Głębiej ok 30m mogła to być narkoza (nie napisałeś czy często zbliżasz się do 30m nurkując i czy to było jedno z pierwszych zejść na tą głębokość)? Skoro zdecydowałeś się natychmiast przerwać nurkowanie to znaczy iż w jakiś sposób ogarnęło Cię uczucie paniki, które mogło wywołać objawy stresu i niepokoju do momentu pozostawania w wodzie. Bardzo dużą rolę odgrywa psychiczne nastawienie przed nurkowaniem. Wielu początkujących nurków na większej głębokości miewa objawy niepokoju i nasilającej się paniki. Właściwości azotu sprzyjają temu. W podobny sposób argon może działać na bardzo dużych głębokościach przenikając przez skórę.
Jeszcze jedno: warto sprawdzić sobie czy masz ( jak zresztą 1/4 populacji ) przetrwały otwór owalny. Zazwyczaj daje o sobie znać w długich nurkowaniach dekompresyjnych ale nie jest to sztywna regóła. Może on powodować powrót krwi nasyconej azotem do organizmu spowalniając wysycanie.
Omujbosze...
Kolega to taką wiedza tryska po kursach czy tak sam z siebie ?
Ostatnio zmieniony przez Scaner 08-04-2015, 15:22, w całości zmieniany 1 raz
Omujbosze...
Nie zamierzam z Tobą dyskutować. Koleszka zadał pytanie w prosty sposób wię jemu napisałem co o tym myślę. Wiem, że każdą odpowiedź skrytykujesz więc nie będę wdawał się w dysksję z kolejnym zakompleksionym i wszechwiedzącym. Mam to gdzieś. Co wiem i skąd to moja sprawa. Póki co to tyle najmądrzejszy i wybacz nam nic niewiedzącym. Pozdrawiam serdecznie watykańską jegowszechwiedzącą mość. Czówaj pilnie!
Cytat:
Ostatnio zmieniony przez PawelF76 09-04-2015, 12:08, w całości zmieniany 1 raz
Omujbosze...
Nie zamierzam z Tobą dyskutować. Koleszka zadał pytanie w prosty sposób wię jemu napisałem co o tym myślę.
To dobrze że tylko sobie tak myślisz bo nic co napisałeś nie jest zgodne z aktualnym stanem wiedzy.
Szokującej jest to że pobieżną wiedzę na poziomie OWD nazywasz wszechwiedzą
Po kolei - To stres może przyczynić się do paniki a nie odwrotnie
Nastawienie psychiczne zmniejsza narkotyczne działanie gazów? Skąd to wziąłeś ? To jakiś nowy rodzaj DivingYogi?
Azot u kolegi miał spowodować stres? Panikę? Może wyjaśnić jak miało by do tego dojść? Czy aby nie pomyliło ci się z CO2?
Argon przez skórę powoduje narkozę? Skąd wziąłeś taką informację?
PFO i narkoza?
ps sprawdź czy na twoim certyfikacie naprawdę widnieje napis TMX diver... czy może Junior Scuba Diver?
Ostatnio zmieniony przez Scaner 09-04-2015, 13:27, w całości zmieniany 4 razy
Omujbosze...
Nie zamierzam z Tobą dyskutować. Koleszka zadał pytanie w prosty sposób wię jemu napisałem co o tym myślę.
To dobrze że tylko sobie tak myślisz bo nic co napisałeś nie jest zgodne z aktualnym stanem wiedzy.
Szokującej jest to że pobieżną wiedzę na poziomie OWD nazywasz wszechwiedzą
Po kolei - To stres może przyczynić się do paniki a nie odwrotnie
Nastawienie psychiczne zmniejsza narkotyczne działanie gazów? Skąd to wziąłeś ? To jakiś nowy rodzaj DivingYogi?
Azot u kolegi miał spowodować stres? Panikę? Może wyjaśnić jak miało by do tego dojść? Czy aby nie pomyliło ci się z CO2?
Argon przez skórę powoduje narkozę? Skąd wziąłeś taką informację?
PFO i narkoza?
ps sprawdź czy na twoim certyfikacie naprawdę widnieje napis TMX diver... czy może Junior
Scuba Diver?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko