Wysłany: 11-11-2014, 17:57 czas nurkowania: tabele czy komputer?
Witam
Ponieważ lekko zachorowałem przeglądałem sobie forum i czytałem mnóstwo tematów.
w jednym z nich skrytykowano Vypera. Ponieważ mam właśnie taki komputer i ostatnio nurkowałem z nim na Horce w sposób taki, że wychodziłem coraz to wyżej kiedy mnie przeganiała zmniejszająca się do zera liczba czasu bezdekompresyjnego na tym komputerze.
Proszę o odpowiedź bardziej doświadczone w tej materii gremium, czy tak jest ok? Czy zważywszy na zanotowaną tam przeze mnie głębokość (35m) powinienem zanurkować na dno i po 14 minutach wypłynąć na przystanek na 3 metrach oraz wyjście z wody?
Jak robicie - powinno się robić?
Pozdrawiam
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 11-11-2014, 18:06
Turlogh napisał/a:
ostatnio nurkowałem z nim na Horce w sposób taki, że wychodziłem coraz to wyżej kiedy mnie przeganiała zmniejszająca się do zera liczba czasu bezdekompresyjnego na tym komputerze.
Fajny sposob na zlapanie DCSa.
Cytat:
Jak robicie - powinno się robić?
Przestac bac sie deco. Zamiast slizgac sie po NDLu, zrobic nurkowanie w.g. planu, wynurzac sie w.g. sztuki i odsiedziec na przystanku.
Wysłany: 11-11-2014, 18:35
Na pewno nie powinno się "ślizgać" po NDL, a tak właśnie zrobiłeś. Jak najbardziej nurkowanie wielopoziomowe jest fajną sprawą, ale powinieneś stosować wieksze "schodki", np. 35 m > 18 m > przystanek na 5 m. Gdzie robisz takie nurkowania?
Tak w kwestii uszczegółowienia, to balansowanie na limicie występowało tylko przez pierwsze kilkanaście min. Później -jak to kiedyś kolega Grotto pisal - czas był 6 tygodni. Ale jednak.
Dekompresji się nie boję, ale jej nie ogarniam ponieważ nie mam kursu i nie wiem ile minut i tak dalej, więc pilnuję kompa.
Wiesiek instruktor mówił masz tabelę RDP Padi. Ale jechać na Horke na 17 min. nurka?
Dlatego pytam...
Ostatnio zmieniony przez Turlogh 11-11-2014, 18:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 11-11-2014, 20:50 Re: czas nurkowania: tabele czy komputer?
Turlogh napisał/a:
zważywszy na zanotowaną tam przeze mnie głębokość (35m) powinienem zanurkować na dno i po 14 minutach wypłynąć na przystanek na 3 metrach oraz wyjście z wody?
Kilka lat temu miałam podobne dylematy, przeczytaj cały wątek, ja wyciągnęłam z niego wnioski dla siebie :
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 11-11-2014, 20:54
Turlogh napisał/a:
Dekompresji się nie boję, ale jej nie ogarniam ponieważ nie mam kursu i nie wiem ile minut i tak dalej, więc pilnuję kompa.
Wiesiek instruktor mówił masz tabelę RDP Padi. Ale jechać na Horke na 17 min. nurka?
Z tymi lukami jestes niebezpieczny dla siebie i twojego partnera.
Tabele nie sa czarna magia - mozesz zrobic kurs lub przeczytac dobry podrecznik. Przed nastepnym glebszym nurkiem.
ok ok już nie bijcie.
Ja po prostu czułem że to ślizganie to nie jest najlepszy pomysł i zapytałem Was odnośnie tego vypera. Na swoją obronę powiem, że ja raczej byłem na doczepkę z dwoma innymi partnerami jako najmniej doświadczony i robiłem co mi kazali.
Aż spojrzałem na profil nurkowania tamtejszy i tak: zeszliśmy w 6 min, bylismy na dnie do 9min i powoli do góry a od 15 min nie więcej niż 13m. od 45 min nie więcej niż 10m, od 58 do 62 = 6m. koniec.
Kolejne pytanie jakie chciałbym zadać chociaż się trochę boję jaki kurs powinienem skończyć?
PS Gosia czytałem również Twój post i wiele innych w których boje z Hubertem toczyłaś na ten temat Dziękuję za linka i jeżeli możesz to napisz jaką decyzję podjęłaś bo jestem na podobnym co Ty wtedy etapie tak sądzę
Wysłany: 11-11-2014, 21:31
Turlogh napisał/a:
jaki kurs powinienem skończyć?
Advanced Nitox + Deco procedures. Rozumiem, że podstawowy nitrox i deepa masz? Jaki jest Twój poziom wyszkolenia i ilość oddanych nurkowań? Bo to też ma znaczenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko