Witam,jestem nowym uzytkownikiem ,zaczynam kurs OWD i chciałem nabyć aparat podwodny.Czytałem wiele recenzji ,jednak wolałem sie zapytać praktyków,tutaj na forum spotkałem sie ze stosowanie go pro, co wybrac?
czytałem troche o panasonic ft 5 ,olympus tg2...
Nie zrozum mnie źle ale może najpierw skończ to OWD a jak będzie Ci dobrze szło to pomyśl o aparacie. Wbrew pozorom potrzeba sporej wprawy aby operować sprzętem foto/video pod wodą. Ale aby tej wprawy nabrać - warto się najpierw nauczyć nurkować.
Wysłany: 04-08-2014, 21:08
jak zdasz egzamin i skończysz kurs to po ok 50 nurkch opanujesz pływalność i wtedy poczytasz o foto i światłach, policz budget , w tym czasie nastąpi postęp cywilizacyjny i kupisz coś a i tak będziesz zły po jakimś czasie
jak tak miałem przynajmniej, teraz mam camone (taki tanie gopro) i jestem zadowolony wyłącznie z ceny jaką zapłaciłem
a jak masz siano to Płotek sprzedaje super zestaw ze światłami
Ostatnio zmieniony przez woland66 04-08-2014, 21:18, w całości zmieniany 1 raz
Rady przyjmuje,kurs OWD skoncze jednk aparat potrzebuje na wycieczke nurkową za 3mc na Bali i Singapur,wiem ,że poczatki sa zawsze ciezkie jednak wychodze z założenia ,żeby kupić coś co się nadaje.Na kursie OWD bede robił zdjecia "nad wodą" więc jakies rady co do sprzetu? budzet do 1400zł
Ostatnio zmieniony przez jejstar 04-08-2014, 21:52, w całości zmieniany 1 raz
Rady przyjmuje,kurs OWD skoncze jednk aparat potrzebuje na wycieczke nurkową za 3mc na Bali i Singapur,wiem ,że poczatki sa zawsze ciezkie jednak wychodze z założenia ,żeby kupić coś co się nadaje.Na kursie OWD bede robił zdjecia "nad wodą" więc jakies rady co do sprzetu? budzet do 1400zł
Wspomniales cos o TG2 wiec sie do tego odniose. Mam, uzywam od 1.5 roku na nurki w litoralu. Aparat jest do 15 metrow, byl ze mna najglebiej na 20, ale po paru takich glebszych nurkach zaczal delikatnie puszczac wode juz nawet na 15, wiec odradzam glebsze nurkowanie (a na swoim wyjezdzie na pewno bedziesz mial przyglebienia).
...bo o ilość klatek na sekundę pytasz?
21 to całkowicie inna kamera.
Nie, pytam o cos, czego nie podaja zazwyczaj producenci - z jaka przeplywnoscia jest nagrywany material na karte.
SD21 wygladala ze specyfikacji komkurencyjnie do GoPro3, ale w praktyce silna kompresja i
bitrate na poziomie tylko 15Mbit/s dawaly spod wody przecietna jakosc. GoPro3 Black przy swoim 30Mbit/s zapisu oferuje 2x wieksza ilosc bitow na opis obrazu, co przy wymagajacych podwodnych obrazach od razu daje sie zauwazyc. Do tego dochodza jeszcze producenckie rozwiazania dotyczace np. radzenia sobie z silnymi kontrastami etc., no ale to nie watek na takie szczegoly.
Poszukam sobie gdzies na sieci oryginalnie zgranego i nie przerabianego materialu z S70.
Najpierw kurs, później decyzja czy Foto czy Video bo to całkiem inna bajka.
Ja zaczynałem swoją przygodę z fotografią / filmem pod wodą od Gopro 2 i do żadnych z dawnych zrobionych filmów nie wracam. Obróbka jest długa, bez stabilnej podstawy ciężko nagrać coś sensownego nie skaczącego co da się skorygować programowo.
A z tą stabilnością początkujący nurek ma największy problem. Doskonała pływalność przy wideo i foto jest wskazana jak nie wymagana
Nie kieruj się materiałami prasowymi i reklamami GoPro i innych podobnych wynalazków jeśli chodzi o ujęcia. Na początku nie osiągniesz 1/4 tego poziomu bez dodatkowych akcesorii jak światła i chociażby podstawy zapewniającej większą stabilność trzymania kamery GoPro pod wodą. Bez obróbki też super efektów nie osiągniesz.
Z tego względu fotografię uważam za łatwiejszą ponieważ późniejsza obróbka jest mniej czasochłonna. I szybko można uzyskać super efekty. Zawsze też łatwiej wybrać 5 interesujących zdjęć ze 100, niż wyciąć poszczególne sceny parominutowe z parogodzinnych materiałów filmowych. Do szybkiej obróbki video potrzeba potwora a nie komputera. Dziś do GoPro to trzeba brać ze sobą na wakacje albo 2-3 karty SD albo laptopa i zgrywać wszystko non stop.
Ja znajomym sam w większości pokazuję zdjęcia a nie filmy. Jeśli podobnie robisz z pamiątkami w postaci zdjęć / filmów z wcześniejszych wakacji nie pchałbym się w video.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez recsea 07-08-2014, 14:13, w całości zmieniany 2 razy
Z tego względu fotografię uważam za łatwiejszą ponieważ późniejsza obróbka jest mniej czasochłonna.
Łatwiejsza a "mniej czasochłonna " w żaden sposób nie koresponduja ze sobą , to dwa różne zagadnienia
recsea napisał/a:
I szybko można uzyskać super efekty
???? W czym ?? U cioci na imieninach ??
Pozdrawiam Piotr
Może źle to ująłem
Czasami przy zastosowaniu paru trików w Photoshopie z totalnie skopanego zdjęcia można zrobić coś użytecznego co da się znajomym pokazać. Jak masz RAW w aparacie obróbka może przynieść naprawdę niezłe efekty bawiąc się wyostrzaniem, balansem bieli, winietą, rozmyciem(symulującym głębię) itd. Przez co fotografia może wybaczyć dużo początkującej osobie, bo nie koniecznie wyzwolenie migawki i zrobienie zdjęcia jest końcem możliwości fotografa.
W wideo jest to chyba trochę trudniejsze i dużo bardziej czasochłonne.
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez recsea 08-08-2014, 10:03, w całości zmieniany 1 raz
Czasami przy zastosowaniu paru trików w Photoshopie z totalnie skopanego zdjęcia można zrobić coś użytecznego co da się znajomym pokazać. Jak masz RAW w aparacie obróbka może przynieść naprawdę niezłe efekty bawiąc się wyostrzaniem, balansem bieli, winietą, rozmyciem(symulującym głębię) itd. Przez co fotografia może wybaczyć dużo początkującej osobie, bo nie koniecznie wyzwolenie migawki i zrobienie zdjęcia jest końcem możliwości fotografa.
W wideo jest to chyba trochę trudniejsze i dużo bardziej czasochłonne.
Pozdrawiam Piotr
RAW daje Ci przede wszystkim wieksze mozliwosci uratowania zdjecia zrobionego w trudnych warunkach, a takie niewatpliwie panuja w wodzie... i jest to prawda. Niestety, ale zdecydowana wiekszosc malpek z uszczelnieniem takich mozliwosci jak zrzut bezposrednio z matrycy nie ma i dla chcacych sie potem pobawic zostaje zakup zwyklego (z RAW) aparatu i dokupieniu oczywiscie do niego odpowiedniej obudowy podwodnej.
Nastepnie taki nurek wchodzi pod wode i cyka setki zdjec w RAWie, ktore potem trzeba.. przejrzec i ewentualnie obrobic - a to tez kupa czasu i pracy (czesto mozolnej) oraz nieco wiedzy, wiec to nie takie hop siup.
Jesli chodzi o material video z pewnoscia wymaga wiecej miejsca i mocy (ale z ta moca nie przesadzajmy, oczywiscie jak ktos material z GoPro Black probuje obrabiac na popularnych notebookach z dyskami 5400 i mala iloscia pamieci - lub co gorsza na tabletach! - to bedzie marnie i bardzo marnie. BTW moj paroletni pecet material FHD z GoPro obrabia (m.in. tnie, przycina, naklada filtry i ponownie kompresuje) srednio z predkoscia 10-15kl/s), ale za to filmowanie daje wiecej frajdy z zabawy oraz mozliwosci niz samo tylko obrabianie zdjec. Co do pracochlodnnosci to glownie stresuje sie potem procesor, jak masz juz opanowany warszat to roboty wcale nie jest tak duzo. Oczywiscie zarowno w przypadku zdjec jak i filmow duzo zalezy od samego operatora,
bo moze narobic setki ujec i potem sie meczyc z przebieraniem.
Oczywiscie co kto lubi i potrzebuje, ale w przypadku filmowania mozna sie wykazac znacznie wieksza kreatywnoscia i IMHO uzyskac ciekawszy koncowy wynik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko