Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
czas nurkowania: tabele czy komputer?
Autor Wiadomość
arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2014, 22:26   

Scaner napisał/a:
Ja bym powiedział raczej każdy komputer należy traktować z dystansem.
Zdarza się i to wcale nierzadko co widać na wyjazdach wakacyjnych jak nurkujący naruszają rezerwę gazu bo na gadżecie o bliżej niezidentyfikowanym "modelu" wyświetlania cyferek zwanym "czasem deko" wraz z pierdylionem mrygających ikonek pojawiło się magiczne np. 8 minut :aaa: .

Z drugiej strony, często widzę po nurkowaniach (na safari) same komputery wiszące na sznurkach pod łodzią, "odbywające" dekompresję.... I to wcale nie backupy, jak u "technicznych"u... :rozpacz:

Poza tym, jeśli ktoś wisi na deco i ma rezerwę gazu, to zazwyczaj wisi już na 6 metrach (nie zapomnę swojego pierwszego "deco", ponieważ na tym samym nurkowaniu mężowi skończył się gaz (manometr mu się zaciął), więc wisiał na moim octopusie - jednak oboje zgodnie stwierdziliśmy, że w razie czego, to zrobimy CESA. :ping:
Świadomie wybraliśmy, że ja jednak dokończę deco, zrobimy zwykły przystanek, i dopiero wtedy się wynurzymy.

Scaner napisał/a:
Ale jak już ktoś musi na komputer to nie zaszkodzi pamiętać że jak się pojawi znienacka deko 14 minut i 20 bar na manometrze to sobie wtedy powiedzieć wybieram życie :ping: bo te 14 minut to takie strachy na lachy vs utopienie.

Scaner, ale na deco 14 minut to już trzeba się napracować, a tutaj raczej omawiamy jednobutelkowców. Ja w każdym bądź razie nigdy do takiej takiej wartości nawet się nie zbliżyłam - chociaż :????: wynurzam się mając w butli 50-80 atm, więc teoretycznie potencjał na kilkanaście minut deco mam. ;)
Ale sprawdzać nie zamierzam.

Scaner napisał/a:
Ślizganie się po NDL'u w zasadzie związane jest tylko ze złym wykorzystaniem przyzwoitych sprawdzonych konstrukcji :ping: które powinny być wykorzystane jako miernik głębokości i czasu do realizacji zaplanowanego nurkowania.

Poza tym, świadome ślizganie się po NDL-u ma jeszcze sporą, praktyczna wadę - "ślizgacz" patrzy się głównie w komputer, i nie zwraca większej uwagi na otoczenie. W ten sposób, zniszczyłam sobie jedno nurkowanie na wraku - bojąc się wpaść w deco, obsesyjnie patrzyłam w mrugające cyferki. W deco nie wpadłam, ale z wraku niewiele pamiętam.
Teraz zupełnie inaczej wykonałabym to nurkowanie (przy tej samej konfiguracji).

Dla chętnych, w przystępny sposób opisana fizjologia dekompresji (warto zapoznać się również z innymi hasłami):

http://nurkopedia.pl/inde...gia_dekompresji
Ostatnio zmieniony przez arkac123 14-11-2014, 22:33, w całości zmieniany 3 razy  

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 14-11-2014, 22:32   

Arkac123
Bardzo Cię przepraszam, musiałem w sposób kompletnie niezrozumiały wyrazić to co chciałem przekazać bo najwyraźniej z mojej winy nic nie zrozumiałaś.

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2014, 22:34   

Scaner napisał/a:
Arkac123
Bardzo Cię przepraszam, musiałem w sposób kompletnie niezrozumiały wyrazić to co chciałem przekazać bo najwyraźniej z mojej winy nic nie zrozumiałaś.

A czy to raz pierwszy? :aaa:

Z Twoich wypowiedzi zrozumiałam, że nie należy ufać komputerom, bo to tylko gadżet, i mrugające cyferki. :ping:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 14-11-2014, 22:39, w całości zmieniany 1 raz  

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 14-11-2014, 22:40   

arkac123 napisał/a:
Scaner napisał/a:
Arkac123

A czy to raz pierwszy? :aaa:

Ja liczyłem że wygłosisz samokrytykę co najmniej w takim stylu i raz na zawsze wyrzekniesz się złych praktyk nurkowych :aaa:

http://www.youtube.com/watch?v=c_A0GigrQl0
Ostatnio zmieniony przez Scaner 14-11-2014, 22:43, w całości zmieniany 3 razy  

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2014, 22:46   

Scaner napisał/a:
Ja liczyłem że wygłosisz samokrytykę co najmniej w takim stylu :aaa:

http://www.youtube.com/watch?v=c_A0GigrQl0

Dobre :aaa:

Scaner napisał/a:
i raz na zawsze wyrzekniesz się złych praktyk nurkowych :aaa:

No nie wiem...... Jak już nurkuję zgodnie z wszystkimi zasadami, nie gubię się pod wodą, nic się nie przytrafia, to partnurzy znowu narzekają, że jest nudno..... Wszystkim nie dogodzisz.. :bee;
Ostatnio zmieniony przez arkac123 14-11-2014, 22:52, w całości zmieniany 1 raz  

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-11-2014, 22:50   

Scaner napisał/a:
Oczywiście zdajecie sobie sprawę że nawet czas "obligatoryjnej" dekompresji do 15 minut został dołożony dla nurków rekreacyjnych żeby mogli bawić się w prawdziwych nurków i robić "prawdziwą dekompresję" ? Więc dyskutujecie o podnoszeniu konserwatyzmu w "modelach" zaimplementowanych w gadżetach nurkowych które są bardziej konserwatywne niż tabele rec które to są bardziej konserwatywne od wystarczająco konserwatywnych i realnie przetestowanych modeli dekompresyjnych. Dyskusja opiera się o wskazania NDL gadżetów nurkowych które według nowych badań DAN mają wręcz porażający rozstrzał wskazań między sobą i nie wpływa to na bezpieczeństwo ( w skrajnym przypadku różnica wskazań między komputerami wynosiła 24 minuty)
No więc wracając do NDL by komputerek to ile tych diabłów się mieści?
ciezko mi sie odniesc do sunciakow bo akurat nigdy nie posiadalem - mam uwateca. natomiast kilkanascie nurkowan z zakresu 30-40m z okolo 15-25 min. deco zgadzalo sie w miare z ZHL16B-GF 30/85. uwatec wypuszczal okolo 5-8 min wczesniej, co dosc zrozumiale, bo czas denny (zwykle okolo 20 min) nie byl w calosci spedzany z nosem w mule na max. glebokosci tylko 1-3 m. wyzej. jak dla mnie moje zabawki w miare sie pokrywaja.

Scaner napisał/a:
ponieważ dział jest dla początkujących to taka informacja ma o tyle pewną wartość że może uratować życie ponieważ zdarza się i to wcale nierzadko co widać na wyjazdach wakacyjnych jak nurkujący naruszają rezerwę gazu bo na gadżecie o bliżej niezidentyfikowanym "modelu" wyświetlania cyferek zwanym "czasem deko" wraz z pierdylionem mrygających ikonek pojawiło się magiczne np. 8 minut
Tak więc mamy sytuację w której para nurków wybiera realne zagrożenie utraty życia 2 osób a bywa że i więcej przez utopienie z powodu braku gazu dlatego że jest przekonana że istnieje konieczności wyzerowania często przypadkowej pojedynczej cyferki na wyświetlaczu gadżetu nurkowego zwanego dumnie komputerem nurkowym
teraz mozesz stracic resztki wiary w ludzkosc: byli tacy, ktorzy byli gotowi narazic sie w ten sposob dla przystanku bezpieczenstwa. taka filozofia dobrze sprzedawala pewne kursy - bo nie ma nurkowan bezdekompresyjnych itp... :]

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 14-11-2014, 23:16   

Haw napisał/a:
bo nie ma nurkowan bezdekompresyjnych itp... :]

Bo w istocie nie ma, dekompresja występuje zawsze po kompresji choć oczywiście nie oznacza to że nie ma profili kompresji i dekompresji które pozwalają na bezpośrednie wynurzenie bez statystycznie istotnego wzrostu ryzyka wystąpienia DCS Choć jak wiemy istnieją bardziej higieniczne metody wychodzenia z wody.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-11-2014, 19:31   

Scaner napisał/a:
Bo w istocie nie ma, dekompresja występuje zawsze po kompresji choć oczywiście nie oznacza to że nie ma profili kompresji i dekompresji które pozwalają na bezpośrednie wynurzenie bez statystycznie istotnego wzrostu ryzyka wystąpienia DCS Choć jak wiemy istnieją bardziej higieniczne metody wychodzenia z wody.
tylko jaki jest wtedy sens mowienia o dekompresyjnych nurkowaniach? to tak jak "fakt autentyczny", jesli przyjmiemy ta wykladnie, powstaje blad jezykowy.
natomiast zagmatwanie pojeciowe zwiazane z nurkowaniem dekompresyjnym i "dekompresyjnym" ulatwia wciskanie zaawansowanych kursow nurkom rec, gdzie jak wiadomo koniecznosc pozostania pod woda nieomal "za wszelka cene" jest jednym z czynnikow powiekszajacych ryzyko, na co wczesniej (zreszta slusznie) zwracales uwage.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu