Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
sposób na licznie pozostałego czasu pod wodą
Autor Wiadomość
Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 27-04-2015, 18:30   

waterman napisał/a:
kraken napisał/a:
Plan a na wiele nurkowań - wchodzimy - nie głębiej niż....., nie dłużej niż.... nie mniej powietrza głęboko niż .....
a w zyciu jak w życiu.
Rozmowy o planie wielu nurkow nad brzegiem jeziorka
" no to jak idziemy.........
no w lewo do 100 i wracamy..... tak do kupy ze czterdzieści minut..... bo wiesz zimno jest "
I tyle bedzie liczenia.....

Wystarczający plan bo mieści sie w 1/2 gazu pod warunkiem ze NDL
Ostatnio zmieniony przez Scaner 27-04-2015, 18:31, w całości zmieniany 1 raz  

Piotrek2211 

Stopień: ADV EANX
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2015, 18:35   

Scaner z całym szacunkiem rozumiem to co napisałeś ale zastanawia mnie jedna rzecz skoro to się nie sprawdza w sensie planowania nurkowania z rezerwą po wyjściu 50 bar to po co jest to na podstawowych kursach ?
Druga rzecz napisałeś że moja rezerwa w czasie tego przykładowego nurkowania podanego prze zemnie i obliczona przez ciebie i twoje obliczenia przy tych samych danych przeliczonych prze zemnie mówisz ze mi braknie gazu a według moich obliczeń jest więcej gazu niż jest to potrzebne napisałeś że jest potrzebne 55 Bar ?
czyli według moich założeń na tych 7 m mam w sumie 2350 L gazu na wynurzenie które podałeś potrzebujemy 8 min x zużycie na 10 m x 2 + 25% zgadza się ?
czyli tu się z tobą zgadzam w 100% że potrzebujemy 800 l gazu bo 8x40x2 + 25% = 800 L
2350 -800 =1550 L gazu czyli ok 103 bar a ty mówisz że mi braknie gazu
nawet jeśli założymy sytuacje ekstremalna i współczynnik zużycia powietrza ustalimy jako 2
to według mnie mamy :
8 x zużycie x współczynnik zużycia x ciśnienie na 10 m x 2 nurków + 25%
8x20x2x2x2+25% =1280+320=1600 L
cały gaz który mam na tych 7 metrach 2350 L
2350-1600=750 L
co przy butli 15 litrowej daje 50 bar
uświadom mnie gdzie jest błąd ?

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2015, 18:36   

kraken napisał/a:
Yavox, przerażasz mnie??? Zmiana planu nurkowania tylko dlatego że jest nudno. Co za brak zasad. Jeszcze trochę i będzie cię można do PADI przyjąć a może nawet powiesz, że nurkowanie to fajna sprawa i nic poważnego tylko zabawa "cywilizowanych" ludzi.

Planuję kilka wizyt w Krakowie przed końcem roku. Powyższe napisałem tak dla picu, żebyś myślał, że mięknę, żebyś mnie z akwenu nie pogonił :aaa:

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 27-04-2015, 18:41   

Piotrek2211 napisał/a:

2350-1600=750 L

Potrzebujesz 800 l

Piotrek2211 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2015, 18:42   

co do rezerw w różnych zestawach typu 10/12/15 oraz 2x12 czy 2x15... z tym się z tobą również zgadzam wiem że każdy zestaw będzie miał różna objętość gazu w L po przeliczeniu i nie zawsze jest taka potrzebna i powinniśmy ją sami planować odpowiednio do nurkowania . cały czas mówimy o nurkowaniu rec którego uczą na podstawowych kursach

[ Dodano: 27-04-2015, 18:44 ]
Scaner napisał/a:
Piotrek2211 napisał/a:

2350-1600=750 L

Potrzebujesz 800 l

jeszcze raz te 750 L to jest to co zostało w butli po wynurzeniu
te 800 jest zawarte w tym 1600 które poszło na wynurzenie w sytuacji awaryjnej

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 27-04-2015, 18:48   

Piotrek2211 napisał/a:
co do rezerw w różnych zestawach typu 10/12/15 oraz 2x12 czy 2x15... z tym się z tobą również zgadzam wiem że każdy zestaw będzie miał różna objętość gazu w L po przeliczeniu i nie zawsze jest taka potrzebna i powinniśmy ją sami planować odpowiednio do nurkowania . cały czas mówimy o nurkowaniu rec którego uczą na podstawowych kursach

Ja kończyłem kurs podstawowy OWD Padi i mnie uczyli mniej więcej tak jak napisałem, W IANTD uczyli mnie dokładnie tak jak napisałem w GUE mniej więcej tak samo w PSAI też i w NAUI też i ja tak uczę na każdym kursie podstawowym.
Informacyjnie przekazuję kursantom jak może wyglądać patologia nurkowa pod tytułem "50" bar na łodzi na której turyści dostają flaszki z bazy 10 L 11 L 12 L 15 L mają SAC między 17 a 30 :-) Tak zwany przewodnik ogłasza że na 150 bar pokazujemy znak a na 50 pokazujemy taki znak Ale to tylko informacyjnie.. Planować każdy samodzielny nurek musi umieć bez względu na organizację nurkową.

[ Dodano: 27-04-2015, 18:56 ]
Piotrek2211 napisał/a:

jeszcze raz te 750 L to jest to co zostało w butli po wynurzeniu
te 800 jest zawarte w tym 1600 które poszło na wynurzenie w sytuacji awaryjnej

W takim razie masz plan z bardzo dużym konserwatyzmem :-)
Ja Ci pokazałem jak planujesz rezerwę na wynurzenie i to w tym przypadku jest 800 l 55 bar jeżeli masz życzenie żeby ci zostało jeszcze dodatkowe 50 bar to proszę bardzo ale to zbyt daleko idąca przezorność zostawiać dodatkową porcję gazu awaryjnego dla jeszcze 2 partnerów :- )

Normalnie zużyjesz ok 18 bar przy liczeniu całego wynurzenia w ciśnieniu 2 ata realnie to będzie bez awarii i bez minuty postoju na fakap krócej o 1 min i w przekroju głębokości mniejsze zużycie szacuję że realnie ok 15 bar z 55 więc na powierzchni będziesz miał 40 ale nie ma to znaczenia dlatego że licząc rock bottom liczysz tak jakbyś miał awarię jakbyś potrzebował czas na ogarnięcie kłopotu i jakby ci wisiał partner na twoim gazie twoja rezerwa ma to zaspokajać NIE MUSISZ PO NURKOWANIU AWARYJNYM mieć jeszcze kolejnej rezerwy 50 bar na powierzchni. Nie zakładasz rezerwy do rezerwy umieć zarządzać ryzykiem też należy umieć na szczęście jest to łatwe
Ostatnio zmieniony przez Scaner 27-04-2015, 18:58, w całości zmieniany 1 raz  

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2015, 18:56   

Cytat:
a w zyciu jak w życiu.
Rozmowy o planie wielu nurkow nad brzegiem jeziorka
" no to jak idziemy.........
no w lewo do 100 i wracamy..... tak do kupy ze czterdzieści minut..... bo wiesz zimno jest "
I tyle bedzie liczenia.....
Bardzo ładny plan nazwijmy go a'
Generalnie ponieważ każdy rozsądny nurek zna te założenia więc tak na prawde plan a'' zwiera się w najpierw w lewo a potem z powrotem czyli "Hobbit"
Problem polega na tym że dobrze naumiany, doświadczony nurek rozróżnia plany:
a
a'
a'' od planów
b i c
Niektórzy niestety tego nie potrafią i w zależności w jaką stronę popełniają omyłki, albo to jest niebezpieczne albo nudne :-)

Yavox ty się nie martw, na sektę od koców masz moim zdaniem za dużo radości życia więc cię jeszcze na PADI przerobimy ale to pewnie za kilka lat. Co do meritum Zakrzówek jest dla wszystkich i tych od planowania każdej minuty i tych od planowania w minutę :-)

MSC

Piotrek2211 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2015, 18:56   

Scaner dziękuje za wszystko co na pisałeś wiem że masz o wiele większe doświadczenie niż ja ja dopiero zaczynam swoja drogę z nurkowaniem powiem tak jestem osobą która lubi poszerzać swoją wiedzę od bardziej doświadczonych osób niż po prostu pozostać w miejscu na tym co było na kursie

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 27-04-2015, 19:05   

Piotrek2211 napisał/a:
Scaner dziękuje za wszystko co na pisałeś wiem że masz o wiele większe doświadczenie niż ja ja dopiero zaczynam swoja drogę z nurkowaniem powiem tak jestem osobą która lubi poszerzać swoją wiedzę od bardziej doświadczonych osób niż po prostu pozostać w miejscu na tym co było na kursie

Przeważnie na kursie jest wszystko co trzeba, problem jest często z percepcją instruktora i kursanta czasem instruktor nie zauważy że kursant tylko przytaknął że wie i nie sprawdzi a czasem instruktor coś tłumaczy a kursant myśli już o kolejnym fajnym nurkowaniu.

Ważne żeby ogarniać całość i rozumieć dlaczego coś robimy w nurkowaniu. Często można się złapać w pułapkę skupiania się na szczegółach i zapominamy o nadrzędnych zasadach nurkowych a te są niezmienialne natomiast metody jak najbardziej tak.

Metod jest wiele możesz nurać wg zasady 1/3 ciśnienia we flaszkach możesz wg zasady 1/2 ciśnienia początkowego na wodach otwartych w zakresie NDL

W środowisku z sufitem np w jaskini możesz nurać według zasady 1/3 a przecież jaskinia nie daje możliwości wyjścia w dowolnym momencie a metoda jest wystarczająca w wielu przypadkach.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 27-04-2015, 19:16, w całości zmieniany 3 razy  

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-04-2015, 19:14   

Do jakiej grupy zalicza się plan który kiedyś słyszałem od nurków na Zakrzówku znajdujących się już w wodzie?

-to jaki plan?
-płyniemy do grubasa a potem się zobaczy.

;)

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 27-04-2015, 19:51   

Bo co tu planować, jak wiadomo, że czas no deco jest tak długi na danej głębokości, że luftu zabraknie, nawet przy super oszczędnym gospodarowaniu gazem :D a nie wejdziemy w ten zakres :D

Gdy znamy już pewną wartość graniczną, to już znacznie łatwiej. Dalej, zwykle kolejnym ograniczeniem jest głębokość zbiornika - nie ma szans zejść głębiej. Z doświadczenia wiemy, że powietrza wystarczy przy takim planowaniu. Można oczywiście liczyć, ale szybko człowiek zauważa, że liczy, liczy a i tak ma ten sam wynik - bo ogranicza nas kilka kwestii zbiornik wodny, sprzęt.

Gdy charakter nurkowania się zmienia, czas pobytu jest istotny, to zaczyna się prawdziwe planowanie.
Z drugiej strony, co tu planować gdy plan jest powtarzalny. Stosujemy jeden i ten sam plan. Nie trzeba go każdorazowo przeliczać na nowo.

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-04-2015, 08:57   

Turlogh napisał/a:
Do jakiej grupy zalicza się plan

Do grupy "zwykły nurek na Zakrzówku".
Właśnie jestem na etapie tworzenia planu na testowanie nowego sprzętu.
Plan pierwotny 7800L Ean36 na plecach + 2200L EAN50 + 700L tlen, znajdziemy sobie z partnerem na dnie koło Grubego przytulne miejsce, wyłożymy się a jak już będzie tak zimno że nie będziemy mogli utrzymać automatów w ustach to się wynurzymy... :-)
Zastanawiam się czy nie zmodyfikować....

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-04-2015, 09:19   

kraken napisał/a:
na sektę od koców masz moim zdaniem za dużo radości życia

O co chodzi z sektą od koców, w sensie z czym jest rzecz z kocami? Coś mnie ostatnio ominęło w którejś dyskusji?

kraken napisał/a:
więc cię jeszcze na PADI przerobimy ale to pewnie za kilka lat

W zasadzie jakbym się nie obrócił, zestaw zawsze z tyłu. Jak przyjadę ćwiczyć, będę z sekty od koców. Jak przyjadę się po prostu powłóczyć pod wodą, to Scaner napisze, że jestem niby-nurkiem kamieniołomowym. Zawsze w plecy się ma na tym forum :aaa:

mi_g napisał/a:
Plan pierwotny 7800L Ean36 na plecach + 2200L EAN50 + 700L tlen, znajdziemy sobie z partnerem na dnie koło Grubego przytulne miejsce

Wziąłbym naprawdę ciepłe gacie. Bo p-valve to zakładam, że na tą okazję masz?

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-04-2015, 09:23   

Po pierwsze zmodyfikuj swój projekt a po drugie jak będziecie leżeć na dnie przykryjcie się kocem. Nie żeby ktoś wam coś podejrzał :-) ale będzie cieplej ...
MSC

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 28-04-2015, 11:03   

Zamiast drzeć łacha wpadnijcie na korki :bee; Nawet jak bardzo chcecie możemy zrobić je pod kocem

[ Dodano: 28-04-2015, 11:09 ]
mi_g napisał/a:

Zastanawiam się czy nie zmodyfikować....

Ja bym zmodyfikował,
odwróciłbym kolejność zaczynając od wyznaczenia maks czas na dnie i dobrał właściwą konfigurację np
1- do 30 minut http://santidiving.com/pl/product/flex-190-2/
2- Powyżej do 1h http://santidiving.com/pl...me-bz-400200-2/
3- Powyżej 1h do 1,5 h http://santidiving.com/pl...xterme-bz-400x/
4- Powyżej 1,5 h do 2h http://santidiving.com/pl...xterme-bz-400x/
5 Powyżej 2h http://santidiving.com/pl...-400x-grzewczy/

Zawsze konfiguracja do celu a nie odwrotnie.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 28-04-2015, 11:12, w całości zmieniany 3 razy  

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-04-2015, 11:15   

kraken napisał/a:
Problem polega na tym że dobrze naumiany, doświadczony nurek
ogarnia zużycie gazów w jednostkach obliczeniowych "tam/na zad

Scaner 

Kraj:
Vatican

Wysłany: 28-04-2015, 11:17   

waterman napisał/a:
kraken napisał/a:
Problem polega na tym że dobrze naumiany, doświadczony nurek
ogarnia zużycie gazów w jednostkach obliczeniowych "tam/na zad

Ogarnia i co więcej nie zapomina w którą stronę jest prawidłowo i wie że nurkowanie planujemy przed a nie w trakcie nurkowania. :ping:

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-04-2015, 00:44   

Scaner napisał/a:
Ogarnia i co więcej nie zapomina w którą stronę jest prawidłowo i wie że nurkowanie planujemy przed a nie w trakcie nurkowania.
serio? jak szyper nie trafi we wrak i nie mozesz go znalezc, albo wizura na 50 cm to tez siedzisz zaplanowane 40 min na dole? :D
polecam tez ogarniecie rownan z wieloma zmiennymi gdzie mozesz wyznaczyc dowolna zmienna (niekoniecznie ilosc gazu) w zaleznosci od pozostalych.
uprosci ci to planowanie - z wypowiedzi wnioskuje ze robiles to tak:
glebokosc X (bo np. tam jest wrak), 40 min -> Y gazu - nie starcza...
glebokosc X (bo np. tam jest wrak), 35 min -> Z gazu - nie starcza...
[...]
glebokosc X (bo np. tam jest wrak), 15 min -> C gazu - jest!

a moglbys tak:
glebokosc X (bo np. tam jest wrak), max. moge wziac B gazu, dam rade siedziec 18.333 min.
wiec robie plan:

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 29-04-2015, 19:31   

Haw napisał/a:

a moglbys tak:
glebokosc X (bo np. tam jest wrak), max. moge wziac B gazu, dam rade siedziec 18.333 min.
wiec robie plan:

NO, ale nie Scaner. Jak ma być 40 minut nurkowania to jest. W ten sposób sięga się po rekordy: najdłuższy nurek na jednej butli :D

"Miej plan i nurkuj zgodnie z planem" - należy dążyć od ideału :aaa:

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2015, 02:59   

Nuroslaw napisał/a:
"Miej plan i nurkuj zgodnie z planem" - należy dążyć od ideału
ja zdecydowanie wole: "nurkuj w masce, ale z glowa" :)
guglnelem i, o ironio, podobno scaner mial kiedys to haslo w stopce :D :D :D

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu