Wallace ja miałem latarkę Tecline US-15. Jak zanurkowałem z KX Spot T to sprzedałem Teclina i kupiłem latarkę Gralmarine.
Jest mocniejsza (lepiej świeci), mniejsza (lepiej układa się na uprzęży) i dla mnie jest po prostu lepsza.
W mojej opinii warto dołożyć różnicę i kupić Grala.
W temacie Gralmarine Spot T i Tecline US-15 (z klonami) nie będę się powtarzał w nuras.info 9/2013 było porównanie w którym wygrał Gral.
Natomiast jeśli zdecydujesz się na chińską latarkę (np. z ebazarku) to od razu wymień oringi na polskie, na 3 chińskie latarki z chińskimi oringami które posiadam - wszystkie ciekły. Dwie z nich udało się doprowadzić do stanu używalności (kopie led-lenser), jedna na diodzie XML niestety nie - może jeszcze kiedyś zachce mi się coś z niej wyprodukować.
Latarkę na XMLu próbowałem reklamować (chyba ponad 40 GBP za nią zapłaciłem) - niestety możliwość reklamacji była wyłącznie iluzoryczna.
Wysłany: 04-05-2014, 20:41
Też polecam Grala KX Spot T. Zaliczyłem na niej przez weekend pierwsze nocne nurkowanie na koparkach. Świeci rewelacyjnie. Super punkt i poświata, w której naprawdę dużo widać.
Zasilałem ją Sanyo Eneloop 2550mAh. Moim zdaniem na dwa nury ok. 50 min. spoko akumulatory starczą z niezauważalnym, przynajmniej dla mojego oka, spadkiem jasności świecenia.
W załącznikach fotki jak świeci. Latarka grala to zawsze ta po prawej stronie.
Rzeczywiscie ten Gral KX Spot T dobrze swieci,widac na zdjeciach. W tescie nuras.info tez okazal sie lepszy,wiec chyba sie skusze na Grala. Dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony przez wallace 05-05-2014, 16:40, w całości zmieniany 1 raz
ja polecam Scuba Diving 6500Lm 4X CREE XML L2 LED 100m Waterproof i gwarantuje zyciem i zdrowiem ze kopara ci opadnie z jakosci wykonania latarki i mocy bylem sceptyczny co do tych 6500 lumen ale teraz po przetestowaniu jestem pewien ze ma te 6500 )
ja polecam Scuba Diving 6500Lm 4X CREE XML L2 LED 100m Waterproof i gwarantuje zyciem i zdrowiem ze kopara ci opadnie z jakosci wykonania latarki i mocy bylem sceptyczny co do tych 6500 lumen ale teraz po przetestowaniu jestem pewien ze ma te 6500 )
Gdzie kupowales i za ile,bo nie znalazlem nic w PL?
Jak zacznę nurkować głębiej to wtedy coś podobnego sobie kupię,na razie mam Gralmarine KX Spot T i Tecline US-15,jedna dla mnie a druga dla żony. Jak zejdę pod wodę to wtedy porównam. Tecline jest zauważalnie cięższa i masywniejsza od GRALa ,a jak świecą to dopiero sprawdzę i dam znać.
wallace czyli wybrałeś mój typ powinieneś być zadowolony. Oby Ci dobrze służyła.
Za jakiś czas kupisz sobie GL7, a spot zostanie jako pełnowartościowa latara w zapasie, a nie jakieś udawane światełko
ja kupilem na ebay z chin za jakies 300zl + trzeba doliczyc ryzyko zatrzymania przez celny + te wszystkie masakryczne podatki wyjdzie jakies 380 zl mi sie udalo za jedyne 300zl
[ Dodano: 17-05-2014, 21:26 ]
za jakis tydzien jak pogoda dopisze bede testowal na nocnym pomiedzy Gralmarine GL7 Led i 6500Lm 4X CREE XML L2 LED 100 m jak narazie w nocy na sucho chinczyk wypada troszke gorzej w mocy i jakosci dawanego swiatla .Co do jakosci wykonania z wierzchu niczym nie ustepuje do gl7.Jeszcze musze sprawdzic szczelnosc,trwalosc co bedzie wymagala troche nurkowan zeby cos wiecej na ten temat powiedziec.
Ostatnio zmieniony przez Maximusno1 17-05-2014, 21:48, w całości zmieniany 1 raz
Co do zaworu:
Znajdz jakis niski zawor T.
Jak nie dajesz rady krecic galkami to nie wyrzucaj zaworu-gimnastyka, rozciaganie, cwiczenia na sucho w sprzecie i basen w sorzecie.
Jak nie idzie samemu-popros kolege lub instruktora.
Normalnie im blizej osi ciala (singielak) tym latwiej siegnac. W twinie jesli masz bardziej na boki jet ciut trudniej. Wszystko da sie ogarnac cwiczac.
Ja mam Vke i koliduje troche z workiem. Nie polecam.
Ostatnio zmieniony przez canimo 17-05-2014, 22:09, w całości zmieniany 1 raz
Czy taki uchwyt jak w linku http://allegro.pl/uchwyt-...4257927490.html bedzie dobry do latarek Gralmarine KX Spot T i Tecline US-15 ,czy raczej bedzie ograniczal ruchy?Co proponujecie ewentualnie innego,sprawdzonego?
makalu [Usunięty]
Wysłany: 20-05-2014, 22:13
Latarki będziesz używał jako Twoje główne światło,więc musisz jakoś trzymać ją w ręku. Dłoń się męczy i bardziej marznie trzymając latarkę palcami.Ja nie jestem ortodoksem i uważam ,że ten patent nie jest zły.Trzyma na dłoni sztywno,ale można zdjąć.Po przywieszeniu karabinka,można latarkę odwiesić na D-ring lub schować w kieszeń.Lepsze więc niż sztywny Goodman(bo z nim latarki nie schowasz).Może to i gadżet ,ale przydatny.
update do latarki 6500Lm 4X CREE XML L2 LED 100 m daje swiatlo bardzo dobre mocne okolo 6500 lumen lecz na 24 metrach uszczelki nie wytrzymaly i zaczela cieknac ,zalala sie ,w domu rozkrecilem i oszuszylem dziala wszystko ok trzeba wymienic uszczelki na lepsze .Nawet z wymiana uszczelek jest warta swojej ceny za jakosc i moc dawanego swiatla .
Fajnie , że napisałeś o tej latarce- ja też myślę, że te chińskie miętkie gumki nie są w stanie wytrzymać głębiej niż 3 bary i z marszu trzeba je wymienić. Tyle, że czasem trudno je dobrać, bo twardość standardowych o-ringów nie pozwala stosować oryginalnego rozmiaru.
[ Dodano: 21-05-2014, 00:28 ]
Mieciu napisał/a:
Reflektor jest głęboki - powinien b.dobrze skupić 1 diodę.
Jak mówiłem mam dokładnie taką jak ta Singfire i reflektor daje bardzo dobrze skupioną plamkę. Jednak o-ringi są jak zwykle złej jakości - nie zabierałem jej pod wodę , ale podejrzewam, że bez wymiany się nie obejdzie- inaczej będzie ciekła. Oryginalny rozmiar to 22x1.6mm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko