"Miej plan i nurkuj zgodnie z planem" - należy dążyć od ideału
ja zdecydowanie wole: "nurkuj w masce, ale z glowa"
guglnelem i, o ironio, podobno scaner mial kiedys to haslo w stopce
Nie miałem
To co piszecie nie oznacza że nurkujecie jak chcecie tylko nurkujecie jak potraficie.. smutne.
[ Dodano: 30-04-2015, 11:36 ]
Są tacy którzy w szkole niczego się nauczyli i twierdzą że wiedzą tak jak chcą i są tacy co identycznie "nurkują jak chcą"
Wysłany: 01-05-2015, 08:15
To prawda Scaner, nurkuję jak potrafię
Nawet uczę nurkowania tak jak potrafię!
Czy z twojej wypowiedzi można wysnuć logiczny wniosek, że ty nurkujesz tak jak nie potrafisz i co gorsza uczysz nurkowania też tak jak nie potrafisz ....
Scaner moim zdaniem więcej luzu w ocenie innych ludzi, chociaż oczywiście jest trochę nurków którzy uwielbiają aby im powiedzieć, że tylko tak i nigdy inaczej, którzy planują deco na koparkach, itp. Więc oczywiście jest to jakaś strategia instruktorska taki rygoryzm ale ja chyba lubię innych nurków.
Tak jak Gradient Faktory ustawiam inaczej jak nurkuję bezdekompresyjnie, inaczej jak mam 5 minut deco a inaczej jak mam godzinę deco, tak samo plan nurkowania dostosowuję do tego co robimy, z kim i gdzie. Plan zawiera się od słów "Idziemy" po plan rozpisany i sprawdzony na dwóch komputerach i różnych programach, rozpisany na minuty i ciśnienia. Oczywiście na kursie mimo tego że często nurkowania są proste dla celów szkoleniowych robimy plany dostosowane do symulowanych trudności czyli na przykład bardzo dokładny plan ale w mojej ocenie plan powinien być dostosowany do nurkowania. Co nie zmienia faktu że jak ktoś chce rozpisywać plan na minuty i ciśnienia na nurkowanie na safari to jego prawo ale postępowanie gdy plan jest prosty bo nurkowanie jest proste to też prawo innego nurka. Nurkowanie to fajna zabawa, przygoda i dla wielu coś jeszcze ale super jest to, że możemy robić coś różnie co nie znaczy źle.
To tak jak runtimy. Na kursach jeszcze ich uczę - zobaczę jak długo ale nurkuję tylko na komputery i muszę powiedzieć, że w ciągu ostatnich dwóch lat w wielu pięknych miejscach nurkowych nie spotkałem ani jednego nurka technicznego który poza kursowo nurkował by na runtimy a nie na komputery. Tak jak komputery pomogły planować i wykonywać nurkowania rekreacyjne dwadzieścia lat temu tak samo od jakiś 5 lat pomagają planować i wykonywać nurkowania techniczne. Tak jest co nie zmienia faktu że jak ktoś chce to nurkuje na rutimy, ja wolę komputery i nie dziwię się że właściwie wszyscy nurkowie na nie przeszli.
Pozdrowienia i dla rygorystów (nie dla oszołomów) i dla wolnomyślicieli (nie dla dla flejtuchów)
Na Zakrzówku parę dni temu zdarzył się śmiertelny wypadek podobno przyczyną było oog na 20 m. Cytat z innego Forum
"godnie z moją wiedzą (akurat byłem tam) - sygnalizacja OOG na ok 20m, próba podjęcia octopusa- nieudana. Awaryjne wynurzenie, brak oddechu. Na powierzchni- brak oddechu, brak tętna. Typowa resuscytacja, holowanie nurka do brzegu. Podjęcie resuscytacji przez zespół "R". Przybycie drugiego zespołu "R"."
Czy znasz może więcej szczegółów? Może wiadomo jak było planowane nurkowanie? Czy w ogóle było a może nurek nurkował jak chciał.. to znaczy jak potrafił?
Skoro wystąpił brak gazu to warto by było wiedzieć jak był zaplanowany ten nurek.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 06-05-2015, 23:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 07-05-2015, 09:02
Generalnie nie komentuję przebiegu aktualnych zdarzeń i wypadków bo to pewnie przykre dla rodziny i niczego nie wnosi do spraw bezpieczeństwa w stosunku do komentowania wypadków w ogóle. Jak rozmawiam o wypadkach to staram się tak zmieniać realia aby oddając sprawy zdobytego doświadczenia nie wchodzić w prywatne wartości nurków. Dla nauki to wystarcza a niezdrowa ciekawość niech się pasie gdzie indziej. Czasami prostuję największe bzdury.
Co do informacji w netu i ich wartości. Obaj biorący w wydarzeniu nurkowie po wynurzeniu mieli wyraźnie powyżej 100 atm w butlach oraz w pełni działający sprzęt, który dla dodatkowego sprawdzenia został zabezpieczony przez policję. Podaję to tylko dlatego aby pokazać jak bardzo mylące jest to co wyczyta się w necie.
Zasłyszane na brzegu informacje podawane potem dalej przez nurków są bardzo często zniekształcone jak nie zupełnie wyssane z palca. Jak nie dopuszczać do wypadków oraz jak postępować w razie wypadków należy się uczyć z zasad i standardów. Moje doświadczenie i obserwacja pewnej ilości takich zdarzeń tylko to potwierdza. Również niestety potwierdza, że wyrabianie sobie jakiejkolwiek opinii na podstawie relacji internetowej to najczęściej po prostu opieranie się na mieszaninie konfabulacji i mitomaństwa. Z reguły spokojne, trzeźwo myślące osoby nie umieszczają nie przygotowanych informacji w necie więc tam są tylko "obserwacje" oczywiście i zawsze "świadków" zdarzenia.
Prowadzę bazę nurkową i jeżeli ktoś nie upoważnia mnie osobiście do podania szczegółowych danych o zdarzeniu to tego nie robię. Pewnie każdy z was chciałby aby w razie wypadku bliskiej wam osoby nikt nie opowiadał o tym, a szczególnie nie osoby zawodowo związane z daną działalnością w tym np. personel bazy nurkowej. Nie powiem, że obowiązują nas takie same zasady jak ratowników czy lekarzy ale moim zdaniem podobna przyzwoitość.
Maciek Curzydło
Generalnie nie komentuję przebiegu aktualnych zdarzeń i wypadków bo to pewnie przykre dla rodziny i niczego nie wnosi do spraw bezpieczeństwa w stosunku do komentowania wypadków w ogóle. Jak rozmawiam o wypadkach to staram się tak zmieniać realia aby oddając sprawy zdobytego doświadczenia nie wchodzić w prywatne wartości nurków. Dla nauki to wystarcza a niezdrowa ciekawość niech się pasie gdzie indziej. Czasami prostuję największe bzdury.
Co do informacji w netu i ich wartości. Obaj biorący w wydarzeniu nurkowie po wynurzeniu mieli wyraźnie powyżej 100 atm w butlach oraz w pełni działający sprzęt, który dla dodatkowego sprawdzenia został zabezpieczony przez policję. Podaję to tylko dlatego aby pokazać jak bardzo mylące jest to co wyczyta się w necie.
Zasłyszane na brzegu informacje podawane potem dalej przez nurków są bardzo często zniekształcone jak nie zupełnie wyssane z palca. Jak nie dopuszczać do wypadków oraz jak postępować w razie wypadków należy się uczyć z zasad i standardów. Moje doświadczenie i obserwacja pewnej ilości takich zdarzeń tylko to potwierdza. Również niestety potwierdza, że wyrabianie sobie jakiejkolwiek opinii na podstawie relacji internetowej to najczęściej po prostu opieranie się na mieszaninie konfabulacji i mitomaństwa. Z reguły spokojne, trzeźwo myślące osoby nie umieszczają nie przygotowanych informacji w necie więc tam są tylko "obserwacje" oczywiście i zawsze "świadków" zdarzenia.
Prowadzę bazę nurkową i jeżeli ktoś nie upoważnia mnie osobiście do podania szczegółowych danych o zdarzeniu to tego nie robię. Pewnie każdy z was chciałby aby w razie wypadku bliskiej wam osoby nikt nie opowiadał o tym, a szczególnie nie osoby zawodowo związane z daną działalnością w tym np. personel bazy nurkowej. Nie powiem, że obowiązują nas takie same zasady jak ratowników czy lekarzy ale moim zdaniem podobna przyzwoitość.
Maciek Curzydło
Maciej dzięki za wyczerpujące info. Nic dodać nic ująć.
to co wkleiłem wisi na dive treku.
Ostatnio zmieniony przez Scaner 07-05-2015, 10:13, w całości zmieniany 1 raz
To co piszecie nie oznacza że nurkujecie jak chcecie tylko nurkujecie jak potraficie.. smutne.
jezeli nurkujesz jak chcesz mimo ze nie potrafisz, to gratuluje...
jezeli nurkujesz jak chcesz ale potrafisz, to podpadasz rowniez pod ta smutniejsza dla Ciebie definicje.
Scaner napisał/a:
Nie miałem
miales. na pl.rec.nurkowanie. zaluje ze nie zrobilem screena, teraz nie moge znalezc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko