Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
węże
Autor Wiadomość
Krzysztof PS 

Stopień: początkujący
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 16:48   węże

Koledzy i koleżanki, dojrzałem do zmiany konfiguracji węży z zalecanej przez PADI na zdroworozsądkową, czyli 1 stopień na długim, octopus na gumie pod szyją. Moje pytanie z pozoru jest infantylne, ale w końcu macie dłuższy staż niż ja. Jakie długości węży radzicie? Pływam na pojedynczej butli 15l, jacket, ss, z uwagi na trym butlę mam dość wysoko.

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 17:00   

Krzysztof PS napisał/a:
Jakie długości węży radzicie
hmmm ale, ale z tymi wężami to nie tak prosto. W pierwszej kolejności zmień jacket na skrzydło, następnie zmien butle na twina min 2x12 bo wiesz deco... te sprawy. Oczywiście trzeba bedzie zmienić jeszcze komputer i płetwy, a no i latarka też do zmiany. Widzisz, że dlugość węży to małe miki. A tak naprawdę to możesz spokojnie dobrać do swojego wzrostu.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2014, 17:05   

Jeśli BARDZO chcesz zmienić konfiguracje......, to proponuje sprawdzić przy Twoim ułożeniu flaszki długość "na przymiar". Większość osób pływa z długimi wężami 200cm, ale jeśli faktycznie masz wysoko umieszczoną butlę może być dobrze z wężem ok 150-170cm. Oczywiście wcale nie musi być źle z wężem 200-210cm, ale musisz zastanowić się, czy jesteś w stanie "zapanować" nad wężem. Chodzi mi o umieszczenie węża w czasie nurkowania.
W konfiguracji DIR, wąż jest stabilizowany przez akumulator latarki i później prowadzony jest nad prawym ramieniem i za głowę. Jeśli nurkujesz w jackecie, możesz wąż wciskać pod dolny pas jacketu. I wtedy długi 200cm wąż może być za długi i zmniejszyć ci komfort pływania...

Tak trochę ode mnie. Reszta też niech się wypowie...

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 17:34   Re: węże

Krzysztof PS napisał/a:
Pływam na pojedynczej butli 15l, jacket, ss, z uwagi na trym butlę mam dość wysoko.

przy jackecie najprawdopodobniej nie masz pasa brzusznego, ani nic na biodrze, o co/ pod czym mógłbyś wąż stabilizować. W takiej sytuacji prowadzisz go od 1 st, tyłem pod prawym ramieniem przez brzuch, na szyję i na karku i wyprowadzasz dalej z prawej strony od tyłu do ust.

210-200 cm przy takim prowadzeniu będzie raczej za długi, z tego, co czytałam, do takiego prowadzenia polecane jest ok. 150 cm, przy czym to około, moze miec spory rozrzut, zależny nie tylko od wzrostu, ale ogólnej budowy ciała, inaczej się oplata kogoś, kto ma 90 cm w klatce, a inaczej tego, kto ma 120.

zdobyć coś w takim przedziale długości do testów, może być Ci cięzko, ale zawsze możesz jakiś grubszy sznurek sobie tak poprowadzić po ubraniu sprzętu i tak ustalić, ile Ci tego węża potrzeba :)

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2014, 21:24   

Tutaj masz moje węże przy butli 15 z pojedynczym zaworem.Jak widać pod szyją wisi na gumie wąż ,,tylko dla mnie".I jak widać tworzy i tak sporę pętlę nad ramieniem.Ma 60cm a mógł by być krótszy,skoro ma sięgnąć tylko do ust i nie dalej. Drugi automat wisi na wężu 210cm podwiniety pod aku latarki na pasie ,i jak widać po włożeniu go do ust i tak pozostanie sporo nadmiaru luzem(da się to sobie wyobrazić).Czyli generalnie mógłbym mieć krótsze .I np.wzrost nie ma tu znaczenia, bo mam 192cm.Przy twinie długi wąż stanie się jeszcze dłuższy.

ravanson 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-10-2014, 21:50   

waterman napisał/a:
Krzysztof PS napisał/a:
Jakie długości węży radzicie
hmmm ale, ale z tymi wężami to nie tak prosto. W pierwszej kolejności zmień jacket na skrzydło, następnie zmien butle na twina min 2x12 bo wiesz deco... te sprawy. Oczywiście trzeba bedzie zmienić jeszcze komputer i płetwy, a no i latarka też do zmiany. Widzisz, że dlugość węży to małe miki. A tak naprawdę to możesz spokojnie dobrać do swojego wzrostu.

:stop; :!!: :!!: :!!: :rozpacz:

PawelF76 

Stopień: TMX
Kraj:
Norway

Wysłany: 31-10-2014, 06:24   

No właśnie niby to banalne a ja od jakiegoś czasu zmagam się z doborem węża. Najlepiej pasował by wąż 180cm. 2 m troszkę za długi i potrafi pętle za głową stworzyć natomiast 150cm o tyle za krótki, że muszę przykombinować aby zrobić za głowę pętle i po zmianie automatu nie da rady przypiąć do Dringa na uprzęży. Czy ktoś coś wie gdzie w Polsce można indywidualnie dorobić wężyki? Trochę dość mam kombinowania i zaciągania z jednej i drugiej strony. Od jakichś 200 nurów mnie to wkurza...

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-10-2014, 06:54   

Krzysztof PS zakup nastepujące węże:
Do głównego automatu 150cm
do backupu - 50cm
do manometru wystarczy w granicach 60cm

To wszystko, pozdrawiam :)

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2014, 18:51   

PawelF76 napisał/a:
Czy ktoś coś wie gdzie w Polsce można indywidualnie dorobić wężyki?

Wpisz w wyszukiwarkę ,,piórewicz gdynia",tam w dziale ,,nasze produkty" zamówisz co chcesz.Ja zamawiałem tam i do Posejdonów i do Apeksów.

PawelF76 

Stopień: TMX
Kraj:
Norway

Wysłany: 31-10-2014, 21:40   

No i pięknie dziękuję. Niedługo odwiedzę kraj to się zakręcę za tym tematem. Podziękował kolego!

makalu napisał/a:
PawelF76 napisał/a:
Czy ktoś coś wie gdzie w Polsce można indywidualnie dorobić wężyki?

Wpisz w wyszukiwarkę ,,piórewicz gdynia",tam w dziale ,,nasze produkty" zamówisz co chcesz.Ja zamawiałem tam i do Posejdonów i do Apeksów.

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 31-10-2014, 23:57   

Miły Maciej napisał/a:
Do głównego automatu 150cm
do backupu - 50cm
Mało... Ja bym proponował 56-60 i 165-170. Ale porady bez poparcia realnym pomiarem są obciążone dużym błędem, szczególnie w przypadku dłuższego węża.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2014, 08:03   

co do dłuższego się nie wypowiem, bo tak nigdy nie zakładałam, ale z krótkim 50 cm też wydaje mi się za mało, ja do singla miałam 56 cm i moim zdaniem była to dobra długość.

B@rtek 

Stopień: Divemaster SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-11-2014, 21:14   

Długość węży uzależniona jest też od twoich rozmiarów. Wiadomo że jeżeli masz 160 wzrostu i 65 kg nie możesz wsiąść węża jak dla wielkiego faceta
na rysunku masz dokładnie narysowane jak ma to wyglądać :)
ubierz się w sprzęt weź kawałek sznurka przywiąż do butli weź pare cm nadmiaru i masz odpowiedź ;)
Ostatnio zmieniony przez B@rtek 01-11-2014, 21:16, w całości zmieniany 2 razy  

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 01-11-2014, 22:57   

B@rtek, twój rysunek nie bardzo dotyczy tematu nurka w jackecie, bez kanistra.
Raczej STĄD sytuacje 150cm-P-"dir" i 150-L-"dir" ale, jak pisałem, 150 to niewygodnie mało dla standardowej konfiguracji "P". Przy takim opleceniu wzrost ma znaczenie drugorzędne. Kluczowy jest obwód w skafandrze na wysokości piersi, ponadto położenie portu LP w pierwszym stopniu i fakt nie/zastosowania kątówki przy drugim stopniu.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 02-11-2014, 17:14   

B@rtek napisał/a:
Długość węży uzależniona jest też od twoich rozmiarów. Wiadomo że jeżeli masz 160 wzrostu i 65 kg nie możesz wsiąść węża jak dla wielkiego faceta

To bzdura. Długość węży uzależniona jest ściśle od Twojej konfiguracji - szczególnie to widać np. w sidemouncie.
Jeśli masz uprząż DIR, a na plecach 12l, 2x12l , czy 15l - długi wąż ma zwykle 210cm, niezależnie od wzrostu (dla ekstremalnie niskiej osoby może być za długi).
Węże Miflex drapią w szyję, więc pod tym względem lepsze są Apeksy.

nuras_79 
Moderator Grupy

Stopień: ADV.Nitrox + Wreck
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-11-2014, 23:34   

Ja mam 200 cm i jest odpowiedni, oczywiście wąż koloru żółtego, a puszka czarna tak DIRowo :)

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2014, 09:08   

Jesli już musisz te weże zmieniać to co napisał Mily Maciej jest ok. Weże dorobisz w Poznaniu w Tubes International.
beroduar napisał/a:
Węże Miflex drapią w szyję
załóż na kaptur przestaną :)

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-11-2014, 10:01   

Marcin13736 napisał/a:
Większość osób pływa z długimi wężami 200cm

Tylko dla ścisłości powyższe zdanie powino brzmieć:
Osóby które pływają z długimi wężami w większość używają 200cm :-)
Marcin13736 napisał/a:
Jeśli nurkujesz w jackecie, możesz wąż wciskać pod dolny pas jacketu.

Oczywwiście nic nie stoi na przeszkodzie aby tak stabilizowac wąż w uprzęży gdy nie ms aię latarki ani noża. Tyle ze wtedy lepiej spisują się węże krótsze koło 180cm
lozerka napisał/a:
przy jackecie najprawdopodobniej nie masz pasa brzusznego, ani nic na biodrze, o co/ pod czym mógłbyś wąż stabilizować

W większości jacketów mozna stabilizować o kieszeń, która trochę odstaje od ciała ale wtedy wąż musi mieć 200-210cm
lozerka napisał/a:
W takiej sytuacji prowadzisz go od 1 st, tyłem pod prawym ramieniem przez brzuch, na szyję i na karku i wyprowadzasz dalej z prawej strony od tyłu do ust(...), z tego, co czytałam, do takiego prowadzenia polecane jest ok. 150 cm

Potwierdzam, bez stabilizacji 150-160cm maks.

Jeśli mówimy o sytuacjach gdy naprawdę długi wąż naprawdę jest potrzebny to niezależnie od wzrostu będzie to od 200cm w górę. Mówimy o sytuacji gdy biorca przed dawcą a dawca praktycznie w osi biorcy, glowa gdzieś w okolicy kolan lub dalej. Do tego trzeba trochę luzu jak się człowiek o coś zaczepi...

[ Dodano: 03-11-2014, 10:04 ]
waterman napisał/a:

beroduar napisał/a:
Węże Miflex drapią w szyję
załóż na kaptur przestaną :)

Wtedy przecierają kaptur :-)
Węże Miflex w pewnych sytuacjach awaryjnych (lekki chaos + OOG+układ jeden za drugim + zaczep) potrafią stworzyć pętlę i zacisnąć się odcinając na chwilę dopływ powietrza.
Ostatnio zmieniony przez mi_g 03-11-2014, 10:05, w całości zmieniany 1 raz  

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-11-2014, 11:47   

mi_g napisał/a:
Węże Miflex w pewnych sytuacjach awaryjnych (lekki chaos + OOG+układ jeden za drugim + zaczep) potrafią stworzyć pętlę i zacisnąć się odcinając na chwilę dopływ powietrza.
mysle, że wszystkie zadlugie węże tak potrafia zadzialać. Dlatego proponuję Krzysztofowi PS jako poczatkującemu dlugości weży nie zmieniać przynajmniej do momentu kiedy nie znajdzie wlasnej "zdroworozsądkowej" konfiguracji.

ravanson 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-11-2014, 14:26   

waterman napisał/a:
Dlatego proponuję Krzysztofowi PS jako poczatkującemu dlugości weży nie zmieniać przynajmniej do momentu kiedy nie znajdzie wlasnej "zdroworozsądkowej" konfiguracji.

Ja przez pierwszy rok wcale do wody nie wchodziłem. Tak było cieplej i bezpieczniej. Dopiero po roku znalazłem swoją zdroworozsądkową konfigurację i kupiłem telewizor 3D :rozpacz:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu