Wysłany: 23-12-2014, 15:52 nie rozumiem tego parcia na suchy skafender
skoro ktoś jest początkujący (też jestem) to może chce kupić piankę, zwłaszcza jak chce pływać tylko w ciepłych wodach. można chyba sobie trochę ponurkować we własnej piance, a dopiero potem robić kurs na suchy...
Wysłany: 23-12-2014, 18:28 Re: nie rozumiem tego parcia na suchy skafender
gabba83 napisał/a:
zwłaszcza jak chce pływać tylko w ciepłych wodach.
jak zwłaszcza...to chyba nikt na ss nie namawia już mi się merdają te wszystkie wątki pod lejtmotywem ss c/a pianka, skrzydło c/a jacket, ale jednak zwykle pierwsze pytanie, jakie pada to o wody, w których ktoś planuje nurkować
Mimo wyraźnie skrzydłowo-sucharowej orientacji forum, nikt tu nie namawia na zakup suchego ludzi, którzy deklarują chęć nurkowania wyłącznie w ciepłych wodach
A z całą resztą namawiania jest tak, że ci, którzy radzą, to już jakiś czas nurkują i wiedzą, że jeśli ktoś chce nurkować w wodach pl, w miarę często i nie tylko sezonowo w m-cach letnich, ale tak c/a cały rok, to ucieczki od ss raczej nie ma, 95% całorocznych zimnowodnych nurków kończy na zakupie suchego, nowego, używki, jakiegokolwiek.
Mi np. wystarczył jeden sezon późnojesienno-zimowo-wczesnowiosenny i nawet nie same nurkowania, co rozbieranie się z pianki przy ujemnej temp i wietrze, by z opcji "ss nie dla mnie" przejść do "pianka- brrr "
Ale jak to zwykle bywa, "starzy" wiedzą, bo to przeszli, "młodzi" i tak wiedzą lepiej i swoją ścieżkę muszą przejść, a forum dzięki temu się kręci
Ostatnio zmieniony przez lozerka 23-12-2014, 18:29, w całości zmieniany 1 raz
Kwota o jakiej tu mówimy a mianowicie 5tys zł wyklucza zakup całego sprzętu wraz z SS i do tego jeszcze TWIN. Na początku najlepiej popróbować różnych konfiguracji sprzętowych co komu pasuje(pożyczyć od kolegi lub z klubu) albo posłuchać rad bardziej doświadczonych klubowych kolegów lub instruktora lub poszukać na forum(sam znalazłem tutaj wiele przydatnych rad i informacji).Wszystko zależy gdzie kto zamierza nurkować,jeśli nie chcesz się pchać w zimne wody to odpuść sobie SS (i tak nie starczy kasy) i TWINa. Myslę,że najlepszym wyborem zakupów na początek(zakładam,żę masz już maskę i płetwy) będzie :
1. Mokry skafander :sam kupowałem w Decathlonie Triborda i polecam tą markę,w cenie 350zł 5mm lub 500zł 7mm OVERALL nowy,lub używkę 7+7 ,do tego buty i rękawiczki.(ze względów higienicznych najlepiej mieć swoje)
2. Komputer np nowy Suunto Vyper (taki polecam bo mam i jestem zadowolony) za 1tys zł lub używka nawet za połowę tej ceny(bezpieczeństwo)
3. Automat najlepiej nowy,ale jak znajdziesz coś sprawdzonego i z pewnego źródła to możesz używany zaryzykować(bezpieczeństwo)
4. Jacket bym odpuścił,lepiej skrzydło z płytą i adapterem(na początek pod pojedyńcza butla)jest bardziej uniwersalna i według mnie lepiej się pływa niż w jackecie.(bezpieczeństwo i strata czasu na ponowne doważanie się)
5. Jeśli wciągnie kogoś nocne nurkowanie to jeszcze niezbędna będzie latarka (w cenie 300-400 zł już coś kupimy) no i kompas SK-7 najbardziej uniwersalny z tego co jest na rynku koszt około 250zł
No i wydaliśmy 5tys zł
Co do butli to za 600-700zł kupisz używaną 15ltr,ale nie jest ona aż tak niezbędna jeśli masz gdzie niedrogo pożyczać. Resztę sprzętu można kompletować z czasem.
A dalej to już tylko pływać i nabierać doświadczenia no i zbierać kasę bo w nurkowaniu niezbędna
Wszystko pięknie...ilu doradzających tyle opini. Ja bym kierował się tymi polecającymi praktykę, która wyrobi Twoje własne zdanie na temat jak i z czym nurkować. Kupując tani sprzęt i tak zmienisz go na ten droższy bo czas pokaże, bez względu co piszą ludzie, że zazwyczaj cena idzie z jakością i serwisem w parze. Po co więc wydawać dwa razy? Nurkuj i próbuj a z czasem sam będziesz wiedział co jest dobre.
Bo tego towaru jest mnóśtwo na rynku,dlatego tyle opinii.
PawelF76 napisał/a:
Ja bym kierował się tymi polecającymi praktykę
Większość na tym forum jest praktykami i chyba każdy poleca to co się u niego sprawdziło.
PawelF76 napisał/a:
Kupując tani sprzęt i tak zmienisz go na ten droższy bo czas pokaże, bez względu co piszą ludzie, że zazwyczaj cena idzie z jakością i serwisem w parze.
Bzdura.Często jest tak,że płacisz za "firmę" i nowości.
PawelF76 napisał/a:
Nurkuj i próbuj a z czasem sam będziesz wiedział co jest dobre.
Wszystkiego sam nie sprawdzisz,musisz czasami posłuchać rad innych,zresztą najlepiej uczyć się na błędach innych.
Wszystko pięknie...ilu doradzających tyle opini. Ja bym kierował się tymi polecającymi praktykę, która wyrobi Twoje własne zdanie na temat jak i z czym nurkować. Kupując tani sprzęt i tak zmienisz go na ten droższy bo czas pokaże, bez względu co piszą ludzie, że zazwyczaj cena idzie z jakością i serwisem w parze. Po co więc wydawać dwa razy? Nurkuj i próbuj a z czasem sam będziesz wiedział co jest dobre.
Odnośnie tego zdania o tanim sprzęcie i wymianie go na droższy.... Hmm o czym konkretnie myślałeś? Nie uważam że coś może być tanie i niedobre a drogie lepsze. Owszem jakaś zależność istnieje, ale jeżeli np. o mnie chodzi to było to pomijalne. Kupowałem niedrogo i nie mam zamiaru niczego zmieniać.
Ale można by książki o tym pisać:)
Odnośnie tego zdania o tanim sprzęcie i wymianie go na droższy.... Hmm o czym konkretnie myślałeś? Nie uważam że coś może być tanie i niedobre a drogie lepsze. Owszem jakaś zależność istnieje, ale jeżeli np. o mnie chodzi to było to pomijalne. Kupowałem niedrogo i nie mam zamiaru niczego zmieniać.
Ale można by książki o tym pisać:)
Piszę z autopsji a nie w imieniu innych. Mam mnóstwo sprzętu, który razem ze mną przechodził moją przygodę z nurkowaniem a teraz zalega w pudle bo nie jest mi już potrzebny. Wiele osób na początku doradzało mi sprzęt jaki mam teraz ale chciałem być mądrzejszy i płaciłem dwa razy... Nie wiem jak ty, ale ja nurkuję 3 razy w tygodniu bez względu na porę roku (czasem dwa bo praca...) i wszystko co osiągnąłem zweryfikowała praktyka i budowanie doświadczenia. Ot co...
Odnośnie tego zdania o tanim sprzęcie i wymianie go na droższy.... Hmm o czym konkretnie myślałeś?
Niby pytanie nie do mnie, ale nurkowałem kiedyś z pewnym gościem który pokazał mi swój kompas i powiedział:
"jak szukałem kompasu widziałem SK7, ale pomyślałem co w tym kompasie może być takiego ekstra żeby wydać na niego dwa razy więcej niż na zwykły kompas - przecież oba wskażą mi dobry kierunek. Teraz muszę kupić SK7."
Przypuszczam że znajdzie się jeszcze kilka takich opowieści. Oczywiście są tacy co wymienią kompas, a są i tacy co nigdy nie zauważą różnicy między nimi.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 29-12-2014, 21:44
Niezależnie jaki sprzęt dziś nie kupi i tak wymieni. To się nazywa ewolucja.
jedynym elementem niezmienionym w moim zestawie jest automat oddechowy APEX TX40 Scubapro R190 którego używam do dziś, nie koniecznie już jako główny, ale wciąż jest w użyciu, a nurkuję od 93 r. albo i jeszcze wcześniej, ale BO3DOX się przeca nie liczy, bo to był zestaw dwubutlowy, z stalową płytą i maska pełnotwarzową który że jako zbyt dekadencki należało porzucić i przenieś się na zachodnie konstrukcje.
A jak widać, "Zachód" potrzebował więcej czasu by ten układ był modny
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 29-12-2014, 21:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 29-12-2014, 21:51
jak masz kupować automat to kluczem będzie niezamarzalność i perfekcyjne , bezoporowe podawanie gazu bez względu na głębokość , tak w ciemno to Legend lub xtx100/200.
jeśli komp nowy i kompas to masz kombo Yeti - Black Ean,
Pianka 5 do Egiptu , jak Pl to używany suchar
Odnośnie tego zdania o tanim sprzęcie i wymianie go na droższy.... Hmm o czym konkretnie myślałeś?
Niby pytanie nie do mnie, ale nurkowałem kiedyś z pewnym gościem który pokazał mi swój kompas i powiedział:
Nie , raczej odnosiłem się do stwierdzenia Paweł76, któremu śpieszę wyjaśnić nic nie zarzucam, baa jestem pod wielkim wrażeniem jego dokonań i mam nadzieję że kiedyś razem z nim zanurkujemy w Norwegii
Ale żeby się wytłumaczyć napiszę jak było ze mną, kupiłem suchego za 1500zł i nurkuję w nim do dzisiaj zrobiwszy ok. 50 nurkowań (wszystkich mam jak do tej pory 70). Ostatni tydzień nurkuję codziennie w wodzie o temp ok 4-5st.
Ma skrzydło z uprzężą dir tecline, automat legenda, suunto vyper i kompas sk7. To są rzeczy które kupiłem od razu i jak już pisałem, na razie nie zamierzam ich zmieniać. Latarkę mam hand made a zasobnik totalnie własnej produkcji niemalże
Niemniej jednak gdy zrobię tyle nurkowań co Paweł pewnie coś tam będę musiał zmieniać, ale na razie nie jestem w stanie sobie wyobrazić co mógłbym. Co prawda chciałbym twina i stage, ale to chyba nie dyskwalifikuje moich dotychczasowych wyborów jako złych?
Pozdrawiam
Nie , raczej odnosiłem się do stwierdzenia Paweł76, któremu śpieszę wyjaśnić nic nie zarzucam, baa jestem pod wielkim wrażeniem jego dokonań i mam nadzieję że kiedyś razem z nim zanurkujemy w Norwegii
Ale żeby się wytłumaczyć napiszę jak było ze mną, kupiłem suchego za 1500zł i nurkuję w nim do dzisiaj zrobiwszy ok. 50 nurkowań (wszystkich mam jak do tej pory 70). Ostatni tydzień nurkuję codziennie w wodzie o temp ok 4-5st.
Ma skrzydło z uprzężą dir tecline, automat legenda, suunto vyper i kompas sk7. To są rzeczy które kupiłem od razu i jak już pisałem, na razie nie zamierzam ich zmieniać. Latarkę mam hand made a zasobnik totalnie własnej produkcji niemalże
Niemniej jednak gdy zrobię tyle nurkowań co Paweł pewnie coś tam będę musiał zmieniać, ale na razie nie jestem w stanie sobie wyobrazić co mógłbym. Co prawda chciałbym twina i stage, ale to chyba nie dyskwalifikuje moich dotychczasowych wyborów jako złych?
Pozdrawiam
Spoko, spoko...focha nie strzeliłem a miałem raczej na myśli, że w miarę "ewolucji" jak ktoś wyżej pisał sprzęt również ewoluuje. Stwierdzam więc, że jeśli ktoś zakochał się w nurkowaniu bez pamięci i chce rozwijać swoje umiejętności to MUSI zmienić sprzęt i konfigurację. Warto więc, szczególnie na początku, popróbować jeśli to możliwe różnych opcji. Najważniejsze, że się spotykamy z kumplami nad wodą i bez względu na sprzęt jaki kto posiada, ponurkować bezpiecznie.
na fejsbuku kolega z jakiejś grupy nurkowej sprzedaje nowe apexy 40+octo+1 st za 1000 pln.WARTO
Przyznaję, że fajna oferta, ale ją jeszcze przebiję.
http://divegear.pl/automa...s4-octopus.html
Porównując - za dosłownie jedną złotówkę więcej (bo przesyłka darmowa) dodatkowo wieczysta gwarancja APEKSa i jest to dosłownie nówka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko