Wysłany: 11-07-2014, 13:13
a po 2 płyty?
dwa worki konieczne - ale zakup 2 może za rok lub dwa - lżej dla kieszeni
ja pójdziesz na wraki i tak dupsko zmarznie po kwadransie bez sucharka ani rusz
w sprawie płetw się wypowiedziałem na początku, jety lepsze ale cena?
ja tam pływam w egiptowie w piance w jetach - no problema - są też lekkie modele jak OMS
udało mi się popływać z płytą i było ok. Mógłbyś coś zapropnować
Myślę że najlepszy worek będzie typu "oponka", jest troszkę "łatwiejszy w obsłudze". Jaka marka? Pod wodą nie odczujesz chyba żadnej różnicy. Ja postawiłem na polską markę, wybrałem Zeosa 38 do pojedynczej flaszki, a nawet poszedłem dalej, byłem mocno nie cool i kupiłem w wersji komfort, ale nie ze względu na "komfort" a raczej aby pianka mniej dostawała po dupie. Jestem z niego bardzo zadowolony.
Avan napisał/a:
sprężyna to coś tak wygodnego, że nie wyobrażam sobie chyba kupować czegokolwiek na pasku
W chwili obecnej można dostać sprężyn do chyba większości płetw. Są też gumy, podobne do sprężyn, typu bungy. Jak lubisz majsterkować to możesz też sam sobie zrobić. Np Tomek S na swojej stronie ładnie to opisał.
A tak wygląda moje wykonanie
Ja do pianki mam maresy plana avanti x3, nie mają takiego kopa jak jety, ale są wystarczająco sztywne aby sobie poradzić w lekkim prądzie bez problemów, a i żabką się bardzo fajnie pływa. Jety mi dość mocno ciągnęły nogi w dół, może na początku tego nie odczujesz bo zapewne jak większość z nas na początku, jeszcze trochę "walczysz" o utrzymanie pozycji, ale z czasem zrobi to się uciążliwe.
JaSBG napisał/a:
nie kombinowalem z 10-cioma workami tylko kupilem od razu element docelowy
JaSBG napisał/a:
kup po prostu jackiet i za dwa lata jak bedziesz mial okolo 50-ciu nurkow i plan na cos wiekszego rozmysl propozycje skrzydla pod twina
Właśnie, po co kombinować, za cenę jacketu kupi sobie z czasem sam worek do twina.
Judas napisał/a:
Też zawsze na takie wypady biorę płyte i worek, z tym, ze płytę specjalna lekka aluminową.
Dobrze gada! Może trzeba trochę więcej ołowiu, ale za to masz większe możliwości w wytrymowaniu.
Jacek Wo napisał/a:
Nie bardzo mi tu się mieści logistycznie i cenowo np. taka koncepcja:
2 płyty (stalowa na co dzień + aluminiowa tylko na wyloty) + 2 worki (jeden do singla + jeden do twina)
Ale wystarczy jedna płyta, jeżeli planujesz latać, bierzesz alu
woland66 napisał/a:
ja tam pływam w egiptowie w piance w jetach
"Targasz" je z Polski, czy masz jakąś bazę gdzie mają?
woland66 napisał/a:
są też lekkie modele jak OMS
Nie wiedziałem, dzięki za info , będę się musiał rozejrzeć i poszukać, może gdzieś znajdę do potestowania. Jednak człowiek całe życie się uczy i głupim umiera!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko