Wysłany: 28-04-2014, 14:08 zatyczki do ucha Proplugs
Słyszałem dużo pozytywnych informacji o wkładkach/zatyczkach izolujących uszy od wody, z zaworkiem umożliwiającym wyrównywanie ciśnienia dla płetwonurków:
http://www.proplugs.com/scubadiving.shtml
Gdzie w Polsce mogę je kupić ? Ponieważ jest kilka rozmiarów, przed zakupem chciałbym je przymierzyć, aby wstrzelić się z rozmiarem.
Proszę o informację.
Decathlon, ale zwróć uwagę aby były z zaworkiem.
W opakowaniu jest folia z rozmiarami, więc sprzedawca może dobrać odpowiedni rozmiar.
Ew. możesz zmierzyć linijką w domu.
Sam zamówiłem w Nautice w Krakowie (jeszcze nie odebrałem, więc nie wypowiem się), ale widziałem w ofercie Divezone i nie tylko.
Są też na Allegro.
Szczerze mówiąc kiedyś byłem ich gorącym orędownikiem. Już na kursie OWD wpadłem na pomysł ich stosowania…
I nagle rozwiązały się wszystkie moje problemy z uszami, zalewanie i problemy z wyrównaniem ciśnienia w jednym uchu zniknęły jak ręką odjął…
I pewnie trwało by to do dziś gdybym raz przypadkiem ich nie zapomniał założyć na kolejne nurkowanie… Ich bark uświadomiłem sobie w trakcie nurkowania…
Od tej pory ich nie używam…
A jeśli chodzi o dostępność to dość regularnie widuje ja na allegro.
Pozdrawiam
Nie polecam kupowania z rozmiarem wybranym na podstawie drukowanego i wyciętego wzornika. To nieporozumienie. Nie da się tak dobrze dobrać, a jeżeli komus sie udało to przypadkiem. Trzeba przymierzyć wzornik w postaci zatyczki w rozmaitych rozmiarach. Takie wzorniki są u dystrybutorów, np. w Katowicach.
Ja kupiłem, kiedyś lecz nie używam, gdyż nie spełniły moich oczekiwań - absolutnie nie ułatwiają wyrównywania ciśnienia (co chciałem sprawdzić), nie powodują też, że wyrównywać ciśnienie po raz pierwszy można jakoby na większej głębokości. To mity. Zresztą, nie mają ku temu nawet fizycznych powodów. Na pewno jednakże zabezpieczają ucho przed kontaktem z zimną wodą.
Natomiast ja jako remedium i jednocześnie prewencję na ucho pływaka odkryłem (a raczej objawiła mi go moja otolaryngolog) 1.5 roku temu preparat o nazwie Dolphiner (psikacz do ucha, dostępny w aptekach na zamówienie, bez recepty). Rewelacja. Polecam każdemu, kto ma częsty, regularny kontakt z wodą.
Dopiero co kupiłem zatyczki, więc nie wiem jak to jest na nurkowisku, ale w domu odgłosy są delikatnie przytłumione, więc słychać bez problemu w odróżnieniu od innych zatyczek np. do pływania.
Doc's Proplug posiadają kanalik (działa jak zaworek), przez który dostaje się dźwięk i pewnie też woda.
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 11-05-2014, 12:29
Na badaniach okresowych z pracy, na wizycie u laryngologa, dostałem przepis na preparat przeciw chorobie zwanej "uchem pływaka". 1/3 kwasu borowego ( lub zwanego bornym) i 2/3 spirytusu salicylowego. Kilka kropel przed nurkowaniem i problem nie powinien się pojawić...
Nie stosowałem jeszcze tego, ale podobne działanie mają środki do kupienia w aptece- różnica tylko w cenie.
Przed nurkowaniem czy po? Dolphiner ma za zadanie odprowadzić wilgoć z ucha czyli po nurkowaniu. To samo zadanie spełnia suszarka do uszu, ale dużo skuteczniejsza, kosztuje ok. 75 USD w USA (np. DryEar) i można podładować w samochodzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko