Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki wybrać SUCHY SKAFANDER
Autor Wiadomość
waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2015, 18:50   

woland66 napisał/a:
a część doświadczonych, uznanych firm spoczęła na laurach i teraz muszą gonić Polaków
tiiia jasne, a rynek polski to jaki procent światowego?

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2015, 19:11   

O, ktoś mnie zacytował :D
Trochę tak jest. Wybór suchara robi się nieco bardziej emocjonalny, niż racjonalny, bo sympatie i antypatie do różnych marek często dają o sobie znać. Dodaj do tego indywidualne preferencje, upodobania i takie tam, nie ma szans, żebyś wybrał dobrze i dogodził wszystkim.

Ja polubiłam Santi, przywiązałam się do marki, odpowiada mi praca z klientem, sposób marketingu, pomysły, jakość wykonania i genialne, wielkie kieszenie, w tym ta malutka z suwakiem, do której wrzucam szminkę :)
Miało być drugie e.lite, a nie wiem, czy nie wyląduję w e.motion. Żałuję tylko, że nie ma zielonej wersji, więc pewnie będzie szary ;)

Ale, pamiętaj, że kupujesz tylko narzędzie, które ma się sprawdzić i w którym ma Ci być wygodnie...
Ostatnio zmieniony przez Torpeda 08-01-2015, 19:13, w całości zmieniany 1 raz  

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 08-01-2015, 19:17   

Ja osobiście nie przepadam za Santi, ale kasa z zakupionych skafandrów zapewne częsciowo zasila budżet organizowanej przez Tomka Stachurę wyprawy SANTI ODNALEŹĆ ORŁA co jest wystarczającym powodem zakupu ich produktu w momencie kiedy jest on w podobnej cenie jak konkurencja.

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 08-01-2015, 20:49   

Torpeda napisał/a:
Żałuję tylko, że nie ma zielonej wersji, więc pewnie będzie szary ;)

Ktoś powiedział niech żyje konkurencja :bee;

W zakładce color znajdziesz zielony, stawiam na neon green :-)

Torpeda 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2015, 21:21   

Rozłożyły mnie czaszki i psie łapki. Cudo!

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 08-01-2015, 21:33   

Torpeda napisał/a:

luknij jeszcze na " New Leopard" Pasowałby do koloru Twoich włosów.. no i te zielone oczy do kompletu :659:

Jakub Cieślak 

Stopień: OWSIk - Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2015, 23:13   

Fajna odmiana, jeszcze niedawno głównie można było przeczytać (i tu na tym forum), że to Santi to chyba oszalało, że za taki badziew nikt tyle płacić nie będzie. A teraz proszę, tylko Santi. W sumie fajnie, bo to polskie i z dobrym pomysłem. A że tanie nie jest? No cóż, skoro są chętni by tyle płacić, to dlaczego by nie?

Torpeda 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-01-2015, 23:46   

Scaner napisał/a:
Torpeda napisał/a:

luknij jeszcze na " New Leopard" Pasowałby do koloru Twoich włosów.. no i te zielone oczy do kompletu :659:

Biorąc pod uwagę ilość i grubość ocieplaczy, które zakładam pod suchego to wyglądałabym w tych cętkach jak nadmuchany gepard :P
Ostatnio zmieniony przez Torpeda 08-01-2015, 23:46, w całości zmieniany 1 raz  

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 09-01-2015, 01:31   

Torpeda napisał/a:

Biorąc pod uwagę ilość i grubość ocieplaczy, które zakładam pod suchego to wyglądałabym w tych cętkach jak nadmuchany gepard :P

Czas się zelektryfikować. Nie dość że ciepło i wygodnie to jeszcze prezencja na tym skorzysta :ban:

syn_biskupa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2015, 11:09   

Scaner napisał/a:
syn_biskupa napisał/a:
w żadnym skafandrze który miałem (7) nie wykonywałem więcej niż 100-200 nurków

Wyciągnąłbym wnioski co do swoich wyborów. Chyba że lubisz i Cię stać.

W większości nie były to nówki wiec stać mnie było na zamianę, dzięki temu mogłem znaleźć model dla siebie, ale tez w praktyce poznać cechy różnych materiałów i technikę wykonania kilku producentów.

Polecam. Ciekawe doświadczenie

[ Dodano: 09-01-2015, 11:11 ]
Scaner napisał/a:

Czas się zelektryfikować. Nie dość że ciepło i wygodnie to jeszcze prezencja na tym skorzysta :ban:

zgoda ale co jak padnie elektryka?
Elektryke stosuje dle komfortu, a ocieplenie dobieram tak azebym mogł wukonać nurka i deko bez ogrzewania

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 09-01-2015, 14:36   

syn_biskupa napisał/a:
Scaner napisał/a:
syn_biskupa napisał/a:
w żadnym skafandrze który miałem (7) nie wykonywałem więcej niż 100-200 nurków

Wyciągnąłbym wnioski co do swoich wyborów. Chyba że lubisz i Cię stać.

W większości nie były to nówki wiec stać mnie było na zamianę, dzięki temu mogłem znaleźć model dla siebie, ale tez w praktyce poznać cechy różnych materiałów i technikę wykonania kilku producentów.

Polecam. Ciekawe doświadczenie

Każdy ma prawo uczyć się na swoich błędach więc to rozumiem choć ja wolę od razu wybierać dobrze.
Materiałoznawcą ani technologiem nie zamierzam zostać więc nie pociąga mnie ta strona nurkowania a ponieważ zakupu dokonuję w sprawdzonym miejscu u solidnego dealera i wybieram renomowanego producenta to otrzymuję komplet potrzebnych mi informacji o produkcie. Analogicznie jak przy zakupie samochodu sam konfiguruję wybrany model według własnych preferencji. I trudno mi sobie jakoś wyobrazić że oferta u Zenka Bembenka w autokomisie może być lepsza bo ma od cholery różnych używek i dolatego że tańsze to sobie będę mógł zagrać w rosyjską ruletkę i kupić parę to może trafię na coś co skonfigurował ktoś inny dla siebie ale może mi też przypasuje.

Zakładasz że suchy wytrzymuje maks 200 nurkowań bo uwierzyłeś poprzedniemu właścicielowi że on zrobił tylko 50 :-)
Ja twierdzę ze zdecydowana większość skafandrów zarówno tych topowych jak i z niższej półki wytrzyma 500-1000 nurkowań przy normalnym serwisowaniu/wymianach kryz manszet zamków.

syn_biskupa napisał/a:

zgoda ale co jak padnie elektryka?
Elektryke stosuje dle komfortu, a ocieplenie dobieram tak azebym mogł wukonać nurka i deko bez ogrzewania

Stosujesz jeszcze cieplejszy ocieplacz niż 4setka?
http://santidiving.com/pl...-400x-grzewczy/

taki dylemat o jakim piszesz istniałby przy tym rozwiązaniu choć przy połączeniu z 2setką mogłoby być optymalnie i bardziej wygodnie niż w 4setce.
http://www.dui-online.com/products/blueheat/
Ostatnio zmieniony przez Scaner 09-01-2015, 14:43, w całości zmieniany 3 razy  

DARAS 

Stopień: deep nitrox dry suit
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-01-2015, 21:32   

witam ponownie , napisze tylko ze we wtorek przymierzam :NORTHEN DIVER Skafander suchy HID
jesli bedzie pasowac to ok jesli nie to mam do wyboru pozniej tylko drozsze z WATERPROFF , jesli jednak nie beda mieli nic pasujacego nie wiem czy nie zrezygnuje z zakupu i poszukam u innych sprzedawcow i inne marki (santi ?) ..dam odp we wtorek .

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-01-2015, 10:03   

DARAS napisał/a:
witam ponownie , napisze tylko ze we wtorek przymierzam :NORTHEN DIVER Skafander suchy HID
jesli bedzie pasowac to ok jesli nie to mam do wyboru pozniej tylko drozsze z WATERPROFF , jesli jednak nie beda mieli nic pasujacego nie wiem czy nie zrezygnuje z zakupu i poszukam u innych sprzedawcow i inne marki (santi ?) ..dam odp we wtorek .

Nic na siłę. Spokojnie do tego podejdź abys nie miał sytuacji tego typu że kupiłeś a nie pasuje. Skafander musi być komfortowy i wygodny i odpowiadac właścicielowi. Ja od 2007 roku nurkowałem w SANTI ESPACE. Dobra solidna konstrukcja i nigdy mnie nie zawiódł. Teraz mam ESPACE starego i do wyjazdów SANTI Emotion. I też mnie nie zawodzi. Jest wygodny. Ale nie sugeruj się marką. Po 1 komfort i wygodna, po 2 zobacz co się dzieje gdy (czyli cała obsługa posprzedażowa i gwarancyjna). Wybierz ten najlepszy dla Siebie. Niektóre firmy maja skafandry DEMO więc można potestować. Ale popatrz pomierz i wtedy kup. Bo na szybko to może się skonczyć że kupisz coś niewlasciwego

DARAS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2015, 09:57   

Witam ponownie , juz po zakupach i tygodniowych nurkowaniach co prawda w ciepleszych wodach ale suchar sie przydał patrzac jak kolerzy sie trzęsa po paru chwilach po wyjsciu z wody ,skafander wybrałem NORTHEN DIVER Skafander suchy HID , lezy idealnie , troche skrucilem buty bo byl na wyzszego udalo mi sie za to nie placic nic czyli weszłem prawie w normalny rozmiar jeden z tych jakie oferował producent ,przydały sie od razu dwie kieszenie , zintegrowane buty tez sa lepsze ,, widzialem osoby co zapomniały butow i auto zawracało :) do bazy ..minus to bagaz troszke wiekszy ale udało sie bez dopłat ... pozdrawiam.

Jakub Cieślak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2015, 11:38   

Minus to brak możliwego pełnego wywinięcia suchara na lewą stronę, ale przeżyjesz. :) Brawo.

DARAS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2015, 12:24   

e tam , nie lubie chodzic w ciuchach na lewa strone ...:)

Jakub Cieślak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2015, 17:12   

W mokrych pewnie też :P

dav4u 

Stopień: czy+
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-02-2015, 20:17   

Jakub Cieślak napisał/a:
W mokrych pewnie też :P

Przecież mowa tu o suchym ;)

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2015, 01:39   

DARAS napisał/a:
widzialem osoby co zapomniały butow i auto zawracało do bazy
mi sie nie zdarzylo. za to raz nie zabralem skafandra... ale co dla ruska dobre to dla niemca smierc, zycze udanego uzytkowania :) .
dav4u napisał/a:
Przecież mowa tu o suchym
to nazwa urzadzenia a nie jego cecha :D . chyba kazdego zalalo przynajmniej raz...

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu