taaak, samochod tez odrazu bierz 7-osobowy van i nie zadne 2-pokojowe mieszkanie, tylko buduj od razu dom min. 200m^2, niewazne ze jestes 25-letnim kawalerem, przeciez kiedys rodzina ci sie powiekszy...
+1. Stoję na podobnym stanowisku. Dzięki "dobrym radom" powstają potem takie samochody jak SUV, terenówki bez prawa wjazdu w teren "bo zamoknie". Oczywiście 19" koła są konieczne i prześwity 70 cm bo na drogach są koleiny i dziury (ups, wykruszenia chciałem wpisać).
A cała masa osób, co się "nie zna" zapierdala Suzuki Swift i się cieszy z wygody poruszania i niskiego spalania. Resztę funkcji ma podobne, zapakuje się podobnie ( bo te nowe SUV jakoś mimo że na zewnątrz nadmuchane, to w środku przestrzenią nie grzeszą.).
A ten co ma prawdziwą terenówkę, to i tak na co dzień jeździ Suzuki Swift po mieście, bo szkoda mu na codzienny dojazd tego smoka terenowego.
Deskorolka w tym przypadku to głębokościomierz kapilarny.
Wnioski: Spokojnie kupować nowe modele znanych firm - będą służyć długo. Podświetlanie/fluorescencja to dziś chyba standard. Warto mieć.
Zakup takiego Gecko za 800 zł gdyby go potem wyrzucić do kosza to i tak mniejsza strata niż zakup sprzętu za 4,000 a potem sprzedaż jako używki w niższej cenie.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 08-09-2014, 08:14, w całości zmieniany 1 raz
Zapomniałeś jeszcze dodać że to przyjemność tania łatwa i bezpieczna
No właśnie, nie jest tania... Z tego powodu Twoje rozumowanie "komp za 4 kilo stówek" a nie kilka wymian w trakcie jest w 100% poprawne pod warunkiem, że pytająca o poradę osoba będzie na bank się rozwijać i coraz więcej nurkować - wtedy z pewnością dojdzie do etapu potrzebowania dobrego komputera i w tym właśnie momencie stwierdzi, że dobrym pomysłem było kupić kiedyś od razu właśnie taki.
Niestety zdecydowana większość pytających IMHO nie dochodzi do tego etapu. Poprzestają na nurkowaniach w ładnych i ciepłych wodach raz-dwa razy do roku na wyjeździe. I w przypadku nich wszystkich komp za 4k się nie sprawdzi, bo jest zwyczajnie przepłacony na wstępie a jego przyszłe możliwości nigdy nie zostaną dogonione przez przyszłe wymagania użytkownika.
Nie sprawdzi się również
Scaner napisał/a:
digital za 6 stówek
z doskonale Ci znanego powodu - porady, jaką dostaje się po 23 stronach wątku zaczynającego się od jakiegokolwiek pytania o sprzęt Nie ma również co liczyć na to, że potencjalny pytający się jakoś przyłoży do nauczenia się nurkowania z digitalem, ponieważ ten sposób po prostu mu nie zapracuje w jego corocznych wyjazdach polegających na wyskakiwaniu kilka razy dziennie radośnie z egipskiej łódki.
Dla takiej właśnie grupy odbiorców stworzone zostały komputerki rekreacyjne. Lepsze z nich mają pewne ciekawe cechy: podświetlenie, możliwość korzystania z nitroxu i liczenie jakiegoś tam prostego deco. Dodatkowo tryb gauge i okrągły kształt odpowiedniej średnicy pasujący do znanej nam obudowy na gumki - dla bardziej zaawansowanych członków grupy docelowej, którzy kiedyś zrobią im downgrade do digitala
Wysłany: 08-09-2014, 11:01
Yavox, nie poznaję cię - jeszcze chwila i z obozu oszołomów przeniesiesz się do obozu nurków.
A może zawsze byłeś tylko się ukrywałeś
A w ogóle przepraszam.
.....................
Popieram kolegę Yavoxa, kup coś normalnego i w cenie jaka ci pasuje i ciesz się nurkowaniem.
MSC
Yavox, nie poznaję cię - jeszcze chwila i z obozu oszołomów przeniesiesz się do obozu nurków.
A może zawsze byłeś tylko się ukrywałeś
Maciek, znasz mnie. Mogę się z Tobą mniej lub bardziej zgadzać w kwestii "deska nie odda", ale i tak nie powstrzyma mnie to od nurkowania na digital, liczenia deko w głowie i doskonalenia ruchu płetw w czasie treningu helikoptera na platformą (bo ciągle mi się wydaje, że w jedną stronę lewa noga pracuje mi nieco gorzej niż prawa)
Czym innym jest jednak wybieranie czegoś dla siebie a czym innym wpychanie do tego wszystkich innych. Jeżeli początkujący o coś pyta, to albo:
a) Ma kupę kasy - więc błędy na etapie wcześniejszych zakupów nie mają znaczenia - kupi tanie to sprzeda, kupi od razu mega-kompa to i tak nie zbiednieje
b) Ma większe czy mniejsze ograniczenia finansowe - w tym przypadku zakładanie, że tak szybko zrobi potrzebne kursy i wymieni/dokupi całą masę sprzętu, że od razu powinien mieć kompa z tmxem jest mrzonką.
Zaczynałem nurkować gdzieś tak z 6 lat temu i już w drugim roku sobie obiecywałem nie wiadomo co. Praktyka pokazała, że na nieco grubsze nurki musiałem poczekać 4 lata a trymiks mi będzie potrzebny dopiero od przyszłego roku. Aladin 2G dalej dzielnie mi służy - choć nie poznałem prawie żadnej jego funkcjonalności, bo w dniu zakupu przełączyłem na gauge i tak już zostało...
kraken napisał/a:
A w ogóle przepraszam.
Nie ma za co. W obozie, jak to piszesz, oszołomów, planuję pozostać na zawsze
Ostatnio zmieniony przez Yavox 08-09-2014, 11:20, w całości zmieniany 3 razy
Zapomniałeś jeszcze dodać że to przyjemność tania łatwa i bezpieczna
No właśnie, nie jest tania... Z tego powodu Twoje rozumowanie "komp za 4 kilo stówek" a nie kilka wymian w trakcie jest w 100% poprawne pod warunkiem, że pytająca o poradę osoba będzie na bank się rozwijać i coraz więcej nurkować - wtedy z pewnością dojdzie do etapu potrzebowania dobrego komputera i w tym właśnie momencie stwierdzi, że dobrym pomysłem było kupić kiedyś od razu właśnie taki.
Niestety zdecydowana większość pytających IMHO nie dochodzi do tego etapu. Poprzestają na nurkowaniach w ładnych i ciepłych wodach raz-dwa razy do roku na wyjeździe. I w przypadku nich wszystkich komp za 4k się nie sprawdzi, bo jest zwyczajnie przepłacony na wstępie a jego przyszłe możliwości nigdy nie zostaną dogonione przez przyszłe wymagania użytkownika.
Nie sprawdzi się również
Scaner napisał/a:
digital za 6 stówek
z doskonale Ci znanego powodu - porady, jaką dostaje się po 23 stronach wątku zaczynającego się od jakiegokolwiek pytania o sprzęt Nie ma również co liczyć na to, że potencjalny pytający się jakoś przyłoży do nauczenia się nurkowania z digitalem, ponieważ ten sposób po prostu mu nie zapracuje w jego corocznych wyjazdach polegających na wyskakiwaniu kilka razy dziennie radośnie z egipskiej łódki.
Dla takiej właśnie grupy odbiorców stworzone zostały komputerki rekreacyjne. Lepsze z nich mają pewne ciekawe cechy: podświetlenie, możliwość korzystania z nitroxu i liczenie jakiegoś tam prostego deco. Dodatkowo tryb gauge i okrągły kształt odpowiedniej średnicy pasujący do znanej nam obudowy na gumki - dla bardziej zaawansowanych członków grupy docelowej, którzy kiedyś zrobią im downgrade do digitala
Zgadzam sie ze wszystkim co napisałeś.
Moje rady z kolei opieram na pewnym prawdopodobieństwie ze osoba która dotarła do Forum ma predyspozycje do tego zeby sie uzależnić i skoro aktywnie szuka to powinna otrzymać jasna uczciwa odpowiedz bez marketingowego bełkotu. Jestem tez przekonany ze ostatecznie dokona właściwego wyboru z ta różnica ze bedzie to wybór świadomy.
Wybierając Digital bedzie go użytkowala do konca i kiedyś być może dokupi pelnoformatowy komputer. Wybierając od razu komputer ze wszystkimi opcjami kiedyś i tak dokupi Digital tak czy inaczej oba wybory są docelelowe bez przejściowych półśrodków.
Jasne ze komputer za 1800 tez mozna wykorzystać jako guage tylko po co taki drogi?
Polecone przeze mnie działają od 0,1 m więc spokojnie 40 m mieści się. Myślałeś że polecone przeze mnie komputerki zaczynają działać dopiero od +50 m ?
Wysłany: 08-09-2014, 11:51
Mam pytanie do użytkownikó Tec 2G - jak z jego awaryjnością ?
Kolega bardzo odradza, bo kilka razy wymieniał go na gwarancji z powodu fuckapu.
Macie jakieś doświadczenia ?
.....................
Popieram kolegę Yavoxa, kup coś normalnego i w cenie jaka ci pasuje i ciesz się nurkowaniem.
MSC
Kraken,
IMHO różnica opinii między nami jest żadna z tą różnicą że patrzysz na zagadnienie przez pryzmat twoich doświadczeń i bliskiego otoczenia.
Prowadzisz dobrze zoorganizowaną bazę w sposób nienahalny wymagając zasad które wprowadziłeś i dlatego te zasady są przestrzegane.
Jesteś solidnym i doświadczonym szkoleniowcem z rozsądnym zapleczem możliwego rozwoju nurków związanych z "Krakenem" Przy takim poziomie funkcjonowania każdy komputer będzie wystarczający.
Ja mam inne doświadczenia i widzę nurków nauczonych nurkownia na mamę kaczkę obwieszonych przypadkowym szpejem zostawionych samych sobie ze sprzętem który im nie wystarcza.
Dziwią się że mają nurkować według planu tym bardziej że ten ich dziwny komp pokazuje co innego itd itd itd.
Widziałeś flm z safari z tonącymi ribami?
[ Dodano: 08-09-2014, 11:54 ]
Piotr Stańczuk napisał/a:
Kolega bardzo odradza, bo kilka razy wymieniał go na gwarancji z powodu fuckapu.
W moim wylatywały przyciski, i po każdym połączęniu przez IRDę zabijał baterię na śmierć.
Miałem też Vypera, Vyteca - Podobno mają RGBM ale w cudowny sposób pokazują co innego w trakcie nurkowania niż wygenerowany plan na GAPie w RGBM
Miałem też Alladyna - po roku odpuściłem bo on żył własnym życiem
Miałem VR3- dziwny cieżki awaryjny ale spoko da się z nim nurkować
Mam Scubapro Digital- doskonały
Mam Liquvison X1 - Oparty o Multideco spełnia 100% moich oczekiwań
Planuję Xdeep'a - ponurkuję będę miał o nim opinię.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 08-09-2014, 12:00, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 08-09-2014, 12:14
Piotr Stańczuk napisał/a:
Upewnij się, czy chodzi o:
a) stary Aladin Tec 2G /firmowany przez Uwatec Szwajcaria/ - główne przyciski w kształcie łezki /nerki/ - produkcja bodaj do roku 2010 - to chyba z nim bywały problemy;
b) nowszy (też już nie produkowany) Aladin 2G /firmowany przez Scubapro USA/ - główne przyciski ma okrągłe - z tym modelem chyba mniej problemów
Zaczynałem nurkować gdzieś tak z 6 lat temu i już w drugim roku sobie obiecywałem nie wiadomo co. Praktyka pokazała, że na nieco grubsze nurki musiałem poczekać 4 lata a trymiks mi będzie potrzebny dopiero od przyszłego roku.
Szczęśliwy człowiek. Ja sobie obiecywałem w pierwszym, a w trzeci trza było za hel becalen.
4.5 roku, 58 nurkowan, (niestety po zakupie wynikla jakas dziwna przerwa u mnie z nurkowaniami ), w tym roku po raz pierwszy wymieniona bateria. wersja z metalowymi przyciskami, korzystalem z irdy, z podswietlenia... do tej pory bez zastrzezen.
ma dwa gazy, jest tanszy od D6 i moze byc bialy albo nawet rozowo bialy co dla ladniejszej czesci mojego BuddyTeam jest bardzo istotne
pozdr!
Ja uzywam Tusy Zen IQ-900. Troche ponad rok i zrobilem 60+ nurkow na niej. Dziala, liczy, nie przecieka, aku trzyma, troche IMHO nieintuicyjna obsluga, bardzo kiepski support ze strony uzytkownikow, wiec jak zechcesz zgrywac logi to kabelek za 3 stowki trzeba bedzie kupic albo ryzykowac i samemu kombinowac. Generalnie robi co powinna, do pieknosci daleko ale to oczywiscie gustibus.
Jak dla mnie to SUUNTO VYPER ma najlepszy stosunek ceny do jakosci,komputer z nitroxem bez zadnych wodotryskow, ktory posiada wiekszosc nurkow w moim klubie,najbardziej ekonomiczne rozwiazanie wedlug mnie, sam kupilem uzywane 2szt (dla mnie i zony) i jestem zadowolony, do tego mam jeszcze digitala od kolegi. Dla nurka-amatora nie ma co przesadzac i kupowac drozszego sprzetu,chyba ze ktos jest gadzeciarzem lub nie ma co robic z pieniedzmi.
Wysłany: 06-10-2014, 22:25
wallace napisał/a:
Jak dla mnie to SUUNTO VYPER ma najlepszy stosunek ceny do jakosci,komputer z nitroxem bez zadnych wodotryskow, ktory posiada wiekszosc nurkow w moim klubie,najbardziej ekonomiczne rozwiazanie wedlug mnie, sam kupilem uzywane 2szt (dla mnie i zony) i jestem zadowolony, do tego mam jeszcze digitala od kolegi. Dla nurka-amatora nie ma co przesadzac i kupowac drozszego sprzetu,chyba ze ktos jest gadzeciarzem lub nie ma co robic z pieniedzmi.
To zależy dla kogo, dla mnie Vyper ma zbyt mały wyświetlacz, zdecydowanie wolę Vyper Air... cóż z wiekiem wzrok się pogarsza, a pod woda trudniej się widzi rzeczy z bliska...
Wysłany: 07-10-2014, 12:00
wiesiek01 napisał/a:
mpbc napisał/a:
dla mnie Vyper ma zbyt mały wyświetlacz, zdecydowanie wolę Vyper Air...
Akurat wyświetlacze są tej samej średnicy. Vyper Air ma lepszy kontrast...
Vypera miałem jedynie w rękach w sklepie.... przy leżącym obok Vyper Air różnica w czytelności była kolosalna.... to już Zoop miał lepszą czytelność od Vypera.... ale to tylko moje indywidualne odczucie
Jak chodzi o mnie to dla poczatkujacego nurka osobiscie polecalbym Suunto Zoop.
Tani, latwy w obsludze, sprawdzone algorytmy, posiada nitroxa, a przede wszystkim czytelny(!). Do niewielkich minusow zaliczylbym male przyciski (zdaza sie ze ciezko wcisnac jakis przycisk po dluzszym nurkowaniu w zimnej / lodowatej wodzie <nawet w suchych rekawicach>, kiedy skostnieja paluchy), brak podswietlenia tylko fluoroscencyjny (chociaz po doswietleniu czytelny i wyrazny)
Uzywam juz 2,5 roku i nie mam specjalnych powodow do narzekania.
Bateria trzyma jeszcze od nowosci.
PS. Jako dla poczatkujacego nurka to wydaje mi sie ze to idealny komputer, a wraz z iloscia nurkowan, doswiadczeniem i predyspozycjami bedzie mozna latwo okreslic jaki powinien byc i co powinien miec ewentualny nastepny komputer.
PS. Jesli o mnie chodzi, to nie bawie sie w zadne techniczne nurkowania, a przynajmniej na razie nie. Wiec w zupelnosci wystarcza Zoop.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko