Wysłany: 22-03-2015, 15:05 Komputer nurkowy Scubapro Chromis i inne
Witam,
niedawno zrobiłem kurs OWD, w przyszłym miesiącu będę robił kurs na nitrox, a po kilku lub kilkunastu nurkach wezmę się za nurkowania głębokie (do 40m). Generalnie raczej przewiduje pozostanie przy nurkach rekreacyjnych. Chcę teraz kupić komputer, chodzę po stronach, forach i nie umiem się zdecydować. Problem leży w braku opinii o nowszych komputerach. Np. wspomnianym w temacie Chromisie czy Cressi Giotto, Scubapro Meridian Black Tech, Scubapro Aladin 2G Square. Oczywiście można znaleźć ogólne opinie o w/w kompach, ale te które znalazłem nie wyczerpują moich wątpliwości. Osobiście oczekuje od komputera trybu nitrox, możliwości ustalenia alarmu dot. głębokości (wbrew pozorom nie każdy komputer ma taką funkcję - brak jej np. w Mares Puck Pro). Dobrze by było gdyby dało się regulować czas (od wypłynięcia na powierzchnie do ponownego zanurzenia) po którym komputer liczy nowego nura - choć nie jest to wymóg konieczny. No i kolejna sprawa dot. zakupu kompa. Taniej wychodzą zakupy przez scubastore.com czy od zagranicznych sprzedawców (z Niemiec czy Włoch) na ebay'u. Czy ktoś coś wie na temat gwarancji w przypadku takiego zakupu? Czy muszę odsyłać kompa do sprzedawcy czy mogę ewentualną naprawę załatwić w polskim serwisie?
Aha z innych komputerów biorę też pod uwagę Vyper'a i Subgear'a XP10. Może będą dla mnie lepszym wyborem niż wspomniane wcześniej? A może warto szarpnąć się na Vyper'a Air (na ebayu można dostać z transmiterem i kablem za ok. 1800) lub xDeep'a w wersji EAN?
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 23-03-2015, 00:03
Z mojego doświadczenia powiem tak. Rozejrzyj się w czym nurkują koledzy na nurkowaniu. Popytaj bezpośrednio ich, każdy powie Ci że jego najlepszy, ale zapytaj dlaczego- temat bardzo się rozkręci. Do nurkowania na nitroksie nie potrzebujesz mega kompa. Wystarczy tabela i pomiar głębokości i czasu- Digital wystarczy. Jak chcesz mieć super fajny komp- Xdeep polecam jak najbardziej. Bo Polski, bo serwis na miejscu, bo można go potem przerobić na trimix. Uwatec 2G, używam i sobie chwalę. Suunto też dobre i też ludziska w tym nurkują.
Co do opcji z transmiterem- szkoda kasy. Lepiej kup sobie suchacz, bo na 40m zawsze jest chłodno.
Jeśli chodzi o alarm głębokości, to ty masz tego pilnować, a nie komputer- szczególnie gdy chcesz pływać z nitroksami...
Co do opcji z transmiterem- szkoda kasy. Lepiej kup sobie suchacz, bo na 40m zawsze jest chłodno.
Też mi się tak wydawało, ale rozmawiałem kiedyś z kolegą i on twierdzi że bez transmitera nie ma opcji Argumentował to tym, iż komp mu obliczał pi razy oko czas do wynurzenia analizując pozostałą ilość gazów.
Na moją argumentację że przecież należy planować nurkowanie odpowiedział że owszem, planuje, ale bywa - zwłaszcza na wrakach - że trafi na prąd który zwiększy drastycznie jego SAC i komputer mu ułatwia nurkowanie pokazując że czas najwyższy
Nie mam jeszcze wyrobionego na ten temat zdania, bo nie sprawdziłem tego organoleptycznie i nie wiem jak można taki transmiter wykorzystać poza wskazywaniem pozostałej ilości gazów, ale chyba coś w tym jest.
Wysłany: 23-03-2015, 12:30
Transmiter to raczej fajny i drogi bajer. Jednak manometr i sprawdzanie zapasu co jakiś czas wydaje się lepsze. Zwłaszcza po samym OWD gdzie warto pewne nawyki sobie wyrabiać - np. sprawdzanie manometru.
pi razy oko czas do wynurzenia analizując pozostałą ilość gazów
bo to proszenie się o problemy.
Miałem, używałem i potencjalne zastosowania może mieć dwa:
1. W trakcie nurkowania - kontrola ciśnienia w butli, czyli zamiast zerkania na ciśnieniomierz
2. Po - ułatwienie obliczania zużycia gazu, bo komp rejestruje ciśnienie początku i końca nurkowania, a soft oblicza (na początku i na końcu nurkowania trochę się dzieje i te wartości wylatują z głowy).
Przydatność versus koszty każdy ocenia sam. Zwracam tylko uwagę, że użytkowanie Suunto jest trochę kłopotliwe, bo wymaga procedury parowania przed każdym nurkowaniem i po kilku minutach bezczynności przed nurkowaniem się rozłącza. Parowanie wymaga zbliżenia komputera do transmitera na ok. 10 cm. Niektórzy instalują go na wężu ...
Generalnie kosztowny dość gadżet.
Ostatnio zmieniony przez grol 23-03-2015, 12:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 23-03-2015, 18:09
Głębokości będę oczywiście sam pilnował, ale w niczym nie zaszkodzi jeśli mój komputer też będzie go monitorował. Jeśli chodzi o wersję z transmiterem, to jest to jedna z ostatnich opcji, którą biorę pod uwagę. A czy ktoś z Was korzysta (korzystał?) z Chromisa czy Cressi Giotto, Scubapro Meridian Black Tech lub Scubapro Aladin 2G Square?
Jeżeli nie chcesz wydać za dużo kasy, to kup jakiś Suunto - Zoop, Vyper itd. W niektórych komputerach można przełączać gaz pod wodą.
Używany zoop można kupić od 400 zł.
Chromis, Meridian itd to już konkretna kwota zbliżona do xdeepa. Jeżeli chcesz mieć bardzo czytelny komp, to celuj w kolorowy oled - np. xdeep Eanx. Cena 1800 zł. Jeszcze możesz kupić nowy/używany xdeep BT za ok. 1000 zł, a kiedyś d niego dokupić upgrade do Ean za 800 zł.
Wysłany: 23-03-2015, 21:20
Właśnie nie wiem czy lepiej kupić "na już" komputer nurkowy taki do 1000zł (wtedy skłaniałbym się raczej do zakupu XP10, bo jest tańszy, a irde mam w kompie) czy lepiej na razie porobić jakieś kursy bez komputera, ew. z wypożyczonym a zaoszczędzić w między czasie na jakiś nowszy model (np. Chromisa można dostać za nie całe 1300, Xdeep EAN to już 1800 i do tego kilka miesięcy czekania dodatkowo...)?
Jeżeli możesz to poczekaj z zakupem własnego.
Nurkuj na pożyczonych, zbieraj doświadczenia i pytaj.
Po pewnej ilości nurków będziesz zdecydowanie lepiej wiedział co jest dla Ciebie ważne i przydatne. Wtedy zakup ma szanse być na dłużej. I koniecznie potestuj oledowe.
Wysłany: 24-03-2015, 11:11
Ja mam prostego vypera i jest ok. Ma powietrze, ma nitrox. Na rekreację mi wystarczy. W sumie koszt około 500 zł, a jak patrzyłem to raczej duż ona wartości z czasem już nie straci. Moje 2 grosze.
A takiego oleda do testów mogę gdzieś wypożyczyć czy muszę od kogoś pożyczyć?
Do testów udostępnia chyba tylko producent, patrząc na brak xdeep w sklepach.
Jak rzucisz pytanie do działu Kupię w Komisie, to na pewno dostaniesz jakieś oferty.
Czasami nowe/używane xdeep można znaleźć w Komisie Nurkowym na FB lub na allegro.
Oferta używanych nie-oledowych jest dość szeroka, ceny od ok. 300 zł wzwyż, a czasami można trafić na komputer jeszcze na gwarancji.
Na początku rozwoju nurkowego wystarczy każdy komputer, Zoop, Vytec, Vyper, Mares, Cressi itd.
Ostatnio zmieniony przez juwisz 24-03-2015, 11:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko