dużo wygodniej sie go nosi niż 15-18, w samochodzie nie lata po bagażniku, masz wszystkie zalety twina w wadze niewiele ponad 15l no i nie lata tak po plecach jak 15. Super sprawa.
2x7 jest fajnym i bezpiecznym "odpowiednikiem" singla 15L. Zalety twina i mała waga, no i starczy na większość nurkowań rec.
Singiel 15L to dobra opcja, ale pewnie z czasem zacznie Ci przeszkadzać wysokość butli na plecach, mniej stabilnie jak przy twinie czy pojedyńczej 12L.
Przy rozważaniach w kwestii 300bar weź pod uwagę, że powyżej 230bar powietrze nie spręża się już tak "ładnie" i trzeba odjąć jakieś 10% ilości powietrza w obliczeniach
Jeśli planujesz na chwilę obecną tylko nurkowania dosyć płytkie to ja bym wziął 12L 232bar zawsze potem można rozbudować do 2x12L.
A jeśli zamierzasz zostać przy nurkowaniach krótkich i płytkich to nie zastanawiaj się i bierz 2x7L i będzie Ci służył godnie
krzysiek_x [Usunięty]
Wysłany: 12-05-2015, 07:55
15 jest bardziej popularna. Nie będzie problemu jeśli będziesz chciał ją kiedyś sprzedać.
Zastanawiam sie nad zakupem butli pojedynczej, czy lepiej wybrac 12l 300 bar,czy 15l 232 bar co lepsze?
Moim zdaniem, z zestawu powyżej 15l 232bar.
Tak naprawdę to warto również pomyśleć o 15 l 200bar- ten wybór z uwagi na niższe ceny butli ale również fakt, że mało jest miejsc gdzie nabijesz butlę do większego ciśnienia niż 200bar
Pozdrawiam
plywam na hybrydzie seac sub pro 3000,tam ma mozliwosc montazu twina 2 x 7 (widzialem raz osobe w twinie)ale nie wiem jak z wiekszymi flaszkami plywal juz ktoz z was na twinie w tej hybrydzie?.
Ostatnio zmieniony przez plamczak1979 12-05-2015, 10:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 12-05-2015, 21:52
plamczak1979 napisał/a:
...plywal juz ktoz z was na twinie w tej hybrydzie?
Kiedyś, przez krótki czas, pływałem z 2x10 i czasem nawet z dwoma stejdżami SeacSub Pro3000 bez problemu pozwala pływać z twinem, ale stejdże podpina się niewygodnie.
...plywal juz ktoz z was na twinie w tej hybrydzie?
Kiedyś, przez krótki czas, pływałem z 2x10 i czasem nawet z dwoma stejdżami SeacSub Pro3000 bez problemu pozwala pływać z twinem, ale stejdże podpina się niewygodnie.
nie widzę żadnych plusów tej opcji, długo nurkowałem z pożyczaną 15 i po przesiadce na swojego twina 2x12 i 2x8,5 - żony nigdy bym do 15 nie wrócił. Ostatnio na komisie nurkowym był twin 2*7 (nowy) w cenie około 1100-1200 zł czyli w cenie niewiele ponad nowa 15
2*7 ogarnia zwykły zestaw singlowy (skrzydło)
jedynym plusem 15 jest cena, normalnie twin jest blisko 2x droższy i więcej zalet nie widzę
jeśli wystarcza ci gazu do realizacji swoich nurkowań z butli 15 to twin 2x7 czy 2x8,5 będzie super wyborem - dużo wygodniejszym i poręczniejszym niż 15. O aspkecie bezpieczeństwa nie wspominając nawet
Ostatnio zmieniony przez wiecznychlopiec 13-05-2015, 10:33, w całości zmieniany 1 raz
teraz druga sprawa posiadam 1. stopień Titan LX Supreme;, jest mi potrzebny drugi pierwszy stopien ,jaki najlepiej? ten sam titan?? ,czy moze byc inny ( kazdy ma swoje opory,czy nie beedzie jakos oddzialowywac)
wiem ze sa lewe i prawe stopnie
czy zamawiajac drugi 1. stopień Titan LX Supreme; nie bedzie klopotow z ustawieniem wezy??
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 13-05-2015, 17:13
Ogólnie w w Titan'ie węże układają się dobrze. Co prawda mam stary model, ale ten nowy ma bardzo podobnie lub może identyczne ułożenie. Ogólnie nie ma się co martwić. Aqualung to automaty ze średniej- wyższej półki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko