Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Bojka
Autor Wiadomość
nemesis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2014, 09:16   

kraken napisał/a:
Cytat:
Może i głupoty, nie wnikam w to, mnie boja obowiązuje prawnie. Tak tylko zwróciłem uwagę, na jakie niebezpieczeństwo się wystawiacie nie dając znać o swojej obecności pod wodą.
Nemesis, dlatego nie wpuszczamy na nasz teren żadnych "łowców podwodnych" w sumie chyba dlatego że ich nie lubimy. Mam nadzieję że niedługo wszelacy łowcy podwodni niezależnie od prawa będą przegonieni (zgodnie z prawem) z wszystkich miejsc za które odpowiadają nurkowie w tym z naszych forów.
Czerpanie przyjemności z polowania na ryby w tym z tolerowania ranienia wielu z nich a do tego polowanie w Polsce gdzie jest tak mało ryb pod wodą, nie świadczy moim zdaniem o takich cechach osobowych jakie chciał bym widzieć w najbliższym otoczeniu.
MSC

Na szczęście poza tym forum nie spotkałem się z niechęcią ze strony nurków, a po lekturze Twoich postów byłem na początku bardzo negatywnie nastawiony, ale bardzo szybko zmieniłem nastawienie do sprzętowców :)

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2014, 10:09   

Jacek Wo napisał/a:
Lasy prywatne - są prywatne, możesz /nie musisz/ ogrodzić i/lub np. ustawić tablice "Zakaz wstępu, teren prywatny" i zabronić wstępu.

Według ustawy wolno tylko postawić tablice,ogrodzić nie wolno,aby udostępnić migrację zwierząt dzikich.Przez prywatne lasy oprócz wszelkich służb leśnych mają prawo przechodzić rolnicy posiadający swoje grunty w obszarach leśnych.Tak czy inaczej zarówno w lesie jak i na prywatnym jeziorze mogą znaleźć się osoby postronne.
Swoją drogą ciekawe ,jak by się tłumaczył taki łowiący prądem w sądzie ,jaka była przyczyna zabicia nurka (nawet na swoim akwenie).
Bojka nurkowa jest słabo rozpoznawana przez ,,nie nurków".Przy tak dużej ilości kajakarzy,rowerowiczów wodnych itp. którzy nie mają pojęcia o znakach na wodzie to problem nie do ogarnięcia.Notorycznie powtarza się sytuacja próby wyciągania bojki.Tutaj lepszym rozwiązaniem by było stosowanie bojki z międzynarodowym kodem sygnałowym:,,Nurek pod wodą,zachowaj odstęp ".Wtedy za złamanie takiego nakazu odpowiada sterujący kajakiem,jachtem..I jego problem,że nie zna przepisów wodnych.
Ostatnio zmieniony przez makalu 23-07-2014, 10:16, w całości zmieniany 2 razy  

nemesis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2014, 10:32   

W przypadku morza są wymagania odnośnie boi? Bo co w przypadku, gdy rybak przeciągnie nas sieciami?

adalbert 

Stopień: Divemaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2014, 21:05   

Co do bojek mam tylko jedno pytanie.
Czy stosowanie innych bojek niż czarne jest zgodne z standardami DIR?
Pzdro:Adalbert

mentosik83 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2014, 11:12   

Co druga osoba na tym forum to instruktor/sprzedawca. Ci co nurkują w Internetach od 30 lat i ci co mają pierdyliard wyszkolonych nurków.

I nikt nie odpowiedział na proste pytanie... Tylko oczywiście dyskusja na tematy poboczne jak polowanie czy lasy państwowe...

PiotrekDiver 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2014, 13:30   boja lowiectwo podwodne!

nemesis napisał/a:
Dzierżawca.

Może i głupoty, nie wnikam w to, mnie boja obowiązuje prawnie. Tak tylko zwróciłem uwagę, na jakie niebezpieczeństwo się wystawiacie nie dając znać o swojej obecności pod wodą.

Odnośnie tego zezwolenia na wejście do wody, to nie wiem czy nie mówił przypadkiem o zorganizowanych grupach/szkoleniach.

To moze na akwenie wielkosci Jezora Budzislawskiego czy J. Dabie każdy pletwonurek bedzie obwieszczal z tygoniowym wyprzedzeniem ze bedzie nurkowal tu i tu na glebokosci X przez czas Y !
Czlowieku ty nurkujac z kusza odpowiadasz za to z nia wyczyniasz to jest broń! Miotajaca! a jak masz z tym klopot to nurkuj tam gdzie nie ma płetwonurków! Karzdy ma oczy wchodzac do wody i widzi ze jestes ze swoja boja w tym i tym rejonie i się tam nie pcha, więc nie wiem z czym masz klopot! W swoich przepisach lowiectwa podwodnego masz jasno ustalone odlegolsci od brzegu oraz głębokość polowu, oznakowania lowiska. Kit który wciskal koles na Jeziorku to szkoda słów, jak wczesniej tu napisano odpowiedzialnosc za nie umyslne spowodowanie smierci. Tak na marginesie z tego co pamietam polow ryb przy użyciu pradu elektrycznego jest zabroniony i karany!!! NO CHYBA ZE COS SIE ZMIENILO?!
Ostatnio zmieniony przez PiotrekDiver 26-07-2014, 13:36, w całości zmieniany 1 raz  

Trajter 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2014, 16:18   

Kolego PiotrekDiver - nic się nie zmieniło - łowienie ryb prądem jest w Polsce jak najbardziej legalne!!! Trzeba mieć tylko specjalne przeszkolenie - coś w rodzaju karty wędkarskiej do bezpiecznej obsługi urządzeń do połowu prądem. Poczytaj trochę na ten temat w necie.
Nielegalne jedynie może być pozyskiwanie ryb bez wiedzy właściciela lub dzierżawcy akwenu - wtedy metoda kłusowania (kradzieży ryb) nie ma znaczenia - czyli nie jest istotne, czy kradniesz ryby za pomocą sieci, wędki, prądu, czy materiałów wybuchowych - istotne jest to, że kradniesz.

nemesis 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-07-2014, 17:58   Re: boja lowiectwo podwodne!

PiotrekDiver napisał/a:
nemesis napisał/a:
Dzierżawca.

Odnośnie tego zezwolenia na wejście do wody, to nie wiem czy nie mówił przypadkiem o zorganizowanych grupach/szkoleniach.

To moze na akwenie wielkosci Jezora Budzislawskiego czy J. Dabie każdy pletwonurek bedzie obwieszczal z tygoniowym wyprzedzeniem ze bedzie nurkowal tu i tu na glebokosci X przez czas Y !
Czlowieku ty nurkujac z kusza odpowiadasz za to z nia wyczyniasz to jest broń! Miotajaca! a jak masz z tym klopot to nurkuj tam gdzie nie ma płetwonurków! Karzdy ma oczy wchodzac do wody i widzi ze jestes ze swoja boja w tym i tym rejonie i się tam nie pcha, więc nie wiem z czym masz klopot! W swoich przepisach lowiectwa podwodnego masz jasno ustalone odlegolsci od brzegu oraz głębokość polowu, oznakowania lowiska. Kit który wciskal koles na Jeziorku to szkoda słów, jak wczesniej tu napisano odpowiedzialnosc za nie umyslne spowodowanie smierci. Tak na marginesie z tego co pamietam polow ryb przy użyciu pradu elektrycznego jest zabroniony i karany!!! NO CHYBA ZE COS SIE ZMIENILO?!

Nie ma nic w przepisach o głębokości i odległości od brzegu.
Wytykasz komuś kit, a sam pleciesz głupoty.

I nie mam żadnego problemu, tak tylko zwróciłem uwagę, że bojka dużo ułatwia w zorientowaniu się czy jest jakiś nurek na łowisku, czego dotyczy ten temat.

Trajter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2014, 19:33   

mentosik83 napisał/a:
I nikt nie odpowiedział na proste pytanie...

Na jakie pytanie, kolego, nie znalazłeś odpowiedzi w tym wątku?

johnx 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2014, 21:18   

Muszę zgodzić się z przedmówcą, było dużo ciekawych wątków pobocznych ale dalej nie wiemy czy jest wymóg prawny nurkowania w PL z bojką. Jak ktoś z nas dostanie mandat to poprosimy o podstawę prawną i już będzie wiadomo ;)

Trajter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 28-07-2014, 21:52   

johnx napisał/a:
czy jest wymóg prawny nurkowania w PL z bojką

Nie, nie ma takiego wymogu.

A dalsze pytania ...

Czy można dostać w PL mandat za brak bojki?
Tak, można dostać.

Jaka jest do tego podstawa prawna?
Każda dotycząca odpowiedniego oznaczenia "nurek pod wodą" (może być ich kilka - we wcześniejszych postach podałem konkretną podstawę prawną).

Czy zabieranie bojki na każde nurkowanie jest konieczne?
Nie, nie jest konieczne, ale zalecane jako dobra praktyka nurkowa.

Ten post jest podsumowaniem tego co już napisałem wcześniej.
Czy jeszcze czegoś nie rozumiesz?

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-07-2014, 21:51   

Trajter napisał/a:
johnx napisał/a:
czy jest wymóg prawny nurkowania w PL z bojką

Nie, nie ma takiego wymogu.
...
Czy można dostać w PL mandat za brak bojki?
Tak, można dostać.

Jaka jest do tego podstawa prawna?
Każda dotycząca odpowiedniego oznaczenia "nurek pod wodą" (może być ich kilka - we wcześniejszych postach podałem konkretną podstawę prawną)...

Jeżeli nie ma obowiązku, to nie ma mowy o karze.
Podana wcześniej podstawa prawna (art. 62) nie dotyczy nurkowania. Wskazane w tym artykule przepisy (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury) mówią jedynie o żegludze.
Jeżeli ktoś chciałby Was ukarać na podstawie tego przepisu - sugeruję odmowę przyjęcia mandatu karnego (policjant nie jest wszechwiedzący).
Jeżeli ktoś znalazł jakieś polskie przepisy dotyczące nurkowania to fajnie byłoby je omówić.

Trajter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2014, 09:29   

RobikP - podoba mi się twój tok rozumowania :)
Następnym razem zastosuj go do następującej sytuacji:

-Czy w Polsce jest zakaz picia alkoholu?
-Nie, nie ma.

-Czy możesz zostać ukarany za prowadzenie pojazdu pod wpływam alkoholu?
-Tak, możesz zostać za to ukarany.

W takim razie dlaczego za spożycie legalnej substancji jesteś karany?

W tym wypadku też sugerujesz odmowe przyjęcia mandatu?

W dodatku dobrą praktyką zdrowotna jest niepicie alkoholu - a przecież nie ma wyraźnego przepisu w tym zakresie.

Ogarnij się trochę chłopie i włącz myślenie. Wiem, że to bardzo bolesny proces, ale zaufaj mi - da się to robić.

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2014, 16:30   

Trajter napisał/a:

-Nie, nie ma.

jest taki zakaz - patrz Ustawa o wychowaniu w trzeźwości art. 14 (do tego sankcje w art. 43')

Trajter napisał/a:

tutaj trafiłeś

Trajter napisał/a:

nie wiem do czego to porównanie

Trajter napisał/a:

W dodatku dobrą praktyką zdrowotna jest niepicie alkoholu - a przecież nie ma wyraźnego przepisu w tym zakresie.

oglądałem kiedyś program w tv, w którym dowodzono, że alkohol w odpowiednio małych dawkach ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Trajter napisał/a:

Wiem, że to bardzo bolesny proces

ciekawe skąd to wiesz, bo ja nie mam takich doświadczeń

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2014, 20:19   

Panowie... niby poważni, a licytujecie się jak dzieciaki.
Po co to? Czemu chcecie się na siłę przekonywać?

:beer3:
:ping:

RobikP 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-07-2014, 21:03   

Sebiriusz napisał/a:
Czemu chcecie się na siłę przekonywać?

Nie chcę nikogo do niczego przekonać, chcę tylko uchronić innych przed płaceniem mandatu za coś, za co nie powinni go dostać (przypadków bezpodstawnych mandatów karnych znam wiele).

PawelM 

Stopień: coś tam Diver
Kraj:
Italy

Wysłany: 01-08-2014, 20:24   

Trajter napisał/a:
RobikP - podoba mi się twój tok rozumowania :)
Następnym razem zastosuj go do następującej sytuacji:

-Nie, nie ma.

W tym wypadku też sugerujesz odmowe przyjęcia mandatu?

Ogarnij się trochę chłopie i włącz myślenie. Wiem, że to bardzo bolesny proces, ale zaufaj mi - da się to robić.

Również uważam że twój tok rozumowania jest błędny, :ping: ponieważ nie zostajesz ukarany za to że wypiłeś, a za to że prowadziłeś pod wpływem. A to już trochę inna para kaloszy. :)

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-08-2014, 20:53   

PawelM napisał/a:

Również uważam że twój tok rozumowania jest błędny, :ping: ponieważ nie zostajesz ukarany za to że wypiłeś, a za to że prowadziłeś pod wpływem. A to już trochę inna para kaloszy. :)

Ale się uparliście!! Facet chciał dobrze i wykorzystał przykład z alkoholem do zobrazowania problemu przepisów posiadania bojki w Polsce.
Czy ktoś podważa fakt, że przepisów na używanie bojki nie ma- nie nikt nie podważa;
Czy możliwe jest zapłacenie mandatu za brak posiadania bojki - tak jest to możliwe.

I wypadałoby na ten temat skończyć dyskuję bo ..... być może i podstawa prawna madandatu jest wątpliwa ale przyznam szczerze, że jak trafię na policjanta, który po dyskusji będzie się upierał na mandat i wyciągnie argument "a jak nie to sąd" ..... to wybiorę mandat, zapłacę go i po 1 dniu zapomnę....

Ale to tylko moje zdanie. Jak ktoś chce się włóczyć po sądach.... jego sprawa

A w tej dyskusji najważniejszy jest wniosek, że dobra praktyka nurkowa nakazuje aby mieć bójkę!
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez steve1973 01-08-2014, 21:04, w całości zmieniany 1 raz  

Trajter 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2014, 09:05   

PawelM napisał/a:
ponieważ nie zostajesz ukarany za to że wypiłeś, a za to że prowadziłeś pod wpływem

To dokładnie ten sam sposób rozumowania - nie zostajesz ukarany za brak bojki, ale za brak właściwego oznaczenia miejsca nurkowania. Przecież nie musisz mieć bojki!!! - wystarczy, że na powierzchni w odpowiednim miejscu będzie łódź z wywieszoną odpowiednią flagą lub ogrodzisz i oznaczysz odpowiednią część akwenu :) możliwości jest wiele. W takim wypadku bojka jest traktowana jako minimum z minimum właściwego oznaczenia.

Osobiście też jestem wrogiem płacenia nieuzasadnionych mandatów, ale czym innym jest bycie wrogiem, a czym innym jest rozumienie podstaw prawnych i mechanizmów karania.
Ostatnio zmieniony przez Trajter 02-08-2014, 09:05, w całości zmieniany 1 raz  

pawlos1976 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-08-2014, 10:42   

Trajter napisał/a:
PawelM napisał/a:
ponieważ nie zostajesz ukarany za to że wypiłeś, a za to że prowadziłeś pod wpływem

To dokładnie ten sam sposób rozumowania - nie zostajesz ukarany za brak bojki, ale za brak właściwego oznaczenia miejsca nurkowania. Przecież nie musisz mieć bojki!!! - wystarczy, że na powierzchni w odpowiednim miejscu będzie łódź z wywieszoną odpowiednią flagą lub ogrodzisz i oznaczysz odpowiednią część akwenu :) możliwości jest wiele. W takim wypadku bojka jest traktowana jako minimum z minimum właściwego oznaczenia.

Osobiście też jestem wrogiem płacenia nieuzasadnionych mandatów, ale czym innym jest bycie wrogiem, a czym innym jest rozumienie podstaw prawnych i mechanizmów karania.

Ale te przepisy dotyczą chyba statków wodnych czyli jak nurkujesz z łodzi to mandat może dostać kapitan statku za niewłaściwe oznakowanie (nie tylko dotyczy to nurkowania ale i innych rzeczy), a nie płetwonurek. Nurkując z brzegu nie pływasz statkiem tak więc nie obowiązują Ciebie przepisy o żegludze. Chyba że są przepisy które mówią jasno że płetwonurek ma mieć bojkę.
PZDR

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu