Wiek: 41 Dołączył: 30 Lip 2014 Posty: 71 Skąd: Dobre Miasto
Wysłany: 19-10-2014, 20:25 Tani / Dobry Suchy skafander na początek
Witam
Nurkuje już drugi rok do tej pory w piance Scubapro Everflex 5/4 + docieplacz jesienią i zimą ale przyszedł czas na zmiany i zastanawiam się nad suchym skafandrem i oczywiście zależy mi na tym aby był najlepszy i dość tani.
Dodam że kolega zastanawia się nad zakupem półsuchego od Triborda bo jest w super cenie ale wiem że wiele osób odradza półsuchy ze względu że i tak kupi się wkońcu suchy blabla blabla . Pomóżcei proszę wybrać najlepszy w normalnej cenie.
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 20-10-2014, 18:25
Jaki masz budżet, tylko nie pisz "chciałbym wydać jak najmniej"...
[ Dodano: 20-10-2014, 18:27 ]
Ci co te bla bla mówią, mają rację. Można podlodowe robić w piance...
Wysłany: 20-10-2014, 18:46 Re: Tani / Dobry Suchy skafander na początek
Wisniowy napisał/a:
Witam
Nurkuje już drugi rok do tej pory w piance Scubapro Everflex 5/4 + docieplacz jesienią i zimą ale przyszedł czas na zmiany i zastanawiam się nad suchym skafandrem i oczywiście zależy mi na tym aby był najlepszy i dość tani.
Dodam że kolega zastanawia się nad zakupem półsuchego od Triborda bo jest w super cenie ale wiem że wiele osób odradza półsuchy ze względu że i tak kupi się wkońcu suchy blabla blabla . Pomóżcei proszę wybrać najlepszy w normalnej cenie.
Podaj swoje wymiary, numer buta, oczekiwania cenowe i szukaj az sie znajdzie.
P.S. Jak trafisz "na siebie" egzemplarz to jesteś szczęściarz bo ciężko na miarę cos trafic zwłaszcza z normalnego materiału, bez defektów i w normalnej cenie- to bierz bo sie drugi może trafić gorszy.
A jezeli nadal chcesz marznąc w piance- tylko nie mów ze Ci ciepło- to zbieraj do świnki na nowy i marznij robiac zamiast coraz dłuzsze to coraz krótsze nurki...
oczywiście zależy mi na tym aby był najlepszy i dość tani.
Tak to działać nie będzie. Zastanów się co Ci przeszkadza w piance. Czy chodzi o wlewającą się zimną wodę, czy o coś innego? Skafander półsuchy różni się od suchego dwoma zaworami. Oczywiście inaczej jest w skafandrze suchym trylaminatowym a inaczej w neoprenowym. Każdy ma swoje wady i zalety. Aby dokonać właściwego wyboru musisz określić - czego chcesz
Wysłany: 21-10-2014, 09:05
Wisniowy napisał/a:
Dodam że kolega zastanawia się nad zakupem półsuchego od Triborda
Jeśli kolega się zastanawia to niech go sobie przetestuje i zobaczy jak mu to pasuje.
A z sucharem jak napisał Syn Biskupa podaj wymiary, a być może posypią się oferty:) Mam nawet jednego do sprzedania:)
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 21-10-2014, 10:54
syn_biskupa, oj tam, oj tam, w marcu tego roku robiłem w piance nurki po 45 min. Co prawda zastanawiałem się szukając kluczy od auta, czy to moja dłoń, czy znalazłem coś pod wodą (ale dało się)
Wysłany: 21-10-2014, 11:33
krzysiek_x napisał/a:
w marcu tego roku robiłem w piance nurki po 45 min
To nic nadzwyczajnego, też robiłem takie a nawet dłuższe nurkowania z podlodowymi włącznie.
Ludzie tak nurkują i żyja:)
Suchy daje jednak nie tylko większy komfort w wodzie ale też przed i po nurkowaniu.
Najlepszy w dobrej cenie...hmmm, Santi?
Dlaczego? A dlatego że kupno skafandra to 1/2 sukcesu. Pomyśl również o serwisie i trwałości takowego. Serwisowanie sprzętu trochę kosztuje i potem suma summarum tani staje się droższym. Piszę z autopsji...
Ostatnio zmieniony przez PawelF76 21-10-2014, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Najlepszy w dobrej cenie...hmmm, Santi?
Dlaczego? A dlatego że kupno skafandra to 1/2 sukcesu. Pomyśl również o serwisie i trwałości takowego. Serwisowanie sprzętu trochę kosztuje i potem suma summarum tani staje się droższym. Piszę z autopsji...
Hmmm jak musisz mocno ciąć koszty to szukaj używki w dobrym stanie. Na samodzielnym serwisie możesz sporo zaoszczędzić - to nie jest wcale trudne, wystarczy trochę chęci i podstawowe zdolności manualne.
Co do "lepszości Santi" to moim zdaniem to solidny suchar jak wiele innych (ma zalety ale i odnotował wpadki) - nie doszukujcie się "emejzingu" bo to nie Apple Jednak ceny w Santi od pewnego czasu trudno nazwać "dobrymi"...
Na pewno bardziej komfortowo kupić nowy skafander, jednak kupując go za >5000 zł na pewno nie wyjdzie Ci taniej niż dobra używka nawet jeśli trzeba będzie coś zostawić w serwisie.
Przy zakupie używanego musisz być bardzo ostrożny, mnie udało się kupić neoprenowy suchy Oceanic z ocieplaczem i suchymi rękawicami w dobrym stanie za 220 EUR. Skafander na prawdę suchy, zrobiłem już w nim prawie 100 nurków i mam nadzieję zrobić jeszcze minimum 150. Niestety kolega nie miał tyle szczęścia i mimo, że skafander wygląda lepiej od mojego, nie jesz szczelny. Woda wdziera się w rękawie w okolicach łokcia...
Najlepiej jeśli miałbyś możliwość przetestowania takowego używanego przed zakupem, jeśli wejdziesz do wody w bawełnianych kalesonach i koszulce po wyjściu z wody będziesz widział czy aby jest szczelny czy nie.
Co do nowych, znalazłem ostatnio coś takiego: http://www.ndiver.com/pro...us-Drysuit.html
540 EUR wydaje się na prawdę super ceną, ale nie mam zielonego pojęcia jak z jakością. Uważam jednak, że przy standardowych nurkach do 40 m zbędne jest szukanie i płacenie za skafandry specjalnie wzmacniane z przeznaczeniem do jaskiń?
Wysłany: 22-10-2014, 16:14
A ja kupiłem używanego od Syna-biskupa i muszę szczerze powiedzieć że jest jak nowy za ułamek ceny nowego. Sucho, ciepło po prostu rewelacja. Trzeba tylko dobrze trafić. Mi się udało czego życzę innym.
Ja nurkuję tylko w używanych, bo na nowe mnie po prostu nie stać.
Kupiłem używanego Huntera w świetnym stanie na niewielkie pieniążki. Wymieniłem w nim kryzę na neoprenową, a za zaoszczędzone pieniądze dokupiłem suche rękawicę.
Szukaj a na pewno znajdziesz ciekawe oferty szczególnie w porze zimowej.
Sprzedałem ze dwa lata temu swojego używanego suchacza z kryzą do wymiany, reszta (w tym zamek) ok - za cenę aluminiowych pierścieni i rękawic które były do niego założone (300 zł). Uznałem, że lepiej, żeby komuś służył, niż ma leżeć bezczynnie. Tak więc nie wszystkie używki to szroty z cofanym przebiegiem, często można trafić naprawdę atrakcyjną ofertę.
Wiek: 41 Dołączył: 30 Lip 2014 Posty: 71 Skąd: Dobre Miasto
Wysłany: 22-10-2014, 19:38
Witam
Wielkie dzięki za sporo odpowiedzi i pomysłów. Ja też nie marnowałem czasu i udało mi się namieżyć Northern Divera Aquariusa za 2400 dodam że nowego i Sea Wolfa używkę z suchymi rękawicami i jeszcze na gwarancji za około 2500 i po konsultacji z Panem Wieśkiem będe w poniedziałek testował "pomarańczkę" a w sobotę tego Aquariusa i wtedy podejmę decyzję.
A powiedzcie czy nurowanie w SS i z normalnym JAcketem jest wygodne ? czy obowiązkowo skrzydło ?? bo podobał mi się Xdeep ale kolejny duży koszt jak dla mnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko