trzeba a nie co potrzebujesz
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 07-05-2014, 21:23, w całości zmieniany 1 raz
Również polecę automat na "A" i to będzie ATOMIC AQUATICS.
Niestety jego cena powoduje że jest to w dalszym ciągu rzadko spotykany i nie doceniany automat.
W zeszłym roku przesiadłem się na Atomica i żałuję jednego, że nie zrobiłem tego wcześniej.
makalu napisał/a:
No cóż,królestwo temu ,kto na wyjeździe w dzikie lądy znajdzie u rolnika w garażu części do Cadillaka.Dlatego czasem lepiej jeżdzić Skodą,jak inni.
Na wyjazdach w egzotyczne miejsca częściej można spotkać tego właśnie Cadillaka.
Nie mówię że APEKS jest zły, ale dla mnie ATOMIC jest lepszy.
Wysłany: 07-05-2014, 22:03
nurkując jeszcze jako bardzo początkujący nurek w zestawie singlowym zakupiłam zestaw DS4 plus ATX 40 plus octopus ATX 40 za około 1200 PLN z wężami (O! tu kupiłam http://nurkowyswiat.pl/in...uct&id_lang=7). Osobno kupiłam mano i jakiś czas nurkowałam. Potem dokupiłam długie węże i kolejny I stopień DS4 i z tymi automatami nurkuję nadal - robiąc całoroczne nurkowania w zimnych wodach. Przy okazji serwisu dołożyłam śrubkę regulująco - tuningującą
Dla mnie ten pierwszy zakup AO był trafiony w punkt. Nie wykluczam, że są inne automaty, lepsze - ale mój od początku spełnia moje wymagania: był rozwojowy oraz był i jest niezawodny
ps. wydaje mi się, że najważniejsze wybrać sobie automat - jeśli dobrze przemyślisz zakup w wersji jeden pierwszy stopień i dwa drugie, to potem wystarczy dokupić drugi pierwszy stopień i ewentualnie wymienić węże na np. tzw. długie. Zresztą - można to zrobić, kiedy węże i tak będą wymagały wymiany
makalu [Usunięty]
Wysłany: 07-05-2014, 22:19
Aleksander napisał/a:
A może potrzebujesz automat na ciepłe wody?
A po co mu na ciepłe wody,skoro za tą samą cenę kupi z normą na zimne?
Aleksander napisał/a:
Czy chcesz octopus na krótkim czy na długim wężu
Do każdego automatu może przykręcić co będzie chciał,czyli nie ma to wpływu na zakup.
juras93050 napisał/a:
Nie mówię że APEKS jest zły, ale dla mnie ATOMIC jest lepszy.
I tu masz rację ,tylko Amadeusz33 szuka w miarę tanio.
A jak mu się znudzi to np.ds4 sprzeda w ciągu godziny. Aqualunga czy Posejdona można sprzedawać tygodniami.
Wysłany: 07-05-2014, 22:37
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi co do zakupu troszkę poczytałem co do każdej propozycji i chyba za rozsądną cenę jest ten zestawik i polecany z tego co czytałem http://divezone.pl/apeks-...etr-p-2369.html
tylko od razu mam pytanie może dla was banalne czy od razu wymienić węzę na dłuższe
Wysłany: 07-05-2014, 22:41
Amadeusz33 napisał/a:
tylko od razu mam pytanie może dla was banalne czy od razu wymienić węzę na dłuższe
moim zdaniem ma to sens pod jednym warunkiem - jesteś w stanie (razem ze swoim partnurem) samodzielnie lub pod okiem doświadczonego nurka przetrenować procedurę OOG - różni się dość znacząco od procedury nauczanej na np. kursach OWD PADI.
Pewnie że są też Posejdony(też miałem) i Aqualungi ale są drogie i mało kto wokół Ciebie będzie je miał,więc rozsądek podpowiada żeby kupić to co mają Ci obok.A że nakręcamy rynek na Apeksy ? No cóż,królestwo temu ,kto na wyjeździe w dzikie lądy znajdzie u rolnika w garażu części do Cadillaka.Dlatego czasem lepiej jeżdzić Skodą,jak inni.
Jeśli chodzi o Aqualungi to jesteś w błędzie. Całkiem sporo ludzi na nich nurkuje, wcale nie są drogie tylko trochę droższe od Apeksów (nie bez przyczyny zresztą). A i w kwestii serwisu czy też części do Cadillaka w garażu nie masz racji ponieważ to co możesz zrobić na nurkowisku, czyli wymienić niektóre oringi, zrobisz na oringach do Apeksa. Nawet servis kity do drugich stopni można byłoby używać zamiennie, z pierwszymi stopniami jest trochę gorzej. Nie spotkałem też jeszcze serwisu w którym ktoś robiłby Apeksa a nie robił Aqualunga.
Jak dla mnie Aqualung jest wart tej niewielkiej różnicy cenowej, tym bardziej, że automaty kupuje się na długie lata.
Pozdrawiam,
Mariusz
makalu [Usunięty]
Wysłany: 07-05-2014, 23:50
md1974 napisał/a:
Aqualung jest wart tej niewielkiej różnicy cenowej
Jeżeli teraz znajdziesz zestaw Aqualunga nowy za 1500zł(tyle mamy do wydania),i jeszcze z pierwszym stopniem który dobrze się układa z wężami na twinie(wtedy będzie przyszłościowy) to gra gitara. Natomiast co do Posejdona,to czasem się zdarzają na alledrogo całe zestawy w dobrej cenie,natomiast ciężko znależć dobrego serwisanta blisko domu,i części nie znajdziesz przypadkiem u innych nurków.
Ostatnio zmieniony przez makalu 07-05-2014, 23:52, w całości zmieniany 1 raz
"To chyba najbardziej rozsądne i przyszłościowe rozwiązanie.Ds4 albo potem idzie na twina,albo do stejga.Puszka IIst atx40 potem przyda się przy stejgu(jeśli kupisz coś innego na główny automat).A cała seria xtx jest okej."
Glupie pytanie poczatkujacego: ile przecietenie czasu zajmuje nurkowi P* przesiadka na twina, albo do stejga. Czy aby nie lepiej kupic cos moze troche mniej rozwojowego a bardziej dostosowanego do potrzeb aktualnych i liczyc na wzrost zarobkow tudziez nowe wynalazki za pare lat... ???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko