Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w doborze sprzętu
Autor Wiadomość
Tomek1944 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 07:51   Pomoc w doborze sprzętu

Witam wszystkich
Może i temat podobny był już na forum ale szukam pomocy w indywidualnym doborze sprzętu do nurkowania.
Mieszkam na stałe w Norwegii co za tym idzie potrzebuję sprzętu do nurkowania w zimnych morskich wodach.
Mam do morza około 3 km więc często będę miał okazję do nurkowania.
Kurs nurka (do 12 m) zrobiłem niedawno na Gran Canarii ale zamierzam podnieść swoje kwalifikacje.
Byłbym wdzięczny za pomoc w skompletowaniu sprzętu, poleceniu konkretnych marek.
Do tej pory miałem styczność z firmą Mares.
Fajnie też byłoby poznać kogoś z kim mógłbym ponurkować.
Pozdrawiam [/b]

kromar 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 08:19   

Hej,
Jesli zamierzasz nurkowac w zimnych Norweskich wodach, to moim zdaniem pierwsza rzecza jaka musisz miec to suchy skafander z dobrym ocieplaczem. Suchar to spory wydatek, ale zapewnia komfort termiczny i uwierz mi, ze jak juz sie oplywasz w sucharze to nie bedziesz chcial wracac do "pianki". Firm produkujacych suche skafandry jest sporo. Nasz Polski producent Santi cieszy sie dosc duza popularnoscia i produkuje skafandry wysokiej jakosci. Sam mam suchara z Santi i jestem bardzo zadowolony.
Inne firmy to Bare, DUI, Otter, Eques. Waterproof ma jakies ultra lekkie (1.5kg?).

Co do reszty sprzetu to mozna pewnie by pisac cale wypracowania i kazdy ma jakies swoje typy. Po skafandrze jednak zainwestowalbym w skrzydlo (pewnie na poczatek do 1 butli), komputer i automaty. W kazdej kategorii cala masa producentow. Z takich, ktore przychodza mi do glowy i kojarza sie dobrze to skrzydla DirZone, Halcyon, tudziez nasze produkcje X-Deep oraz Tecline. Jesli chodzi o automaty to mi polecane byly Apeksy. Mam XTX 50 i sprawdzaja sie swietnie. Komputery to rowniez szeroki temat - popularne Suunto ma dosc fajny model Vyper, ktory na poczatek daje rade, pozniej jak bedziesz chcial nurkowac glebiej i dluzej, bedziesz pewnie potrzebowal jakiegos kompa z wieloma gazami, a Vyper moze byc uzywany w trybie gauge jako drugie urzadzenie.

Jak widzisz temat jest bardzo szeroki :)

Pzdr
MK

Tomek1944 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 08:45   

Witam
Też myślałem o suchym. A co do firm to zdecydowanie wolę polskie produkcje. Jezeli chodzi o komputer to czytałem, że viper daje radę na początek.
Dzięki za odpowiedź :)

wiecznychlopiec 

Stopień: Seal Team PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 10:32   

Gdybym jeszcze raz miał kupować cały sprzęt od początku to wyglądałoby to tak, w PL też jest wiecznie zimno pod termokliną:

1. Suchy – wybrałem Santi i teraz też bym taki kupił z jedną zmianą – szycie na miarę, do tego wklejone Vikingi i buty „kalosze” mam flexsole i są za ciasne gdy ubiorę ocieplacz na stopy.
2. Dobry ocieplacz – mam Santi BZ400X i drugi raz bym go nie kupił, jest drogi, wiąże dużo powietrza i dla mnie nie jest specjalnie ciepły. Mam kamizelkę docieplającą Kwark i uważam ją za świetny produkt, kupiłbym cały ocieplacz tej firmy + właśnie kamizelka (cena kompletu będzie i tak niższa niż Santi. To samo co Kwark robi firma Bare, trochę drożej. Możesz również protestować NoGravity, kilku znajomych mam i też bardzo chwali, cena jak Santi, ale podobno cieplej. Z czasem, jeśli jesteś ciepłolubny dojdziesz i tak do ogrzewania.
3. Komputer, mam Vypera i ma jedną zasadniczą wadę, po przesiadce na oled’a nie wyciągam go z pudełka, wygoda korzystania z komputerów z ekranem oledowym bije na głowę te z monochromatycznym, nic nie musisz podświetlać, wskazania widzisz cały czas. Wybrałem Xdeep/ Genz Black.
4. Worek z uprzężą: zarówno do pojedynczej butli jak i do twina mam Tecline, możesz również wybrać Xdeep. Pływałem na początku w jackecie i byłem nawet o krok od kupienia takiego, na szczęście w porę trafiłem na forum z porównaniem. Teraz jak na wakacjach mam pływać w jackecie to krew mnie zalewa.
5. Automaty: ja postawiłem na uniwersalność mam Apeksy DS4 + XTX50, nie jest to najbardziej ergonomiczne rozwiązanie „do wszystkiego” ale zastosowanie jednego rodzaju automatów daje mi łatwe możliwości kombinowania ze sprzętem w razie awarii. Apeksy są proste w serwisie i wszędzie praktycznie każda baza nurkowa na świecie będzie mogła w razie czego pomóc. Warto wybrać droższy XTX50 zamiast tańszych ATX czy XTX40 ze względu na długą kierownice wydechu – bąble idą bokiem a nie przed oczami oraz duże możliwości regulacji. Apeks to nie jest żaden High end – po prosty dobry automat w rozsądnej cenie, jeśli budżet cię nie ogranicza możesz wybrać Aqualungi lub Scubapro.
6. Kompas: szybko okaże się, że kompas też jest niezbędny, mam suunto Sk7 i polecam właśnie Suunto, teraz jest już nowszy model SK8.
7. Maska – niestety musisz przetestować i sam wybrać, ciężko doradzić każdy ma inny kształt twarzy i różne maski pasują różnym osobą.
8. Płetwy – to samo jak maska, dużo zależy od suchego i jakie będziesz miał w nim buty, potem pożyczasz płetwy od kolegów, pływasz i testujesz.
9. Butla – zrób kalkulacje – jeśli ma to być 15 to ile kosztuje wypożyczenie + bicie, a ile samo bicie twojej butli, uwzględnij koszt zakupu, serwisu itd. Z czasem może się okazać, że będziesz chciał twina i 15 nigdy się nie „zwróci”. W moim wypadku takie rozumowanie się sprawdziło.
10. Kosa – nie daj się namówić na wielki nurkowa noże – mam takie 2 ;) do paska mały z tępym końcem i jakiś nóż hakowy do cięcia sieci. Zwykły tempy scubatech razor i eazycut trilobite.
11. Latarka – na początek uważam, że latarka Tecline US15G wystarcza, mam ją od dłuższego czasu, dzięki zasilaniu 18650 lub 26650 mam 4-5 h światła – tanie i dobre rozwiązanie. Udaje porządne duże latarki, daje dużo światła. W necie są testy i bardzo dużo opinii. Oczywiście jeśli budżet cię nie ogranicza, to ja teraz po testach kilku latarek wybrałbym LFM NW7 lub 7XPE.

Na większość z tych tematów wątki na forum ciągną się całymi stronami i można dyskutować godzinami. To co dla jednego dobre dla innego nie bardzo ;) .

Zanim zaczniesz kupować sprzęt spróbuj popływać z jakimś centrum nurkowym u siebie, zobaczysz, że to jest zupełnie inna bajka niż w ciepłych krajach. Postaraj się jak najwięcej testować sprzętu różnych opcji i rozwiązań – dzięki temu sam wyrobisz sobie zdanie. Przewal również jak najwięcej tematów na forach, ale traktuj je trochę z przymrużeniem oka i sam zweryfikuj. Nie daj sobie wcisnąć sprzętu żadnego w centrum nurkowym – ofertę i rady zweryfikuj np. w dwóch czy 3 niezależnych – centra często sprzedają to na czym mają najwyższą marże. Poszukaj instruktora w swoich rejonach, pogadajcie, zastanów się nad kierunkiem rozwoju i tym jakie masz plany. Czasem lepiej dopłacić do lepszego rozwiązania bo chytry traci 2 razy, a czasem nie warto dopłacać tylko za metkę uznanego producenta. Czytaj i pytaj i przede wszystkim:

NIE SPIESZ SIĘ Z ZAKUPEM SPRZĘTU

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 11:05   

Można chyba przyjąć, że po pierwszym entuzjazmie większość nurków wpada w jedną z dwu kategorii:
1. Nurkowania incydentalne, ewentualnie wakacyjne. Wtedy nawet nie za bardzo opłaca się kupować własny sprzęt.
2. Nurkowanie jako pasja/hobby/.... Wtedy, oprócz suchacza, twin i skrzydło to optimum dla większości nurków i to warto rozpatrywać w pierwszej kolejności, nawet jeżeli wydaje się, że to zbyt 'zaawansowana' konfiguracja. Po kilkudziesięciu nurkach już nie jest, a to sprzęt na lata. Jacket i pojedyncza butla musi mieć jakieś ważne uzasadnienie.

Komputer - OLED, wielogazowy albo bottom timer jeżeli będziesz nurkować wg planów.

No i pytać, testować, bo dobry sprzęt nie jest tani i szkoda kasy na wymiany po paru miesiącach/nurkach.

Tomek1944 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 12:48   

Ja głównie nastawiam się na nurkowanie w Norwegii i dlatego będę chciał robić następne kursy bo od Trondheim na północ jest bardzo dużo wraków najczęściej poniżej 50m. Myślę dołączyć do grupy nurków z Trondheim i trochę się popytać, doradzić ale dzięki za Wasze odp ponieważ trochę mi otworzyliście oczy na pewne sprawy.
Będę się starał powoli kompletować sprzęt ale na razie muszę poczytać o sprzęcie.
Może kiedyś się wybierzemy na wspólne nurkowanie.
Pomyślę nad sprzętem który proponujecie.
Pozdrawiam

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 13:01   

Tomek1944 napisał/a:
wraków najczęściej poniżej 50m

No to ambitnie - TMX albo reb :)
Powodzenia!

PS. Nie podajesz wieku, ale uprawnienia do 12m to coś młodzieżowego... Suchacz powinien być dopasowany (nie za duży i nie za mały), a jeżeli rośniesz, to warto też poczekać z kupnem docelowego skafandra i 'jechać' na używanych do momentu względnego ustabilizowania sylwetki.
Ostatnio zmieniony przez grol 17-07-2015, 13:01, w całości zmieniany 1 raz  

Tomek1944 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 13:20   

Mam 26 lat a kurs zrobiłem na wakacjach można powiedzieć, że przez przypadek bo nie miałem pojęcia, że to taka fajna zabawa. Teraz już na miejscu się doradzę jak dalej pokierować swoją ''karierą'' a opcji jest trochę.

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 14:24   

Tomek1944 napisał/a:
Mam 26 lat ....

Coś tu nie gra. Albo zrobiłeś kurs na wody otwarte i masz uprawnienia nie mniej niż do 18 metrów albo nie masz uprawnień. Nie znam organizacji, która początkowe uprawnienia ustala n a12 metrów dla 26 latka
Pozdrawiam

Jozio 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 14:35   

Ja ze swej strony napisze tylko dwie rzeczy jesli chcesz nurkowac koniecznie musisz mieć samochód taki sredniej wielkości a co do sprzetu i jego wypożyczania to jak masz taką możliwość to masz fajnie ale jak nie masz takiej możliwości to masz kłopot ale do rozwiązania.
Na koniec dodam że bez auta zapomnij o nurkowaniu chyba że masz dużo siły w targaniu klamotów.

Pozdrawiam.

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2015, 14:53   

Jak pisał grol, ja już drugi raz nie bawiłbym się w jackety i single. Wydałem kupę kasy na to(wszystko nowe), a potem po dwóch sezonach z tego nie została nawet maska, wszystko sprzedałem.Jak chcesz iść w głębsze nurki to kupuj twina 2x12 (na początek :-) . Rób kursy na nim .Twin daje szersze możliwości. Nie ukrywajmy , zarobki w Norwegii są takie ,że będziesz się szkolił i nurał często. Na sprzęt też się kasa znajdzie. Nie ma co iść w półśrodki. Bo na wiosnę instruktor ci powie,że do dalszego szkolenia potrzebny ci twin, latarka na kablu, suchacz,i dwa stage . Jacketem tego nie ogarniesz :-) A na Majorce butle singlową sobie i tak wypożyczysz.

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 15:11   

makalu napisał/a:
Jak pisał grol, ja już drugi raz nie bawiłbym się w jackety i single. Wydałem kupę kasy na to(wszystko nowe), a potem po dwóch sezonach z tego nie została nawet maska, wszystko sprzedałem.Jak chcesz iść w głębsze nurki to kupuj twina 2x12 (na początek :-) . Rób kursy na nim .Twin daje szersze możliwości. Nie ukrywajmy , zarobki w Norwegii są takie ,że będziesz się szkolił i nurał często. Na sprzęt też się kasa znajdzie. Nie ma co iść w półśrodki. Bo na wiosnę instruktor ci powie,że do dalszego szkolenia potrzebny ci twin, latarka na kablu, suchacz,i dwa stage . Jacketem tego nie ogarniesz :-) A na Majorce butle singlową sobie i tak wypożyczysz.

Nic dodać, nic ująć. Jestem podobnego zdania.

Tomek1944 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 16:49   

Na kursie instruktor mówił o 18 metrach ale w mailu od PADI przyszło mi zdjęcie karty i na niej jest napisane do 12 metrów. Raczej nie powinno być błędu. Na kartę Czekam, już niedługo powinna być.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 17-07-2015, 17:02   

mogli go zrobic w jajo i zrobili pierwszy kurs z listy=: Junior OWD tu jest pod opieką osoby dorosłej do 12 m :D

Tomek1944 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 17:15   

Ty no nie rób jaj :P , na pewno kurs zapewniał nurkowanie do 18 m
Jak przyjdzie mi karta i będzie do 12 m to będę reklamował w PADI u mnie jest filia.

steve1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 17:32   

Nuroslaw napisał/a:
mogli go zrobic w jajo i zrobili pierwszy kurs z listy=: Junior OWD tu jest pod opieką osoby dorosłej do 12 m :D

He, he ... JOWD to mu raczej nie zrobili ale przed OWD jest jakiś kurs.. Nie pamietam dokładnie ale chyba scuba diver. Mając to to można schodzić na 12 m ale tylko z instruktorem albo DM. Tak czy owak ... Lipa

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 19:00   

steve1973 napisał/a:
Nie pamietam dokładnie ale chyba scuba diver. Mając to to można schodzić na 12 m ale tylko z instruktorem albo DM.

Dokładnie , dobre 15 lat temu, na Pagu w bazie Nautiki , prowadzony był kurs 8-9 osób na OWD . Pamiętam że przyglądając się wręczaniu certyfikatów, usłyszałem, że dwie osoby uzyskały Scuba Diver z uprawnieniami jak piszesz . Po prostu instruktor stwierdził że nie powinny z ich zachowaniem sie pod wodą uzyskać na tę chwilę stopnia OWD. Mogło tez tak być. Tyle, że delikwent powinien zostać o tym poinformowany.
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 17-07-2015, 19:03, w całości zmieniany 2 razy  

Tomek1944 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-07-2015, 23:22   

Tak ale ja rozmawiając z instruktorem dokładnie ustalaliśmy 18 m :)

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 18-07-2015, 07:22   

Tomek1944 napisał/a:

ale sam pisałeś:

Tomek1944 napisał/a:
Kurs nurka (do 12 m) zrobiłem niedawno na Gran Canarii ale zamierzam podnieść swoje kwalifikacje.

steve1973 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-07-2015, 07:46   

Tomek1944 napisał/a:

Nie stresuj się. Abyś miał pewność jaki masz typ uprawnień to:
a) jestem prawie pewien, że otrzymałeś od instruktora potwierdzenie posiadania uprawnień na kartce papieru- tam powinno być napisane jaki masz tym uprawnień,
b) otrzymałeś skan plastiku- tam na pierwszej stronie (tej bez zdjęcia) też jest wymieniony typ uprawnień.

Jeżeli na obu dokumentach jest wpisane: OWD lub Open Water Diver- masz uprawnienia do 18m natomiast jeżeli jest napisane Scuba Diver- sorki... zrobiłeś kurs ale Twój instruktor uznał, że nie możesz uzyskać stopnia OWD (i z tego co napisałeś- wprowadził Cię w błąd). Mając Scuba Diver możesz schodzić do 12m pod wodę ale z instruktorem albo divemaster.

Gdyby potwierdziło się, ze masz Scuba Diver to oprócz załatwienia tej sprawy z instruktorem (reklamacja) zastanów się czy nie wstrzymać się trochę z zakupem sprzętu.
Ostatnio zmieniony przez steve1973 18-07-2015, 07:57, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu