Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pletwy do snurku dla kobiety
Autor Wiadomość
azp 

Kraj:
Albania

Wysłany: 08-09-2014, 07:41   Pletwy do snurku dla kobiety

Witam,

Szukam pletw do snurkowania dla kobiety, po malym reserczu jestem prawie zdecydowany na
Tusa FF 19. Kupowac czy polecacie jeszcze cos innego i dlaczego, tak do 150zl

pozdrawiam

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2014, 07:58   

te Tusy są bardzo fajne. Moja żona jest z nich bardzo zadowolona.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 08-09-2014, 08:49   

Przez to rozciecie sa malo wydatne, miekkie i IMHO malo precyzyjne.

Z mojej strony inna sugastia -> Mares Plana Avanti. Sa rozne modele (HP, Tre, Excell) rozniace sie cena - nieprodukowane juz HP sa najtansze i w zupelnosci wystarczaja.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2014, 08:57   

bez przesady. Przez to rozcięcie nie męczą nadmiernie nóg, nie uciekają na boki.

A co znaczy "mniej wydajne". To jak "zwykły proszek". Do nurkowania z butlą faktycznie za slabe. Do free. wychodzenia bardzo szybko (z dużym oporem) też się nie nadają.
Ale do snoorkowania i pływania powierzchniowego? rewelacja. lekkie i pozwalają szybko pływać.

azp 

Kraj:
Albania

Wysłany: 08-09-2014, 10:01   

Dziekuje za odpowiedzi, kupuje Tusy :)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 08-09-2014, 10:08   

Nuroslaw napisał/a:
Przez to rozcięcie nie męczą nadmiernie nóg, nie uciekają na boki.

Przez to rozciecie maja duzo gorsza sprawnosc - nie mecza nog, bo nie przekazuja energii. Sam piszesz ze nie nadaja sie do szybkiego plywania ani plywania ze sprzetem. Nie nadaja sie tez do sprawnego plywania w pradzie. Sa po prostu zabawka dla ludzi ktorzy ocieraja sie o snurkowanie raz w zyciu na urlopie w egipcie. Jesli potrzebujesz pletwy majacej posluzyc dluzej, to trzeba kupic cos, klasycznego i sprawdzonego ;)

azp, wyprobuj i wybierz sam.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2014, 11:45   

doplac np do:
http://www.moana24.pl/ple...-tre,p3218.html
bedziesz zadowolony :)

azp 

Kraj:
Albania

Wysłany: 08-09-2014, 12:12   

Haw napisał/a:
doplac np do:
http://www.moana24.pl/ple...-tre,p3218.html
bedziesz zadowolony :)

Ja bede zadowolony jak zona bedzie zadowolona :) , a w tym przypadku mysle ze mniej meczace pletwy beda lepsze. Jak zacznie nurkowac na pare metrow to i tak bedzie sukces, plywanie po powierzchni sie nie liczy :)

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2014, 12:28   

Kup te Tusa'y FF a jak oceniasz, że nieźle pływa to Plany Avanti Tre Maresa.
MSC

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 08-09-2014, 12:37   

azp napisał/a:
a w tym przypadku mysle ze mniej meczace pletwy beda lepsze

Plywanie z rozcietymi pletwami to tak, jak by ktos zmusil Cie do wolnego spaceru poprze ubranie spadajacych spodni - zamiast wytlumaczenie ze mozesz isc spokojnie.

Mniej meczace sa pletwy majace lepsza sprawnosc, tylko zone trzeba przekonac, zeby delikatnie machala nozkami, a nie napier...ala - i tak bedzie szybsza od tych rozcietych.

Lechu67 

Stopień: AOWD deep, EANx
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2014, 13:15   

Ja kupiłem żonie takie :
http://www.moana24.pl/ple...szowe,p301.html
bo mają stosunkowo wąski kalosz, dobry dla kobiecej stopy, idealny kompromis między komfortem a wydajnością, wąskie więc nie obijają się przy pływaniu (dla początkujących), lekkie co jest istotne przy wyjazdach zagranicznych samolotem.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2014, 14:03   

Martin, jesteś skażony nurkowaniem i nie rozumiesz potrzeb początkujących :D

Nie wprawione nogi, będą dłużej bawić się w wodzie z FF9 niż super wypas płetwą. A różnica osiąga jest minimalna dla normalnych warunków.

Mało kto pływa w prądzie itp. Przy czym ta płetwa i tak daje duuuużo więcej niż miałbyś płynąć bez, a w zbyt sztywnych nie dopłynie bo złapie skurcze.

Moja testowała kilka. między innymi Blades i FF9. Została przy FF9 - na jej plażowe warunki są idealne.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 08-09-2014, 14:15   

Nie jestem skazony, tylko staram sie zasugerowac optimum - pletwe ktora nadaje sie do kazdych warunkow. Nie rozumiem ograniczania czyis zdolnosci poprzez sugerowanie gorszego sprzetu - tylko dlatego ze twoja zona tez go ma ;)

Skurcze wynikaja z braku kondycji, zlej techniki i naparzania. Wystarczy troszke spokojniej poplywac i nie ma skurczy.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2014, 21:22   

martin napisał/a:
Plywanie z rozcietymi pletwami to tak, jak by ktos zmusil Cie do wolnego spaceru poprze ubranie spadajacych spodni - zamiast wytlumaczenie ze mozesz isc spokojnie.

Mniej meczace sa pletwy majace lepsza sprawnosc, tylko zone trzeba przekonac, zeby delikatnie machala nozkami, a nie napier...ala - i tak bedzie szybsza od tych rozcietych.
nic dodac nic ujac :)

Lechu67 napisał/a:
Ja kupiłem żonie takie :
http://www.moana24.pl/ple...szowe,p301.html
tez kiedys je mialem, tez bylem zadowolony. potem przesiadlem sie na tre maresa i jestem niezadowolony ze kiedys cieszylem sie z caravelle ;) . najlepiej poprobowac samemu...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu