Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak samemu zapiąć piankę... PATENTY
Autor Wiadomość
smlk 

Stopień: P
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 14:58   Jak samemu zapiąć piankę... PATENTY

Witam.
Mam takie pytanie trochę inne jak na żółtodzioba :))
Macie jakieś metody jak samemu zapiąć sobie pianke? oczywiście zamek na plecach :)

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 15:06   

do ucha zamka masz przyczepiony sznureczek, który ułatwia Ci sięgnięcie i ciągnięcie za suwak ku górze.
Żadna filozofia :pa:

smlk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 15:12   

No nie do końca.... Sznurek jak najbardziej znalazłem ale ciągniecie za niego na nie wiele się zda, gdy wszystko się podwija zawija marszczy itp. itd. Przerabiałem to kilku krotnie i zawsze musiałem kogoś prosić o pomoc, aż do ostatniego razu gdy musiałem zrezygnować z nura bo jak na złość na akwenie nie było żywej duszy ( tylko wędkarze ale kto nurkował na Balatonie w Trzebini to zna sprawe. :)

Jakuza 
Moderator Grupy

Stopień: RESCUE / EANx
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 6
Wysłany: 26-08-2014, 15:18   

Po pierwsze dopasowanie skafandra, po drugie partner nurkowy :-)
jeżeli nie jesteś w stanie samemu założyć pianki to zdecydowanie nie czas byś nurkował solo ;-)

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 15:20   

Jakuza napisał/a:
Po pierwsze dopasowanie skafandra, po drugie partner nurkowy :-)
jeżeli nie jesteś w stanie samemu założyć pianki to zdecydowanie nie czas byś nurkował solo ;-)

:beer3:

smlk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 15:38   

Pianka jest nowa :snajp: kupiłem nowego Everflexa (super pianka) i jest tak świetnie dopasowany że trudno mi to samemu określić....
A :beer3: to podeśle jak ktoś poda fajny sposób :ping: słyszałem o klamce od samochodu - zapomniałem sprawdzić :/

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 26-08-2014, 15:47   

Jakuza ma jak najbardziej rację!
A na poważnie, to ciężko jest się zapiąć w dopasowaną piankę bez obawy o uszkodzenie zamka lub przyszczypnięcia neoprenu. Nie kombinuj tylko zabieraj kogoś ze sobą na nurkowanie...

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 15:58   

Albo jak zapniesz to nie zdejmiesz i wyjdzie Ci coś takiego jak mnie kiedyś, jak mierzyłem swojego pierwszego Maresa. Założyłem go tył na przód czyli suwakiem z przodu (a miał być na plecach) i tak się zaklopsowało, że się rozebrać nie mogłem. Na początku było zabawnie ("co, ja nie zdejmę?") ale potem zaczęło się robić coraz mniej śmiesznie a coraz bardziej słabo, bo lato było i gorąco jak skurczysyn. Godzinę spędziłem w wannie z zimną wodą żeby nie zdechnąć, czekając aż wróci ktoś z domowników.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 16:11   

smlk napisał/a:
No nie do końca.... Sznurek jak najbardziej znalazłem ale ciągniecie za niego na nie wiele się zda, gdy wszystko się podwija zawija marszczy itp. itd.

A wędkarze nie pomogą??? Oni zazwyczaj od razu przychodzą (a nawet przybiegają :censored: ) do nurka na Balatonie ;) .

Jeśli chodzi o radę, to mnie w zapinaniu pianek pomogła joga... Kilka lat jogi - ale teraz nie mam żadnych problemów w zapinaniu, chociaż zamiast na Balatonie, wolę jednak popływać w piance na Zakrzówku - więcej ryb i to tych dużych (sumy i jesiotr), a wędkarzy jak na lekarstwo. :aaa:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 26-08-2014, 16:12, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 16:13   

smlk - to już wiesz, potrzebujesz kilku lat jogi. Ja bym równolegle zaczął ćwiczyć Tai Chi, bo w międzyczasie zapewne przerzucisz się na suchara :aaa:
Ostatnio zmieniony przez Yavox 26-08-2014, 16:14, w całości zmieniany 1 raz  

pomorzanka 

Stopień: wakacyjnorekreacyjny
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 16:46   

Yavox napisał/a:
Godzinę spędziłem w wannie z zimną wodą żeby nie zdechnąć, czekając aż wróci ktoś z domowników.

:aaa: opowieść znajomego, który najpierw stojąc na krześle, próbował sobie pomóc hakiem na ścianie, a potem zaskoczył swoim widokiem sąsiadów, to pikuś przy godzinnym leżeniu w wannie :papa:

gienas 

Stopień: deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 17:26   Re: Jak samemu zapiąć piankę... PATENTY

smlk napisał/a:
Witam.
Mam takie pytanie trochę inne jak na żółtodzioba :))
Macie jakieś metody jak samemu zapiąć sobie pianke? oczywiście zamek na plecach :)

Ręce zgięte w w łokciach i podniesione na wysokość barków, w dłoni trzymasz już taśmę zamka, łokcie na maxa do tyłu wychylasz tak aby kręgosłup się "zapadł" i zrobił "kieszeń" na plisę ( ta podkładka) zamka - i ciągniesz w górę taśmę zamka. Taśmę ciągnąc lekko odsuwaj od ciała - napinanie pianki zapobiega fałdowaniu.

Kilka włożeń i opanujesz tiochnikę :beer3:

smlk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 18:23   

Cytat:
Ręce zgięte w w łokciach i podniesione na wysokość barków, w dłoni trzymasz już taśmę zamka, łokcie na maxa do tyłu wychylasz tak aby kręgosłup się "zapadł" i zrobił "kieszeń" na plisę ( ta podkładka) zamka - i ciągniesz w górę taśmę zamka. Taśmę ciągnąc lekko odsuwaj od ciała - napinanie pianki zapobiega fałdowaniu.

Dzięki gienas za bardzo przydatną wskazówkę lecz jest to normalna technika zapinania piany (zajmuje mi jakieś 10 min i nie chcielibyście tego oglądać na koniec jestem już tak zmasakrowany że odchodzi mi ochota na jakiekolwiek wejście do wody ) ja szukam innowacji w tym temacie :))

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 19:14   

to myślę że jedyną innowacją było by zakładanie pianki tył na przód :ping:

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 19:27   

Sebiriusz napisał/a:
to myślę że jedyną innowacją było by zakładanie pianki tył na przód :ping:

Ja proponuję abyś ręce włożył do nogawek a nogi do rękawów. W ten sposób zapinanie zamka będzie z góry do dołu. Czy to wystarczająco innowacyjne? :rozpacz:

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 19:37   

Yavox napisał/a:
smlk - to już wiesz, potrzebujesz kilku lat jogi. Ja bym równolegle zaczął ćwiczyć Tai Chi, bo w międzyczasie zapewne przerzucisz się na suchara :aaa:

Dorzuciłabym jeszcze siłownię, ewentualnie sztangi lub tabatę - trzeba się fizycznie przygotować na twina i stejdze. :aaa:

Nurek nie ma lekko.... :hihi-:

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 19:40   

smlk napisał/a:
ja szukam innowacji w tym temacie :))

Słuchaj uważnie, bo nie będę powtarzać.

1. Suwak najpierw nasmarować, bo proces zapinania będzie dynamiczny, więc potrzebny jest sprawny poślizg.
2. Karabinkiem dwutłokowym łapiesz za oczko w uchwycie suwaka. Drugą częścią za taśmy-rączki od dużej torby (taka niebieska z Ikei nadaje się doskonale, jest z mocnego materiału, a metoda generuje na torbie solidne naprężenia).
3. Przed zapięciem ćwiczysz trzymanie torby dnem do góry za sobą. Można do środka włożyć dwa związane patyki, żeby duży przekrój wnętrza był w krytycznym momencie utrzymany, bo inaczej może zadziałać niezgodnie z oczekiwaniem.
4. Jak już masz wszystko przećwiczone, wkładasz zapaloną laskę trotylu między pośladki.

smlk 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 20:21   

I tym jakże ciekawym akcentem zakończmy te wasze dywagacje...
:pad:

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 20:36   

rada zupełnie serio, moim zdaniem sposób trywialnie prosty.
Najpierw łapiesz za sznurek jedną ręką za plecami, nad barkiem i jak już trzymasz sznurek, drugą ręka koło kości ogonowej przy początku zamka stabilizujesz go, żeby moc naciągać, to co Ci się wałkuje i sznurek ciągniesz w góre. Nie, że idzie jak po maśle, ale się daje bez wykręcenia sobie rąk ze stawów barkowych :) Można jeszcze ułatwić najpierw kawałek podciągając zamek na początku trzymając tę górną reke do tyłu, ale na wysokości pasa, a drugą jak wcześniej, naciągasz wtedy krótszy odcinek zamka, a dalej- jak wyżej. Jeśli sięgasz rękami do łopatek i do tyłka- raczej powinno wyjść :) ale może spróbuj w domu, a nie na odludnym nurkowisku, na które przejechałeś 100 km specjalnie ;-)

Widać, że panowie nigdy nie musieli sobie sukienki z zamkiem na plecach sami zapinac :-D
Ostatnio zmieniony przez lozerka 26-08-2014, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-08-2014, 20:43   

smlk napisał/a:
I tym jakże ciekawym akcentem zakończmy te wasze dywagacje...

Przede wszystkim mając P1 nie powinieneś nurkować bez partnera. Każdy problem pod wodą czy awaria może skończyć się tym, że problem z zapinaniem pianki skończy się... definitywnie.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu