Wiek: 43 Dołączył: 14 Sie 2013 Posty: 399 Skąd: Białystok
Wysłany: 03-07-2015, 22:17 Re: oczy w wodzie
Aero napisał/a:
jak robisz te kólka?
paszczą
najłatwiej wychodzi wersja 'z językiem' czyli nadymasz policzki, wystawiasz język i przy szybkim dmuchnięciu cofasz jęzora:
http://youtu.be/pEzI4UWiYrs?t=36 - tu bedzie dobrze widac
Otwieracie. Nie ma innej opcji - maska Ci się zaleje albo spadnie i musisz potrafić mieć otwarte oczy. Inaczej dupa.
Z pewną taką nieśmiałością przyznaję się, że nie widzę bez maski (jedyne jakieś rozmazane ciapki), więc IMHO nie ma żadnego znaczenia, czy oczy mam zamknięte, czy otwarte . Zazwyczaj mam zamknięte.
Zamiast wzroku w momentach bezmaskowych mam dotyk lub........... partnura .
Ostatnio zmieniony przez arkac123 04-07-2015, 12:34, w całości zmieniany 2 razy
Zamiast wzroku w momentach bezmaskowych mam dotyk lub........... partnura .
Jasne, ale czasami IMHO jednak warto coś tam, w miarę skromnych możliwości, widzieć. Ja tam znacznie lepiej się czuję widząc światło partnera jako referencję głębokości w czasie zmiany maski niż wtedy, kiedy mam zamknięte oczy a ktoś mnie puka czy trzyma...
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-07-2015, 10:49
arkac123 napisał/a:
pewną taką nieśmiałością przyznaję się, że nie widzę bez maski (jedyne jakieś rozmazane ciapki), więc IMHO nie ma żadnego znaczenia, czy oczy mam zamknięte, czy otwarte . Zazwyczaj mam zamknięte.
i to jest odpowiedź praktyka....... dokladnie tak nie ma znaczenia czy ma się otwrte oczy czy zamkniete. Jeśli maska spadnie to trzeba wyjać z kieszeni drugą i można to zrobić z zamknietymi oczami.
Wysłany: 06-07-2015, 11:31
Yavox napisał/a:
A jeżeli ktoś się gorzej czuje robiąc to "na ślepaka"
to powinien zapalić sobie lampkę, lub mieć Jana który poświeci
A w nukowaniu? no cóż trzeba cwiczyć, poznać swoj sprzęt rowijać umiejętności macanta itd.
No na forum to byloby ciezko czytać i pisać z zamknietymi oczami
[ Dodano: 06-07-2015, 13:04 ]
waterman napisał/a:
meleks napisał/a:
A gdyby tak otworzyć oczy w morzu martwym?
tam to chyba bardziej problem z balastem a nie z oczami
[ Dodano: 06-07-2015, 11:33 ]
bell23 napisał/a:
przy otwartych oczach nawet widząc niewyraźnie jest lepsza orientacja bez maski
a w czym się chcesz orientować..... że zgubiles maskę hmm.....?
Z otwartymi oczami widzisz zródło światła partnera możesz się sprawniej komunikować. Otwieranie oczu pod woda jest nieprzyjemne tylko przez chwilę po otwarciu po kilkunastu sekundach nawet skona woda nie podrażnia
Kłopot moze byc jak ktoś nura w soczewkach bo lubią się podwijać
Ostatnio zmieniony przez Scaner 06-07-2015, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 06-07-2015, 13:49
Oczywiście Adam w określonych warunkach np w nocy, ale w dzien jest dokladnie tak jak napisała Arkac123. Jeśli strace maskę wszystko jedno z jakiego powodu to wyciagam drugą z kieszeni zakladam i jestem gotowy do podjecia akcji czy to szukania partnera czy maski. Umiem poruszać się w wodzie bez maski z otwartymi oczami ale tego nie lubie tak samo jak zakladać mokry kaptur. I dlatego zawsze mam zapasową maske w kieszenie SS a w kuwecie dwa dodatkowe kaptury.
Oczywiście Adam w określonych warunkach np w nocy, ale w dzien jest dokladnie tak jak napisała Arkac123
Co raz popularniejsze jest posługiwanie się światłem na każdym nurkowaniu nawet dziennym. W przypadku utraty maski przydaje się nawet na czas wyciągania zapasowej i jej zakładania światło to wygodny punk referencyjny dla utrzymania stabilnej głębokości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko