Wiek: 63 Dołączył: 29 Maj 2011 Posty: 220 Skąd: Gliwice/Jastarnia
Wysłany: 06-10-2014, 17:30
napisał/a:
"eeee mnie tam nie przytrzymało na ..... metrach, masz coś do dupy ten komputer, nie trzeba było robić tego. Mój komp nas puścił."
Prawdopodobnie obie wersje mogły być poprawne - w ostatnich numerach NURASa jest ciekawy artykuł "Choroba dekompresyjna u nurków rekreacyjnych" gdzie w części I lub II jest przykład deko na 6 i 3 m oraz tylko na 6 m.
Oba warianty spełniały zadanie, tylko jeden był o 50% dłuższy....
Wysłany: 06-10-2014, 20:42
Jagmin napisał/a:
Prawdopodobnie obie wersje mogły być poprawne - w ostatnich numerach NURASa jest ciekawy artykuł "Choroba dekompresyjna u nurków rekreacyjnych" gdzie w części I lub II jest przykład deko na 6 i 3 m oraz tylko na 6 m.
Oba warianty spełniały zadanie, tylko jeden był o 50% dłuższy....
Artykuł faktycznie ciekawy, ale z drugiej strony "Choroba dekompresyjna u nurków rekreacyjnych" a formalne deko? No cóż, trochę zamieszane, szczególnie jeżeli wrzuca się jeszcze w to gazy dekompresyjne ale rozumiem, że to na potrzeby uświadomienia co się dzieje w organizmie no i w sumie nie ma nurkowań bezdekompresyjnych.
Jednak jeżeli został już przywołany ten przykład (nuras.info 8/2014 str. 84-86) to z tego co ja doczytałem to nie chodziło o porównanie przystanków na (3),(6) m. i tylko (6) m. lecz o porównanie przystanków tylko na (6) m. i tylko (3) m. i wtedy faktycznie przystanek tylko na 6 wychodzi dłuższy o 50%. A jak czas deko z 3 m. (18 min) rozbijemy na 1/3 na 6 m. i 2/3 na 3 m. to będzie bezpieczniej bo będzie mniejsze przesycenie przy wynurzeniu do 6 metra. cyt. "jeśli zdecyduje my się na przystanek na 6 m, to w momencie wyjścia na ten przystanek przesycenie będzie o około 0,3 bara, czyli znacząco niższe niż gdy od razu wynurzymy się na 3 m. a po wyjściu na powierzchnię całkowite przesycenie będzie minimalnie większe przy zachowaniu krótszego czasu dekompresji" - więc można tak bezkarnie omijać głębsze przystanki?
Ponadto patrząc na podpis z większości tabel z artykułów to:
cyt. "Porównanie dekompresji zaplanowanych różnymi metodami w powietrznym nurkowaniu 15''/54 m. Pierwszy profil to tabele Bühlmana oparte o model ZHL16, drugi profil jest wyliczony przez decoplanner w którym do modelu ZHL16 dodano dodatkowy konserwatyzm; Gradient Factor, z parametrami GFLo=30% i GFHi=80%."
czyli "dodano dodatkowy konserwatyzm" - jak to się ma do
ple napisał/a:
2. Mówiono o tym na OWD - nurkujesz wg tego najbardziej konserwatywnego, twojego albo partnera.
Wysłany: 06-10-2014, 21:43
ple napisał/a:
grzstr napisał/a:
czyli "dodano dodatkowy konserwatyzm" - jak to się ma do
ple napisał/a:
2. Mówiono o tym na OWD - nurkujesz wg tego najbardziej konserwatywnego, twojego albo partnera.
Piękny strzał z du**. Sorry, ale na tym kończymy. Nie mam zamiaru prowadzić dyskusji na ten temat - pisz sobie w tej sprawie do autorów programów OWD.
Jak nie chcesz pisać to po co w ogóle wchodzisz na "Jestem początkujący"? Przerośnięta ambicja? Pokazać jaki to ja jestem "ach i och" a wy początkujący to sobie możecie*****.
[ Dodano: 06-10-2014, 21:54 ]
xaltuton napisał/a:
wiesiek01 napisał/a:
krzysiek_x napisał/a:
po co jak ktoś jest owd/aowd?
Backup urządzeń pomiarowych ? Było na kursie ? I nie musi być drugi komp, może być jakikolwiek "czasomierz".
Mnie uczono, ze twoim backupowym BT jest ten na reku partnura.
Wszędzie gdzie czytałem, a dzisiaj np. ponownie czytałem instrukcję Vyper'a Air jest napisane by mieć backup, jakiś inny głębokościomierz i tabele ..... bo każdy sprzęt może zawieść....
Trochę sobie nie wyobrażam by spokojnie schodzić na 40 i więcej metrów mając świadomość iż tyle było tutaj wpisów o błędach w komputerach, przejściu w tryb błędu czy głębokościomierza (Gauge).... jak schodzimy na 15 metrów na rafy to problemu nie będzie.... ale wraki na 40-50 metrach by niesprawnym komputerze.......
Jak nie chcesz pisać to po co w ogóle wchodzisz na "Jestem początkujący"? Przerośnięta ambicja? Pokazać jaki to ja jestem "ach i och" a wy początkujący to sobie możecie*****.
Nie widzisz prowokacji grzstr, początku zadymy i udowadniania że ktoś (wskazanie na mnie) jest w błędzie i niedouczony?
EDIT: Po drugie koleś przytacza tekst Pawła Poręby w którym jest mowa o nurkowaniu powietrznym 15"/54m, czyli 'nieco' poza poziom AOWD, który miałem na myśli pisząc tamto zdanie.
Ostatnio zmieniony przez ple 06-10-2014, 22:01, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 06-10-2014, 22:03
ple napisał/a:
mpbc napisał/a:
Nie widzisz prowokacji grzstr, początku zadymy i udowadniania że ktoś (wskazanie na mnie) jest w błędzie i niedouczony?
Człowieku, jakiej prowokacji? O czym Ty piszesz? Pytanie nie było do Ciebie tylko ogólnie czy można pominąć taki przystanek bezkarnie na podstawie przytoczonego powyżej artykułu. Czas deko jest ten sam. Mamy 2 komputery z różnymi wskazaniami
1 komputer
przystanek 6 m. - 6 min
przystanek 3 m. - 12 min.
2 komputer
przystanek 3 m. - 18 min.
Wszystko czasowo się zgadza, komp 2 przeliczy to deko pewnie i na jedno wyjdzie ale czy nurkowanie powinno się odbywać wg tego z przystankiem na 6m. Czy możemy pominąć ten przystanek?
Moją wiedzę o dekompresji też zaczynam zgłębiać i od razu na początku sory za wyrażenie w "ryj" i posądzenie o prowokację - na tym forum faktycznie najlepiej się nie odzywać.
Wysłany: 06-10-2014, 22:03
grzstr napisał/a:
ple, super 4 punkty, ale już kilka razy słyszałem rozmowy w wiatach typu "eeee mnie tam nie przytrzymało na ..... metrach, masz coś do dupy ten komputer, nie trzeba było robić tego. Mój komp nas puścił." to nie oczekiwałbym wiedzy, który jest bardziej konserwatywny tylko o to mi chodziło, właśnie o zwrócenie uwagi, że nie ilość a umiejętność ich obsługi jest ważna.
Sprawa prosta OWD czy AOWD to rekreacja, a i w większości komputery też rekreacyjne.... zatem uczymy się by słuchać się komputera najbardziej konserwatywnego.... jak przejdziemy na zawodowstwo to zmienimy dział i będziemy gdybać.....
[ Dodano: 06-10-2014, 22:07 ]
grzstr napisał/a:
ple napisał/a:
mpbc napisał/a:
Człowieku, jakiej prowokacji? O czym Ty piszesz? Pytanie nie było do Ciebie tylko ogólnie czy można pominąć taki przystanek bezkarnie na podstawie przytoczonego powyżej artykułu. ...
W/g mnie nie dopóki pływamy rekreacyjnie.... takie dylematy pozostawiamy zawodowcom
Sorry za podejrzenia, ale cytat PP zabrzmiał jak prowokacja których tutaj już było wiele.
[ Dodano: 06-10-2014, 22:36 ]
Cytat:
czy można pominąć taki przystanek bezkarnie na podstawie przytoczonego powyżej artykułu.
W podanym przykładzie oba profile są prawdopodobnie poprawne, dlatego wygląda to jak 'bezkarne' pominięcie przystanku.
grzstr napisał/a:
Wszystko czasowo się zgadza, komp 2 przeliczy to deko pewnie i na jedno wyjdzie ale czy nurkowanie powinno się odbywać wg tego z przystankiem na 6m. Czy możemy pominąć ten przystanek?
Jeśli nie wiesz jak się twój komp zachowa i jakie to będzie miało konsekwencje, to NIGDY nie pomijaj przystanków przez niego wskazywanych.
xdeep ponoć przeliczy profil a po wyjściu z wody coś tam zasygnalizuje - wnioskuję to z wypowiedzi producenta.
Z autopsji: taki vr3 po pominięciu przystanku pokaże ci napis "use tables" i dalej radź sobie sam. Wtedy przydaje się backup i plan na tabliczce.
Ostatnio zmieniony przez ple 06-10-2014, 22:36, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 54 Dołączył: 13 Maj 2011 Posty: 425 Skąd: Dzierżoniów
Wysłany: 07-10-2014, 01:28
ple napisał/a:
...vr3 po pominięciu przystanku pokaże ci napis "use tables" i dalej radź sobie sam...
Nie jest tak źle. Po pominięciu przystanku pokaże się napis "use tables", ale dekompresja nadal jest liczona i pokazywana. W instrukcji jest tylko informacja, że producent nie gwarantuje w takim przypadku pełnego bezpieczeństwa. Można nadal kierować się wskazaniami komputera. Mój Vr3 wchodzi w ten tryb po pominięciu przystanku głębokiego (w celu usunięcia mikropęcherzyków - zazwyczaj na kilkunastu metrach), a w tym czasie suunto nie pokazuje żadnych głębszych przystanków.
Trochę sobie nie wyobrażam by spokojnie schodzić na 40 i więcej metrów mając świadomość iż tyle było tutaj wpisów o błędach w komputerach, przejściu w tryb błędu czy głębokościomierza (Gauge).... jak schodzimy na 15 metrów na rafy to problemu nie będzie.... ale wraki na 40-50 metrach by niesprawnym komputerze.......
50m na wrakach to nie rekreacyjne nurki, nikt w tym watku nie podwazal sensu sensu posiadania backupu przy deko.
Awaria BT nawet na 40m jak sufit mam nad powierzchnia? Podplywam do partnura i sie wynurzamy. Nie widze najmniejszego problemu przy schodzeniu na nurki NDL "tylko" z dwoma BT (moim i buddego).
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 07-10-2014, 09:50
mpbc napisał/a:
Wszędzie gdzie czytałem, a dzisiaj np. ponownie czytałem instrukcję Vyper'a Air jest napisane by mieć backup, jakiś inny głębokościomierz i tabele ..... bo każdy sprzęt może zawieść....
hmmm, w instrukcji rekreacyjnego vypera też jest taka informacja. Bardziej skłaniał bym się w kierunku odpowiedzialności producenta gdyby takiego zapisu nie umieścił.
Zastanówmy się w takim razie co robić, gdy rzeczywiście komputer zawiedzie. Komputer partnera w takich wypadkach może być punktem odniesienia. Jeśli któryś (bo nie wiesz który) błędnie wskazuje to wynurzasz się bez dyskusji z prędkością nie większą niż najmniejsze bąble wędrujące do powierzchni. To w ramach NDL.
Przy nurkowaniach dekompresyjnych każdy powinien mieć drugie urządzenie pomiarowe z prostej przyczyny. Różne profile, Twój i partnera, powodują różne wskazania deco. Przy płytszych dekompresyjnych nie ma problemu, przy głębszych i dłuższych różnice zaczynają być znaczne. W takim wypadku robisz de facto nurkowanie solo i powinieneś mieć przynajmniej 2 urządzenia referencyjne. Piszę przynajmniej, bo 2 komputery nic nie dadzą jeśli nie wiesz który na 100% podaje poprawne wartości.
Wszystko się psuje, nawet głębokościomierz wskazówkowy.
Taki offtop: byłem w zeszłym roku na nurkowaniu nocnym. Nurkowanie odbyło się do 7m głębokości i trwało 45min. Przypadkowy partner, krótka rozmowa, ustalenie co i jak. No i siup. Kolega miał na sobie twinset, komputer i digital. Gwizdek, latarkę z zasobnikiem i latarkę backupową, nóż hakowy i taki dir-nożyk. Większa część nurkowania była na głębokości, że na upartego stał by na płetwach z głową ponad powierzchnią... Rozumiem, że wzorował się na kolegach, którzy jeżdżą już od lat na nurkowania i dla których nurkowanie na 40m to tak jak dla niego nurkowanie do 10m.
Panowie i Panie, choć bardziej męskie ego częściej bywa podrażnione, NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ!
[ Dodano: 07-10-2014, 10:15 ] xaltuton, nawiasem mówiąc OSOBIŚCIE nie widzę sensu w nurkowaniach na 40m w ramach NDL.
Ostatnio zmieniony przez krzysiek_x 07-10-2014, 10:14, w całości zmieniany 2 razy
Nie jest tak źle. Po pominięciu przystanku pokaże się napis "use tables", ale dekompresja nadal jest liczona i pokazywana.
Możliwe że miałem jakiś starszy soft? Mi pokazywał napis "use tables" i głębokość. Czas nurkowania przestał być prezentowany.
Miałem go raz, zrobił mi psikusa, na tym skończyła się moja przygoda z vr3
Wysłany: 07-10-2014, 11:45
Po naciśnięciu "dowolnego przycisku" napis "use tables" zniknął by i komputer pokazywał by z powrotem dane profilu. Tak miał każdy VR3
Nie ty pierwszy nie ty ostatni dałeś się zaskoczyć i wywaliłeś ustrojstwo w krzaki. W sumie nie należy się zrażać i czytać instrukcje
MSC
Wysłany: 07-10-2014, 12:07
xaltuton napisał/a:
mpbc napisał/a:
50m na wrakach to nie rekreacyjne nurki, nikt w tym watku nie podwazal sensu sensu posiadania backupu przy deko.
Awaria BT nawet na 40m jak sufit mam nad powierzchnia? Podplywam do partnura i sie wynurzamy. Nie widze najmniejszego problemu przy schodzeniu na nurki NDL "tylko" z dwoma BT (moim i buddego).
40-50m to nie jest rekreacja? To na czym kończy się rekreacja? Pytanie bez podtekstów...
Byłem przekonany iż wraki na tej głębokości to jeszcze zwykła rekreacja.
Po naciśnięciu "dowolnego przycisku" napis "use tables" zniknął by i komputer pokazywał by z powrotem dane profilu. Tak miał każdy VR3
Nie ty pierwszy nie ty ostatni dałeś się zaskoczyć i wywaliłeś ustrojstwo w krzaki. W sumie nie należy się zrażać i czytać instrukcje
MSC
To była pożyczka na jednego nura żeby porównać go blackiem (wg którego nurek był NDL). A że jakoś niezbyt często na niego zerkałem to przegapiłem ten jego głęboki przystanek.
Sorry za powielanie plotek o mordercy VR3
mit powtarzany na potrzeby sprzedazy twinsetow i kursow technicznych.
jesli wszystkie nurkowana sa dekompresyjne (czyli jesli uzywamy tego okreslenia w tym sensie ze wynurzajac sie rozprezamy sie), to okreslenie "nurkowanie dekompresyjne" jest takim samym bledem jezykowym jak "fakt autentyczny". czyli w tym wypadku mowimy tylko nurkowanie. jesli natomiast chcemy oddzielic nurkowania NDL od pozostalych wtedy poslugujemy sie terminem "nurkowanie dekompresyjne", ale niejako z automatu przyjmujac istnienie rowniez tych bezdekompresyjnych. wg mnie wazne zeby tych dwoch terminow ze soba nie mieszac, bo oznaczaja cos zupelnie innego.
ple napisał/a:
Jeśli nie wiesz jak się twój komp zachowa i jakie to będzie miało konsekwencje, to NIGDY nie pomijaj przystanków przez niego wskazywanych.
nawet jakbys sie mial utopic
krzysiek_x napisał/a:
Taki offtop: byłem w zeszłym roku na nurkowaniu nocnym. Nurkowanie odbyło się do 7m głębokości i trwało 45min. Przypadkowy partner, krótka rozmowa, ustalenie co i jak. No i siup. Kolega miał na sobie twinset, komputer i digital. Gwizdek, latarkę z zasobnikiem i latarkę backupową, nóż hakowy i taki dir-nożyk. Większa część nurkowania była na głębokości, że na upartego stał by na płetwach z głową ponad powierzchnią... Rozumiem, że wzorował się na kolegach, którzy jeżdżą już od lat na nurkowania i dla których nurkowanie na 40m to tak jak dla niego nurkowanie do 10m.
a co mial twina na 1 nurkowanie rozkrecac czy latarki odpinac? tez mam zawsze 2 latarki zapasowe i 2 urzadzenia pomiarowe - zwyczajnie przez caly wyjazd nurkowy sa zawsze na rekawie suchego, jakbym zdjal to albo bym zgubil albo zapomnial potem na glebsze zabrac...
2 urzadzenia tnace warto miec na kazdym nurkowaniu. co za roznica zaplatac sie na 5 czy 40m jak nie bedziesz mial sie czym wyciac?
więc można tak bezkarnie omijać głębsze przystanki
Moja rada - nie omijaj wymaganych przystanków w płytkim i krótkim nurkowaniu rekreacyjnym ( np. w takim na granicy NDL w zimnej wodzie), bo się możesz zdziwić
A przystanki arbitralnie ustalono na 6m (z uwagi na max. głębokość bezpiecznego używania tlenu) i na 3m ( ciągle się wydajnie odsycasz , oszczędzasz tlen, masz mniejszą toksyczność tlenową, ale może Tobą bujać, jeśli jesteś na mocno niespokojnym morzu).
Dla nurka na jednym gazie, jeśli nie ma sufitu na 6m - ganz egal.
W nurkowaniu nietechnicznym bezpiecznie jest zrobić profil mini deko, z powolnym wynurzaniem na powierzchnię z trzech metrów (prędkość 1m/min).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko