Wysłany: 30-10-2014, 11:49 Trym - jak zapobiec....
Cześć,
No właśnie - mam pytanie. Podczas nurkowania w jackecie mam takiż oto problem, że w bezruchu "nogi" mi ciągnie na dół. Poszukuję rozwiązania tego problemu w jakiś cywilizowany sposób.
Korzystam z pasa balastowego, więc możliwości przemieszczenia balastu nie są za duże.
Problem dotyczy zarówno konfiguracji z butlą 12 i 15L.
Proszę o jakieś cenne uwagi lub sposoby które mógł bym wykorzystać.
Ps. Rady w stylu "weź skrzydło" raczej mi się nie przydadzą
Spróbuj więc z kieszeniami balastowymi o ile masz możliwość użyć takowe w swoim jackecie. Można też próbować z lżejszymi płetwami...np Tusa, fx bodajże. One unoszą się na powierzchni. Można też z butlą pokombinować i nieco wyżej montować i kieszenie trymujące na butli wyżej przesunąć.
Jak nic nie pomoże to nogi w kolanach obciąć...
Jeżeli nogi Ci ciągnie w dół, to musisz część balastu przemieścić w górę. Zacznij od tego, że aktualnie zabierany balast podziel na połowę - jedną zostaw w kieszeniach, drugą na pasie zamocuj do butli dosyć nisko (ale wyżej, niż masz kieszenie). Poproś kogoś, żeby zszedł z Tobą pod wodę. Idźcie w jakieś miejsce, gdzie dno jest poziome i się nie będzie podnosił muł (platforma, basen). Kładź się na dnie, pomocnik niech Ci przesuwa pas coraz wyżej o kilka centymetrów, aż po uniesieniu się nad dno będziesz w miarę poziomo. Jeżeli dojedziecie z pasem do zaokrąglenia butli na górze i dalej będzie lipa, musisz dodatkowo zmienić proporcję balastu (pas/butla) i dorzucić do butli.
Wszystko to jest jedynie radzenie przez internet. Nie wiemy, skąd jest problem, jaką masz pozycję pod wodą itp. Być może dobrym pomysłem jest wydać kilka złotych na dobrego instruktora, który razem z Tobą wejdzie do wody i Cię ustawi - na pewno zadziała to lepiej, niż pomoc kolegi.
Kolejna wersja to zarejestrować się na forum Dive Trek, gdzie w tym dziale:
ludzie zamieszczają filmiki ze sobą (np. z basenów) a Wojtek Filip (i inni użytkownicy) udzielają informacji zwrotnej, zgłaszają sugestie, poprawki itp. Jeżeli masz kamerkę albo kogoś, kto ma i może pomóc, to super sprawą jest pójście na basen (np. Nurtech organizuje na AWF w każdą środę wejścia), nakręcenie się, wrzucenie na forum i popatrzenie na siebie przez pryzmat pytań i uwag innych. Dwie-trzy iteracje takiej zabawy i powinieneś dużo poprawić (co, jak wyżej, i tak nie zastąpi zajęć z instruktorem, ale na początek jest dobrą, bezkosztową alternatywą).
Załóż 4kg ołowiu na butle (wysoko), jak będziesz leciał na twarz, to przesuń niżej. W konfiguracji z jedna flasza mam tak zrobione i trym jest idealny (upss tylko ze w skrzydle) W kamizelce tez powinno zadziałać.
Tak to wygląda to u mnie z balastem umieszczonym na butli u góry:
Ale tak jak wcześniej pisałem, to skrzydło wiec jest o wiele łatwiej.
Ostatnio zmieniony przez stegano 30-10-2014, 12:35, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 30-10-2014, 12:41
Kup skrzydło ale i tak będziesz raczej lecieć na nogi. Tak jak pisali koledzy możesz dopiąć cześć balastu do butli. Samą butę przesuń do przodu czasami pomaga.
Wysłany: 30-10-2014, 12:48 Re: Trym - jak zapobiec....
Ventr napisał/a:
Rady w stylu "weź skrzydło" raczej mi się nie przydadzą
Masz kilka rozwiązań (najlepszy efekt uzyskasz, jeśli skorzystasz z wszystkich naraz):
1) Skrzydło - pozwoli na lepsze rozmieszczenie balastu (albo, tak jak napisał Yavox, umieść część balastu na butli - niestety, IMHO nie jest to komfortowe rozwiązanie).
2). Suchacz - pozwala na przemieszczanie się niewielkiej ilości gazu wzdłuż całego ciała, łatwiej się w nim bawi trymem,
3) Dobry instruktor - pokaże, o co w tym wszystkim chodzi.
Jeśli nie chcesz skorzystać z powyższych opcji, po prostu ciesz się podwodnym światem - trym owszem, jest przydatny, ładnie, "profesjonalnie" wygląda, no ale bez przesady.....
W konfiguracji w piance, jackecie z pasem balastowym w naszych wodach (czyli zimno, potrzeba sporo balastu) raczej perfekcji się nie osiągnie.
No i pamiętaj, że wśród polskich nurków rządzi kult twina lub SM, więc nawet jeśli posiadasz SS, skrzydło, i masz dobry trym, to z poj. butlą zawsze będziesz "rekreacją" .
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 30-10-2014, 13:03
stegano napisał/a:
Załóż 4kg.
Dlaczego 4 ? To jakas magiczna liczba ktora rozwiazuje kazdy problem ?
Ventr - jesli opadaja Ci nogi, to masz po prostu za duzo wagi po jednego stronie srodka ciezkosci. Rozwiazan jest kilka ale generalnie - przesuwanie balastu blizej srodka ciezkosci oraz na jego druga strone moze Ci pomoc :
1. blizej srodka ciezkosci - przenies czesc balastu z pasa do kieszonek balastowych na plecach (powyzej pasa), podnies butle jesli mozesz.
2. na druga strone - przemiesc czesc balastu na gore butli lub do kieszonek balastowych na gorze jacketu jesli takowe posiadasz.
Pamietaj, ze trym siedzi tez w glowie - pozycja ciala pod woda, ulozenie rak/nog ma znaczenie - mozesz to latwo sprawdzic probujac zawisnac bez ruchu i wyprostowujac nogi w kolanach i przyciagajac rece do siebie. Potem, dla odmiany - podkurcz nogi w kolanach, wysun przed siebie rece. No i sprawa oddechu - jak masz pluca jak Zeppelin i sie nadymasz probujac zawisnac - bedzisz zaburzal sobie rownowage miedzy srodkami wyporu i ciezkosc - wiec kontroluj swoj oddech i oddychaj - nie wstrzymuj.
Zawsze w ostatecznosci mozesz rowniez rozwazyc krotsza flaszke, lub zmiana flaszki na aluminiowa. Skrzydlo czy jacket - jeden pies - fizyka sie nie zmienia i czesto widac ludzi w skrzydlach plywajacych na konika. Skrzydlo samo w sobie nie jest rozwiazaniem.
Wysłany: 30-10-2014, 13:46
Dzięki za podpowiedzi.
Obcięcie nóg raczej odpada. Przywiązałem się do nich.
Na pewno przełożenie balastu na butle wypróbuje.
Basen też jest dość dobrym pomysłem.
Kieszenie trymujące w jackecie niestety mam nieobecne więc zostaje mi tylko działanie na butli i balaście.
Może słyszeliście o jakichś konkretnych CN organizujących ćwiczenia z pływalności i trymu?
Dla utrudnienia - w Warszawie
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 30-10-2014, 14:06
Ventr napisał/a:
Może słyszeliście o jakichś konkretnych CN organizujących ćwiczenia z pływalności i trymu?
Pawel Poreba robi takowe. Albo kiedys robil. W Warszawie na pewno znajdziesz sporo dobrych instruktorow, ktorzy Ci pomoga - sporo z nich jest na forum.
Nie szukaj CN, szukaj konkretnych osób. W W-wie masz kilka basenów: AWF, PKiN, CN Buddy. Na każdy basen możesz bez problemu wejść w odpowiednich godzinach z wybranym przez siebie instruktorem.
Wysłany: 30-10-2014, 14:19
Kup dodatkowy pas do mocowania butli do jacketu.
Ja kupiłem taki ostatnio za 50 pln.
Na ten pas przerzuć z p.balastowego 2 kafle (ja przerzuciłem 2x2kg w Morzu Czerwonym).
Dodatkowy pas mocujesz na butli powyżej pasa mocującego jacketu a poniżej miejsca gdzie butla zaczyna się zwężać.(od góry zabezpiecza go jeszcze taśma pomiędzy jacketem a zaworami).
Pas ma na sobie tylko 2 kafle i obejmuje butlę.
Trochę więcej zabawy z klarowaniem sprzętu ale zdecydowanie poprawia trym i zmniejsza obciążenie kręgosłupa normalnym pasem balastowym, dodatkowo masz balast zrzucalny i niezrzucalny.
Zaliczyłem tak sporo nurkowań i nigdy mi nie spadł, a widziałem już lecące kieszenie balastowe i balast z samych kieszonek.
Polecam powyższe rozwiązanie.
ja cały balast przełożyłem na butle w odpowiednio duże kieszenie, przekładanie balastu między kieszeniami w trakcie nurkowania zlikwidowało problemy z trymem, których przyczyną było złe rozłożenie balastu
Nad poziomą platformą postaraj się wymusić prawidłową pozycję.
Zamknij oczy i staraj się nie ruszać - nie będziesz podświadomie korygował sylwetki.
Ocenisz ty i obserwujący Cię partner czy i jak Cię obraca. Prędkość pochylania i kierunek (twarz/nogi).
Pamiętaj że jak szybko Cie obraca to musi być duża korekta.
Ile masz obecnie balastu? Czy jesteś dobrze wyważony?
Rozumiem że wiesz jak to zrobić prawidłowo.
Jeżeli nogi idą Ci w dół to spróbuj podnieść zawory butli do góry - bez przesady - musi być wygodnie.
Braknie? to klocki na pas i montujesz na butli.
Cytat:
Jak byłem w Warszawie to słyszałem o warsztatach trymu u Włodka Kołacza z Łagowa
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 30-10-2014, 15:54
arkac123 napisał/a:
Skrzydło - pozwoli na lepsze rozmieszczenie balastu
Powiedz mi gdzie w skrzydle układasz balast bo jakoś nie widzę tej przewagi nad jacketem. W obu wypadkach kieszenie trymujące sa w okolicy pasa...
Jak się tak głębiej zastanowić to jeśli zasady fizyki nie kłamią powinno byc na odwrót. Środek wyporu skrzydła powinien być wyżej niż jacketu, bo w klasycznym jackecie powietrze w całości znajduje się dość nisko położonych kieszeniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko