Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer nurkowy - pierwsze podejście
Autor Wiadomość
xaltuton 

Stopień: Hańcza Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2014, 14:21   

wiesiek01 napisał/a:
krzysiek_x napisał/a:
po co jak ktoś jest owd/aowd?

Backup urządzeń pomiarowych ? Było na kursie ? I nie musi być drugi komp, może być jakikolwiek "czasomierz".

Mnie uczono, ze twoim backupowym BT jest ten na reku partnura.

[ Dodano: 30-09-2014, 14:27 ]
krzysiek_x napisał/a:
ferret, a to są jakieś zanurzenia w sprzęcie scuba, które nie kwalifikują się do miana nurkowania?

Moze te nie glebsze niz 1.5 metra, przy ktorych nawet niektore kompy sie nie "zalaczaja"? :-) A jak zanurze w wodzie na brzegu paszcze, zeby sprawdzic, czy AO podaje gaz, to juz nurek? :)
IMHO definicje startu/stopu mozna mnozyc jak komu bardziej pasuje.

krzysiek_x
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2014, 11:34   

xaltuton, u mnie można ustawić głębokość od jakiej się "załącza". Nie ma ustawowych wytycznych co jest, a co nie. Nie brnijmy bardziej. Nie widzę sensu.

nuras_79 
Moderator Grupy

Stopień: ADV.Nitrox + Wreck
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-10-2014, 08:59   

Kupuj Suunto Vyper a jeśli technicznie i nurkowania nocne to wybieraj xDEEP'a

krzysiek_x
[Usunięty]

Wysłany: 03-10-2014, 09:52   

grzstr, minęło już trochę czasu odkąd zamieściłeś pierwszy post, co kupiłeś?

grzstr 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-10-2014, 15:34   

Pod koniec 2013 roku zakupiłem xdeepa w wersji BT, następnie zrobiłem upgrade do EANx.

Łukasz Mirowski 

Stopień: p2, adv nx intd
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-10-2014, 19:57   

Hej... Jesteś zadowolony z kompa? Czy jednak zmienił byś na coś innego? PZDR.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 04-10-2014, 00:39   

mpbc napisał/a:
jeszcze nie widziałem by ktoś miał 2 komputery na ręku.....

Ja mam dwa komputery, albo komputer i Digitala.

[ Dodano: 04-10-2014, 00:42 ]
xaltuton napisał/a:

Tyle, że partner może być kilkanaście metrów od Ciebie(czasem też nad/pod Tobą), niekoniecznie się Tobą interesować, albo robić głupie rzeczy, albo nurkować na innym gazie, albo takie tam...
Ostatnio zmieniony przez beroduar 04-10-2014, 00:42, w całości zmieniany 1 raz  

grzstr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-10-2014, 07:15   

Łukasz Mirowski napisał/a:
Hej... Jesteś zadowolony z kompa? Czy jednak zmienił byś na coś innego? PZDR.

Jestem bardzo zadowolony. Teraz wiem, że to był dobry wybór. Poza problemami wieku dziecięcego o których już tu było na forum czyli:
- błędne wskazania temperatury,
- problem z przejściem w tryb powierzchniowy po nurkowaniu
które zostały już rozwiązane komputer sprawuje się super. Wykonałem z nim 80 nurkowań i nic się nie dzieje.
Ze moich doświadczeń mogę naprawdę go polecić.

xaltuton 

Stopień: Hańcza Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-10-2014, 15:02   

beroduar napisał/a:

xaltuton napisał/a:

Tyle, że partner może być kilkanaście metrów od Ciebie(czasem też nad/pod Tobą), niekoniecznie się Tobą interesować, albo robić głupie rzeczy, albo nurkować na innym gazie, albo takie tam...

Jesli plywasz z partnurem a nie tylko wchodzisz z nim razem do wody, to sytuacja, ze psuje sie BT i akurat w tym momencie partnur gdzies pogonil, nie powinna miec miejsca. Poza tym nawet jesli buddy jest gdzies dalej, to podplywasz do niego i tyle. Awaria BT to nie jakas straszna tragedia pod woda.

Jesli chodzi o rozbieznosc gazow, to jesli nurek jest NDL, to nadal nie widze problemu
nawet jak jeden nurek ma powietrze a drugi nura na EAN.
Jesli nurki sa juz na poziomie adv. nitrox i dalej, to bez zdublowanego sprzetu raczej sie juz nie nurkuje i tu sie zgadzam. Ale ja mowilem o rekreacyjnym.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-10-2014, 21:27   

xaltuton napisał/a:
Jesli plywasz z partnurem a nie tylko wchodzisz z nim razem do wody, to sytuacja, ze psuje sie BT i akurat w tym momencie partnur gdzies pogonil, nie powinna miec miejsca. Poza tym nawet jesli buddy jest gdzies dalej, to podplywasz do niego i tyle. Awaria BT to nie jakas straszna tragedia pod woda.

Jesli chodzi o rozbieznosc gazow, to jesli nurek jest NDL, to nadal nie widze problemu
nawet jak jeden nurek ma powietrze a drugi nura na EAN.
Jesli nurki sa juz na poziomie adv. nitrox i dalej, to bez zdublowanego sprzetu raczej sie juz nie nurkuje i tu sie zgadzam. Ale ja mowilem o rekreacyjnym.
guowcy zdaje sie nurkuja z jednym, ale co oni tam moga wiedziec ;) . z 2 strony jakby sie uparl to zapasowa latarka albo maska tez wystarczyaby jedna na pare. to chyba bardziej kwestia wygody i i pogladow - zarowno jeden jak i dwa komputery na reku raczej nie przyczynily sie do zwiekszonej liczby wypadkow :) .

mpbc napisał/a:
No właśnie, zastanawiam się gdzie mają ten backupowy komputer bo jeszcze nie widziałem by ktoś miał 2 komputery na ręku.....
mam kompa i digitala, oba na prawym reku obok siebie - latwo porownac wskazania.

arkac123 napisał/a:
Moje pierwsze 20 nurkowań (mam egipskie OWD i AOWD) odbyło się nie tylko bez głębokościomierza, czasomierza, ale też bez sprawnego manometru (zawieszał się)....
no to prosisz sie o nagrode darwina :p . jakis sposob na szacowanie gazu warto miec, czy to czas + srednia glebokosc czy mano, czy tez butla z zaworem rezerwy. no chyba ze klepiesz zdrowaski pod woda. tez zrobilem kilkanascie poczatkowych nurkowan bez glebokoscio i czasomierza, ale w takiej konf. jak piszesz bym sie nie odwazyl.
w sumie w PL chyba wszystkie nurkowania na ktore nie zabiera sie latarki mozna wykonac i bez glebokosciomierza.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 05-10-2014, 08:37   

beroduar napisał/a:

Jeżeli tak nurkujesz to potrzebujesz czarną skrzynkę a nie klasyczny komputer nurkowy.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2014, 15:00   

beroduar napisał/a:

To nie partner, tylko zwykły kolega ;-)

Teuthowenia pellucida 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2014, 19:45   

Witam koleżanki i kolegów. Wiem że odgrzewam temat ale chciałbym się zapytać czy ktoś z Was nurkował z
komputerem nurkowym Scubapro Meridian i jakie są Wasze opinie o tym produkcie.

mpbc 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-10-2014, 23:13   

Scaner napisał/a:
beroduar napisał/a:

Jeżeli tak nurkujesz to potrzebujesz czarną skrzynkę a nie klasyczny komputer nurkowy.

Mnie sie zdarzyło popłynąć za obcym nurkiem będąc przekonany iż to mój partner.... Polskie wody jednak nie są idealnie przezroczyste, a czarny to czarny ;)

Amstaff 

Stopień: owd
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 06-10-2014, 00:01   

Jestem po niedawnym kursie OWD i tak czytam te wypociny to mnie szlag trafia a jeszcze ze mieszkam za granica to podwojnie, zamiast sie cieszyc ze polakowi udalo sie zrobic jakis komputer i ze sie swietnie sprzedaje to a fee tylko narzekanie. Ja Ci zycze by twoje prawnuki doczekaly firmy podobnej so suunto czy oceanic bo od tego sie zaczyna. Zamiast wspierac polska marke to tylko hejty widze, a to ze ma wady .... kazdy produkt je posiada. Zal mi co niektorych.....z Pozdrowieniami

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 06-10-2014, 03:34   

Scaner napisał/a:
Adam, jak się nie ma co się lubi... Poza tym ja jestem taki nie do końca koszerny... :aaa:

@Amstaff : Ja się bardzo cieszę z mojego Black-a, co nie zmienia mojego prawa do konstruktywnej krytyki :-P
Ostatnio zmieniony przez beroduar 06-10-2014, 03:36, w całości zmieniany 3 razy  

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 06-10-2014, 05:09   

beroduar napisał/a:
Adam, jak się nie ma co się lubi... Poza tym ja jestem taki nie do końca koszerny... :aaa:

A to co innego, nie koszerność pozwala w miejsce partnera posiadać kolegę ( wg definicji BitPumpa) :ping:

grzstr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-10-2014, 08:56   

A ja przewrotnie zapytam co wyniknie z tego, że ktoś będzie miał 2 kompy a nawet 10 na ręce swojej czy partnerów jak każdy będzie inaczej ustawiony. Dla przykładu meridian i xdeep eanx bo z tymi mam najczęściej do czynienia. Na meridianie konserwatyzm na L0 a na xdeepie tryb adv.ean i konserwatyzm 75% NDL + GF 30/70. Który poprawnie wskazuje?
Myślę, że bardziej istotne jest choć trochę zrozumieć co się na nich dzieje (no i z naszym organizmem w danym momencie) niż ich ilość.

ple 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-10-2014, 09:30   

grzstr napisał/a:
A ja przewrotnie zapytam co wyniknie z tego, że ktoś będzie miał 2 kompy a nawet 10 na ręce swojej czy partnerów jak każdy będzie inaczej ustawiony. Dla przykładu meridian i xdeep eanx bo z tymi mam najczęściej do czynienia. Na meridianie konserwatyzm na L0 a na xdeepie tryb adv.ean i konserwatyzm 75% NDL + GF 30/70. Który poprawnie wskazuje?
Myślę, że bardziej istotne jest choć trochę zrozumieć co się na nich dzieje (no i z naszym organizmem w danym momencie) niż ich ilość..

1. Każdy z nich ma poprawne wskazania.
2. Mówiono o tym na OWD - nurkujesz wg tego najbardziej konserwatywnego, twojego albo partnera.
3. Jeśli nie rozumiesz tego co pokazuje twój komputer - przeczytaj instrukcję albo po prostu nie wchodź do wody, szkoda życia. Uwaga nie do Ciebie, tylko ogólna :-)
4. Backup konieczny jest w nieco ambitniejszych nurkach niż NDL.

grzstr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-10-2014, 09:46   

ple, super 4 punkty, ale już kilka razy słyszałem rozmowy w wiatach typu "eeee mnie tam nie przytrzymało na ..... metrach, masz coś do dupy ten komputer, nie trzeba było robić tego. Mój komp nas puścił." :) to nie oczekiwałbym wiedzy, który jest bardziej konserwatywny tylko o to mi chodziło, właśnie o zwrócenie uwagi, że nie ilość a umiejętność ich obsługi jest ważna.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu