Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zestaw dla początkowego nurka
Autor Wiadomość
morek900 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2015, 19:35   Zestaw dla początkowego nurka

Witam serdecznie drodzy nurkowicze!
Jestem tutaj nowy na forum, i mam do Państwa pytanie.
W czerwcu jadę do Egiptu i chciałbym zacząć tam moją podróż z nurkowaniem.

Buty do wody zakupiłem już w decathlonie, zważywszy na panujące w Egipcie Koralowce

Chciałbym teraz dokupić zestaw ABC.
Rozglądałem się za płetwami paskowymi, tak aby buty mogły wejść do płetw.

Jaki zestaw polecacie?
Chciałbym zmieścić się w kwocie 100zł.

Widziałem mnóstwo płetw tego typu :
http://www.ceneo.pl/34269494#tab=reviews_new

natomiast nie wiem jak jest z nimi w praktyce.

Bardzo proszę o opinię fachowców.

Przykładowy zestaw :

http://www.ceneo.pl/26102...AMQ5c0gIPRDy9A2

http://www.ceneo.pl/23864...dm7w3MMfxp33Fw2

Czy lepiej kupić płetwy kaloszowe? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Dodam tylko że nigdy nie pływałem z płetwami, natomiast bez płetw już nurkowałem :)

[ Dodano: 29-03-2015, 19:42 ]
Znalazłem na OLX za 65zł płetwy warte 180zł(na internecie)

http://olx.pl/oferta/pletwy-CID767-ID92ts1.html

wallace 

Stopień: deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-03-2015, 21:23   Re: Zestaw dla początkowego nurka

morek900 napisał/a:
Dodam tylko że nigdy nie pływałem z płetwami, natomiast bez płetw już nurkowałem :)

Jak można nurkować bez płetw :?; Nic już nie dokupuj,jak zamierzasz zacząć nurkowanie to zapisz się do klubu lub zrób na początek kurs,kupowanie sprzętu bez doświadczenia to loteria,zresztą w Egipcie wszystko można wypożyczyć.Poczytaj trochę na forum.

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2015, 09:42   

te buty, które wkleiłeś nie nadają się do płetw paskowych, muszą być wyższe, do kostki, by pasek na nich się opierał z tyłu. Oczywiscie, wszystko się da, ale tu pasek będzie przeszkadzał, ocierał Ci nogę i nie ma punktu oparcia.

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2015, 11:48   

morek900 napisał/a:
chciałbym zacząć tam moją podróż z nurkowaniem.

Zakładam, że chcesz zacząć przygodę z nurkowaniem z automatem oddechowym, a nie nurkowaniem z zatrzymanym oddechem (to nie to forum).

Zakładam, że skoro już nurkowałeś to jakąś maskę masz (taką co zakrywa też nos). Jeżeli nie, to tu dobry wybór jest chyba ważniejszy niż płetw - maska, która podcieka w trakcie kursu może zniechęcić do dalszych prób.
Płetwy paskowe wymagają butów za kostkę. Płetwy kaloszowe nie nadają się do nurkowania z brzegu, bo bardzo trudno/nie da się w nich poruszać aby wejść do wody, a wejście na bosaka po ostrej rafie....
W sumie nie ma dużego znaczenia jakie konkretnie płetwy wybierzesz, bo jak złapiesz bakcyla nurkowania, kupisz pewnie takie, jakich obecnie nie brałbyś pod uwagę. Dobrą opcją będzie pożyczenie jakichś na wyjazd (byle pożyczający nie był zbyt czuły na lekkie ich podniszczenie w trakcie kursu). Ważne jest chyba tylko, żeby nie brać takich z rozcięciem, bo nie nadają się do żabki i manewrowania.
W uproszczeniu do na wyjazd nurkowy potrzebujesz: maskę i płetwy, piankę (ew. z kapturem i burami), jacket, automat oddechowy, komputer. I jeszcze butlę i balast, które są z reguły w cenie kursu lub pakietu nurkowego. Akcesoria dodatkowe: kompas, nóż, latarka, fajka .... Cenowo pierwsze dwa elementy to drobny ułamek kosztów pozostałych elementów.
Z reguły zakłada się, że maskę i płetwy każdy ma swoje, resztę można wypożyczyć i to dobra idea. Wyjątkiem może być pianka, bo te wypożyczane są w różnym stanie i niekoniecznie pasować do naszej figury, a fajnie mieć wygodną i 'niesikaną' :)

AMIGAnTOMEK 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2015, 11:52   

Robiłem kurs w Egipcie i wszystko poza ABC miałem w cenie wliczone (okazało sie ze maska tez jest do.... i bez problemu udostepniono mi inną) Płetwy miałem zwykłe kaloszowe i tu na szczęscie okazało się że nie potrzeba było chodzić po koralach, gdyż wejście do wody przy centrum było po piasku :D

morek900 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2015, 15:09   

grol napisał/a:
morek900 napisał/a:
chciałbym zacząć tam moją podróż z nurkowaniem.

Zakładam, że chcesz zacząć przygodę z nurkowaniem z automatem oddechowym, a nie nurkowaniem z zatrzymanym oddechem (to nie to forum).

Zakładam, że skoro już nurkowałeś to jakąś maskę masz (taką co zakrywa też nos). Jeżeli nie, to tu dobry wybór jest chyba ważniejszy niż płetw - maska, która podcieka w trakcie kursu może zniechęcić do dalszych prób.
Płetwy paskowe wymagają butów za kostkę. Płetwy kaloszowe nie nadają się do nurkowania z brzegu, bo bardzo trudno/nie da się w nich poruszać aby wejść do wody, a wejście na bosaka po ostrej rafie....
W sumie nie ma dużego znaczenia jakie konkretnie płetwy wybierzesz, bo jak złapiesz bakcyla nurkowania, kupisz pewnie takie, jakich obecnie nie brałbyś pod uwagę. Dobrą opcją będzie pożyczenie jakichś na wyjazd (byle pożyczający nie był zbyt czuły na lekkie ich podniszczenie w trakcie kursu). Ważne jest chyba tylko, żeby nie brać takich z rozcięciem, bo nie nadają się do żabki i manewrowania.
W uproszczeniu do na wyjazd nurkowy potrzebujesz: maskę i płetwy, piankę (ew. z kapturem i burami), jacket, automat oddechowy, komputer. I jeszcze butlę i balast, które są z reguły w cenie kursu lub pakietu nurkowego. Akcesoria dodatkowe: kompas, nóż, latarka, fajka .... Cenowo pierwsze dwa elementy to drobny ułamek kosztów pozostałych elementów.
Z reguły zakłada się, że maskę i płetwy każdy ma swoje, resztę można wypożyczyć i to dobra idea. Wyjątkiem może być pianka, bo te wypożyczane są w różnym stanie i niekoniecznie pasować do naszej figury, a fajnie mieć wygodną i 'niesikaną' :)

Witaj, chyba jednak pomyliłem forum.
Zależy mi na doborze płetw oraz maski i rurki.
Najpierw chciałbym nauczyć się schodzić przynajmniej na głębokość 3-5m tak aby ciśnienie nie rozwalało mi uszu.

Czyli co teraz proponujecie, jak kupiłem buty do wody :) ?
Buty są tak czy siak niezbędne do Egiptu, żeby sobie nóg nie pocharatać.

Czy płetwy paskowe sa ogólnie do D***? Może jakoś na tego buta by weszły ;)

Jadę na 2 tygodnie, to przez pierwszy tydzien z własnym sprzętem, na bezdechu.
Potem prawdopodobnie na kurs albo wypożycze sprzęt. Tylko od czegoś trzeba zacząć... ;)
Ostatnio zmieniony przez morek900 30-03-2015, 15:10, w całości zmieniany 1 raz  

AMIGAnTOMEK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2015, 15:25   

morek900 napisał/a:
Najpierw chciałbym nauczyć się schodzić przynajmniej na głębokość 3-5m tak aby ciśnienie nie rozwalało mi uszu.

Czyli co teraz proponujecie, jak kupiłem buty do wody ?

Czy płetwy paskowe sa ogólnie do D***? Może jakoś na tego buta by weszły

Potem prawdopodobnie na kurs albo wypożycze sprzęt. Tylko od czegoś trzeba zacząć...

Czyli nie nurkowanie z butlą a freediving?? No to chyba faktycznie troche nie to forum :D
Buty do płetw paskowych muszą być dłuższe, takie do kostki :
http://www.underwater.pl/...rassub-5mm.html
ale... płetwy do freedivingu są zazwyczaj inne niż te używane przez nurków i o dziwo bardzo często kaloszowe.
http://www.underwater.pl/...freediving.html
Maska.. Tu niestety kłania się przymiarka bo bez tego trudno określić czy maska pasuje czy nie, reszta jest sprawą drugorzędną choć przy freedivingu poleca się maski o jak najmniejszej objętości
http://www.underwater.pl/...reedivingu.html
Fajki też często mają troche inną konstrukcję
http://www.underwater.pl/...reedivingu.html
(powyższe linki są jedynie przykładem ukazującym typ sprzętu)

[ Dodano: 30-03-2015, 15:31 ]
Scaner napisał/a:
jest tylko jeden warunek że ten pilot ma licencje zarabia tyle ile normalni piloci i ma po co żyć.

Hmm to ciekawe bo ja jak dotychczas zazwyczaj docieram tam polskimi liniami za sterami których siedzą polscy piloci. Bodaj raz trafiłem na lot liniami AirCairo gdzie standard lotu i obsługi był wyższy niż w naszych. Zastanawiam się tylko skąd bierzesz informacje na temat wyszkolenia, wykształcenia i wysokości zarobków pilotów którzy sterują samolotami w których siedzisz?

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-03-2015, 16:35   

Korzystaleś kiedyś z takiej oferty w Chorwacji...... jak z zaopatrzeniem i oczywiście nurkami?
Czy trzeba kupować te kwitki na caly rok? czy mozna tak sobie przy brzeszku cichutko?

krzysiek_x
[Usunięty]

Wysłany: 31-03-2015, 07:33   

morek900 napisał/a:

Potem prawdopodobnie na kurs albo wypożycze sprzęt. Tylko od czegoś trzeba zacząć... ;)

Wiesz, tu na forum jest tak od lat. kilka osób bije pianę i wylewa frustracje pochodzące najprawdopodobniej z życia codziennego. Nie warto tego czytać.

Jeśli chodzi o schodzenie na 3-5m i przedmuchanie uszu, to wielu z nas robi tzw próbę Valsalvy
wikipedia
Traci się przy tym trochę powietrza, są mniej wymagające metody. Nie pamiętam nazw, ale stosują je freediverzy. Poszukaj gdzieś na forach.

Buty przydadzą Ci się, jak sam wspomniałeś. Płetwy paskowe, a płetwy kaloszowe różnią się tym, że do paskowych musisz mieć buty ponad kostkę. W innym wypadku będziesz kaleczył sobie stopę. Są okrągłe gumki, które można zamontować zamiast pasków, jest to jakieś rozwiązanie "problemu". Zwróć uwagę na jeszcze jedną kwestię, płetwy do nurkowania w sprzęcie SCUBA, a płetwy do snorkellingu mają trochę inny kąt pomiędzy płetwą, a "podeszwą" buta. Wynika to z innego ustawienia stopy. Nie twierdzę też, że nie da się pływać po powierzchni w płetwach dedykowanych do nurkowania w sprzęcie...

tu możesz znaleźć więcej informacji:
Nurkomania

Pozdrawiam i udanego wyjazdu.

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 31-03-2015, 08:51   

Nieco pozamiatałem w temacie :ping:
Proponuję trzymać się tematu.

morek900 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2015, 11:24   

krzysiek_x napisał/a:
morek900 napisał/a:

Wiesz, tu na forum jest tak od lat. kilka osób bije pianę i wylewa frustracje pochodzące najprawdopodobniej z życia codziennego. Nie warto tego czytać.

Jeśli chodzi o schodzenie na 3-5m i przedmuchanie uszu, to wielu z nas robi tzw próbę Valsalvy
wikipedia
Traci się przy tym trochę powietrza, są mniej wymagające metody. Nie pamiętam nazw, ale stosują je freediverzy. Poszukaj gdzieś na forach.

Buty przydadzą Ci się, jak sam wspomniałeś. Płetwy paskowe, a płetwy kaloszowe różnią się tym, że do paskowych musisz mieć buty ponad kostkę. W innym wypadku będziesz kaleczył sobie stopę. Są okrągłe gumki, które można zamontować zamiast pasków, jest to jakieś rozwiązanie "problemu". Zwróć uwagę na jeszcze jedną kwestię, płetwy do nurkowania w sprzęcie SCUBA, a płetwy do snorkellingu mają trochę inny kąt pomiędzy płetwą, a "podeszwą" buta. Wynika to z innego ustawienia stopy. Nie twierdzę też, że nie da się pływać po powierzchni w płetwach dedykowanych do nurkowania w sprzęcie...

tu możesz znaleźć więcej informacji:
Nurkomania

Pozdrawiam i udanego wyjazdu.

Dziękuje bardzo za obszerną wypowiedź.
Tak jak zaznaczyłem na początku tworzenia tematu, jestem nowy :)
Interesuje mnie tylko i wyłącznie snorleaking , i dostałem zadowalające informację, natomiast znacząco przekraczające budżet początkującego amatora który chciałby zaczać przygodę z podwodnym światem ! : )

Interesowały mnie głównie zestawy "składaki".
Co do płetw , to jeżeli mus to mus , to zakupię kaloszowe.

Ps. W decathlonie widziałem płetwy o niecodziennym kształcie.
Spotkaliście się już z takimi

[ Dodano: 31-03-2015, 11:29 ]
Jeszcze jedno pytanie.

Płetw szukać z "dziurą" w plastiku, czy pełnych??

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-03-2015, 12:11   

morek900 napisał/a:
Ps. W decathlonie widziałem płetwy o niecodziennym kształcie.

Te płetwy to totalna pomyłka, do niczego się nie nadają. Nawet o nich nie myśl. Nie wiem jak w Decathlonie ale w Go-Sporcie możesz dostać płetwy Cressi lub Mares. Zwykłe kaloszowe płetwy. Do Egiptu Ci starczy (do snorklowania a i od biedy do nurkowania ze sprzętem też). Kaloszowe w pewnym sensie są lepsze bo w butach możesz wejść do wody i dopiero tam ubrać płetwy, a w kaloszowych masz problem bo albo na bosaka albo w butach (np. takich jakie kupiłeś) i później musisz te buty zdjąć i coś z nimi zrobić. Albo zapakować w majty, albo komuś podać albo machnąc na brzeg. Tyle że buty które kupiłeś są super do łażenia po plaży, skałach czy też kąpieli w morzu ale nie nadają się do płetw paskowych. Do tych potrzebujesz neoprenowe buty za kostkę, dedykowane do płetw paskowych. Też do dostania w Decathlonie lub Go-Sporcie.

Tu masz rewelacyjne kaloszowe płetwy Maresa:
http://www.decathlon.pl/p...id_8030754.html

Tak na marginesie, wszystko co dobre, niestety trochę kosztuje. Jak mawiała moja śp. Babcia, kupując tanio kupujesz dwa razy. Lepiej zapłacić kilkadziesiąt złotych wiecej i kupić płetwy czy maske które starczą Ci na lata niż kupić tanio i wyrzucić po pierwszym użyciu. Kupując maskę czy płetwy, lepiej kupić renomowanej firmy produkującej fachowy sprzęt nurkowy, niż amatroskie badziewie sprzedawane w budach z pamiątkami i innymi śmieciami latem przy plażach. Płetwy i maski marki Tribord z Decathtlonu są warte tyle co nic. Lepiej kupić najtańszy model renomowanej firmy, np. Cressi, Mares, Aqualung itp. itd. Szczególnie dotyczy to masek, bedziewne będą parować i cieknąć. Maska musi mieć hartowane szkło (oznaczone symbolem TT) i mieć fartuch/kołnierz/uszczelkę, czy jak to tam się zwie, z miękkiego silikonu, przede wszystkim pasować.

Tu masz maski dostępne w Decathlonie, Triborda sobie daruj ale jest pare masek (Seac Sub, Omer) poniżej 100 PLN wartych zakupu. Rurke możesz kupić najtańszą, Triborda, wszelkie zaworki i inne usprawnienia są gó..o warte i niepotrzebne.
http://www.decathlon.pl/F...i-do-nurkowania
Ostatnio zmieniony przez ferret 31-03-2015, 12:36, w całości zmieniany 5 razy  

Jacek Wo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2015, 14:09   

ferret napisał/a:

...
Te płetwy to totalna pomyłka, do niczego się nie nadają.
...
Płetwy i maski marki Tribord z Decathtlonu są warte tyle co nic. Lepiej kupić najtańszy model renomowanej firmy, np. Cressi, Mares, Aqualung itp. itd. Szczególnie dotyczy to masek, bedziewne będą parować i cieknąć.
...
Rurke możesz kupić najtańszą, Triborda, wszelkie zaworki i inne usprawnienia są gó..o warte i niepotrzebne.

Jak ja lubię takie teksty, kolejne prawdy objawione ... :ping:

BTW - co do masek - mam badziewną maskę Triborda, która nie parowała ale podciekała, mam Tusę która czasem podcieknie, choć nie paruje, mam też Aqualunga który cały czas paruje i za to czasem podcieknie ...

ferret 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-03-2015, 14:24   

Jacek Wo napisał/a:
ferret napisał/a:

...
...
Płetwy i maski marki Tribord z Decathtlonu są warte tyle co nic. Lepiej kupić najtańszy model renomowanej firmy, np. Cressi, Mares, Aqualung itp. itd. Szczególnie dotyczy to masek, bedziewne będą parować i cieknąć.
...
Rurke możesz kupić najtańszą, Triborda, wszelkie zaworki i inne usprawnienia są gó..o warte i niepotrzebne.

BTW - co do masek - mam badziewną maskę Triborda, która nie parowała ale podciekała, mam Tusę która czasem podcieknie, choć nie paruje, mam też Aqualunga który cały czas paruje i za to czasem podcieknie ...

Ależ możesz sobie nurkować w czym tylko zechcesz, jeśli pasują Ci te piekne płetwy Triborda z obrazku to czemu nie? Mają takie super sztywne, plastikowe pióra...

Co do maski, żadna szklana nie będzie parować, jeśli zostanie odpowiednio spreparowana, czy to pastą do zębów czy też coca-cola itp i odpowiednio opluta przed każdym nurkowaniem. Parować zawsze będą te z plastikowymi szybkami. Cieknąć będzie każda niedopasowana. Tyle że jedne maski można dopasować a innych za cholerę nie. Szczególnie gdy mają plastikowe a nie silikonowe fartuchy... Pokaż mi proszę maskę za kilkanaście złotych ze szklanymi (hartowane szkło) szybkami i silikonowym, miekkim fartuchem?

A złośliwe teksty w stylu poniżej sobie daruj, nie robią na mnie wrażenia.
Jacek Wo napisał/a:
Jak ja lubię takie teksty, kolejne prawdy objawione ... :ping:
Ostatnio zmieniony przez ferret 31-03-2015, 14:26, w całości zmieniany 1 raz  

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2015, 14:33   

Cytat:
Pokaż mi proszę maskę za kilkanaście złotych ze szklanymi (hartowane szkło) szybkami i silikonowym, miekkim fartuchem?

http://allegro.pl/duza-ma...5018086658.html
proszę bardzo

ferret 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-03-2015, 14:39   

waterman napisał/a:
proszę bardzo

Dzięki, szczególnie że:
Cytat:
od 7 do 14 lat
:-D
Ale fakt, że pewnie coś się tam znajdzie i dla dorosłego za w miarę rozsądne pieniądze.

AMIGAnTOMEK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2015, 14:53   

ferret napisał/a:

Plywałeś w nich? Bo moja córka uparła się własnie na nie i nie żałuje wyboru.. Podejrzewam że kolega nie chce uprawiać ani scuba divngu ani freedivingu wiec wystarczy mu najzwyklejsze ABC.
Do tego obie z żona kupiły maskie http://www.decathlon.pl/m...id_8247171.html (a bo kolor pasuje i guma sie we wlosy nie wkręca jak zwykle paski) i... też zero problemu. Obie 5x były na intro w tym sprzecie oraz oczywiscie snurkowaly.
W taki sposób bez wielkiego problemu skompletujesz sprzet w cenie +- 100-120 zł. Niemniej polecam udać się do decathlonu i przymierzyc zarowno pletwy jak i maske.. W jaki spospob dopasowac maske mozesz przeczytac tu
http://www.nurkomania.pl/...maska_wybor.htm

morek900 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2015, 18:56   

Jestem pod wrażeniem tego forum !
Odpowiedzi lecą jak z kałasznikowa AK47! : )

tak jak napisał @AMIGAnTOMEK zwykłe jakieś ABC mi wystarczy.

A wydanie 500zł i założenie w ciągu roku 1x zestawu do snorleakingu, dla mnie mija się z celem. Jest to tylko i wyłącznie moje zdanie.

Czy takie płetwy za 50zł! są W porządku?

http://www.decathlon.pl/p...id_8174849.html

Maske założe na dziub, i dopasuje najlepszą. Rurkę mam z tamtego roku :) za 5euro -posiada dolny zawór ! : D

79zł

119zł FULL KOMPLET

i 59zł

Duże różnice?
Pytam bo wy jesteście znawcami sprzętu. Dla mnie wizualnie nie robią żadnej różnicy, różnicę odczuł bym dopiero w wodzie. Stąd prośba o dobór :)

[ Dodano: 31-03-2015, 19:34 ]
Ok, a co powiecie na taki zestaw SPEEDO?

Basenówka, marketówka?

http://allegro.pl/zestaw-...4947496588.html

http://allegro.pl/zestaw-...5058551889.html

http://allegro.pl/smj-spo...5186145621.html
ps. Płętwy muszą się do walizy zmieścić :DDD

Szukać płetw które posiadają dziury w środku, są dłuższe czy krótsze? bez dziur?

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2015, 20:03   

Wziąłbym te speedo jednak firma więc powinny być i trwalsze i troszeczkę lepsze - trudno na sam wygląda doradzać. W sumie płetwa jest płetwa - oczywiście są różnice ale nie fundamentalne :-) dobrego pływania
MSC

AMIGAnTOMEK 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-03-2015, 21:06   

Mam właśnie takie speedo. Pływało się w tym średnio
Z tych co podałeś Cressi będą wymagały dokupienia butów a to tez kilkadziesiat złotych.
http://www.decathlon.pl/m...2752b941890.jpg te wyglądają mi całkiem fajnie..
Wbrew temu co tu niektórzy wypisują Tribord oferuje całkiem spoko jakośc za dobrą cene.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu