Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pianka 7 mm beuchat lub inna.Opinie
Autor Wiadomość
seban30 

Stopień: Padi OWD, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2014, 15:25   Pianka 7 mm beuchat lub inna.Opinie

Witam wszystkich kolegów.
Miesiąc temu skończyłem kurs owd i przymierzam się do zakupu pierwszej pianki,do nurkowania w polskich wodach w okresie wiosenno- jesiennym.
Pianka ma być nowa ,o grubości 7 mm { z kapturem albo bez, sam nie wiem jaką} cena do 1 tys.Ocieplacz dokupię później.
W październiku nurkowałem w jez.Lubikowskim w piance cressi 5 mm plus ocieplacz 5 mm ,tem. wody na powierzchni 13 stopni i było mi chłodno,stąd też pomysł na piankę 7 mm.
Chciałem was zapytać o pianki beuchat a w szczególności o beuchat focea comfort 4 {można ją kupić w dobrej cenie w sklepie internetowym w Hiszpanii}
Biorę pod uwagę też pianki innych producentów, zastanawiam się też nad pól-suchaczem z decathlonu.
Wszystkie sugestie mile widziane.
pozdrawiam Seba

Żizek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2014, 15:50   

Rozważ piankę 7mm z Decathlonu, która kosztuje 499 złotych. Ma zintegrowany kaptur- ważne, jeśli jesteś ciepłolubny. Jest porządnie wykonana, ciepła i wygodna. Od kilku lat pływa w takich paru moich znajomych.

Ventr 

Stopień: AOWD + Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 26-11-2014, 18:48   

Skontaktuj się z Decathlonem - możesz wypróbować półsuchą piankę trobord'a, z kapturem 7mm. Kosztuje 999 ale jest według mnie lepszym rozwiązaniem niż mokra pianka.

Z moich doświadczeń pianka 7mm + ocieplacz 7mm (prawie zapięty) - po 30-40 minutach nurka w 8 stopniach było mi zimno.

W tribordzie na zakrzówku 2 nury po 1h bez problemu dałem radę. Było fajnie, sucho (od pasa w górę). Ważne aby nie zapomnieć wywinąć manszet do wewnątrz.

PawelF76 

Stopień: TMX
Kraj:
Norway

Wysłany: 27-11-2014, 07:18   

Posiadam piankę Beuchat focea comfort 7mm z kapturem i kilka lat temu nurkowałem w niej w Norweskich wodach. Teraz używam jej głównie na wyjazdy w cieplejsze miejsca. Na polskie wody i nurkowania powtórzeniowe nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Niezbędny będzie docieplacz. O ile jednego nura spoko strzelisz w ok 10-12st to następny już będzie mało komfortowy. Kaptur kup osobno bo ten zintegrowany słabo kryje czoło i zatoki a ponadto potrafi się zsuwać. Jak mokry na Polskę to z docieplaczem lub żyleta podspód. Zaletą będzie jego uniwersalność na wody Morza Śródziemnego i atlantyckie. Cieplejsze klimaty jak Egipt czy Filipiny to już o jakiejś 3-jce trzeba myśleć.
Ostatnio zmieniony przez PawelF76 27-11-2014, 07:19, w całości zmieniany 1 raz  

Sebastian Szczesniak 

Stopień: Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-11-2014, 17:47   

seban30 napisał/a:
zastanawiam się też nad pól-suchaczem z decathlonu.

Tu nie ma co się zastanawiać, dostajesz go do domu testujesz w realnych warunkach i potem możesz się już zastanawiać:)

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 01-12-2014, 05:40   Re: Pianka 7 mm beuchat lub inna.Opinie

seban30 napisał/a:
Witam wszystkich kolegów.
Miesiąc temu skończyłem kurs owd i przymierzam się do zakupu pierwszej pianki,do nurkowania w polskich wodach w okresie wiosenno- jesiennym.

W październiku nurkowałem .. w piance cressi 5 mm plus ocieplacz 5 mm ,tem. wody na powierzchni 13 stopni i było mi chłodno,stąd też pomysł na piankę 7 mm.

pozdrawiam Seba

Witaj, W 13 C na powierzchni nurkując - czyli się ruszając zmarzłeś.
A jak było pod termokliną?
Jak głęboko? Ile czasu pod termokliną? Ila czasu całe nurkowanie?
Ile nurkowań w życiu?

Napiszę więcej po odpowiedzi.
Czasami jest tak, iż ma się "słabszy dzień". A to słabo się zjadło, a to niewyspany, podziębiony, chłodno było na powierzchni (na lądzie itp) i się szybko marznie.
Jak masz kilka nurkowań w życiu trudniej dojść przyczyny..

Ale mimo wszystko mając 2X5 mm na sobie i marznąć to nieciekawie.
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 01-12-2014, 05:43, w całości zmieniany 1 raz  

sdss 

Stopień: DD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-12-2014, 12:37   

Mam triborda i komfort był ale do temperatury 12. Wniosek jest taki że polska i nurkowanie to suchar. Kupiłem suchara i teraz jest mi ciepło. Używany kosztuje nie wiele więcej jak markowa pianka.
Ostatnio zmieniony przez sdss 01-12-2014, 12:40, w całości zmieniany 1 raz  

Papa Smerf 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-12-2014, 21:13   

Zestaw 2x7 beuchat to moja pierwsza pianka po rozpoczęciu przygody z nurkowaniem. Robiłem w niej nurki zimowe i nigdy specjalnie nie zmarzłem. Po kilku latach jednak dorobiłem się suchacza, i teraz beuchat służy mi tylko w ciepłych wodach.

vivit 

Stopień: P4 - TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 00:33   

Jeżeli już bardzo chcesz zainwestować w piankę to tylko 7mm. Ja niedawno kupiłem samą piankę 7mm firmy Bare bez ocieplacza, który jest z kapturem. Normalnie użytkuję suchara, ale na późny wyjazd do Egiptu jak znalazł i komfort cieplny idealny nawet przy 65m nurkowaniu. Idealną sprawą jest fakt, że moża dokupić ocieplacz osobno czyli istnieje możliwośc dowolnej konfiguracji.

Hmm na twoim miejscu zinwestował bym w 7mm, które zawsze możesz zabrać w cieplejsze wody. Nurkując w Polsce i tak zaczniesz myśleć o sucharze kiedy twoje nurkowania zaczną stawać się coraz dłuższe, a komfotr cieplny zacznie spadać.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu