Wysłany: 31-03-2015, 21:59 Narkoza azotowa czy nie?
Ostatnio miałem taki przypadek iz nurkowałem do 30 metrów, zacząłem czuć sie "dziwnie" i zdecydowałem sie na zakończenie nurkowania, objawy nie przechodziły i nawet na przystanku na 3 metrach dalej był odczuwalny brak jasności myślenia i kojarzenia.... i tak sie zastanawiam czy to narkoza azotowa czy moze zatrucie CO2?
Nie jestem ekspertem, jednak podałeś za mało konkretów.
Czy możesz trochę sprecyzować swoje objawy i podać jakieś dokładniejsze parametry tego nurkowania?
Trochę to dziwne, że nawet na 3m objawy nie ustąpiły...
Wysłany: 31-03-2015, 22:26
Sofian napisał/a:
Nie jestem ekspertem, jednak podałeś za mało konkretów.
Czy możesz trochę sprecyzować swoje objawy i podać jakieś dokładniejsze parametry tego nurkowania?
Trochę to dziwne, że nawet na 3m objawy nie ustąpiły...
Wody zimne, polskie, stopniowe, dosyć wolne zanurzenie do głębokości 30 metrów, tu ok 5 minut.... gdy zorientowałem sie iz przestaje logicznie myślec (problem z poprawnym odczytywaniem informacji wyświetlanych na komputerze) stopniowe wynurzenia z przystankiem na 3 metrach, dalsze kłopoty z odczytywaniem komputera, myliły mi sie metry z czasem i szybkością wynurzania.... komputer dobrze znany Viper Air..... dopiero po całkowitym wynurzeniu objawy ustąpiły.
Czy to się zdarzyło pierwszy raz?
Szczerze mówiąc wątpię, że to narkoza, chyba że jesteś wyjątkowo podatny na takie rzeczy i po prostu Cię "trzymało" aż do wynurzenia.
Narkoza jest zależna od wielu czynników, jednak cechy osobnicze też odgrywają rolę w tym wszystkim.
Swoją drogą ciekawy temat i mam nadzieję że ktoś dobrze obeznany z tematem odniesie się do tego, chętnie dowiem się więcej
Wysłany: 31-03-2015, 22:50
A jak się czułeś jeśli chodzi o temperaturę?
Ja miałem podobne odczucia po konkretnym przemarźnięciu w wodzie. Ale to był już etap na którym miałem kłopot z utrzymaniem automatu w ustach, tak mnie trzęsło.
Wody zimne, polskie, stopniowe, dosyć wolne zanurzenie do głębokości 30 metrów, tu ok 5 minut.... gdy zorientowałem sie iz przestaje logicznie myślec (problem z poprawnym odczytywaniem informacji wyświetlanych na komputerze) stopniowe wynurzenia z przystankiem na 3 metrach, dalsze kłopoty z odczytywaniem komputera, myliły mi sie metry z czasem i szybkością wynurzania.... komputer dobrze znany Viper Air..... dopiero po całkowitym wynurzeniu objawy ustąpiły.
Nie chce być uszczypliwy, ale skąd wiesz, że niepoprawnie odczytywałeś informacje wyświetlane na komputerze ?
Samemu to ciężko stwierdzić. Ja bym stawiał na przemęczenie i rozkojarzenie. Nie twierdzę, że to nie mogła być narkoza ale na tej głębokości to chyba za wcześnie. No chyba, że jesteś super podatny.
Wysłany: 01-04-2015, 07:41
Albo problem z organizmem, albo powietrze którym oddychałeś. Narkoza na 30 metrach oczywiście występuje bardziej czy mniej ale narkoza zdecydowanie ustępuje płycej.
MSC
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 01-04-2015, 08:44
Tak na marginesie to czy ma to jakieś znaczenie czy to była narkoza wywołana N2 czy CO2?
Oba gazy są narkotyczne, efekt jest skorelowany.
Chyba że chodziło ci, jak zasugerował stegano i kraken o oddychanie niespecjalnie czystym powietrzem ale wtedy to raczej inne atrakcyjne gazy wchodzą w rachubę.
Przy nadmiernym stężeniu CO2 powinieneś mieć wyraźnie przyśpieszony oddech i problemy z jego opanowaniem, przy narkozie (obojętnie czy wywołanej N2 czy CO2) objawy powinny miąć w miarę wynurzania.
Jest jeszcze inne wytłumaczenie - może to akurat nie był twój dobry dzień na nurkowanie. Zobacz na post vivit'a: zmęczenie, stres, wcześniejszy nadmierny wysiłek mogą też powodować "dziwne" objawy. Źle ułożona lub za ciasna (zdarza się po zimie ) kryza szyjna w SS, niesymetryczne przetykanie zatok (lekkie przeziębienie) mogą dorzucić jakieś zaburzenia.
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 01-04-2015, 09:54
...
Ostatnio zmieniony przez krzysiek_x 01-04-2015, 09:56, w całości zmieniany 1 raz
mpbc a z kim nurkowałeś, jaki sprzet butle, gdzie napełniane flaszki itd...... bez potrzebnych i ważnych informacji musisz się zglosic do Scanera
A poza tym co jadłeś?
Co piłeś?
Czy paliłeś?
Czy nie masz zbyt ciasnej kryzy szyjnej?
Czy nie masz zbyt ciasnego kaptura?
Czy wszystko ok z błędnikiem?
A co na to Twój laryngolog?
A kiedy ostatni raz robiłeś badania wysiłkowe?
Jak tam twój cukier?
Masz aktualne RTG płuc?
Spirometria zrobiona?
Jaka masz saturacje krwi tlenem? Pulsoksymetr kosztuje grosze w aptece
Co z badaniami ogólnymi?
Jak tam kondycja?
Byłeś wypoczęty?
I w pizdu więcej wiec lepiej skup sie na szklanej kuli bo pytając nurków a nie lekarzy lepiej ci sie to opłaci jedno jest pewne ze ważne w twoim przypadku jest to dlaczego tak sie czułeś a nie czy to była czy nie narkoza azotowa.
A poza wszystkim nie niepokoiłabym sie jednorazowym incydentem ale po drugim nie wszedłbym do wody bez gruntownej diagnostyki zdrowia. Pamiętaj masz 45 lat a to już jest przeciwwskazanie do nurkowania wiec opinia geriatry też by nie była od czapy
Ostatnio zmieniony przez Scaner 01-04-2015, 12:53, w całości zmieniany 3 razy
I w pizdu więcej wiec lepiej skup sie na szklanej kuli bo jedno jest pewne ze ważne w twoim przypadku jest to dlaczego tak sie czułeś a nie czy to była czy nie narkoza azotowa.
Ee tam, ważne żeby wiedzieć czy to była narkoza czy nie. Bo jeżeli tak, to rozwiązanie jest bardzo proste - wypłycić się na 2 metry i nie przekraczać w nurkowaniu 3 metrów
Głębiej ok 30m mogła to być narkoza (nie napisałeś czy często zbliżasz się do 30m nurkując i czy to było jedno z pierwszych zejść na tą głębokość)? Skoro zdecydowałeś się natychmiast przerwać nurkowanie to znaczy iż w jakiś sposób ogarnęło Cię uczucie paniki, które mogło wywołać objawy stresu i niepokoju do momentu pozostawania w wodzie. Bardzo dużą rolę odgrywa psychiczne nastawienie przed nurkowaniem. Wielu początkujących nurków na większej głębokości miewa objawy niepokoju i nasilającej się paniki. Właściwości azotu sprzyjają temu. W podobny sposób argon może działać na bardzo dużych głębokościach przenikając przez skórę.
Jeszcze jedno: warto sprawdzić sobie czy masz ( jak zresztą 1/4 populacji ) przetrwały otwór owalny. Zazwyczaj daje o sobie znać w długich nurkowaniach dekompresyjnych ale nie jest to sztywna regóła. Może on powodować powrót krwi nasyconej azotem do organizmu spowalniając wysycanie.
Ostatnio zmieniony przez PawelF76 08-04-2015, 12:11, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 08-04-2015, 13:59
Cytat:
Jeszcze jedno: warto sprawdzić sobie czy masz ( jak zresztą 1/4 populacji ) przetrwały otwór owalny.
Teraz to ja mam dwa pytania:
- Po co ma to robić?
(Spora cześć nurków go ma i żyją, ba nawet większość z tych który go maja nigdy nie miała incydentów dekompresyjnych)
-Jaki to może mieć związek z tematem?
( Jeśli by miał tak bardzo otwarty otwór owalny że tak słabo wysiłkowa czynność jak nurkowanie powodowała utrudnienia z transportem gazów wynikłe z mieszania się krwi tętniczej i żylnej to pewnie już dawno leżałby na kardiologi)
Wysłany: 08-04-2015, 14:41
Cytat:
Jeszcze jedno: warto sprawdzić sobie czy masz ( jak zresztą 1/4 populacji ) przetrwały otwór owalny. Zazwyczaj daje o sobie znać w długich nurkowaniach dekompresyjnych ale nie jest to sztywna regóła. Może on powodować powrót krwi nasyconej azotem do organizmu spowalniając wysycanie.
To tak trochę nie do końca precyzyjnie wyrażony problem.
PFO to jest problem przerzucanie/omijanie konkretnych pęcherzyków (mikropęcherzyków) przez "filtr płucny" prowadzące do objawów DCSu.
Jeżeli ktoś nie miał DCSu to raczej przesiewowo lekarze twierdzą że tego się nie bada, bo ilość urazów przy badaniu była by większa niż ilość wyeliminowanych przyszłych DCSów.
Ale może jest tu jakiś lekarz praktyk który to bada to się wypowie.
Tutaj coś więcej:
http://nurkopedia.pl/index.php/PFO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko