Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
JAK PODPIĄĆ PRAWIDŁOWO II stopień ?
Autor Wiadomość
Szynszyl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2015, 20:31   JAK PODPIĄĆ PRAWIDŁOWO II stopień ?

Witam. Miałem butle z zaworem DIN, kupiłem do tego automat I stopień 300 bar. Dokreciłem,gwint troche wystaje ale tak podobno moze być. Automat ma 4 zaślepki na klucz imbusowy w dolnym rzedzie i 4 w górnym. Jedne otworki sa na wiekszy inne mniejszy kluczyk imbusowy. Odkreciłem w gornym rzedzie jedną zaślepkę i podłaczyłem waż z II stopniem .Po odkreceniu zaworu butli powietrze swobodnie syczy przez ustnik...

Gdzie jest problem? Sprawdziłem tylko jeden otworek ,mam sprawdzać po kolei?

Sam II stopień nie podłaczony wydaje się prawidłowo zasysać powietrze przez waż i wydychać pod spodem.

Ostatnio zmieniony przez Szynszyl 31-08-2015, 20:42, w całości zmieniany 3 razy  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 31-08-2015, 20:34   

Zdjecia....

jacekp00 

Stopień: mniej niż początkują
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2015, 20:43   Re: JAK PODPIĄĆ PRAWIDŁOWO II stopień ?

Szynszyl napisał/a:
Witam. Miałem butle z zaworem DIN, kupiłem do tego automat I stopień 300 bar. Dokreciłem,gwint troche wystaje ale tak podobno moze być. Automat ma 4 zaślepki na klucz imbusowy w dolnym rzedzie i 4 w górnym. Jedne otworki sa na wiekszy inne mniejszy kluczyk imbusowy. Odkreciłem w gornym rzedzie jedną zaślepkę i podłaczyłem waż z II stopniem .Po odkreceniu zaworu butli powietrze swobodnie syczy przez ustnik...

Gdzie jest problem? Sprawdziłem tylko jeden otworek ,mam sprawdzać po kolei?

[url=http://naforum.zapod...427.jpg]Obrazek[/url]

jedna (lub dwie) z zaślepek powinna być opisana HP (jeśli nie to po jej odkręceniu widać mikro otworek-w ten otwór wkręcasz manometr - wysokie ciśnienie ), pozostałe porty(zaślepki) po odkręceniu powinna być "duża dziura" w te porty wkręcamy II stopień, waż do jacketu(skrzydła), wąż do SS (niskie ciśnienie-zredukowane)

Szynszyl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2015, 20:52   

Niestety nie wszystkie są opisane.
W dolnym rzędzie kilka jest opisanych EP ,nie mam do nich kluczyka.
W górnym rzedzie 3 jakie odkreciłem mają duży,głeboki otwor...ale po podpieciu tam wąśnie syczy swobodnie...chyba ze coś robię nie tak....
Ostatnio zmieniony przez Szynszyl 31-08-2015, 20:53, w całości zmieniany 1 raz  

jacekp00 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2015, 21:07   

Szynszyl napisał/a:
Niestety nie wszystkie są opisane.
W dolnym rzędzie kilka jest opisanych EP ,nie mam do nich kluczyka.
W górnym rzedzie 3 jakie odkreciłem mają duży,głeboki otwor...ale po podpieciu tam wąśnie syczy swobodnie...chyba ze coś robię nie tak....

syczy BARDZO , czy tak sobie , czy syczy raczej słabo ?

zastanowił bym się nad poprawnością działania II stopnia w wężu niskiego ciśnienia panuje (w dużym uproszczeniu) około 10atm. a w samym II stopniu ciśnienie jest dalej redukowane, może nie domykać grzybek i może być jeszcze "kilka" innych rzeczy zepsutych.

Przepraszam za szczerość ale chyba sam nie podołasz z naprawą serwis gwarantowany. Możesz ewentualnie "namoczyć" II stopień w wodzie - może "coś puści".
Chyba tu nie da się zrobić (chodzi o podłączenie) czegoś nie tak - działa to na zasadzie 0/1 albo działa dobrze albo nie. Jeśli nie to kłopoty murowane

Szynszyl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2015, 21:27   

Działa! :ping: dzieki za sugestie.

Nacisnołem ten czarny przycisk na środku automatu jak syczało i przestało i zaczeło wszystko działać.!!! Pierwszy raz mam taki sprzet w rece. Mam nadziej że to działa w powietrzu i nie trzeba zamaczać w wodzie bo potrzebuje do celów strażackich. :pa: Poczytam o konserwacji bo moze coś tam się czyści czy oliwi a ja o tym nie wiem...
Ostatnio zmieniony przez Szynszyl 31-08-2015, 21:28, w całości zmieniany 1 raz  

jacekp00 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2015, 21:33   

Szynszyl napisał/a:
Działa! :ping: dzieki za sugestie.

Nacisnołem ten czarny przycisk na środku automatu jak syczało i przestało i zaczeło wszystko działać.!!! Pierwszy raz mam taki sprzet w rece. Mam nadziej że to działa w powietrzu i nie trzeba zamaczać w wodzie bo potrzebuje do celów strażackich. :pa: Poczytam o konserwacji bo moze coś tam się czyści czy oliwi a ja o tym nie wiem...

hmmmmmm....... a przepraszam że pytam do czego ma Ci się to przydać w celach strażackich ??

aparaty ODO mają inną konstrukcję i inne ciśnienia (działają na zasadzie lekkiego nadciśnienia, a nie podciśnienia)

czekam niecierpliwie na Twoją opowieść do czego to ma być, a w dalszej części postaram się Ci podpowiedzieć dlaczego powinieneś zrezygnować z tego pomysłu :bee;

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 31-08-2015, 21:34   

Od nieszczesliwych pomyslow zachowaj nas Panie...

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-08-2015, 21:53   

Ja bum cyk cyk, będzie robić reba...

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2015, 00:22   

Do celów strażackich ?

Szynszyl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2015, 18:21   

Dziwi was oddychanie z butli w zadymionym pomieszczeniu jak wykorzystują to strażacy ?
Ja potrzebuje oddychać w miescu wypełnionym watą szklaną przewodzie technicznym gdzie pewne przewody się rozszczelniają i trzeba je zreperować. Butla jest tansza od specjalistycznych filtrów .

Zurzyłem dziś butlę do zera w 55min podczas drobnych czynności w domu w pokoju i jedynym problemem jest masa sliny kapiąca z pod spodu z mordy.
Ostatnio zmieniony przez Szynszyl 01-09-2015, 18:24, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2015, 18:38   

Zrób sobie jakieś paski idące przez głowę do podtrzymywania pierwszego stopnia automatu. Pamiętaj, że to ustrojstwo z wężem to pod wodą prawie nic nie waży, natomiast na powierzchni to już trzeba zębami trzymać, co na dłuższą metę może być męczące.

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2015, 19:38   

jak eliminujesz otwarty nos?

może popatrza za czymś takim ...klik

AGA Interspiro (deczko styrana, deczko stara)

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2015, 20:10   

Maska pełno-twarzowa to chyba dobre rozwiązanie(pomimo niewygody w poruszaniu w wąskich przewodach),bo niestety przy wacie szklanej oprócz nosa trzeba chronić koniecznie oczy. Trzymanie zwykłego automatu w ustach poza wodą jest niefortunne,bo ślinianki pracują jak u psa,a wody nie ma co by mogła opłukać samoczynnie automat. Yavox mówisz oczywiście o drugim stopniu a nie o pierwszym.
Ostatnio zmieniony przez makalu 01-09-2015, 20:13, w całości zmieniany 1 raz  

Szynszyl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2015, 20:41   

W domu przez 55min chodzać i robiąc normalne czynności dałem radę. Czasem wyjmowałem z ust. Mam takie dobre okulary z maską i demontujac maskę w to miejsce wchodzi II stopień,nie planuję na razie nic innego chyba ze się nie sprawdzi..

Nos otwarty mi nie przeszkadza, nawet troche wypuszczałem pow nosem. Może z wojska przyzwycziłem się wciagać ustami a wypuszczać ustami lub nosem. Poradzę sobie. Jak mówię slina mi najbardziej przeszkadzała ale da się przeżyć.
Nie mam manometru ale jak nacisnę ten grzybek z przodu to na początku jest duze cisnienie,a pod koniec jak juz jest mniej powietrza wyraznie syk po nacisnieciu jest mniejszy, wyczuwa się też trudniejszy wypływ z butli wiec bede wiedział kiedy się kończy wiec dobrze było sprawdzić w domu i czegoś się dowiedzieć .Dziekuję jeszcze raz wszystkim .Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Szynszyl 01-09-2015, 20:43, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-09-2015, 23:13   

makalu napisał/a:
Yavox mówisz oczywiście o drugim stopniu a nie o pierwszym.

Jasne.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu