Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: martin
22-03-2015, 21:54
Jak szybko powinno się osiągnąć przystanek deco
Autor Wiadomość
steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 10:01   Jak szybko powinno się osiągnąć przystanek deco

Witam
Jestem na początku drogi poznawania tajników nasycania tkanek i zasad dekompresji. Czytam, czytam i im więcej czytam tym coraz bardziej się przekuję, że jeszcze mi daleko do tego aby to wszystko ogarnąć ale ... nurkuję i zakładam, że mogę wpaść w deco (jeszcze nigdy nie miałem tego przypadku). Aby się jakoś zabezpieczyć kupiłem komputer i liczę, że ktoś zaszył tam charakterystyki, które pozwolą mi bezpiecznie się wynurzyć. W oparciu o instrukcję ustawiłem maksymalny konserwatyzm i nurkuję.

Nurtuje mnie jednak pytanie: gdy komputer pokaże mi deco (załóżmy 3 min na 7 metrach) a ja jestem załóżmy na 20m (proszę nie czepiajcie się, że to głębiej niż moje uprawnienia) i mam jeszcze dużo powietrza (na tyle dużo, że mógłbym jeszcze dość długo pływać) to:
a) powinienem zrobić windę (z zachowaniem zasad bezpieczeństwa) z 20m na 7 i tam czekać 3 min?;
b) rozpocząć sukcesywne wynurzanie tak aby za jakiś czas dojść do 7 m i tam stanąć na 3 min ?

Wiem, że możliwe są oba scenariusze ale, który jest lepszy dla mojego zdrowia?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez steve1973 06-12-2014, 10:03, w całości zmieniany 1 raz  

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 06-12-2014, 10:38   Re: Jak szybko powinno się osiągnąć przystanek deco

steve1973 napisał/a:

Nurtuje mnie jednak pytanie: gdy komputer pokaże mi deco (załóżmy 3 min na 7 metrach) a ja jestem załóżmy na 20m (proszę nie czepiajcie się, że to głębiej niż moje uprawnienia) i mam jeszcze dużo powietrza (na tyle dużo, że mógłbym jeszcze dość długo pływać) to:
a) powinienem zrobić windę (z zachowaniem zasad bezpieczeństwa) z 20m na 7 i tam czekać 3 min?;
b) rozpocząć sukcesywne wynurzanie tak aby za jakiś czas dojść do 7 m i tam stanąć na 3 min ?

Pozdrawiam

Powinieneś przełączyć komputer w tryb guage przerobić materiał z kursu OWD i wrócić pod wodę dopiero wtedy kiedy zaczniesz planować nurkowania żeby nurkować zgodnie z tym planem.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 06-12-2014, 10:42, w całości zmieniany 1 raz  

mbin 

Stopień: NTMX+
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 12:14   

zawsze planuj nurkowanie
zawsze nurkuj zgodnie z planem
komputer używaj jako backup do planu

steve1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 12:29   

mbin napisał/a:
zawsze planuj nurkowanie
zawsze nurkuj zgodnie z planem
komputer używaj jako backup do planu

Panowie, zgadzam się z Wami. Mam zalogowanych ok 50 nurkowań. Skoro nie wpadłem w deco to moim zdaniem trzymam się planów ale... nie wynikając dlaczego wpadnę w deco to lepszym, z punktu widzenia bezpiecznego odsycania tkanek, jest scenariusz a czy b?

Jacek Wo 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 13:12   Re: Jak szybko powinno się osiągnąć przystanek deco

steve1973 napisał/a:
Aby się jakoś zabezpieczyć kupiłem komputer i liczę, że ktoś zaszył tam charakterystyki, które pozwolą mi bezpiecznie się wynurzyć. W oparciu o instrukcję ustawiłem maksymalny konserwatyzm i nurkuję.

A co na ten temat instrukcja komputera?

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 06-12-2014, 13:52   

steve1973 napisał/a:
Skoro nie wpadłem w deco to moim zdaniem trzymam się planów ale... nie wynikając dlaczego wpadnę w deco to lepszym, z punktu widzenia bezpiecznego odsycania tkanek, jest scenariusz a czy b?

wróć na kurs OWD

Maras 

Stopień: adv eanx
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 14:44   

Scaner , to najlepsza odpowiedź jaką można udzielić w tym wątku
Steve - rada - za dużo siedzisz przed kompem - wiedzę czerpiemy z książek/wykładów/ a nie z internetu :zdz:

A i mała uwaga - NIE ŚPIMY NA WYKŁADACH OWD :uuuu:

Piotr Stańczuk 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 16:13   Re: Jak szybko powinno się osiągnąć przystanek deco

steve1973 napisał/a:
Witam
Jestem na początku drogi poznawania tajników nasycania tkanek i zasad dekompresji. Czytam, czytam i im więcej czytam tym coraz bardziej się przekuję, że jeszcze mi daleko do tego aby to wszystko ogarnąć ale ... nurkuję i zakładam, że mogę wpaść w deco (jeszcze nigdy nie miałem tego przypadku). Aby się jakoś zabezpieczyć kupiłem komputer i liczę, że ktoś zaszył tam charakterystyki, które pozwolą mi bezpiecznie się wynurzyć. W oparciu o instrukcję ustawiłem maksymalny konserwatyzm i nurkuję.

Pozdrawiam

jeśli nurkujesz z komputerem to raczej pokazuje ci czas no deco więc wypłycasz się wcześniej i w deco nie wpadasz.
jeśli nurasz w ramach owd to przeważnie z jedną butlą i tu najczęsciej zbiega się wyssanie gazu z butli z czasem no deco.
jeśli miałeś wątpliwości to bardzo dobrze, że pytasz

mirek crow 

Stopień: Tec 50,Pomocnik Inst
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 16:19   

Nurkuj tak by nie wpaść w Deco ! A jeśli już tak Cie to ciągnie w tą stronę ZRÓB ODPOWIEDNI KURS !

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 17:31   

Cytat:
b) rozpocząć sukcesywne wynurzanie tak aby za jakiś czas dojść do 7 m i tam stanąć na 3 min

Zakładam że komputer pokazał ci 3 minuty na 3 metrach (chyba że specjalnie ustwaiłeś 7 metrów - ale pewnie nie).
W takim momencie jeżeli nie chcesz aby czas deko się wydłużał to w tempie 10 metrów na minutę wynurz się na 5-6 metrów, pozostań tam aż deko się odbędzie, zrób dodatkowo przystanek bezpieczeństwa, staraj się tak nie nurkować z jedną butlą i bez przeszkolenia. Zalecane tempo wynurzania jest podane w instrukcji twojego komputera ale pewnie to będzie około 10 metrów na minutę. Dla mnie to jest sukcesywne wynurzanie a nie winda ale można nazwać to windą w tempie 10 metrów na minutę.
MSC

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 06-12-2014, 18:56   Re: Co za żenada. Za co płacicie instruktorom?

steve1973 napisał/a:
Witam
Jestem na początku drogi ..
Pozdrawiam

Pytane przeczytało kilkaset osób.
Kilka się wypowiedziało.

"Plastiki" bo NIC WIĘCEJ do aż do Trimiksu.

Odpowiedzi pytającemu takie, że nie wiadomo czy się śmiać, płakać czy zegarek nakręcić..

Dopiero Course Divector sprostał zadaniu.
Gratulacje!
Ostatnio zmieniony przez Jan Dudzinski 06-12-2014, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 19:15   Re: Jak szybko powinno się osiągnąć przystanek deco

Jan Dudzinski napisał/a:
Odpowiedzi pytającemu takie, że nie wiadomo czy się śmiać, płakać czy zegarek nakręcić...

Hmmm... Jak by Ci tu to pokazać, żebyś zrozumiał, o co niektórym wypowiadającym się chodziło...

Może spróbujmy następująco:

steve1973 napisał/a:
jestem załóżmy na 20m (proszę nie czepiajcie się, że to głębiej niż moje uprawnienia) i mam jeszcze dużo powietrza (na tyle dużo, że mógłbym jeszcze dość długo pływać)

Steve - napisz proszę, co to znaczy "na tyle dużo powietrza, że mógłbyś jeszcze dość długo pływać". Podaj pojemność w litrach butli z jaką pływasz a to "dość dużo" poproszę w barach - ile w tej butli to wg Ciebie "dość dużo" i ile barów byś jeszcze przeznaczył na to "dość długie" pływanie - zakładam, że na tej głębokości.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 06-12-2014, 19:15, w całości zmieniany 1 raz  

Jan Dudzinski 

Stopień: Mam
Kraj:
Belgium

Wysłany: 06-12-2014, 19:15   Re: Co za żenada. Za co płacicie instruktorom?

Jan Dudzinski napisał/a:
steve1973 napisał/a:
Witam
Jestem na początku drogi ..
Pozdrawiam

Pytane przeczytało kilkaset osób.
Kilka się wypowiedziało.

"Plastiki" bo NIC WIĘCEJ do aż do Trimiksu.

Odpowiedzi pytającemu takie, że nie wiadomo czy się śmiać, płakać czy zegarek nakręcić..

Dopiero Course Director sprostał zadaniu.
Gratulacje!

steve1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 21:55   Re: Jak szybko powinno się osiągnąć przystanek deco

Pozwólcie, że będę drążył temat ponieważ po odpowiedzi Krakena (za którą bardzo dziękuję) mam niedosyt a po pytaniu Yavoxa (za które również bardzo dziękuję) zrozumiałem, że moje pytanie było dość nieprecyzyjne, mogło wprowadzać w błąd i pewnie dlatego część kolegów odesłało mnie ponownie na kurs OWD.

Postaram się lepiej opisać nurtujący mnie problem z zaznaczeniem, że wszystkie dane przyjąłem hipotetycznie ponieważ jak pisałem "nigdy jeszcze nie wpadłem w deco".

Przypomnę mój hipotetyczny scenariusz: jestem na 20 m i mój komputer pokazał deco, tj. 7m przez 3 minuty- na te 7 metrów dostaję się:
scenariusz a) rozpoczynam wynurzanie zgodnie z zaleceniami mojego komputera (notabene dla tych głębokości wynoszą one 10m/min) i po niecałych 2 minutach jestem na 7 metrach (dla dalszego rozumowania przyjmuję, że po 2 minutach osiągnąłem zalecaną głębokość)- ten sposób osiągnięcia 7 m wcześniej nazwałem "windą"

scenariusz b) (zupełnie hipotetyczny) rozpoczynam wynurzanie i po 1 min osiągam 15m, na których pozostaję 1 min (suma czasu jaki upłynął od rozpoczęcia wynurzania- 2 min). Kontynuuję wynurzanie przez 0,5 min i osiągam głębokość 10m, na których pozostaję 5min (suma czasu jaki upłynął od rozpoczęcia wynurzania- 7,5 min). Kontynuuję wynurzanie i osiągam 7 m po 1 minucie. W sumie wynurzałem się do 7 m przez 8,5 min.

Różnica pomiędzy scenariuszem a i b wynosi 6,5 min (tu odpowiedź dla Yavoxa- mój zapas powietrza, który miałem na myśli oznaczał możliwość bezpiecznego zrealizowania scenariusza b)

Dodam, że w moim hipotetycznym scenariusz celowo założyłem deco na 7 m ponieważ zakładałem wydostanie się na powierzchnię z zachowaniem standardowego przystanku bezpieczeństwa na 5m. Chciałbym jednak podkreślić, że moje pytanie dotyczy wyłącznie scenariuszy "dostania" się na 7 m ( no chyba, że moje myślenie jest błędne?)

Pytanie, który scenariusz jest lepszy dla mojego zdrowia z punktu widzenia odsycania tkanek.

Na koniec pozwolę sobie na drobną (!) złośliwość w stosunku do kolegów, którzy bardzo dawno temu kończyli kurs OWD. W organizacji, w której ukończyłem kurs (nieważne jakiej) uczono mnie w trakcie kursu OWD m.in. o podstawach nurkowania, sprzęcie, planowaniu, zasadach nurkowania partnerskiego a podstawowym założeniem kursu było, że jest to kurs podstawowy, rekreacyjny i dotyczący nurkowań BEZDEKOMPRESYJNYCH.
:beer3:
Ostatnio zmieniony przez steve1973 06-12-2014, 22:14, w całości zmieniany 3 razy  

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 22:09   

steve1973 napisał/a:
7m przez 3 minuty

Jaki komputer pokazuje przystanek deco na 7m?
Jakie masz TTS w tej sytuacji?
Ostatnio zmieniony przez grol 06-12-2014, 22:09, w całości zmieniany 1 raz  

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 06-12-2014, 22:09   Re: Jak szybko powinno się osiągnąć przystanek deco

steve1973 napisał/a:
uczono mnie w trakcie kursu OWD m.in. o podstawach nurkowania, sprzęcie, zasadach nurkowania partnerskiego a podstawowym założeniem kursu było, że jest to kurs podstawowy, rekreacyjny i dotyczący nurkowań BEZDEKOMPRESYNYCH.
:beer3:

A wspominano o ograniczonym zasobie czynnika oddechowego? A o planowaniu nurkowania coś było? A o postępowaniu w przypadku przekroczenia limitu czasu/głębokości? Jeżeli nie to wróć na kurs OWD
Ostatnio zmieniony przez Scaner 06-12-2014, 22:10, w całości zmieniany 1 raz  

steve1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 22:18   

grol napisał/a:
steve1973 napisał/a:
7m przez 3 minuty

Jaki komputer pokazuje przystanek deco na 7m?
Jakie masz TTS w tej sytuacji?

Nie wiem czy jest taki komputer. Wartości przyjąłem całkowicie hipotetycznie. Rozumiem, że przyjąłem je źle (przepraszam) ale co to zmienia w istocie pytania?

Nie wiem co to jest TTS?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez steve1973 06-12-2014, 22:24, w całości zmieniany 1 raz  

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-12-2014, 22:38   

TTS - Time To Surface, czas osiągnięcia powierzchni.

DawidP 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2014, 01:00   

Pierdzielenie w stylu wróć na OWD czy pokaz mi komp który pokazuje deko na 7m nic nie wnosi.
Ciekawe kto z was po OWD poszedl jeszcze raz na taki kurs zeby wiedziec o co pytac.
Ja na swoim P1 tez nie miałem planowania ale i nie wiedzialem co bedzie w programie dlatego nie pytalem (no bo o co). Natomias najwazniejsze czego sie nauczylem to to ze kurs nie kończy sie na otrzymaniu plastiku ale żeby pernamentnie pogłębiać (to dobre słowo) swoją wiedzę.
Dlaczego lepiej się pyszyć że ja wiem ale nie powiem niż dać odpowieć i się cieszyć ze sie pomoglo.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2014, 11:03   Re: Jak szybko powinno się osiągnąć przystanek deco

steve1973 napisał/a:

Skoro masz komputer ustawiony na maks. konserwatyzm (można go jeszcze zwiększyć, ustawiając komputer na nurkowanie górskie - wtedy za każdym razem będziesz wpadał w deco :aaa: ), to wierzę, że kiedy zbliża się limit NDL, masz jeszcze sporo gazu.

Ja robię w ten sposób (komputer mam ustawiony na podwyższony konserwatyzm, a i tak mój partnur się buntuje, że musi wcześniej się wypłycać, więc dziwię się, że masz takiego partnura, który zgodził się na maks. konserwatyzm) - wynurzam się wolno, zgodnie z okolicznościami przyrody (czyli jak jest coś ładnego pod wodą, to się chwilę zatrzymuję, maks. prędkość mojego wynurzenia to w przybliżeniu: od 40 m do 25m - 10 m/minuta, od 25m do 10 m 5 m/minutę, od 10 metrów 1m/minutę (wartości intuicyjne, tak mi jest najwygodniej, i później najlepiej się czuję). Nurkuję z poj. butlą.

Wskazania komputera traktuję tylko i wyłącznie jako wskazówkę do rozpoczęcia wynurzania (aby nie wpaść w deco - chociaż kilka razy mi się zdarzyło), a nie jako narzucenie profilu "natychmiastowa winda do 3 m i przystanek"....

W okolicach 50 nurkowań miałam identyczne dylematy jak Ty - bo nauczona byłam tylko i wyłącznie planowania nurkowań bezdekompresyjnych, i nie wiedziałam, co się stanie, jeśli wpadnę w deco (instruktorzy zapytani o to wysyłali mnie na kolejny kurs, bez odpowiedzi :bee; ) - tylko schodziłam wtedy już trochę głębiej niż 20 m, zgodnie zresztą z uprawnieniami). :ping:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 07-12-2014, 11:05, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi