Wysłany: 09-06-2014, 13:46 Pomoc w wyborze szkoły
Dzień dobry.
Od jakiegoś czasu szukałem nowej formy aktywności i mój wybór padł na nurkowanie.
Z racji że wśród moich znajomych nie mam nikogo kto nurkuje, zwracam się do Was o pomoc.
Chcę się nauczyć nurkowania, ale domyślam się że jak np. z prawem jazdy, można trafić na lepszą i gorszą szkołę i takich samych instruktorów i tu właśnie prośba do was o opinię.
Chodzi mi o szkołę/klub gdzie będę mógł się dobrze nauczyć nurkować, ale też poznać ludzi z którymi będzie się fajnie nurkować w ciekawych miejscach, a przy tym będzie miła atmosfera.
Mieszkam w Warszawie i wujek Google podpowiedział mi kilka miejsc:
CN Buddy
Warszawskie Centrum Nurkowe
Nowa Ama
Best Divers
Uderwater
Ocean Explorers
Vertigo
W mojej okolicy są Underwater, Best Divers i Warszawskie Centrum Nurkowe i nie ukrywam że tym centrom się uważniej przyglądam, jeśli jednak będzie trzeba.. również dojadę gdzieś dalej.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i kilka słów o tych miejscach
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 09-06-2014, 14:34
Umow sie do kazdej z tych szkol na probny trening - i wybierz ta, gdzie tobie bedzie sie najbardziej podobac. Jak to mowia gorale - jeden lubi corke, drugi tesciowa
Wysłany: 09-06-2014, 14:43
Wojtek szkoła nurkowa to też nurkowania w przyszłości. Zależy co chcesz robić dalej. Nurkować głównie w Polsce, jeździć dalej lub bardzo daleko. Popatrz co kto robi i szukaj tam gdzie profil działalności składa się z tym co chciałbyś robić.
Pozdrawiam
Maciek "Szczęściarz" Curzydło
Zanim dojdziesz do "przyszłości" to dokonaj świadomego wyboru. Nurkowanie to nie firma. Nurkowanie to przede wszystkim Twoje umiejętności, których ktoś musi Cie nauczyć, a później społeczność, z którą będziesz spędzać mnóstwo czasu i te wszystkie wspaniałe miejsca. Przyjmij kryterium i dokonuj wyboru.
Myślę, że kolega szuka doświadczonego nurka, który z perspektywy czasu mógłby powiedzieć parę słów o danej firmie a tak naprawdę o konkretnym instruktorze.
Wysłany: 09-06-2014, 17:14
Dokładnie. Właśnie o to mi chodzi. O opinię już doświadczonych osób.
Ja jestem laikiem w temacie, więc nie wiem na co zwracać uwagę, dlatego prosiłem o opinię na temat powyższych.
makalu [Usunięty]
Wysłany: 09-06-2014, 20:00
Wszystkie ,które wymieniłeś są znanymi szkołami. Na pewno znajdziesz kompetentnych ludzi tam szkolących.Tak jak wyżej pisano, umów się ,pogadaj,wyczujesz z którym Ci się nadaje na podobnych falach.Jedni instruktorzy dużo jeżdżą na ciepłe morza,inni mają bzika na punkcie wraków,jaskiń,czy metody pływania z butlami z boku zamiast na plecach.Każdy wtedy trochę ciągnie w swoją stronę.Powiem szczerze,że jest duża grupa nurków ,która i tak po czasie zmieniła instruktora lub organizację,albo w ogóle ekipę z którą nurkuje.Więc na przyszłość niewiele da się zaplanować,jeśli dopiero teraz stwierdziłeś ,że to morze być fajne hobby.Morze się zarazisz od kogoś i za dwa lata powiesz ,że tylko wraki Cię interesują.Jest kilka organizacji nurkowych,które działają w Polsce i nie ma lepszych czy gorszych(nie daj sobie tego wmówić ).Są lepsi i gorsi instruktorzy,ale to czy Cię nauczyli tego co powinni też zakapujesz dopiero jak nabierzesz doświadczenia.Idź pogadaj ,pojedź razem z nimi na nurkowanie jako widz-obserwator,nabierzesz swojego przekonania gdzie czujesz się najlepiej.Witamy ,to piękny ale wymagający sport.Powodzenia.
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 09-06-2014, 20:24
makalu napisał/a:
Powiem szczerze,że jest duża grupa nurków ,która i tak po czasie zmieniła instruktora lub organizację,albo w ogóle ekipę z którą nurkuje.
Dokładnie tak , czyli kurs OWD to nie związek na resztę życia z instruktorem czy centrum . W danej chwili nikt z nas nie podpowie Tobie co dla Ciebie będzie kluczowe w wyborze , odległość , czas , dostosowanie do Twoich potrzeb. Każde z tych centrów wykona przyzwoicie swoją robotę ( przy Twoim zaangażowaniu i możliwościach ) A co będzie później ocenisz sam ...
Od jakiegoś czasu szukałem nowej formy aktywności i mój wybór padł na nurkowanie.
Witaj Wojtku. A dla czego wybrałeś nurkowanie? Co Cię pociąga w tej formie aktywności?
makalu [Usunięty]
Wysłany: 09-06-2014, 22:34
No właśnie.Drogą dedukcji będzie można Cię nakierować.Bo jeśli to tylko chęć spróbowania albo moda,to odpuść .Jak zobaczysz pierwsze brudne jezioro, to Ci się odechce .
Pomyśl,może gdzieś widziałeś jak nurkują z okazami fauny morskiej(rekiny wielorybie,manty,skrzydlice)i to Cię zainteresowało?A może widziałeś nurków w jaskiniach i nie mogłeś spać po nocach?(Ja tak miałem ,jak poczytałem o nurkach wyławiających tony złota z wraków,ale to było dawno ).Potem obejrzyj strony internetowe danych szkół zobacz ,czy nurkują tam gdzie Ty byś też chciał.Morze się zarazisz od nich i wciągnie Cię nuranie na dobre.Tylko przygotuj kupę(znaczy od cholery) kasy,bo w którą stronę byś nie poszedł warto mieć ojca Rocefelera.
Ostatnio zmieniony przez makalu 09-06-2014, 22:45, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 10-06-2014, 13:35
Aleksander, dlaczego nurkowanie? Choćby dlatego, że mam lęk wysokości, więc skoki czy wspinaczka odpadają.
Makalu, pojęcia nie mam co mnie będzie dalej w nurkowaniu pociągać, wraki czy coś innego.
Jak pisałem, jestem laikiem który chce się nauczyć nurkowania. Chcę być nauczony dobrze i rzetelnie, a że jestem człowiekiem pracującym, to też za bardzo nie mam czasu odwiedzić wszystkich szkół w Warszawie, dlatego prosiłem was o wasze zdanie, na tematy tych szkół
W każdym bądź razie dziękuję bardzo. Spróbuję w jednej z tych do których mam najbliżej
Pozdrawiam
Motti [Usunięty]
Wysłany: 10-06-2014, 14:50
wojtek82 napisał/a:
Choćby dlatego, że mam lęk wysokości, więc skoki czy wspinaczka odpadają.
To jest problem w wodzie o dobrej widoczności, Na Zakrzówku na 15m widac' było powierzchnię i dno na około 30m. W nurkowaniu takie problemy też są.
Aleksander, dlaczego nurkowanie? Choćby dlatego, że mam lęk wysokości, więc skoki czy wspinaczka odpadają.
O, jak ja. Na ściance bawiłam się przednio, dopóki nie spojrzałam za siebie i nie musiałam zleźć z samej góry.
W przejrzystej wodzie w ogóle ten problem nie występuje (u mnie), nie mam ani lęki wysokości ani przestrzeni
O, jak ja. Na ściance bawiłam się przednio, dopóki nie spojrzałam za siebie i nie musiałam zleźć z samej góry.
W takim razie polecam taternictwo jaskiniowe - tam jest ciemno więc nie widac jak wysoko
makalu [Usunięty]
Wysłany: 10-06-2014, 17:09
Crypturgus napisał/a:
tam jest ciemno więc nie widac jak wysoko
Nawet jak trzeba zjechać w studnię na dno jaskini z 40 metrowym luftem pod zadkiem.Bo to człowiek wtedy widzi dokąd zjeżdża?
No ale tam ciasno i często błoto,odchody nietoperzy...
Nie ,wraki lepsze....
Ostatnio zmieniony przez makalu 10-06-2014, 17:10, w całości zmieniany 1 raz
Ja zawsze byłam przekonana, że za moim lękiem wysokości idzie lęk głębokości i w sumie szedł, na łodzi. Dopóki nie miałam butli na plecach i automatu w paszczy, bo wtedy przeszło. Raz na Zakrzówku miałam moment zadziwienia głębokością, ale przeszedł jak się zorientowałam, że grzecznie wiszę w toni zamiast pędzić na spotkanie dna. A pewnie wraz ze wzrostem umiejętności problem w ogóle przestanie się pojawiać.
A propos szkoły - jestem świeżo po kursie OWD w Buddy z dwoma diabłami i z perspektywy kursanta - bardzo polecam. Nawet jeśli nie jest Ci tam za bardzo po drodze, bo dojazd jest śmiesznie prosty (minuta od metra).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko