Wysłany: 01-07-2014, 14:31
To macie w logbookach takie pierdoły? Ja od dawien dawna mam zeszyt, w którym zapisuję tylko to co jest ważne.
Jak już koniecznie chcesz załączać takie uwagi, to pomocne może być np. zdanie "Pianka 7+7, butla stalowa 15 l, balast 12 kg, woda słodka". Takie zapisy mogą mieć jakikolwiek sens przy późniejszych nurkowaniach, jako punkt odniesienia przypomnienie, ułatwienie przy planowaniu. To czy masz rękawicę z jednym palcem, albo ubrałeś się w damską piankę nie ma większego znaczenia .
To macie w logbookach takie pierdoły? Ja od dawien dawna mam zeszyt, w którym zapisuję tylko to co jest ważne.
Jak już koniecznie chcesz załączać takie uwagi, to pomocne może być np. zdanie "Pianka 7+7, butla stalowa 15 l, balast 12 kg, woda słodka". Takie zapisy mogą mieć jakikolwiek sens przy późniejszych nurkowaniach, jako punkt odniesienia przypomnienie, ułatwienie przy planowaniu. To czy masz rękawicę z jednym palcem, albo ubrałeś się w damską piankę nie ma większego znaczenia .
Pozdrawiam, Paweł
Do balastu, rodzaju wody i butli też są odpowiednie miejsca żeby wpisać. W takim drukowanym logbooku chyba jest wygodniej niż w zwykłym zeszycie. Jako, że jestem początkujący to mogę jeszcze nie wiedzieć, które rzeczy są ważne
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 01-07-2014, 14:55
Pawel_B napisał/a:
Ja od dawien dawna mam zeszyt, w którym zapisuję tylko to co jest ważn
Ale to chyba zapiski z życia, bo raczej nie z nurkowania .
pj5830 napisał/a:
W takim drukowanym logbooku chyba jest wygodniej niż w zwykłym zeszycie. Jako, że jestem początkujący to mogę jeszcze nie wiedzieć, które rzeczy są ważne
Spokojnie , żeby nie doszło do "przerostu formy nad treścią " .
Sebastian Szczesniak napisał/a:
1. Pianka męska
4. Pianka damska
Nie no, numer 4 to na pewno suchy skafander
nie nie w 4.ce wyraźnie widać dwie wypustki i będzie pianka DAMSKA
P.S.
a 8.ka trochę jak "kaczka" wygląda
Skoro 4 to pianka damska, w takim razie co jest suchym skafandrem? Te wypustki to raczej nie jest miejsce na biust, tylko te różne pokrętła do wyrównywania ciśnienia
Wysłany: 01-07-2014, 15:25
pj5830 napisał/a:
Te wypustki to raczej nie jest miejsce na biust, tylko te różne pokrętła do wyrównywania ciśnienia
a to przepraszam. W takim razie to batyskaf:)
A trochę bardziej serio to logbook jest Twoim logbookiem. Jeśli ikona coś w/g Ciebie oznacza to niech tak będzie. Używaj ich sobie tak jak Ci wygodnie i tyle.
Ostatnio zmieniony przez Sebastian Szczesniak 01-07-2014, 16:48, w całości zmieniany 1 raz
Toż się wmanewrowałeś ze swoim logbookiem. Mój wygląda mniej więcej tak że po otwarciu wpis z nurkowania rozchodzi się (w poziomie) na dwie strony. Jako rubryki jest sześć pionowych kolumn w kolejności:
numer nurkowania - zapisuję jako liczbę kolejną i numer z aktualnego roku.
miejsce nurkowania - tj. nazwa jeziora/ zbiornika wodnego i ewentualnie miejscowość jeżeli mniej popularne.
głębokość nurkowania - w metrach
czas nurkowania - w minutach
na drugiej stronie opis nurkowania - czyli kiedy, gdzie, jak, z kim, na czym i jak mi szło.
np:
17:16, 2x10-200 - 50, temp 8 st. C,
nawigacja, maska w toni + opłynięcie platformy, powrót na jednym automacie, wsteczny ...
wszystko OK, ale wsteczny do poprawy
podpis - ja zbieram tu tylko podpisy instruktorów lub kierowników prac podwodnych więc wiele nurkowań tutaj nic nie ma.
Na takiej rozkładówce formatu 2x~A3 robię trzy, cztery wpisy nurkowań. Na ostatniej stronie logbooka jest miejsce na notatki tam podliczam nurkowania z danego roku.
...i tyle
...a można i tak:
Ostatnio zmieniony przez Sebiriusz 02-07-2014, 17:19, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko