Starałem znaleźć odpowiedz na forum ale jakoś nie widzę dlatego zakładam ten post.
Mam zamiar ubezpieczyć się w dan gdyż wiej już poszedł powyżej 30 i inne sportowe ubezpieczenia przestają mnie obowiązywać (np euro26).
Dokładnie chodzi o to że na stronie dan planuję wybrać opcję sport silver. Po przejrzeniu co mi to gwarantuje jest napisane:
"Standard travel insurance (90 days)"
i tu się rodzi moje pytanie jak to działa...
Ja to zrozumiałem tak że ubezpieczony jestem 365 dni ale w tym tylko mogę mieć 90 dni nurkowych. Z tego wywodzi się kolejne pytanie z kąd oni mają wiedzieć kiedy nurkuję a kiedy nie.. i czy ja mam ich informować o każdym moim wyjeździe czy jak ?
Bo w planach w tym roku mam 2-3 weekendy w miesiącu nurkowań w Polsce, Niemczech, Czechach a do tego wyjazd do Chorwacji, Maltę oraz jak się uda to i Egipt.
I jak to mam sumować żeby nie przekroczyć tych 90 dni...
Wiek: 62 Dołączył: 29 Maj 2013 Posty: 431 Skąd: tak z grubsza Toruń
Wysłany: 09-02-2015, 22:31
standard travel insurance - to - jak nazwa wskazuje - ubezpieczenie turystyczne - w zakresie "nienurkowym", działa tylko za granicą - 90 dni wyjazdowych w roku, nic nie zgłaszasz
jak 90 dni za granicą Ci mało, to za 295E rozszerzasz do 365 dni
standard travel insurance - to - jak nazwa wskazuje - ubezpieczenie turystyczne - w zakresie "nienurkowym", działa tylko za granicą - 90 dni wyjazdowych w roku, nic nie zgłaszasz
jak 90 dni za granicą Ci mało, to za 295E rozszerzasz do 365 dni
Może się mylę ale chodzi o ciągłość pobytu do 90 dni. Takich pobytów może być więcej ale w kawałkach max 90 dniowych.
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 11-02-2015, 09:09
Scaner napisał/a:
Może się mylę ale chodzi o ciągłość pobytu do 90 dni
Chyba jednak nie bo jest napisane:
Just bear in mind, however, that for the non-diving cover there is a maximum number of insured travelling days, starting when you leave your home country:
PRO Bronze: 60 days per journey, per year
PRO Silver: 90 days per journey, per year
PRO Gold: 120 days per journey, per year
w każdym przypadku jest również "per year" i "a maximum number of insured travelling days" wydaje mi się że gdzieś czytałem dokładniejsze wytłumaczenie, będę szukał...
Just bear in mind, however, that for the non-diving cover there is a maximum number of insured travelling days, starting when you leave your home country:
w każdym przypadku jest również "per year" i "a maximum number of insured travelling days" wydaje mi się że gdzieś czytałem dokładniejsze wytłumaczenie, będę szukał...
No tak wygląda to dziwnie, nigdy nie zwróciłem na to uwagi.
No tak wygląda to dziwnie, nigdy nie zwróciłem na to uwagi.
Wydaje mi się, że chodzi o 90 dni przy jednorazowej podróży nie przekraczającej 90 dni lub sumę dni podróżnych w roku nie przekraczającą jednak owych 90 dni: czyli np: 3x30 dni.
Wysłany: 11-02-2015, 22:42
Ventr napisał/a:
wychodzi, że pierwsze 60/90/120 dni podróży w roku.
Pamiętam dokładnie taka interpretacje DAN, tyle że szukam gdzie to było (pewnie w jakiejś publikacji DAN). Pisało że w przypadku roszczenia mogą sprawdzać np. wpisy w paszporcie...
Dzięki za wiele odpowiedzi ale przez nie nasuwają się kolejne pytania
Bo:
- 90 dni nurkowych w roku spoko
- sprawdzanie paszportu hmm w strefie UE trochę słabo...
Ale reasumując wszystko:
Te 90 dni to tylko na papierku bo jak wyjadę do Niemiec/Czech na nurka to teoretycznie DAN się nie dowie a jak już do Egiptu to będzie pieczątka.
Jedynie co mogą sprawdzić w razie wypadku to komputer nurkowy i jego historie bo to da prawdziwą sumę dni nurkowych jeśli używamy wszedzie 1 komputera
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez walacik 12-02-2015, 13:21, w całości zmieniany 2 razy
Te 90 dni to ubezpieczenie nie nurkowe!!! A nie standardowe nurkowe. Jeśli chodzi o ubezpieczenie nurkowe to obowiązuje ono całe 365 dni w roku, czy może źle to rozumiem.....
Jedynie co mogą sprawdzić w razie wypadku to komputer nurkowy i jego historie bo to da prawdziwą sumę dni nurkowych jeśli używamy wszedzie 1 komputera
Pozdrawiam
Masz komputer z GPS?
W praktyce pewnie sprawdzają fejsa
Nie chodzi o GPS a o logi (dni) w których nurkowałeś i suma wszystkich dni z danego okresu da wynik dni nurkowych a wiadome że komputer powinien być używany przez 1 osobę
Nie chodzi o GPS a o logi (dni) w których nurkowałeś i suma wszystkich dni z danego okresu da wynik dni nurkowych a wiadome że komputer powinien być używany przez 1 osobę
Chodzi.
W którym miejscu w tych logach widać że nurkowałeś zagranicą ?
Wysłany: 13-02-2015, 14:32
Cytat:
- 90 dni nurkowych w roku spoko
walacik napisał/a:
suma wszystkich dni z danego okresu da wynik dni nurkowych
Nurkowych możesz mieć 365 i to wszystkie za granica... Jedynie dodatkowe ubezpieczenie podróżne obejmuje pierwsze 90dni.
Jeśli będziesz miał wypadek nurkowy, to nawet jeśli będzie to 365 dzień nurkowy obejmuje cię ubezpieczenie na leczenie (Sport Bronze do kwoty 50K $, dla Silver bez ograniczeń) albo poszukiwanie zwłok (2.5K$/10k $).
Jeśli jednak dostaniesz grypy z powikłaniami to do 90 dnia poza granicami kraju będziesz się mógł skonsultować z lekarzem a nawet spędzić trochę dni w szpitalu (tylko Silver do 15K $). Jak to będą Stany to pewnie sobie długo za ta kwotę w szpitalu nie poleżysz ale w Egipcie to z grypy z powikłaniami powinni cię wyciągnąć.
suma wszystkich dni z danego okresu da wynik dni nurkowych
Nurkowych możesz mieć 365 i to wszystkie za granica... Jedynie dodatkowe ubezpieczenie podróżne obejmuje pierwsze 90dni.
Jeśli będziesz miał wypadek nurkowy, to nawet jeśli będzie to 365 dzień nurkowy obejmuje cię ubezpieczenie na leczenie (Sport Bronze do kwoty 50K $, dla Silver bez ograniczeń) albo poszukiwanie zwłok (2.5K$/10k $).
Jeśli jednak dostaniesz grypy z powikłaniami to do 90 dnia poza granicami kraju będziesz się mógł skonsultować z lekarzem a nawet spędzić trochę dni w szpitalu (tylko Silver do 15K $). Jak to będą Stany to pewnie sobie długo za ta kwotę w szpitalu nie poleżysz ale w Egipcie to z grypy z powikłaniami powinni cię wyciągnąć.
Dzięki za szczegółową i fajną odpowiedź ale mam jeszcze 1 pytanie te 90 dni muszę jakoś mi zgłaszać gdzieś na stronie bo nie wiem jak oni i ja sam mam wiedzieć kiedy i ile z tego wykorzystałem a ile zostało.
Wysłany: 20-02-2015, 15:44
walacik napisał/a:
te 90 dni muszę jakoś mi zgłaszać gdzieś na stronie bo nie wiem jak oni i ja sam mam wiedzieć kiedy i ile z tego wykorzystałem a ile zostało
Nic nie zgłaszasz. Jak będziesz maił roszczenie to pewnie się sprawdzą czy przypadkiem nie masz w paszporcie wbitych pieczątek o wyjazdach i powrotach, albo czy na fejsie nie napisałeś że od pół roku jesteś w Tajlandii. Jeśli tak to pewnie będziesz się ścierał z ich prawnikami na Malcie a jak nie to pewnie wypłacą bo jak napisałem wcześniej to ubezpieczenie podróżne za wiele nie obejmuje a 90dni za granica to dość dużo jak na normalnego nurka.
Jak jesteś w UE to i tak takie sprawy załatwisz pewnie przez NFZ a nie przez DAN, jak poza UE to zostają ślady w paszporcie. Zresztą w UE tez nie jesteś całkowicie przeźroczysty np w Austrii jeśli gdzieś się zatrzymasz na noc to ta informacja zostanie odnotowana, takie dane zostają też w liniach lotniczych, na lotniskach, do tego dochodzą operacje z kart itp.
Pewnie tak bez żadnego powodu nikt takich danych nie udostępnia ale jakbyś był oskarżony o próbę wyłudzenia odszkodowania, to sad mógłby się zwrócić o informacje pochodzącą z takich źródeł....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko