Winda z obciążeniem, inaczej bym w życiu nie zrobił. Ale pamiętam, jaki byłem dumny z 18 metrów na płetwach po lince - miałem głębokościomierz mechaniczny wzięty z Krakena, wysłałem żonie jego zdjęcie MMSem, żeby się pochwalić
Wysłany: 10-10-2014, 10:51
Ventr napisał/a:
Ja tam póki co śmigam w połowie sprzętu z wypożyczalni. Pianka, 1 butla itp
Wcale nie uważam, że powinienem się czuć "gorszy" od nurków w tonie sprzętu i sucharze.
Ot po prostu są to ludzie dalej położeni na prostej "Doświadczeni nurkowie".
Będę nurkował i się szkolił to być może kiedyś do tego punktu dopłynę
Ale to trzeba chcieć robić, ja zdecydowanie wolę mało sprzętu, ciepłą wodę i wolność.....
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 10-10-2014, 10:51
lozerka napisał/a:
jedyne, czego im zazdroszczę, to tego, że mogą dłużej i głębiej
a ja jestem gadżeciarzem i lubię nowe zabawki, nie tylko nurkowe. Jak wypatrzę na nurkowisku coś fajnego i nowego to już obmyślam plan jak przekonać żonę, że jest nam to niezbędne w nurkowaniu i gdzie dobudować półkę w domu aby to pomieścić i dlatego z lekka nutką pozytywnej zazdrości a nie zawiści patrze na inne zabawki. Nie czuje się jednocześnie lepiej od innych bo mam więcej od nich zabawek, bo zawsze znajdzie się ktoś będzie miał więcej od ciebie...
Wysłany: 10-10-2014, 12:27
Nuroslaw napisał/a:
lozerka napisał/a:
jedyne, czego im zazdroszczę, to tego, że mogą dłużej i głębiej
Freud by się ucieszył
a jaką by miał zagwozdkę psychoanalityczną, gdy do tego dołączy jeszcze pociąg do...wraków
i tak jeszcze pomyślałam- naprawdę nie wiem, czy są tacy, co z zazdrością, podziwem i w ogóle atencją na ten sprzęt ..
ale jeśli tak, to naprawdę nie ma czego
Jak już padło chyba na 1 stronie - cała ta konfiguracja, sprzęt, ubrania, to KOSZT ( nie tylko finansowy ) tego, ze chce się nurkować w określony sposób, nie coś godnego zazdrości i podziwu
Jak sobie pomyśle, że lekką 12 l flaszkę i 3 kg balastu zamieniłam na jakieś c/a 60-65 kg żelastwa na plecach i u boku, miękką, elastyczną 5 mm piankę na ss, pod który muszę wkładać kupę ciuchów, w których w lecie na górze umieram, a na dole i tak zdarza się zmarznąć, to ...
zdecydowanie nie ma czego.
no...może poza samymi nurkowaniami choć i to - kwestia upodobań.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 10-10-2014, 13:04
Dopóki nie sięgnąłem tej granicy też zazdrościłem w sensie pozytywnym tym "lepszym nurkom", tego sprzętu, że daje im takie możliwość. Wg schematu który bardzo ładnie ujął Yavox. Aż sam w końcu przekroczyłem tą granicę.
Imho, wrażenia już nie robią na mnie nurkowania na 200m czy CCR - nie ciągnie mnie do tego, wiec nie tęsknię do tego poziomu. Traktuję to jako coś równoległego do tego co robię.
A bywa obecnie odwrotnie: bawią mnie neofici nurkowi wyszkoleni w weekend z nimbem zajebistości
Każdy z nas musi się jakość dowartościować. Jak nie można tym co się robi, to chociażby sprzętem. Wówczas nie ważne jest co mamy, ważne czego jeszcze nam brakuje do "szczęścia"
Dopóki gonimy króliczka jest zabawa. Ale to chyba, dobrze, że jest jakaś motywacja do rozwoju. Lepsze to, niż dyletant z 12l AIR pod The Arche w Blue Hole.. bo potem ktoś musi dla rodziny iść po takiego......
lub jak to bywa w naszym kraju:
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 10-10-2014, 13:05, w całości zmieniany 1 raz
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 10-10-2014, 13:19
Ventr napisał/a:
Ja tam póki co śmigam w połowie sprzętu z wypożyczalni. Pianka, 1 butla itp
Wcale nie uważam, że powinienem się czuć "gorszy" od nurków w tonie sprzętu i sucharze.
Ot po prostu są to ludzie dalej położeni na prostej "Doświadczeni nurkowie".
Będę nurkował i się szkolił to być może kiedyś do tego punktu dopłynę
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 10-10-2014, 13:21
Cytat:
To i tak dobrze, ode mnie nigdzie nie żądali plastiku oprócz Europy i to żadnego
To dla równowagi przykład z Florydy (USA żeby nie było watpliwości):
Ginnie Springs - teren prywatny:
Przy płaceniu pokazujesz papiery, nie masz papierów nie nurkujesz.
W zaleznosci od uprawnień dostajesz pasek na rękę - masz nurkowac zgodnie z oznaczeniem na pasku.
Są ograniczenia dodatkowe (np bez uprawnień overhead nie możesz wziąść latarki pod wodę) - które masz stosowac podczas nurkowań.
Nie ma dyskusji, łamiesz zasady - dostajesz szalban na nurkowanie. Jak ci się nie podoba mozesz nurkowac gdzie indziej - to wolny kraj
Parki stanowe - teren publiczny:
Wchodząc na teren parku akceptujesz regulamin.
Regulamin mówi że:
- można nurkowac tylko z odpowiednim certfikatem
- masz obowiązek zostawić certyfikat w widocznym miejscu za przednią szyba samochodu
- zobowiązujesz się do nurkowania zgodnych z ograniczeniami stawianymi przez twoją oragnizacje w ramach twoich uprawnień
Jak cię złapią na łamaniu regulaminu to kara od grzecznego upomnienia do kar finansowych i zakazu wstepu do parków stanowych.
na Gran Canari CN poprosiło o plastik i uzależniło od tego wykonywane nurkowań, ksero plastiku przypięto do założonej karty nurkowań, która była uzupełniana przez CN. Odmówiono mi wykonania nurkowania w miejscu gdzie głębokość przekraczała wartość dla mojego plastiku.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 10-10-2014, 14:12
krzysiek_x napisał/a:
Nuroslaw, co to, samochód?
a jakiś VW Passat B4 w kombi. Klient na szczęście w tym przypadku zdążył zwiać zanim auto poszło na dno. Auto jakieś 80 m od brzegu, głębokość 5m. Leżało na dachu.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 10-10-2014, 14:14, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko