Wiek: 31 Dołączył: 31 Mar 2015 Posty: 39 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: 18-04-2015, 14:28 długość węża do manometru
zastanawiam się nad jaka powinna być optymalna długość węża do manometru ? aktualnie pływam na jednym pierwszym stopniu + długi wąż posiadam manometr z wężem ok 90 cm powoli przystosowuje swoją konfiguracje pod twinset
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 18-04-2015, 17:13
Mam manometr z wężem i chyba ma 70cm. Trochę odstaje od ciała i denerwuje mnie jak wciskam się w jakieś dziury typu (koparka, złomek typu utopiony VW T4). Mierzyłem jaki lepszy byłby wąż i wychodzi mi ok 50 cm. Ale szczerze powiedziawszy nie chce mi się na razie wywalać kasy, skoro mano jest w bardo dobrym stanie...
Piotrek2211, w zależności jeszcze gdzie będziesz miał umieszczony mano, bo nurkowanie w twinie to nie tylko konfiguracja DIR (wiem zaraz będę zjechany z góry do dołu że nie pływam po DIRowsku i szerze to jeszcze), ja sam mam mano przy inflatorze i wyszło mi że mam o kilka cm krótszy jakbym miał mieć przyczepiony do D-Ringu
Powinieneś mieć taką długość aby spokojnie móc go przypiać do tylnego lewego D-ringu na pasie. Jeżeli nie będziesz go tam przypinał to zawsze możesz włożyć go za szelkę i mieć go w okolicach brzucha...
Wysłany: 19-04-2015, 21:32 Re: długość węża do manometru
Piotrek2211 napisał/a:
zastanawiam się nad jaka powinna być optymalna długość węża do manometru ? aktualnie pływam na jednym pierwszym stopniu + długi wąż posiadam manometr z wężem ok 90 cm powoli przystosowuje swoją konfiguracje pod twinset
Typowy DIRowy wąż do mano u mnie ma 54cm (długość z okuciami włącznie). Jest to długość przy założeniu, że wychodzi z pierwszego stopnia pionowo w dół, węzełek do karabinka jest na samym końcu gumowej części węża a manometr jest mocowany do lewego D-ringu na pasie brzusznym. Jeżeli zmierzasz w stronę takiej właśnie konfiguracji, to w typowym twinie wąż będzie miał mniej więcej tyle - taka (ponownie - mniej-więcej) długość gwarantuje, że manometr nie wystaje dużo poza nurka oraz że łatwo się go wpina - bo łapiąc karabinkiem za D-ring masz wąż naciągnięty, więc położenie ręki w czasie wpinania wyznacza się prawidłowo w zasadzie samo.
Istnieje wiele innych sposobów mocowania manometru, jeżeli z jakichś powodów nie chcesz lub nie musisz mieć mieć typowej konfiguracji hogarthian.
Musisz się liczyć także z tym, że wąż twinowy taki idealny na styk może być za krótki, jeżeli w identyczny sposób chciałbyś go nosić w singlu, bo pierwszy stopień jest nieco dalej od D-ringu a do tego wyprowadzenia konkretnych pierwszych stopni mogą być różne. Z tego samego powodu trudno Ci będzie dobrać sobie idealną do obu konfiguracji długość węża do backupu pod szyją - ten dobry w singlu będzie w wersji twinowej o kilka centymetrów za długi (choć da się z tym żyć ). Z tego powodu zostawiłbym na teraz węże tak, jak masz, a do twina kupił kiedyś zestaw dedykowany - albo wymienił węże dopiero kupując twina.
Długość węży niestety ale trzeba dobrać indywidualnie, standartowe długości nie każdemu pasują. Dla mnie na przykład standartowa długość węża zapasowego drugiego stopnia była za krótka i przy kręceniu głową wyrywało mi automat z paszczy. Lepiej mieć wąż trochę za długi, niż za krótki.
Te standartowe długości hogarthian są chyba dla pigmei 160cm wzrostu i 60kg wagi
zastanawiam się nad jaka powinna być optymalna długość węża do manometru ?
taka zeby nie byla za krotka i nie odstawala zbytnio (nie byla duzo za dluga). konkretna dlugosc zalezy od konfiguracji i czasem rowniez rozmiarow nurka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko