Wysłany: 31-05-2014, 23:02 Sony HDR-AS100 versus GoPro 3 black
Witam
Zastanawiam się nad kamerą z funkcją aparatu pod wodę. Oczywiście wybór wydaje się oczywisty (gopro3 black). Jednak zaintrygowała mnie nowa propozycja od SONY tj HDR-AS100 .
http://www.sony.pl/electr...as100v-body-kit
Poprzednie wersje odpadały ze względu na brak możliwości robienia jednocześnie zdjęć ale w tym przypadku z tego co widzę już to dodali. Z mojego laickiego punktu widzenia Sony lepiej wypada od gopro (parametry i cena). Co myślicie ?
Wysłany: 31-05-2014, 23:44
Witam,
Zastanów się jeszcze nad AEE Magicam S70.
Ostatnio zakupiłem ta kamerkę. Wprawdzie nie była jeszcze w wodzie ale na razie jestem z niej bardzo zadowolony.
Więcej o niej tutaj http://www.aee-magicam.pl...ee-magicam-s70/
Sprawdzałem obie. Sony jest fajna i wg. mnie bardziej poręczna, ale pod wodą ( mój główny cel jej zakupu) lepiej sprawdza się gopro. Ostatecznie stanęło na na gopro 3 black i jestem bardzo zadowolony z zakupu
Ale miałeś sony pod wodą ? Jakie konkretnie argumenty zaważyły na plus gopro ?
Tak. W tym samym czsie ten sam materiał był kręcony GoPro. Niestety nie ma czego porównywać. Obraz z sony jest mdły, nieostry, ziarnisty. Sony może być świetnym actioncam dla wszelkich sportów za wyjątkiem nurkowania. Sam nie jestem zadowolony ale GoPro jest obecnie jedynym rozwiązaniem dla sporów wodnych w ramach oferty budżetowej czyli do 2000 PLN. Można oczywiście kupić sprzęt lepszy - ale chyba nie o tym tu mowa
Dokładnie o to mi chodzi. Czyli pewnie zostanę przy gopro. Sony kusi mnie stabilizacją obrazu bo choć głównie ma to być kamera pod wodę to nie wykluczam używania jej na powierzchni tzn jakieś narty i potraktowania jako zwykłą kamerę "cywilną".
Wysłany: 01-06-2014, 12:34
Ja tylko dodam, że AEE Magicam S70 ma sensor Sony i stabilizacje obrazu. Bardzo fają obudowę do 100m.
Jeśli nie będziesz potrzebował dodatkowych akcesoriów (niestety system mocowań nie jest kompatybilny z GoPro), to jest to dobre rozwiązanie.
W zestawie startowym, oprócz kamery i obudowy podwodnej, jest :
- dodatkowy ekran
- dodatkowa zewnętrzna bateria
- pilot zdalnego sterowania o zasięgu do 100m
- komplet złączek
Taki komplet jest ok 1000zł tańszy od podobnego kompletu GoPro.
Przy czym jak oglądam testy porównawcze AEE z Gopro na YT to raczej na korzyść gopro. Oczywiście w porównywalnej cenie AEE daje dużo więcej akcesoriów niż gopro tylko że są to akcesoria raczej mi nie przydatne (np pilot itp)
AS100 To bardzo ważne bo poprzednie wersje (npAS15) jak oglądałem testy porównawcze to wypadały słabo pod wodą.
Natomiast nie znalazłem żadnego testu AS100 podwodnego (nie licząc testu w akwarium i basenie ) Stąd moje pytanie.
Bo jak wiemy różnica wersji to duża różnica np gopro 1 i 3black.
Wysłany: 01-06-2014, 21:24
Apropos napisał/a:
Przy czym jak oglądam testy porównawcze AEE z Gopro na YT to raczej na korzyść gopro. Oczywiście w porównywalnej cenie AEE daje dużo więcej akcesoriów niż gopro tylko że są to akcesoria raczej mi nie przydatne (np pilot itp)
Apropos.
Czy możesz podesłać linka do testu, o którym piszesz? Napisz proszę co w teście twoim zdaniem przemawia na korzyść GoPro.
Ja przed zakupem obejrzałem wiele testów porównujących GoPro i AEE S70.
Moim zdaniem różnice są prawie niezauważalne. Jedyna różnica to trochę inne inne nasycenie kolorów i fakt, że matryca GoPro preferuje bardziej kolor niebezoki a matryca AEE bardziej zielony.
np http://www.youtube.com/watch?v=YIn0DCDhByI
Kolor biały jest żółty i inne kolory jakieś przebarwione. Stabilizacja obrazu też jakaś gorsza. Oczywiście moja opinia jest subiektywna.
No ale co z tą sony AS100 czy ktoś to (i dokładnie to) testował ?
Wysłany: 01-06-2014, 23:04
Apropos napisał/a:
np http://www.youtube.com/watch?v=YIn0DCDhByI
Kolor biały jest żółty i inne kolory jakieś przebarwione. Stabilizacja obrazu też jakaś gorsza. Oczywiście moja opinia jest subiektywna.
No ale co z tą sony AS100 czy ktoś to (i dokładnie to) testował ?
Wysłany: 02-06-2014, 06:36 Re: Sony HDR-AS100 versus GoPro 3 black
[quote="Apropos"]Witam
Zastanawiam się nad kamerą z funkcją aparatu pod wodę.[quote]
Zaproponuje do rozwazenia kamerę Intova sport HD II. Obudowa do 60m, wbudowany ekran, możliwość przełączania funkcji pod woda, wbudowany czerwony filtr, szerokokatny obiektyw (140). Cena 1/2 GP. Mam i jestem zadowolony.
Sorki za częściowy brak polskich znaków
Wysłany: 02-06-2014, 09:39
wiesiek01 napisał/a:
zibisoft napisał/a:
Czy w tych przypadkach Twoje wrażenia są takie same?
Na drugim filmiku popatrz 51 sec. i porównaj z 59 sec. - różnica zasadnicza.
Rozumiem, że masz na myśli tą scenę z zachodzącym (lub wschodzącym) słońcem.
Różnica jest oczywista. Pytanie tylko, która scena oddaje prawdziwe kolory?
Je jestem specjalistą ale przy promieniach słonecznych padających pod tak dużym kontem światło słoneczne jest bardziej żółte lub nawet czerwonawe. Natomiast na scenie s GoPro jest idealnie białe.
Gdyby jednak te kolory były przekłamane to jeśli o mnie chodzi nie byłby to problem gdyż wada ta jest łatwa do usunięcia przy składaniu filmu. Nie mówiąc już o filmach z nurkowań gdzie kolory są z natury przekłamane i wymagają korekty.
Nie twierdzę, że AEE S70 jest najlepszą kamerą sportową. Jest pewną alternatywą, dla GoPro. W zbliżonej do GoPro cenie dostajemy dość dużo dodatkowych gadżetów, które mogą nam się przydać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko