Gabba33 - koplet od rodzimego Equesa szyty na miarę (pianka 5 + docieplacz 7) - cenowo porównywalne z dobrymi markami zachodnimi, jakościowo bez zastrzeżeń.
Mój komplet cioram trzeci sezon. Na Egipt sama pianka 5 świetnie daje radę, na zimne polskie wody docieplacz + żyleta i wcale nie telepie mnie na 8 metrach z zimna. Na 30 też. Tribird z decathlonu grzeje tak samo jak dziurawy suchacz, chyba, że będziesz miał super szczęście i znajdziesz rozmiarówkę. Oglądałem te pianki - jeżeli chodzi o dopasowanie anatomiczne to wypada słabo a to klucz do tego żeby nie marznąć w piance. W mokrej piance uszytej na miarę, dobrze skrojonej, na prawdę aż tak się nie marznie bo nie ma dużo przestrzeni na wodę. Jeżeli masz manszety to przez nogi/ręce woda też nie wypływa i nie ma wymiany ciepłej wody na zimną.
Przykład - nurkowanie w marcu w Polsce. Woda 5-6 C.
2 litry ciepłej wody za kołnierz pianki i plum. Nur 45 minut bez problemu.
No dobra, koledzy się śmiali na brzegu, że wylewamy za kołnierz
Tak, suchy bezapelacyjnie jest cieplejszy i lepszy na nasze warunki, szczególnie jeżeli chce się wykonać 2 nury w zimny dzień. Ale bez przesady z demonizowaniem pianek.
Ostatnio zmieniony przez Szczery 30-07-2014, 15:48, w całości zmieniany 1 raz
Tribird z decathlonu grzeje tak samo jak dziurawy suchacz, chyba, że będziesz miał super szczęście i znajdziesz rozmiarówkę. Oglądałem te pianki - jeżeli chodzi o dopasowanie anatomiczne to wypada słabo a to klucz do tego żeby nie marznąć w piance. W mokrej piance uszytej na miarę, dobrze skrojonej, na prawdę aż tak się nie marznie bo nie ma dużo przestrzeni na wodę.
Wczoraj nurkowałem w 5mm overallu z Decathlona,fakt,że w dobrze dopasowanym i pod termokliną było 8-9st, zimno było czuć tylko w twarz,więc Ja akurat trafiłem(Żona też)na dobrze dopasowane pianki.
nuras_79 napisał/a:
Sugeruję piankę 7+7 mm idealna na zimniejsze wody, do Egiptu lub Chorwacji można ubrać tylko jedną część o grubości 7 mm.
7mm to chyba trochę za ciepła na Egiptownie tym bardziej latem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko