Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 220 Skąd: Gliwice/Jastarnia
Wysłany: 19-05-2014, 18:48 szkła korekcyjne w masce - jak dobrać?
Czy ktoś zna zasady dobierania szkieł korekcyjnych do maski nurkowej?
To znaczy, czy "do wody" brać takie same jak używa się "w powietrzu"?
Wszak wiadomo, że na styku powietrze-szkło-woda obraz się nieco zmienia. W wodzie widzimy przedmioty powiększone o 1/3 oraz bliżej o 1/4.
Komputer, ze swoimi cyferkami, także "jest bliżej" i dla dalekowidzów bywa z czasem za blisko.
Czy to uwzględnić dobierając szkła korekcyjne do maski i w jaki sposób?
Pożądane byłoby zrobić to raz a dobrze, bo trudno takie szkła dostać, a cena jednego bywa większa niż samej maski wyposażonej w parę szkieł "0".
Pytanie praktycznie: jak postąpić dla wady +1,5 dioptrii, a jak dla +6 dioptrii.
Konkurencja dodatkowa: czy są okularki pływackie (takie na basen) z korekcją +6?
PS.
pytanie zadaję w imieniu dwóch osób z różnymi wadami wzroku
Wiek: 60 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 428 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 19-05-2014, 19:01
Są co najmniej dwie szkoły:
- ciut "słabsze" szkła, bo woda "powiększa"
- takie same szkła, jak na powierzchnię, bo przecież "normalnowzroczni" nurkowie nie stosują żadnych "osłabiaczy" wzroku, tylko zwykłe szkło w masce ...
Testowałem obie wersje, osobiście wolę tą drugą.
Nie wiem jak to dopasować z "+6", bo ja mam "-6".
Wysłany: 19-05-2014, 21:11 Re: szkła korekcyjne w masce - jak dobrać?
Jagmin napisał/a:
Czy ktoś zna zasady dobierania szkieł korekcyjnych do maski nurkowej?
To znaczy, czy "do wody" brać takie same jak używa się "w powietrzu"?
Cześć, brałem jak do powietrza minusy i nie odczuwam dyskomfortu pod wodą, pewnie trzeba przyzwyczaić się. Nie wiem, jak jest z plusami, może zamiast +6 wystarczy +5? Musisz podejść do sklepu i sprawdzić jakąś maskę na sucho, ja mam Technisub Look.
Jagmin napisał/a:
Konkurencja dodatkowa: czy są okularki pływackie (takie na basen) z korekcją +6?
Są, wpisz w google okularki pływackie korekcyjne +6, znalazłem kilka firm. Trochę kosztują, nie wiem, jak jest z plusami, przydadzą się do czegoś na basenie? Miałem okularki Aquaspeed, teraz Speedo, ale minusy i bez nich jest gorzej.
Do maski takie same szkła jak w normalnych okularach.
Problem jest przy większej wadzie wzroku dla krótkowidza. Pojawiają się problemy z odczytaniem przez takie szkła wskazań komputera, zwłaszcza w bardziej rozbudowanych jego wersjach.
Jam ma 4,5 i problem rozwiązała maska EISA. Na wprost mam szkła optyczne a w dół zwykłe, Dzięki temu doskonale widzę w dal jak i komputer oraz osprzęt z przodu. Widziałem nawet kombinacje szkieł dla krótkowidza do przodu i do czytania, do dołu.
To dobre rozwiązanie dla ludzi z większymi wadami wzroku.
Sprawdziłem szkła korekcyjne do masek technisub i zakres dioptrii od -10 do +3, czyli Look odpada.
Tusa ma w swojej ofercie maski ze szkłami +4,5, nie znalazłem w sklepach nurkowych szkieł +6 do jakiejkolwiek maski.
Maska ze szkłami korekcyjnymi to wydatek od 400 zł wzwyż, dlatego warto przymierzyć w sklepie.
Z dużym plusem może być problem.
When it comes to optional prescription lenses, the Esa is very adaptable. The large front lenses are available in corrections from -1 to -10 diopters in 0.5 increments. The bottom lenses are available in corrections from +1.5 to +3 diopters in 0.5 increments.
Ostatnio zmieniony przez WW 20-05-2014, 11:20, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 60 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 428 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 20-05-2014, 11:34
WW napisał/a:
Z dużym plusem może być problem.
When it comes to optional prescription lenses, the Esa is very adaptable. The large front lenses are available in corrections from -1 to -10 diopters in 0.5 increments. The bottom lenses are available in corrections from +1.5 to +3 diopters in 0.5 increments.
Z dużym minusem /na poziomie -5 czy -6/ i koniecznością używania okularów do czytania może też być problem, bo wtedy "szkła do czytania" mają moce np. -3.5 czy -4 ...
Z cytatu wynika, że te dolne to albo "0" albo plusy ....
Nie dalej jak miesiąc temu sprezentowałem koledze kończącemu OWD posiadającemu + 7 na każde oko maskę korekcyjną. Maskę wybieraliśmy u optyka, a szkiełka dobrane zostały o mocy +6.
Sprawa wymagała zastosowania maski Aquaviz z wpinanymi do środka okularami ze szkłami gdyż nie znalazłem żadnego producenta oferującego szkła tak dużej mocy na +. Problemem w pierwszych nurkowaniach było parowanie - parowała nie tylko szybka maski, ale i włożone w środek okulary - po dwóch nurkach i porządnym smarowaniu dostarczonym z maską preparatem przestało parować. Maska przypomina do złudzenia produkt Tusy i wygląda całkiem nieźle, a kolega sobie chwali i twierdzi, że dobrze w niej widzi.
Wiek: 50 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 20-05-2014, 18:00
Z szklami wszystko zalezy, jak beda mocowane.
Jesli kupujesz maske z dedykowanymi szklami, kupujesz takie wartosci, jakie masz na codzien - szkla sa odpowiednio policzone.
Jesli wklejasz szkla tak, ze pozostaje (nawet minimalna) warstwa powietrza miedzy szklem a maska (n.p. przez klejenie na okolo szkla), wybierasz takie jak na ladzie.
Jesli przyklejasz klejem optycznym soczewki kupione u optyka na calej powierzchni szkla, musisz kupic inne (optyk powinien ci policzyc).
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 220 Skąd: Gliwice/Jastarnia
Wysłany: 20-05-2014, 18:41
@juwiusz, dziękuję za podpowiedź wyjaśniającą zasadniczą kwestię.
W przytoczonym przez Ciebie wątku:
http://forum-nuras.com/vi...?t=7650&start=0
fachowiec odpowiedział jednoznacznie:
Oldskuler napisał/a:
Pomimo, że na granicy maski załamanie światła powiększa obraz, to proces korekcji widzenia odbywa się wewnątrz maski, na granicy powietrze/szkło. Pacjent noszący okulary do dali powinien dobierać sobie do maski soczewki o mocy dokładnie odpowiadającej jego wadzie refrakcji.
Powiększenie to działa tutaj jak lupa, lub lornetka, i wyłącznie powiększa obraz, nie korygując wady wzroku.
Ostatnio zmieniony przez Jagmin 20-05-2014, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko