Wysłany: 07-11-2014, 13:46 nabijanie butli z butli
Witam wszystkich
Właśnie zapisałem się na kurs nurkowania.
Ponieważ lubię swobodę ruchów i nie lubię dużego obciążenia więc zamierzam nurkować na początek z butlą 3-4litry 200atm do głębokości 5 metrów. Mam więc pytanie, jeśli wyjadę w rejony świata gdzie nie ma baz nurkowych to czy mogę nabijać taką małą butlę z większych butli, czy jest to wykonalne i jakie zawory, urządzenia pomiarowe są potrzebna i ile mogę mieć praktycznych nabić z butli np. 20 litrów (wiadomo ciśnienie spada w butli "matce"). Rozumiem że przewożenie butli w samochodzie nie jest zakazane.
Wysłany: 07-11-2014, 14:57
jacekdawi napisał/a:
z butlą 3-4litry 200atm do głębokości 5 metrów
Nie wiem w jaki sposób chcesz ukończyć kurs OWD z taka konfiguracją. Swobody ruchów to nie ma z twinem 2x18 i kilkoma stejdżami , a nie z typowo rekreacyjną, pojedynczą flaszką 12 l.
Wysłany: 07-11-2014, 16:12
Paweł - czy on się pyta jak ukończyć kurs z butlą 3l.? Po kursie chce nurać z małą butlą. Jak ktoś tu opisywał swoje nurki z jedną 7l. butlą w samym skafandrze bez skrzydła - czyli można. Najwyżej życie zweryfikuje na ile starczy mu tej butli. Inna sprawa co to za butla i czy ma ważne badania. Bo to się piwinno liczyć. A co do przetaczania to nie pomogę bo nie znam się na tym. Ale daj znać jakie wrażenia z tych nurków z małą butlą.
Pozdrawiam Adam
Wysłany: 07-11-2014, 19:54
Niestety przetaczanie, nawet do tak małej butli jest o tyle słabym pomysłem, że każde tankowanie da ci mniejsze ciśnienie, czyli mniej powietrza na nurkowanie. Przy pierwszym przetaczaniu będziesz miał w butli max 170 BAR, czyli 510 litrów powietrza po rozprężeniu. na 5 metrach będziesz je zużywał w tempie powiedzmy 30 litrów na minutę (SAC 20l/min*1,5 ATM). czyli zapas masz na 15 minut. Napełniając butlę po raz drugi dostaniesz max 150 BAR, czyli limit skraca się o dwie minuty. I tak za każdym razem. czwarte nabicie daje ci ~100-110BAR czyli zapas na mniej niż 10 minut nurkowania.
Zdecydowanie popieram zdanie przedmówców polecających butle 7l. I odpuść sobie przetaczanie - żeby uzyskać sensowne ciśnienia w 7 litrowej butli mógłbyś ją napełnić z 20-stki max dwa razy. Za cenę jednej 20l butli możesz kupić pewnie ze cztery siódemki i jeździć nurkować z baterią małych flaszek, z których każda będzie miała 200BAR i starczy na sensownego nura.
Ja nie rozumiem w jakiej to konfiguracji ma chodzić? Chyba jakiś rodzaj no mount diving? Nigdy nie spotkałem się z tym aby ktoś z butlą 3 litry nurkował. Drobniejsze kobietki 7-10L butle stosują. Na dobrą sprawę to przy takiej malutkiej butli i tak trzeba sie doładować ołowiem w zależności od grubości pianki. O ile przez swobodę ruchów wogóle zamierzasz ową stosować...
Ja nie rozumiem w jakiej to konfiguracji ma chodzić? Chyba jakiś rodzaj no mount diving? Nigdy nie spotkałem się z tym aby ktoś z butlą 3 litry nurkował.
Ja widzę sporo nurków z butlami 3-4l a nurkują z nimi, bo mogą dłużej, głębiej, bezpieczniej Patrząc na avatary Paweł_B ma chyba coś w tym stylu?
Czesto uzywalem takiej "trojeczki"na szuwarowe nurki,po kilku sezonach jednak,po prostu przestalem potrzebowac takiego sprzetu.Wystarczy zrobic glebszy wdech...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko