Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
pomoc w wyborze bojki markera
Autor Wiadomość
pingwin9999 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2014, 14:40   pomoc w wyborze bojki markera

Nigdy nie używałem bojki markera i w końcu przyszedł czas żeby sie w nią wyposażyć .
PROSZĘ o poradę jaką wybrać.Otwartą(podobno cięższa do strzelenia) czy nie ,jakiej firmy itp.No i oczywiście jaka szpulka i ile metrów linki.

Żizek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2014, 19:02   

Zdecydowanie zamkniętą- to ty decydujesz, ile powietrza ma w niej być, nie leje się do niej woda, można jej użyć na powierzchni, także w akcjach ratunkowych.

Moim zdaniem najlepszą pod względem materiału, wielkości, wyposażenia i ceny robi xDeep (zamknięta 140 cm). Jest dostatecznie duża, a przy tym poręczna. Jedyne co można by w niej poprawić to zaworek do dmuchania. Nie jest zły, ale zdecydowanie najlepsze zaworki mają boje Halcyona.

Najbardziej uniwersalną szpulką jest taka w okolicach 30m.

stegano 

Stopień: TMX
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 28-05-2014, 19:55   

Jak na morze to najlepiej 3-metrowa

Jurek89 

Stopień: Sadzawkowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2014, 20:23   

Najpierw napisz na jakich wodach planujesz wykorzystać bojkę.
Jeśli chcesz się po prostu nauczyć strzelać to proponuję taką z kaczym dziobem i zaworkiem, ponieważ możesz opanować wszystkie metody "dmuchania", ale jak napisał Żiżek- przez kaczy dziób (zawór jednostronnego działania wykonany z dwóch kawałków materiału) lubi nalewać się woda.

Co do szpulki, to poszukaj sobie takiej z dodatkowym kołnierzem. Można do niego doczepić karabinek i pewniej trzymać szpulkę, jest to przydatne w grubych rękawicach.

Co do ilości linki- zależy z jakiej głębokości będziesz strzelał.
Ostatnio zmieniony przez Jurek89 28-05-2014, 20:28, w całości zmieniany 1 raz  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 28-05-2014, 20:50   

zdecydowanie otwartą jeśli nurkujesz w wodzie która ma 4 stopnie i niechcesz zalodzić automatu.

długość minimum 150cm, sugerowałbym 200cm

Aleksander 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2014, 21:29   

pingwin9999 napisał/a:
PROSZĘ o poradę jaką wybrać

Tanią i bez "wodotrysków" :-)
Jestem zwolennikiem boi zamkniętych ale z paskiem ołowiu przy podstawie - łatwiej rozwinąć i ustabilizować zarówno przed podaniem gazu jak i w trakcie drogi na powierzchnię. Polecam szpulkę zamiast kołowrotka - choć wymaga to przećwiczenia. Przydatny będzie karabinczyk do zwijania linki i zabezpiecznia szpulki. W necie jest parę ciekawych filmów jak się to robi i jak nie należy tego robić.
W rzeczywistości obsługa bojki jest elementarna
Powodzenia :-)

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2014, 21:54   

1. Bojka otwarta nie jest cięższa do strzelenia, tylko do utrzymania potem na wodzie - wymaga stałej siły naprężającej, bo w przeciwnym wypadku gaz ucieknie i z boi zrobi się farfocel.
2. Bojka zamknięta napełniana jest z węża inflatora i nie pozwala na ucieczkę gazu na powierzchni - ale jakoś to do mnie nie przemawia żeby pod wodą sobie odpinać/zapinać wężyki.
3. Boja typu "kaczy dziób" napełniana jest z oktopusa lub np. z kierownicy wydechu i nie pozwala na ucieczkę gazu na powierzchni - wg mnie chyba najlepsze rozwiązanie.

TYMOTEUSZ napisał/a:
zdecydowanie otwartą jeśli nurkujesz w wodzie która ma 4 stopnie i niechcesz zalodzić automatu.

Ciekawe, bo strzelając wielokrotnie boję z kaczym dziobem w wodzie 4 stopniowej i niższej, nie zdarzyło mi się nigdy zalodzić automatu.
Ale oczywiście trzeba umieć to zrobić, podobnie jak trzeba umieć utrzymać boję otwartą w pozycji pionowej na powierzchni (a to chyba dla początkującego nurka w trakcie wynurzania trudniejsze zadanie)

TYMOTEUSZ napisał/a:
..długość minimum 150cm, sugerowałbym 200cm

o ile nie będzie nurkować na mega wzburzonym Bałtyku to te 200cm zupełnie zbędne. Tecline 122cm lub 135cm spokojnie wystarczy.

Ołów też nie potrzebny - jak się strzeli to już leci, żadna stabilizacja nie ma tu znaczenia :)
Ostatnio zmieniony przez Marras 28-05-2014, 21:56, w całości zmieniany 2 razy  

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2014, 22:07   

Problem polega też trochę na nazewnictwie.Nawet zaglądając na sklepy internetowe można się pogubić.Jedni boje z kaczym dziobem nazywają otwartą inni zamkniętą.Dla jeszcze innych zamknięta to ta całkowicie zaszyta i tylko z dostępem przez zawór.
Jeśli dużo na morzu,to w miarę szeroka(lepiej ją widać i tak nie spławikuje),no i długa(np.Tecline lub Scubatech 180cm).
A jako sam marker na jeziorze to nawet każda mała się nada.
Ostatnio zmieniony przez makalu 28-05-2014, 22:10, w całości zmieniany 1 raz  

Mucha 

Kraj:
Netherlands

Wysłany: 28-05-2014, 22:17   

stegano napisał/a:
Jak na morze to najlepiej 3-metrowa

:galy:
Chlopie, jeszcze niecale trzy miesiace temu szykowales sie do OWD, a teraz radzisz komus 3 metrowa bojke na morze.
Nie pisz bzdur, bo jeszcze ktos to przeczyta, i zacznie szukac trzy metrowej bojki..

Odnosnie samej bojki, to polecam Teclina, zdaje sie 122 cm.
Latwa do nadmuchania "oralnego", dobrze sie uklada zwinieta w kieszeni w sucharze.
Jesli chodzi o szpulke, to jak pisali koledzy, zaleznie z jakiej glebokosci bedziesz strzelal.
Ja kiedys zaliczylem zonka, bo strzelalismy bojke, zeby oznaczyc wrak ktory lezy na 33 metrach, a wzielem szpulke na ktorej mialem nawiniete 30 metrow linki (pomylilem ja z druga szpulka na ktorej mam 50 metrow).
Koledzy mowili, ze fajnie wygladalo, jak sie jedna reka trzymalem wraku, a druga szpulke ;)
Ostatnio zmieniony przez Mucha 28-05-2014, 22:45, w całości zmieniany 1 raz  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 28-05-2014, 22:27   

Marras - zdecydowanie masz rację.

Myslałem o bojce z kaczym dziobem a napisałem o otwartej.

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2014, 22:30   

Jako pierwsza bojkę można polecić Xdeepa 140 - uniwersalna . Halcyon 180 trochę duży jak na jeziorka . Xdeep niewiele ustępuje Halcyonowi ale jest chyba o połowę tańszy . Miałem obie bojki i jak bym miał wybierać cenę przez jakość to Xdeep . Jak tylko na Bałtyk to Halcyon , bo dłuższy .

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2014, 22:49   

Zamkniętą
Taką, którą nadmuchasz ustami (wciskając zwór zębami) lub z wężyka (którą też możesz nadmuchać ustami).

Długość boi ma raczej przełożenie na autoratownictwo i ratownictwo niż widoczność pływającej bojki z oddali. Do tego weź pod uwagę co się dzieje z Twoją pływalnością podczas strzelania, w zależności od wybranej techniki i stopnia jej oponowania.

Osobiście:
1) na plecach, w kieszeni mam duże H.
2) w kieszeni suchego mam jakieś 140 cm, coś tam coś tam, co ma zawór w wersji: dmucham paszą jak wcisnę zębami.

Mam jeszcze taką zamkniętą cię się automatem od dołu dmucha ale jakoś jej nie używam. Jakoś mi procedury jej puszczania nie leżą.

Marras 

Stopień: coraz wyższy :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2014, 23:38   

ed napisał/a:
Zamkniętą
Taką, którą nadmuchasz ustami (wciskając zwór zębami) lub z wężyka (którą też możesz nadmuchać ustami).

Długość boi ma raczej przełożenie na autoratownictwo i ratownictwo niż widoczność pływającej bojki z oddali. Do tego weź pod uwagę co się dzieje z Twoją pływalnością podczas strzelania, w zależności od wybranej techniki i stopnia jej oponowania.

Osobiście:
1) na plecach, w kieszeni mam duże H.
2) w kieszeni suchego mam jakieś 140 cm, coś tam coś tam, co ma zawór w wersji: dmucham paszą jak wcisnę zębami.

Mam jeszcze taką zamkniętą cię się automatem od dołu dmucha ale jakoś jej nie używam. Jakoś mi procedury jej puszczania nie leżą.

A mi nie leży pomysł dmuchania ustami/wydechem bojki 140/25 cm np. na głębokości 9 metrów. :)
Do tego służy zapasowy automat.
Bo ile wydechów trzeba wykonać by bojka wypełniła się w 50%?
Dwa?
Trzy?
Więcej?
A w międzyczasie napełniana boja wyciąga niedoświadczonego nurka na powierzchnię...

pingwin9999 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2014, 00:00   

dziekuje wszystkim za tak żywą reakcję na mojego posta :)bardzo mi pomogliście

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2014, 06:17   

A dla czego mam napełnić w 50 % bojkę na 9 m ?

Johnny_
[Usunięty]

Wysłany: 29-05-2014, 07:30   

bo przy wyjściu gaz się rozpręży i będziesz miał ~100% na powierzchni

ed 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2014, 08:54   

Aha i boja będzie leżeć a nie stać. No chyba, że będę wisieć na sznurku to wtedy się wyprostuje.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 29-05-2014, 19:11   

mam XDEEP'a i polecam go osobiście. Chyba, że jesteś ortodoksyjny i bogaty to taką na H

bgladysz 

Stopień: TDI SM TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2014, 20:16   

Marcin13736 napisał/a:
mam XDEEP'a i polecam go osobiście. Chyba, że jesteś ortodoksyjny i bogaty to taką na H

+1

Jeśli mówimy o boi zamkniętej ;-)
Ostatnio zmieniony przez bgladysz 29-05-2014, 20:18, w całości zmieniany 1 raz  

Niesporczak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-05-2014, 08:37   

Cytat:
A mi nie leży pomysł dmuchania ustami/wydechem bojki 140/25 cm np. na głębokości 9 metrów. :)
Do tego służy zapasowy automat.
Bo ile wydechów trzeba wykonać by bojka wypełniła się w 50%?
Dwa?
Trzy?
Więcej?
A w międzyczasie napełniana boja wyciąga niedoświadczonego nurka na powierzchnię...

Wystarczą trzy szybkie wydechy i leeeeci.

[ Dodano: 30-05-2014, 11:40 ]
LINK tu ładnie widać jak leci bojka dmuchana z wydechu.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu